Φούρνοι και φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής (λύκο)φιλίας

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008



Στους Φούρνους έλαβε χώρα φέτος το δεύτερο κομμάτι του 7ου φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής φιλίας , στις αρχές Ιουνίου υπό τον πιασάρικο τίτλο "Νερό και φώς" (κατά το Γή και ύδωρ προφανώς..) .Το μικρό ακριτικό νησάκι των Δωδεκανήσων έγινε το επίκεντρο του δεύτερου μέρους των εκδηλώσεων μετά απο το Αιβαλί ,στις οποίες συμπεριλαμβάνονται επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο δήμαρχος , συναυλίες ελληνικών και τούρκων καλλιτεχνών και δημόσια συζήτηση ..Την οποία για παράδειγμα στις 7 Ιουνίου συντόνισε ο δημοσιογράφος Χακάν Ταρκάν ο οποίος τυγχάνει και πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης του ..ειρηνιστή Ετσεβίτ (1999) και αντιπρόσωπος Αιγαίου της εφημερίδας Χουριέτ (την ανάμιξη τις οποίας στην κρίση των Ιμίων θυμόμαστε όλοι..)

Ενδεικτικές των υπηρεσιών του Ταρκάν ,παλιάς καραβάνας των εκδηλώσεων ελληνοτουρκικής "φιλίας" , είναι η προσφορά "ειρηνιστικού" άλλοθι στον τότε πρωθυπουργό Ντεμιρέλ σε μια περίοδο ιδιαίτερα τεταμένη (1998) κατά την οποία οι απειλές εναντίον της Ελλάδας έδιναν και έπερναν (1)

Οι Φούρνοι ήρθαν στο "γκρίζο" προσκήνιο της αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας για πρώτη φορά το 1998 με την ευθεία αμφισβήτιση της ελληνικότητας τους και με εξαιρετικά ακραίες δηλώσεις απο μέρους του τότε πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος έφτασε να δηλώνει αυτολεξεί:

"Η Ελλάδα, μετά την ανεξαρτησία της έχει αυξήσει την έκτασή της κατά 400% σε βάρος της Τουρκίας και πρέπει να χωνέψει ότι δόθηκε το τέλος αυτής της διαδικασίας το 1922 και το 1974. Η Ελλάδα θα πρέπει να δει αυτή την πραγματικότητα και τότε θα διαπιστώσουμε ότι δεν θα υπάρχουν δυσκολίες να βρεθούν λύσεις και θα επικρατήσει ένα θετικό κλίμα στην περιοχή". "Είναι καθήκον μας, ως γειτονικής χώρας, να προειδοποιήσουμε την Ελλάδα για τις συνέπειες της εχθρικής νοοτροπίας και της πολιτικής εχθρότητας που δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει να ακολουθεί. " (2)

αναφερόμενος προφανώς στην απροθυμία της Ελληνική κυβέρνησης να ..παραδώσει μερικά απο τα χιλίαδες νησιά που κατέβαλε απο τους δυστηχείς Τούρκους..

Ειρήσθω εν παρόδω,η χρησιμοποίηση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων για την εξυπηρέτηση των σταθερών επιδιώξεων της 'Αγκυρας είναι καταγεγραμένη και γνωστή(χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια για κατάργηση της θεώρησης εισόδου για μονοήμερες επισκέψεις Τούρκων πολιτών στα νησιά του Αν.Αιγαίου)

Στο ερώτημα εάν αρκετές απο αυτές τις εκδηλώσεις είναι εμμέσως η αμέσως κατευθυνόμενες απο τις Τουρκικές αρχές ή αν αυτές έχουν δυνατότητα επηρεασμού τέτοιων εκδηλώσεων ,την απάντηση δίνει το υπ'αριθμόν B050HID0000073
απόρρητο μνημόνειο του τουρκικού ΥΠΕΞ με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου 1997 που αναφέρεται στα μέτρα για την καταπολέμιση των Κούρδων αυτονομιστών..Το ανωτέρο μνημόνειο έγινε και αφορμή για ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο απο Βρετάνό Ευρωβουλευτή..


Σε ότι αφορά το στρατιωτικό σκέλος του θέματος , με την ολοένα και αυξανόμενη δραστηριότητα της Τουρκικής Αεροπορίας στην ευρύτερη περιοχή των Φούρνων Λειψών και Αγαθονησίου η Άγκυρα προσπαθεί να διατρανώσει την αμφισβήτηση αυτή και να παγιώσει αυτή την πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση .Ενδεικτικά οι υπερπτήσεις στην περιοχή των Φούρνων έχουν σημειώσει μια αύξηση της τάξης του 400% τα τελευταία 2 χρόνια ορισμένες εκ των οποίων γίνονται σε πολύ χαμηλό ύφος και με μεγάλες ταχύτητες με αποτέλεσμα κάποιες απο αυτές να προξενούν υλικές ζημιές (σπάσιμο τζαμιων)

Εν τάχει μερικές απο τις αναφορές του ελληνικού τύπου (υπερπτήσεις όχι απλές παραβιάσεις..) :

Υπερπτήση Φούρνων 4άδα F-4E 2020 4/4/08
Υπερπτήση Φούρνων ζεύγος F-16 15/1/08
Υπερπτήση Φούρνων 6 F-16 16/2/2007
Υπερπτήση Φούρνων ζεύγος μαχητικών 19/12/07
Υπερπτήση Φούρνων ζεύγος μαχητικών 28/12/07
Υπερπτήση Φούρνων ζεύγος μαχητικών 9/3/07
Υπερπτήση Φούρνων 8 μαχητικά 7/5/07
Υπερπτήση Φούρνων ζεύγος F-16 5/11/04

Προφανώς ο έρμος ο δήμαρχος συνήθησε να ακούει να τουρκικά F-16 να σφυρίζουν "φιλικά" πάνω απο το κεφάλι του ....και αποφάσισε να τσιμεντώσει το διάχυτο αίσθημα φιλίας με τους εντολείς των τούρκων πιλότων..

Τι να πείς..σημεία των καιρών...


(1) www.byegm.gov.tr/YAYINLARIMIZ/CHR/ING98/10/98X10X14.HTM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP