Πέρι ΒΜΡ-3 και κόστους σύμβασης

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Σε άρθρο του Μ.Ηλιάδη το οποίο είχαμε δημοσιεύσει προχθές (ΒΜΡ-3 : Μας κοστίζει χρυσάφι η "γεναιοδωρία" της Μόσχας) τονιζόταν το εξωφρενικά υψηλό κόστος του προγράμματος απόκτησης 450 οχημάτων (περιλαβάνονται 20 διοικητικά ΒΜΡ-3Κ και 20 ΒΡΕΜ-L) το οποίο λίγο-πολύ θα φτάσει το 1,73 δισ ευρώ, δηλαδή θα μας κοστίσει περίπου 3,8 εκατ ευρώ ανα όχημα.. Την υψηλή τελική τιμή του οχήματος είχαμε επισημάνει και στα δύο άρθρα για το ΒΜΡ-3 που είχαμε δημοσιεύσει το 2009 (1,2) τονίζοντας ότι παρά το υψηλό κόστος, η σχεδιαζόμενη ελληνική έκδοση δεν θα έχει και τόσο μεγάλη σχέση με την έκδοση -Μ. Αναφέραμε τότε χαρακτηριστικά ότι "Απο τους πύργους Bakcha τα Arena και Shtora το 2007,φτάσαμε να συζητάμε αν θα βάλουμε κλιματιστικό για λόγους περικοπής του κόστους,σήμερα.."

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες με αρκετά δημοσιεύματα, ορισμένα εκ των οποίων αποσιωπούν εντέχνως αυτό που τονίζουμε παραπάνω. Γιατί η διατύπωση ότι "η προσφορά για 450 οχήματα (δηλαδή μόνο για τα οχήματα) είναι 1,28 δις" και "από κει και πέρα (δηλαδή με έξτρα χρέωση) η προσφορά περιλαμβάνει" πυρομαχικά, εργαλεία / εργαλειομηχανές και κέντρο εξομοιωτών, προκαλεί σύγχυση σχετικά με το τελικό κόστος του προγράμματος και την τιμή μονάδος . Κάνοντας την άθροιση:
Οχήματα 1,28 δις,
Πυρομαχικά 0,16 δις,
Εργαλεία 0,15 δις,
Εξομοιωτές 0,12 δις,
φτάνουμε σε ένα σύνολο 1,71 δισ, πολύ κοντά στο νούμερο που αναφέρθηκε νωρίτερα, ξεπερνώντας και το κόστος του προγράμματος απόκτησης LEO2 HEL απο τον ΕΣ.. Σε ένα πρόγραμμα το οποίο είχε αρχικό κόστος -να το τονίσουμε αυτό- 1,2 δισ ευρώ.

Με την εξέλιξη αυτή διαψεύδεται πανηγυρικά αυτό που μας έλεγαν κάποιοι, ότι δηλαδή η εξωφρενική τιμή 1,28 δις για 415 οχήματα (δηλαδή πάνω από 3 εκ. Ευρώ ανά όχημα) ήταν δικαιολογημένη επειδή τάχα περιλάμβανε πυρομαχικά / εργαλεία / εξομοιωτές. Αυτή ήταν και η τελευταία δικαιολογία. Οι προηγούμενες ήταν ότι παίρνουμε αυξημένη συμπαραγωγή (άκυρον), ότι θα έχουμε άμεση παράδοση από αποθέματα του ρωσικού στρατού (άκυρον), και ότι ο εξοπλισμός περιλαμβάνει πύργο Bakhcha, σύστημα Arena , νέο κινητήρα κλπ. (άκυρον).

Tην στιγμή που ρωσικές πηγές, όπως η οικονομική εφημερίδα Kommersant, κοστολογούν το BMP-3 στα 1,7 εκατομμύρια δολάρια, το Ελληνικό ΥΠΕΘΑ προετοιμάζεται να αποκτήσει 450 οχήματα έναντι 1,7 δις Ευρώ, δηλαδή με τιμή μονάδας σχεδόν 3,8 εκ Ευρώ . Περίπου όσα πλήρωσαν Φινλανδία, Ολλανδία και Δανία για το CV-90 και διπλάσια (τουλάχιστον) απ' όσα πλήρωσαν για το ΒΜΡ-3 η Κύπρος και η Ινδονησία.. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ΕΣ θα αποκτήσει ένα όχημα παλαιάς τεχνολογίας, το τελευταίο εκ των οποίων θα βγεί απο την γραμμή παραγωγής το.. 2017 με σκοπό να μείνει σε υπηρεσία για τουλάχιστον 30 έτη.

5 σχόλια:

Ανώνυμος 15 Μαρτίου 2010 στις 7:13:00 μ.μ. EET  

Διπλάσια τιμή από κάθε άλλο αγοραστή... Έλεος...

Ανώνυμος 15 Μαρτίου 2010 στις 11:05:00 μ.μ. EET  

Το 1,7εκ αφορά "γυμνά" BMP-3 ούτε θερμικά ούτε κλιματισμό ούτε περίπλοκα ηλεκτρονικά.

enkripto 15 Μαρτίου 2010 στις 11:12:00 μ.μ. EET  

συμπέρασμα το οποιο βγαίνει απο πού ακριβώς, ανώνυμε φίλε;

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2010 στις 7:50:00 μ.μ. EET  

Μας βλέπω να μένουμε με Μ113 και τον εξομοιωτή στο χερι.

Ανώνυμος 17 Μαρτίου 2010 στις 9:36:00 π.μ. EET  

Τελικά είναι να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο με όλους αυτούς τους "φωστήρες" που το μόνο τους μέλημα είναι το πως θα "φάνε". Την αλήθεια την έχει πει στον στρατηγό Γράψα, αυτός ο ανεκδιήγητος Βασιλάκος,της ΓΔΕ, ο οποίος-ειρήσθω εν παρόδω- είναι τύπου "Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, ο Βασιλάκος μένει" (αλήθεια ποιός τον έχει επιβάλλει και είναι τόσο .... ακλόνητος;;;) αλλά κανένας καθεστωτικός ή μη δημοσιοφράφος ή ΜΜΕ έδωσε έμφαση ή μπήκε στον κόπο να αναλύσει τί ήθελε να πεί. (όχι ο ποιητής, ο Βασιλάκος) "Σιγά μην γίνει πόλεμος αρχηγέ". Έτσι απεφάνθει ο "αρμόδιος" όταν ο πρών αρχηγός τον ρωτούσε για τα πυρομαχικά των Λέοπαρντ 2. Εμ βέβαια!!! πως να γίνει πόλεμος όταν σύσσωμη η πολιτικοστρατιωτικοθρησκευτική ηγεσία του τόπου έχει αποφασίσει να πουλήσει την Πατρίδα;;; Πανάκριβη εκστρατεία για να πεισθεί ο Ελληνικός Λαός ότι ξαφνικά πτώχευσε, αναχαιτήσεις από την ΠΑ τέλος, οι "Μάλτα γιόκ" βολτάρουν στο Αιγαίο ανενόχλητοι και κάνουν μπάνιο στον Αστέρα Βουλιαγμένης, 2 εκατομμύρια λαθρομετανάστες "γίνονται" Έλληνες (μπρρρρ), αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τέλος, Θητεία τέλος, παρελάσεις για την εθνική μνήμη τέλος, ελληνική αμυντική βιομηχανία (ΤΟΜΑ Κένταυρος κλπ.) τέλος, αστυνομία τέλος, Εθνική παιδεία τέλος, τότε προς τι η αγορά νέων και πανάκριβων οπλικών συστημάτων;;; Μόνο για ατελείωτο φαγοπότι από τους εξ' επαγγέλματος προδότες οι οποίοι έχουν αυτοανακηρυχθεί σε ....πολιτικούς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP