Aνοίγει το θέμα του ασύλου

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Τον πρύτανη κ. Κίττα επισκέφτηκε σήμερα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς. Αμέσως μετά την επίσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση, θέτωντας ουσιαστικά θέμα ασύλου :

"Επισκέφθηκα τον κ. Κίττα, η κατάστασή του βελτιώνεται συνεχώς. Ευτυχώς απεφεύχθη το χειρότερο – και το εννοώ αυτό που λέω- απεφεύχθη το χειρότερο. Όμως αυτή η υπόθεση της βίας δεν πάει άλλο, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Γι’ αυτό και η Ν.Δ. κατέθεσε μία συγκεκριμένη πρόταση για το Άσυλο. Τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Πρέπει να είναι στέγη για ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Δεν μπορεί να είναι θερμοκήπιο εγκληματικών πράξεων, νησίδες εγκληματικών πράξεων. Περιμένω από την κυβέρνηση και από τα άλλα κόμματα, να απαντήσουν στη δική μας πρόταση. Και να απαντήσουν γρήγορα, προκειμένου να πάμε στο δια ταύτα."

Mε χθεσινή ανακοίνωση η ΝΔ ζήτησε επανεξέταση του νομικού πλαισίου , καλώντας την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συζήτηση για το μέλλον του πανεπιστημιακού ασύλου. «Το σημερινό καθεστώς, που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, θα αλλάξει έτσι κι αλλιώς. Είναι προτιμότερο να αλλάξει σήμερα, πριν συμβούν τα χειρότερα, παρά αύριο, όταν θα έχει πυροδοτήσει νέες εκρήξεις ανεξέλεγκτης βίας…Η κοινωνία είναι έτοιμη, η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να διστάσει σήμερα».

Θέμα επανεξέτασης όσων ισχύουν για το πανεπιστημιακό άσυλο έθεσε ο πρύτανης του ΕΜΠ, μετά την επίθεση από αντιεξουσιαστές εναντίον του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Μουτζούρης, ερωτηθείς εάν πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το άσυλο, δήλωσε ότι «ωρίμασε ο χρόνος». «Εκ των πραγμάτων μετά από μια τέτοια επίθεση, βαρβαρότητα κατά ενός πρυτάνεως στο γραφείο του επιτελικού κτιρίου, πρέπει να δούμε ποιοι είμαστε, πού στεκόμαστε και τι πιστεύουμε» πρόσθεσε. Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Μουτζούρης είπε «δεν πάει άλλο».

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά οι αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών απέστειλαν επιστολή στον αρχηγό της αστυνομίας, ζητώντας τη φύλαξη του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Ιδρύματος στα Προπύλαια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η σημείωσή τους ότι οι γύρω από το πανεπιστήμιο δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι, δεν αποτελούν δηλαδή ακαδημαϊκό άσυλο.

Νωρίτερα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ξεκαθάρισε πως από την πλευρά της Πολιτείας δεν πρόκειται να υπάρξει πρωτοβουλία για άρση του ασύλου, ενώ πρόσθεσε ότι ο νόμος υπάρχει και πως δεν ενεργοποιήθηκε, αφού δεν το ζήτησε ούτε η πρυτανεία, ούτε ο εισαγγελέας.Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις πανεπιστημιακές Αρχές και πως έχει κάνει σαφές ότι υποστηρίζει τις αποφάσεις και τις επιλογές του πανεπιστημίου.

Για τα επεισόδια της Κυριακής είπε πως υπήρξε καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ πρόσθεσε ότι η επίθεση κατά του κ. Κίττα εμπίπτει στο κοινό ποινικό δίκαιο. «Δεν υπάρχει καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασιμό».

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του κ. Κίττα, ο οποίος νοσηλεύεται πλέον σε κανονικό θάλαμο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Αρχικά ο κ. Κίττας νοσηλευόταν μονάδα εντατικής, καθώς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και υπέστη και καρδιακό επεισόδιο


Διεθνής αναρχικών ή προβοκατόρων;

Μεταξύ των 784 ατόμων που προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο που πέρασε, οι 59 ήταν αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων (Αλβανοί, Ισπανοί, Φινλανδοί, Ουκρανοί, Βούλγαροι, Βρετανοί κ.λπ.), ενώ άλλοι εννέα αλλοδαποί βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες στα προχθεσινά επεισόδια στην πρωτεύουσα.

Είναι η πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά που προσάγονται ή συλλαμβάνονται σε επεισόδια τόσα άτομα από ξένες χώρες, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι υπήρξε διεθνής κινητοποίηση για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή.

Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς που προσήχθησαν ήταν Αλβανοί, ενώ έπονται οι Γεωργιανοί, οι Ουκρανοί, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί.

www.antinews.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP