Yπουργείο Eξω(φρε)νικών

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

• Τραγική η προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει την απαράδεκτη έναρξη συνομιλιών με την Τουρκία, με αντικείμενο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

• Και τι δεν ακούσαμε: Ότι η Ελλάδα «δεν φοβάται» – επομένως μπορεί η Τουρκία να θέτει στο τραπέζι και να συζητά μαζί της η Ελλάδα κάθε διεκδίκηση και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ακούσαμε ότι δεν υπήρξαν μυστικές διαπραγματεύσεις, γιατί είχε ειπωθεί ότι θα βρίσκονταν οι κ. Ζέππος και Σινιριόγλου – χωρίς φυσικά ποτέ να ανακοινωθεί ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν αεροναυτιλιακά θέματα...

• Ο κ. Ζέππος διαπραγματεύτηκε το έτερο σκέλος των διερευνητικών επαφών, σε ό,τι αφορά τον εναέριο χώρο του Αιγαίου (απλώς οι Τούρκοι φρόντισαν να έχουν τον ίδιο συνομιλητή, τον κ. Σινιρλίογλου και στις δύο διαδικασίες). Όταν είδαν τον κίνδυνο της αποκάλυψης, από την τουρκική πλευρά, της μυστικής διαπραγμάτευσης, προσπάθησαν να την «κάψουν».

Διαβάστε περισσότερα...

"H Mπακογιάννη σφυγμομέτρησε.."

Εφ. Μπιρλίκ 27-10-2010 ,

"Τουρκικός Αέρας φύσηξε στην γιορτή της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Η 87η επέτειος της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας γιορτάστηκε στην Αθήνα με μια λαμπρή τελετή. Τα χίλια περίπου άτομα που μετείχαν στη τελετή, πέρασαν μια ωραία βραδιά με συναυλίες, προβολή βίντεο και εκπλήξεις. Η τελετή της πρεσβείας στην Αθήνα για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε στον πιο γνωστό χώρο εκθέσεων της Αθήνας, στο Ζάππειο. Στην βραδιά που φύσηξε τουρκικός αέρας, μετείχαν προσωπικό της πρεσβείας, μονάδες σχετιζόμενες με την πρεσβεία, επικεφαλή ξένων αποστολών στη χώρα, πολιτικοί, βουλευτές, ονόματα της τέχνης, Έλληνες καλεσμένοι και Τούρκοι. Και ενώ μετείχαν περίπου 1000 άτομα, αναγκαστικά λόγω έλλειψης χώρου δόθηκε αρνητική απάντηση σε άλλα 2.000 άτομα. Το κατασκευασμένο το 1888 νεοκλασικής αρχιτεκτονικής Ζάππειο μέγαρο, είναι πιο γνωστό ως χώρος όπου μετά τις εκλογές κάνουνε ανακοινώσεις οι αρχηγοί των κομμάτων παρά ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μεχμέτ Χασάν Γκιογούς, η Ζερίν Γκιογούς και οι στρατιωτικοί ακόλουθοι στην είσοδο του Ζάππειου μεγάρου δέχτηκαν τις ευχές των καλεσμένων. Το ζεύγος Γκιογούς ήταν πολύ κεφάτο, ενδιαφερόταν για τους καλεσμένους κα αργότερα συζήτησαν μαζί τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Επίθεση βανδάλων στο ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Στόχος πρωτοφανών βανδαλισμών έγινε το ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου. Άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν 78 τάφους στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Παναγίας, στη χώρα του νησιού. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που σημειώνεται τέτοιας έκτασης επίθεση με στόχο την ελληνική κοινότητα της Ίμβρου.

Οι καταστροφές σημειώθηκαν την 29η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής στην Τουρκία για την επέτειο της ανακήρυξης της Δημοκρατίας το 1923.

Οι τουρκικές Αρχές διενήργησαν αυτοψία στο χώρο του νεκροταφείου προκειμένου να διαπιστώσουν την έκταση των καταστροφών.

Διαβάστε περισσότερα...

Αποκομμένο ακτοπλοϊκά το Καστελλόριζο

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Απίστευτο κι όμως αληθινό... Ουσιαστικά αποκομμένο από θαλάσσης είναι το Καστελλόριζο από τις 16 Οκτωβρίου, καθώς η ναυτιλιακή εταιρεία Σύμης αναγκάστηκε να αποσύρει από την επιδοτούμενη γραμμή το ΕΓ/ΟΓ "Πρωτεύς" που εξυπηρετούσε το νησί. Η σύμβαση του 2007 μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (τότε δεν είχε καταργηθεί ακόμα για να ξανασυσταθεί ένα χρόνο αργότερα ως "Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας"...) έληξε, και για την ανανέωσή της το υπουργείο απαίτησε από την εταιρεία να καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 1.500.000 Ευρώ..

1. Όποιοι πήραν αυτή την απόφαση, έχουν την παραμικρή ιδέα τι θα πει να είσαι ακρίτας νησιώτης; Έχουν ποτέ ταξιδέψει με το καραβάκι της γραμμής για Καστελλόριζο; Ο γράφων έχει ταξιδέψει - είναι μακριά και το νιώθεις.

2. Το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων, Αλιείας και λοιπά μεγαλόσχημα, θεωρεί εύλογο να ζητάει από μια μικρή ναυτιλιακή εταιρεία της Σύμης εγγυητική επιστολή 1.500.000 Ευρώ για ένα δρομολόγιο που αποφέρει 200.000 Ευρώ το μήνα; Μήπως είχε κάποια άλλη σκοπιμότητα ο όλος χειρισμός;

3. Εν πάση περιπτώσει, εφ' όσον το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων κλπ. κλπ. είχε επιλέξει να διακόψει τη συνεργασία με τη συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία, γιατί δεν έψαξε εγκαίρως να βρει κάποια άλλη λύση για να καλύψει την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του Καστελλόριζου; Ήταν πολύ απασχολημένο να αλλάζει όνομα;

4. Οι μεταφορές για τις ανάγκες της ΔΑΝ Καστελλορίζου πώς καλύπτονται;

5. Όχι ότι ένα νησί πρέπει να τυγχάνει ειδικής φροντίδας σε σχέση με άλλα, αλλά η στρατηγική σημασία του Καστελλόριζου για τη διαμόρφωση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε σχέση με την τουρκική, δεν θα έπρεπε να παίζει κάποιο ρόλο στις σκέψεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας;

6. Ειδικότερα, δεν θα έπρεπε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μη νιώθουν οι Καστελλοριζιοί "αφημένοι" στον τουρκικό εναγκαλισμό; Δεν θα έπρεπε να εμποδιστεί η εξάρτηση του καστελλορίζου από την Τουρκία; Και, αντί να ψάχνει η ΕΥΠ τι επαφές έχει ο κάθε κάτοικος "απέναντι", δε θα ήταν προτιμότερο να μην τους αναγκάζει το ελληνικό κράτος να τρέχουν απέναντι ακόμα και για ζαρζαβατικά;

7. Ο κύριος πρωθυπουργός που διάλεξε το Καστελλόριζο ως ντεκόρ για να μας ανακοινώσει την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει τους κατοίκους πόση απομόνωση νιώθει κανείς στο Καστελλόριζο μετά από λίγες μέρες;
8. Έχει χαθεί πια κάθε αίσθηση εθνικού συμφέροντος σε όσους μας κυβερνούν ή είναι τέτοια η βλακεία και η ανικανότητά τους;

Κι επειδή κάποτε πρέπει όλοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους:

Για αυτή την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους απέναντι σε ακρίτες νησιώτες, υπάρχουν αρμόδιοι. Υπάρχει υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων, Αλιείας και λέγεται Ιωάννης Διαμαντίδης. Υπάρχει αρμόδια υφυπουργός και λέγεται Ελπίδα Τσουρή. Να διορθώσουν την κατάσταση αμέσως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όχι σε ένα μήνα. Αμέσως. Αλλιώς να παραιτηθούν..

Διαβάστε περισσότερα...

Υπόθεση κατασκοπείας - με αναφορές και στην Ελλάδα - συγκλονίζει την Τουρκία

Πολεμικά σχέδια για ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου φέρεται να βρίσκονται μεταξύ σχεδίων που εκλάπησαν από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο υπόθεσης κατασκοπείας.

Οι σχετικές αναφορές του τουρκικού Τύπου κάνουν λόγο για «Ελληνίδα κατάσκοπο», η οποία καταζητείται. Εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό το κύκλωμα φέρεται να είχε στοχοποιήσει ένα ινστιτούτο ερευνών και αμυντικές βιομηχανίες.

Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν συλληφθεί επτά άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί και ο ένας διαθέτει το βαθμό συνταγματάρχη. Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας και της εκβίασης.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακριθεί συνολικά 12 άτομα, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει ο ίδιος εισαγγελέας που επιφορτίστηκε με τις έρευνες για το δίκτυο Εργκένεκον, Φικρέτ Σετσέν.

Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα περάσουν…

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Στην Κηφισιά, σ’ ένα σταυροδρόμι ισκιωμένο από μεγάλα πεύκα που γέρνουν πάνω σε ροδοδάφνες, γωνία Κεφαλληνίας και Δαγκλή, βρίσκεται μια βίλλα διώροφη, σταχτιά, με παράθυρα βυζαντινού ρυθμού, μέσα σε κήπο. Η όψη της παλλαϊκή, δεν έχει τίποτε το αξιοπρόσεκτο· τίποτε άλλο από μιαν αρχοντιά λιγάκι κουρασμένη. Η πόρτα του κήπου, σιδερένια δίφυλλη, βρίσκεται σε κοφτή γωνία και βγάζει στο σταυροδρόμι.

Εκεί στις τρεις παρά δέκα το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, μέσα στη νύχτα, ήρθε και σταμάτησε ένα αυτοκίνητο του Διπλωματικού Σώματος. Ο σκοπός χωροφύλακας ξέκρινε μέσα τρεις άντρες. Ο ένας τους βγήκε, του μίλησε ελληνικά, εξήγησε πως ο πρεσβευτής της Ιταλίας ζητάει να ιδεί τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως. Έχει να του κάνει, λέει, μιαν υπερεπείγουσα ανακοίνωση. Ο σκοπός χτύπησε το ηλεκτρικό κουδούνι της σκοπιάς του, να ειδοποιήσει το σπίτι. Κοιμόνταν όλοι. Στη βαθειά γαλήνη της νύχτας, μακριά κάπου, ακουγότανε να γαυγίζει ένα σκυλί.

Διαβάστε περισσότερα...

Οδυσσέας Ελύτης: Η πορεία προς το μέτωπο (από το "Άξιον Εστί").

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!
Η Πατρίδα γιορτάζει σήμερα μια μεγάλη στιγμή της ιστορίας της.
Ας αφιερώσουμε λίγα λεπτά και ας μεταφερθούμε νοερά στο 1940:

Η μάχη της Μόροβας – Ιβάν (14 - 22 Νοεμβρίου 1940)

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Γράφει ο Αρματιστής

"Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται"


Γιορτάζουμε αύριο την επέτειο του ΟΧΙ, την μεγάλη εθνική μας γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940, την επική μάχη των παιδιών της Ελλάδας για την προστασία της εθνικής της ακεραιότητας εναντίον της Ιταλικής εισβολής και είναι βέβαιο ότι λίγοι θα είναι οι αυτοί που θα αναλογιστούν ότι οι παππούδες μας (ηγεσία και απλοί πολίτες), όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ιστορία και το δίλημμα «ελευθερία ή πόλεμος, εθνική ανεξαρτησία ή εθελοδουλία», προτίμησαν ομοθυμαδόν και χωρίς δεύτερη σκέψη τον πόλεμο, τον άνισο αγώνα με μια υπερδύναμη, τη θυσία και το θάνατο. Ελάχιστοι επίσης θα είναι εκείνοι που θα μπορέσουν να φέρουν στη σκέψη τους, να συναισθανθούν και να κατανοήσουν τις δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη η εξάμηνη επική μάχη για την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στα δυσπρόσιτα και χιονοσκεπή βουνά της Πίνδου και της βορείου Ηπείρου, τις δυσκολίες στις μετακινήσεις στους ανεφοδιασμούς και στις διακομιδές, το αφάνταστο κρύο, τη πείνα, τη ψείρα, τους 60.000 κρυοπαγημένους ακρωτηριασμένους σακατεμένους, το θανατικό, αλλά παράλληλα και τη πίστη στο δίκαιο του αγώνα και στο χρέος τιμής προς τη πατρίδα, τη καρτερία, την ψυχική δύναμη, την υπομονή, το θάρρος και τον ηρωισμό των παιδιών της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα...

Αποχώρησαν οι Κύπριοι και ξένοι ευρωβουλευτές

Προσβλητικός και κάθετος ήταν ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που ανάγκασε τους Κύπριους, τους Ελλαδίτες, καθώς και άλλους ξένους ευρωβουλευτές να αποχωρήσουν από τη Μικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ.

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν το Προεδρείο, προφασιζόμενο διάφορες δικαιολογίες, όπως η κακή μετάφραση, αρνήθηκε να προβεί σε κάποια μορφή στήριξης προς τους Κύπριους Ευρωβουλευτές και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν αιτήματος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Νίκης Τζαβέλα. Η στήριξη αυτή ζητήθηκε λόγω των προσβλητικών δηλώσεων του κ. Μπαγίς. Ακολούθως το λόγο πήρε η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία δήλωσε ότι εφόσον η στάση του Προεδρείου και του κ. Μπαγίς ήταν προσβλητική για την Κυπριακή Δημοκρατία, για λόγους προσωπικής και κρατικής αξιοπρέπειας ως βουλευτής και εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποχωρεί από την αίθουσα προς ένδειξη διαμαρτυρίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο συζητά για τα ελληνικά χωρικά ύδατα...

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

(Σημ. "Εν Κρυπτώ": τουλάχιστον υπάρχουν και τα τουρκικά ΜΜΕ που για τους δικούς τους λόγους δημοσιεύουν πληροφορίες, κι έτσι μαθαίνουμε και εμείς τι "τέρας" εγκυμονούν οι "διερευνητικές" ελληνοτουρκικές επαφές. Γιατί αν περιμέναμε από τα ελληνικά...)

Θέματα που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, τον διεθνή εναέριο χώρο και την έκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο συζήτησε μεταξύ άλλων το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του δικτύου από την Άγκυρα, το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε σενάρια για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε μερικές περιοχές στα επτά μίλια και σε μερικές οκτώ μίλια.

Η συζήτηση διήρκεσε 4,5 ώρες και έγινε στο πλαίσιο της ανασκόπησης της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ απέφυγε να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας ότι «ανακοινώσεις σε τέτοια ζητήματα κάνει το υπουργείο Εξωτερικών όταν θεωρείται σκόπιμο. Απ΄ όσο γνωρίζω δεν υπήρξε τέτοια ανακοίνωση».


Το Αιγαίο με τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια (δεξιά) και στα 12 μίλια (αριστερά). Τα οφέλη προφανή - έναν ηγέτη, επιτέλους...

Διαβάστε περισσότερα...

Να πώς δημιουργούνται οι "Αγιοι Παντελεήμονες"

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά ανοίξει τα σύνορά μας στον Έβρο, με αποτέλεσμα να περνούν καραβάνια λαθρομεταναστών. Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα, είναι ότι οι μετανάστες που διασχίζουν πλέον τις λιγότερο επικίνδυνες περιοχές του ποταμού Έβρου, για να μπουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, όχι μόνον δεν κρύβονται από τους αστυνομικούς, όπως έκαναν παλαιότερα, αλλά αντίθετα τους ψάχνουν για να παραδοθούν σε αυτούς. Και το πιο συγκλονιστικό: Αφού παραμείνουν σε κέντρα στο Νομό Έβρου το πολύ για τρεις ημέρες, το ελληνικό κράτος τους στέλνει με το ΚΤΕΛ στην Αθήνα!

Διαβάστε περισσότερα...

Το μεγάλο ναι Ή το μεγάλο όχι.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

“Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ήθελε να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία για το Αιγαίο μέχρι το τέλος του έτους. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες αρχές, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί συγκεκριμένη «λύση-πακέτο». Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι έχει φτάσει η ώρα η διαπραγμάτευση να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, ενώ κανείς, και από τις δύο πλευρές, δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενο των όσων έχουν μέχρι τώρα συμφωνηθεί. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η λύση που προκρίνεται είναι η αυξομείωση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σε ορισμένες περιοχές θα φθάσουν τα 12 μίλια, ενώ σε άλλες, κυρίως γύρω από τα νησιά, θα είναι πιο περιορισμένα. Πρακτικά, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, η φόρμουλα αυτή δίνει στην Ελλάδα τον έλεγχο ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου, που θεωρείται αναμενόμενο σε περίπτωση που τη σχετική απόφαση εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.”

Με αυτό το κείμενο ανακοινώνεται από την Καθημερινή η διαφαινόμενη ελληνοτουρκική συμφωνία για μοίρασμα του Αιγαίου. Διότι περί αυτού πρόκειται.

Μα, είναι κακό αυτό;

“Πρακτικά, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, η φόρμουλα αυτή δίνει στην Ελλάδα τον έλεγχο ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου, που θεωρείται αναμενόμενο σε περίπτωση που τη σχετική απόφαση εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.”
“Πρακτικά”, λοιπόν – γιατί μη νομίσετε ότι είμαστε εμείς τίποτα θεωρητικοί τύποι, εμείς σηκώνουμε τα μανίκια αντιμετωπίζουμε προβλήματα – “πρακτικά”, λοιπόν, “σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς” (που κανένας εκτός από το συντάκτη του άρθρου δεν έχει δει, διότι σύμφωνα με κάποιους άλλους υπολογισμούς που έχουν γίνει αλλού – δε μπορώ να σας πω που – θα μας δώσουν και τη Μαύρη Θάλασσα), “η φόρμουλα αυτή δίνει στην Ελλάδα τον έλεγχο ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου, που θεωρείται αναμενόμενο σε περίπτωση που τη σχετική απόφαση εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.” Βρε τη φόρμουλα!... Θεωρείται, λοιπόν, αναμενόμενο ότι θα εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετική απόφαση! Σχετική απόφαση σχετικά με τον καθορισμό των χωρικών μας υδάτων! Παρ' όλο που είναι πάγια θέση της ελληνικής πολιτικής (κι απ΄όσο ξέρουμε δεν έχει αναθεωρηθεί) ότι το μόνο θέμα προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης είναι η υφαλοκρηπίδα, και ΟΧΙ τα χωρικά ύδατα, το καθεστώς των οποίων διέπεται από διεθνές δίκαιο αποδεκτό από όλες της χώρες του κόσμου ΠΛΗΝ της Τουρκίας. (συνθήκη του Montego Bay). Τι μάθαμε, λοιπόν, με αυτή την πρόταση;
  1. ότι σκεφτόμασταν να προσφύγουμε στη Χάγη για τον καθορισμό των χωρικών μας υδάτων,
  2. ότι υπολογίζαμε (πρακτικά, πάντα), ότι το Δικαστήριο, με κάποια “φόρμουλα”, θα μας έδινε τον έλεγχο... ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου (βέβαια, αν αυτό το ποσοστό έχει κάποια σημασία, γιατί δεν παρατίθεται και το...ποσοστό που θα περιερχόταν σε ελληνική κυριαρχία κατ' εφαρμογήν του Διεθνούς Δικαίου; έτσι, για να έχουμε μία αίσθηση των πραγμάτων...) και
  3. ότι... μιας και το Δικαστήριο της Χάγης θα μας αφαιρούσε κυριαρχικά δικαιώματα και θα τα έδινε στους Τούρκους (αφού εμείς θα τα θέταμε στην κρίση του, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία), αποφασίσαμε να μη μπούμε στον κόπο, και να τα δώσουμε οι ίδιοι, με απ΄ευθείας συζητήσεις.
Fast track λέγεται αυτό, εσχάτως.

Αλλά, μπορεί κανείς να αντιτείνει: Παρά της εικασίες του δημοσιογράφου, στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι συζητούν. Δεκτόν. Μπορεί να μην ξέρουμε ΤΙ συζητούν, γνωρίζουμε όμως ΠΟΙΟΙ συζητούν.

Από την τουρκική πλευρά, συζητά ο Τούρκος πρωθυπουργός που ερχόμενος στην Αθήνα δηλώνει ευθαρσώς:
«στην πραγματικότητα, επιθυμούμε να μη γίνονται καθόλου πτήσεις πάνω από τα νησιά».
Η σαρκαστική και περιφρονητική διάθεση σε όλο της το μεγαλείο.

Επίσης, από την τουρκική πλευρά συζητά ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών. Ο οποίος τυγχάνει και συγγραφέας του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Και ο οποίος, για το θέμα των υπό εξέλιξη συζητήσεων έχει την εξής, ρητή άποψη:
Σήμερα είναι γνωστά πλέον τα αποτελέσματα της στρατηγικής ολιγωρίας για το ότι δεν τέθηκαν υπό έλεγχο τα νησιά του Αιγαίου και εγκαταλείφθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη στιγμή που η Τουρκία κρατά τον σφυγμό του μαλακού υπογάστριου της Ρωσίας μέσω των Στενών, η Ελλάδα έχει αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία, μέσω των νησιών του Αιγαίου. Ο χώρος στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο, πράγμα που οφείλεται στα ασυγχώρητα λάθη που έχουν γίνει, εξαιτίας της απουσίας συνεπούς θαλάσσιας στρατηγικής. Η κρίση στο Καρντάκ (Ιμια), που έφερε στην επιφάνεια την ελληνική κυριαρχία ακόμη και σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, είναι το πικρό αντίτιμο των συσσωρευμένων αυτών λαθών»
Όπως και παρακάτω:
«Η πηγή του βασικού προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αντίθεση μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του τρέχοντος στάτους κβο. Σε αντίθεση προς το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας, και προς τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες που γεννιούνται από την παραπάνω κατάσταση, η πολιτική διανομή έγινε μέσω διεθνών συμφωνιών, υπέρ της Ελλάδας, πράγμα που υποδαυλίζει προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, η γραμμή FIR, οι περιοχές διοίκησης και ελέγχου και η στρατιωτικοποίηση των νησιών» .
Όπως, εύστοχα παρατήρησε ο καθηγητής κος Βασίλης Φίλιας, αυτές οι δηλώσεις θα αρκούσαν για να κυρυχθεί ο κ. Νταβούτογλου persona non grata στη χώρα. Συμβαίνει κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι. Συμβαίνει, όμως, το αντίθετο:
"Ο κ. Νταβούτογλου επέλεξε (στσ: πριν από δύο μήνες) ελληνικό νησί [Ρόδος] , για να κάνει διακοπές με την οικογένειά του, και από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να επισκεφτεί το τέμενος του Μουράτ Ρέις, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης της Ρόδου. [...] Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος από την Αλικαρνασσό τηλεφώνησε στον κ. Δρούτσα και τον ρώτησε αν θα μπορούσαν να συναντηθούν στη Ρόδο, πριν ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καταλήξει στο Καστελόριζο."
Και τι δήλωσε ο προσκεκλημένος, και βασικός συνομιλητής, από τη Ρόδο:
"Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε "κοινό σπίτι" Ελλήνων και Τούρκων τη θάλασσα του Αιγαίου. "Είμαστε σαν μία οικογένεια, Τούρκοι και Έλληνες, καθώς μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια πολιτιστική κληρονομιά, το ίδιο τουριστικό περιβάλλον και την ίδια μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά", ανέφερε μεταξύ άλλων."
Με άλλα λόγια, ο κος Νταβούτογλου αποφάσισε να κάνει διακοπές στη Ρόδο, φώναξε εκεί και τον κ. Δρούτσα (τον τέταρτο συνομιλητή) και του είπε για το “κοινό μας σπίτι”, το Αιγαίο.

Όλοι, λοιπόν, αυτοί, μαζί με τον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου, σε μυστικές συνομιλίες, οδεύουν προς διευθέτηση των “διαφορών στο Αιγαίο”. Όπως επεδίωκαν τη λύση του Κυπριακού, με το κατάπτυστο Σχέδιο Ανάν, πριν από μερικά χρόνια.

Ένα είναι το ερώτημα που απομένει: Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες; Κι αν ναι, συμφωνεί; Κι αν όχι, το προτίθεται να κάνει;

Για ορισμένους πολιτικούς, η κρίση είναι τελεσίδικη, ήδη από το σχέδιο Ανάν. Για μερικούς, αναμένεται να πουν το “μεγάλο ναι, ή το μεγάλο όχι” του Αλεξανδρινού ποιητή.

Περιμένουμε με αγωνία.

Διαβάστε περισσότερα...

Το «παιχνίδι» του Ερντογάν με την Αθήνα

Του Γιώργου Δελαστίκ

Στην Eλλάδα βρέθηκε και πάλι ο Tούρκος πρωθυπουργός Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν. Πρόσχημα οι εργασίες της Mεσογειακής Συνόδου για το Περιβάλλον. Πραγματικός στόχος η εξοικείωση της ελληνικής κοινής γνώμης με τη συχνή παρουσία του στην Aθήνα. Oυσία καμία όμως δεν έχει αυτή η επίσκεψή του - ουσία θετική, εννοείται, προωθητική των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Kανένα απολύτως άνοιγμα προς την Eλλάδα δεν κάνει η Aγκυρα. Oύτε καν σε φραστικό, έστω, επίπεδο. Eχουν εξανεμιστεί πλέον εντελώς οι όποιες ελπίδες υπήρχαν ότι ο Eρντογάν θα διευκόλυνε τη βελτίωση των αντικειμενικά εχθρικών σχέσεων των δύο χωρών, απαλύνοντας κάποιες από τις πιο ακραίες εκφάνσεις του τουρκικού επεκτατισμού εναντίον της Eλλάδας και της Kύπρου.

Διαβάστε περισσότερα...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP