Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων Δ΄ Σώματος Στρατού

Σάββατο 27 Απριλίου 2013


Στιγμιότυπα από την επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων και ανεξάρτητων υπομονάδων του Δ΄ Σώματος Στρατού κατά το μήνα Απρίλιο έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΣ.


Διακρίνονται άρματα μάχης Leopard 1A5, Α/Α πύραυλοι Stinger (μεμονωμένοι και σε σύστημα ASRAD), Μ/Κ διμοιρία όλμων, βολή αντιαρματικού RPG-18, αντιαεροπορικού ZU-23 και πολυβόλου των 0,50. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση των UAV Sperwer και οι απεικονίσεις τους.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες όπως δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ:







Διαβάστε περισσότερα...

Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων 96 ΑΔΤΕ



Στιγμιότυπα από την επιχειρησιακή εκπαίδευση των μονάδων και ανεξάρτητων υπομονάδων της 96 ΑΔΤΕ στη Χίο κατά το μήνα Απρίλιο έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΣ.

Στις φωτογραφίες διακρίνονται πυροβόλα M109A2 των 155 χλστ. και M110A2 των 203 χλστ., πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70, οχήματα αναγνώρισης Panhard VBL, αντιαεροπορικά πυροβόλα ZU-23, αντιαρματικοί εκτοξευτές M901A2 ITV, πλωτά του 3ου ΕΤΕΘ, ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και άρματα μάχης Μ48Α5 MOLF. Ακολουθούν φωτογραφίες όπως δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ:
















Διαβάστε περισσότερα...

Νέα Δομή στο Στράτευμα

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Toυ Ανδρέα Κούτρα

Ριζικές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις επιφέρει η νέα δομή που παρουσιάζεται σήμερα προς έγκριση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επικυρωθεί από το ΚΥΣΕΑ για άμεση εφαρμογή. Η νέα δομή προβλέπει το κλείσιμο πολλών σχηματισμών με σημαντικότερους το Α’ και Β΄Σώμα Στρατού αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η οροφή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τη μείωση των ανωτάτων αξιωματικών σε ποσοστό 20%, ενώ εξοικονομείται ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου η δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων μειώνεται κατά 40%-45%, ενώ η δομή δυνάμεων περιορίζεται κατά 20%-25%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περίπου 45-50 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, κυρίως την ηπειρωτική, να κλείνουν οριστικά. Να σημειωθεί πως η ποσοτική μείωση της δομής διοίκησης και της δομής δυνάμεων δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση μείωση προσωπικού. Από τους σημαντικότερους σχηματισμούς που καταργούνται είναι το Α’ Σώμα Στρατού και το Β’ Σώμα Στρατού. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν βέβαια ως σχηματισμοί μικρότερου όμως επιπέδου. Ο επιτελικός έλεγχος που ασκούσε το Β’ Σώμα Στρατού περνά στην 1η Στρατιά, όπως και η σημαντική 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Ενδεικτικά παραδείγματα της νέας δομής δυνάμεων, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όχι στο Κοινοβούλιο αλλά στην αίθουσα του ΚΥΣΕΑ στο ισόγειο του Πενταγώνου, προκειμένου να αναλυθεί λεπτομερώς από την πολιτική ηγεσία (κ.κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτρης Ελευσινιώτης) και τη στρατιωτική ηγεσία (όλοι οι αρχηγοί των Επιτελείων) στους βουλευτές όλο το σχέδιο με χάρτες και στοιχεία είναι η κατάργηση μίας ταξιαρχίας υποστήριξης και η μετάπτωση δύο ακόμη σε συντάγματα. Η Μεραρχία της Τρίπολης παύει να υφίσταται και μετατρέπεται σε διοίκηση για τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι ειδικές δυνάμεις και των τριών κλάδων τίθενται υπό ενιαία διοίκηση και αποτελούν τη δύναμη ταχείας αντίδρασης.

Οσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία περιορίζονται κατά περίπου 50% τα συγκροτήματα και κατά 17% οι σχηματισμοί με 4 αεροπορικά αποσπάσματα να κλείνουν (Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα), ενώ ορισμένες σμηναρχίες μεταπίπτουν σε αεροπορικά αποσπάσματα. Πρόκειται για αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ και πολλούς μήνες αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Παρόμοια είναι και τα στοιχεία για το Πολεμικό Ναυτικό με το «μαχαίρι» να πέφτει κυρίως στις Μοίρες. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν πως οι αλλαγές στην Αεροπορία και το Ναυτικό είναι περιορισμένες, καθώς οι μονάδες δεν είναι τόσες πολλές όσες για το Στρατό Ξηράς. «Οι εποχές που κάθε χωριό και ένα στρατόπεδο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», τόνισε στον «Ε.Τ.» πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να συντηρείται πλέον ένα Στράτευμα με διάσπαρτες μονάδες αρκετές εκ των οποίων δεν εξυπηρετούσαν τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σπαταλούνταν τεράστια κονδύλια για τη συντήρησή τους και απασχολείτο προσωπικό χωρίς επί της ουσίας αντικείμενο». Το μήνυμα αυτό στόχευε και προς τους βουλευτές, τους πολιτικούς, τους τοπικούς άρχοντες και ιεράρχες που ζητούσαν και ζητούν ακόμη να παραμείνει ανοιχτό το στρατόπεδο στην περιοχή τους, πιστεύοντας πως τονώνεται η τοπική αγορά. Κάτι τέτοιο πάντως δεν ισχύει μετά τη μείωση της θητείας στους 9 μήνες. Αλλες πηγές ανέφεραν επίσης πως τα στρατόπεδα που θα κλείσουν δεν πρόκειται να χαριστούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σε άλλους φορείς, αλλά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού τους.

Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει την έγκριση και του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, αφού όπως ενημερώθηκε θα εξοικονομηθούν εφάπαξ περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το ετήσιο όφελος θα είναι υψηλό λόγο της εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών. Υπολογίζεται περί τα 6 εκατομμύρια το χρόνο. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το όφελος από την κατάργηση κατά 20% των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών (από το βαθμό του ταξίαρχου και αντίστοιχα και άνω). Σήμερα οι ανώτατοι αξιωματικοί αριθμούν περί τους 320 (οι θεσμοθετημένες θέσεις είναι 327) και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτιμάται πως θα μειωθούν στις 262. Υπήρχαν εισηγήσεις για ακόμη μεγαλύτερη μείωση (στο 30%) των ανώτατων αξιωματικών αλλά επειδή θα δημιουργούνταν προβλήματα διοίκησης ιδίως στο Πολεμικό Ναυτικό περιορίστηκε στο 20%. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είχε περίπου όσους στρατηγούς έχουν και οι ΗΠΑ.

Η νέα δομή δυνάμεων δεν επηρεάζει τις οροφές προσωπικού, οι οποίες παραμένουν ως έχουν και στους τρεις κλάδους παρά τις πληροφορίες που τις ήθελαν να μειώνονται. Πάντως, ανεξάρτητα των οροφών, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βαίνει συνεχώς μειούμενο τόσο λόγω του δημογραφικού προβλήματος (τα επόμενα χρόνια οι κληρωτοί θα είναι έως και 10.000 λιγότεροι) όσο και λόγω της αναστολής προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών και της μείωσης που επέβαλε η τρόικα κατά συνολικά 55% τα τελευταία χρόνια των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές. Παρά το γεγονός ότι η νέα δομή έχει εγκριθεί από στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, σήμερα αναμένεται η έγκρισή τους από τη Βουλή και εντός των επόμενων ημερών από το ΚΥΣΕΑ, αρκετοί είναι αυτοί που κρατούν μικρό καλάθι ως προς την τελική εφαρμογή της. Κι αυτό γιατί αρκετές αναδιοργανώσεις έχουν ανακοινωθεί αλλά εν τέλει δεν υλοποιήθηκαν επί του πρακτέου με το στόχο τελικά να παραμένει ανέφικτος. Πάντως η ηγεσία θέλει να την εφαρμόσει το συντομότερο προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια και στις μεταθέσεις του προσωπικού. Επισημαίνεται τέλος πως η νυν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ξεκίνησε τη νέα δομή με την απόφαση κλεισίματος 13 Κέντρων Εκπαίδευσης, όπως επίσης και τη μετεγκατάσταση των στρατολογικών γραφείων ή και μονάδων σε ιδιόκτητους χώρους στέγασης. 

www.e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ένταση σχεδιάζει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ

Εποφθαλμιά τα οικόπεδα 5 και 6 η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ. Για τον λόγο αυτό, προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει την Αίγυπτο να ακυρώσει τη συμφωνία οριοθέτησης με την ΚΔ, κάτι που ωστόσο το Κάιρο μέχρι στιγμής απορρίπτει. Μάλιστα η Τουρκία φαίνεται να θεωρεί ότι τώρα που η ΚΔ είναι αδύναμη οικονομικά, αποτελεί την μεγαλύτερη ευκαιρία να δημιουργήσει νέα ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Σίγμα, το Ισραήλ, φαίνεται να έχει ενημερώσει τη Λευκωσία ότι τον τελευταίο καιρό τουρκικά πολεμικά πλοία μπαινοβγαίνουν και αλωνίζουν στα οικόπεδα 5 και 6 στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα το Ισραήλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μέσα στο Μάη η Τουρκία να μεταφέρει ακόμη και πλατφόρμα σε ένα από τα δύο οικόπεδα για την έναρξη γεωτρήσεων.


Η Λευκωσία πάντως δεν πρόκειται να συνδράμει στην αναζωπύρωση της έντασης, αντίθετα θα απαντήσει μέσω της διπλωματίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την επίσκεψη Αναστασιάδη στο Ισραήλ θα καταβληθεί προσπάθεια για ένα κοινό κατά κάποιο τρόπο Υπουργικό Συμβούλιο Αθήνας- Τελ Αβιβ- Λευκωσίας κάτι που θα στείλει και το πλέον ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα

Σε δηλώσεις του στις Τομές στα γεγονότα, ο νομικός Γιώργος Παμπορίδης, επεσήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να στηριχθεί στις δικές τις δυνάμεις και ότι δεν πρέπει να περιμένει παρέμβαση άλλων χωρών να επιληφθεί του θέματος.

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Άγκυρα: Δώστε αέριο, να αλλάξουμε στάση

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

του Κώστα Βενιζέλου

Η Τουρκία συνδέει τα όποια βήματα γίνουν από την πλευρά της στο Κυπριακό με την εμπλοκή της στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Κύπρου. Αυτό προκύπτει ευθέως από τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργεια και Φυσικών Πόρών, Τανέρ Γιλντίζ.

Άποψη, που δεν διατυπώνεται ασφαλώς για πρώτη φορά, αλλά φαίνεται ότι αποτελεί θέση πρώτης γραμμής για την Άγκυρα αυτή την περίοδο. Είναι σαφές ότι η τουρκική κυβέρνηση, επενδύει στο θέμα του φυσικού αερίου και κινείται εντόνως σε μια προσπάθεια να βάλει χέρι στον φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε μέσω των Τ/κ είτε και ευθέως.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Μεικτής Διϋπουργικής Ρωσο-τουρκικής Επιτροπής για Εμπορική και Οικονομική Συνεργασία, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα αυτό.

Η Άγκυρα, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος στο ρωσικό πρακτορείο, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε βήματα ουσιαστικής προσέγγισης με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε περίπτωση αμοιβαίας προθυμίας εκ μέρους της Λευκωσίας. Δήλωσε δε πως «εάν γίνει ένα βήμα προς την πλευρά μας, θα κάνουμε αντίστοιχα βήματα και θα προχωρήσουμε σε ακόμα πιο στενή προσέγγιση.

Εάν η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτρέψει σε όλο τον λαό της Κύπρου να επωφεληθεί από την εκμετάλλευση του αερίου και του πετρελαίου, εμείς εκ μέρους μας θα κάνουμε μια ολόκληρη σειρά βημάτων προσέγγισης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Το πρακτορείο επισημαίνει, πάντως, ότι «η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτες τις μονομερείς γεωλογικές έρευνες, που πραγματοποιούνται από το ελληνικό τμήμα του νησιού στην Αποκλειστική του Οικονομική Ζώνη, εκτιμώντας, ότι η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό τον όρο συμμετοχής των και δύο κοινοτήτων της νήσου, ενώ παράλληλα πρέπει να μοιράζονται και τα εισοδήματα από την πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

«Μπορούμε να μελετήσουμε τα ζητήματα υλοποίησης κοινών σχεδίων. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η ένταση, που υπάρχει μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου και της ηγεσίας της Νοτίου Κύπρου», δήλωσε ο κ. Γιλντίζ, προσθέτοντας, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν παράγοντες, που επιδεινώνουν αυτήν την ένταση».

«Ωστόσο είμαστε ικανοί να τη μειώσουμε σημαντικά και να άρουμε ένα μέρος των προβλημάτων», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε προχθές ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να διαταραχθούν οι σχέσεις της με την Τουρκία. Ο Νόβακ είχε ρωτηθεί για τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.

«Υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα σε ό,τι αφορά τα ύδατα γύρω από την Κύπρο, εμείς δεν θα διακινδυνεύσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκική Δημοκρατία, αφού η συνεργασία μας μετρά χρόνια», φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Πηγή

Σχόλιο "Εν Κρυπτώ": Εκτός της τουρκικής εκβιαστικής στάσης (που δεν αποτελεί είδηση για όσους έχουν στοιχειώδη εμπειρία του τρόπου που πολιτεύεται διεθνώς η Τουρκία, το ενδιαφέρον συμπέρασμα κατά τη γνώμη μας αφορά τη ρωσική στάση. Τόσο οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού ενέργειας όσο και η πρόθυμη αναπαραγωγή της τουρκικής οπτικής και φρασεολογίας ("νότιο τμήμα του νησιού" αντί "Κυπριακή Δημοκρατία", "δύο κοινότητες" κλπ) από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, δείχνουν ότι όσοι προσβλέπουν στη Ρωσία ως προστάτιδα δύναμη είναι βαθιά, πολύ βαθιά νυχτωμένοι...

Διαβάστε περισσότερα...

Ορθόδοξοι ιεράρχες θύματα απαγωγής στη Συρία

Ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο συρορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Γρηγόριος Γιοχάνα (Ιωάννης) Ιμπραήμ απήχθησαν από ενόπλους στη κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο ενώ βρίσκονταν καθ' οδόν προς το Χαλέπι στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής. Κατά πληροφορίες, νεκροί είναι ο οδηγός και ο διάκονος του μητροπολίτη.

Το συριακό SANΑ, που πρόσκειται στο καθεστώς Άσαντ, ανέφερε ότι οι δύο ιεράρχες απήχθησαν στο Κφαρ Νταέλ από «τρομοκρατική ομάδα». Με αυτόν τον όρο το συριακό καθεστώς αναφέρεται συλλήβδην στους αντικαθεστωτικούς. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το μέλος του «Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας» Αμπντουλαχάντ Στέιφο απάντησε στο Reuters όταν ρωτήθηκε για το ποιος βρίσκεται πίσω από την απαγωγή πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά». Ο ίδιος είπε επίσης ότι η απαγωγή έγινε ενώ οι δύο ιεράρχες κατευθύνονταν στο Χαλέπι, έχοντας περάσει από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Πριν από δέκα ημέρες, το σπίτι του Μητροπολίτη δέχθηκε επίθεση από ρουκέτα, στην πόλη όπου μαίνεται ο εμφύλιος ανάμεσα στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τον στρατό του προέδρου Άσαντ.

Πρώτη απαγωγή χριστιανών ιεραρχών

Οι δυό ιεράρχες είναι οι πρώτοι υψηλόβαθμοι χριστιανοί ιερωμένοι στη Συρία που παγιδεύονται τόσο βαθιά στη βία του εμφυλίου, ο οποίος έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 Σύρους σε όλη τη χώρα.

Οι χριστιανοί, διαφόρων δογμάτων, στη Συρία αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 10% του συνολικού πληθυσμού.

Το καθεστώς Άσαντ, αλαβιτικού «χαρακτήρα» το ίδιο και στην ηγεσία μίας χώρας με πλούσιο μωσαϊκό κοινοτήτων, έχει διασφαλίσει την θρησκευτική ελευθερία στη χώρα.

Το ενδεχόμενο ανάδειξης μετά τον εμφύλιο ενός καθεστώτος στο οποίο θα είναι ισχυρές πιο «αυστηρές» μουσουλμανικές ομάδες έχει προκαλέσει ορισμένες ανησυχίες, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ενισχύσει τους πιο ακραίους ισλαμιστές στις τάξεις αντικαθεστωτικών.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης


Όπως ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, προκειμένου να γίνουν ενέργειες και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πατριάρχη Αντιόχειας Ιωάννη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τον διαβεβαίωσαν για την «αμέριστη συμπαράσταση» της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τις ενέργειες που ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Ο κ. Κεδικογλου σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης Τζορτζ Σάμπρα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων.

Επιπλέον κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει του ομολόγους του.

«Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

(Με στοιχεία από www.in.gr)

Διαβάστε περισσότερα...

23 Aπριλίου 2010..

“Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε, αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, τις αξίες μας, στον ίδιο μας τον εαυτό". Mε αυτή την φράση έκλεισε το διάγγελμα του από το Καστελόριζο πριν από ακριβώς τρία χρόνια, ο ολετήρας ΓΑΠ. Bάζοντας τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων στην "πρέσα" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της τρόικας.

Διαβάστε περισσότερα...

Βγάζουν φωτιές για τη συγνώμη του Νετανιάχου στον Ερντογάν

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Σε αντίθεση με τους Ελληνες αναλυτές, που αμέσως μετά τη συγνώμη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον πρωθυπουργό της Τουρκίας ισχυρίστηκαν ότι η Αγκυρα και το Τελ Αβίβ «τα βρήκαν όπως παλιά», οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι. Και πως μπορεί να είναι, όταν ο Ταγίπ Ερτογάν δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο την πολιτική του έναντι του εβραϊκού κράτους.

Ο Μάϊκλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute, ο οποίος την εποχή των καλών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ βρέθηκε απέναντί στην Ελλάδα και την Κύπρο ως πιστός θιασώτης του εβραϊσμού, βγάζει φωτιές για τη συγνώμη, και δεν είναι ο μόνος αναλυτής που απαιτεί την απολογία του Τούρκου πρωθυπουργών και αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης για όσα κατά καιρούς ισχυρίστηκαν. Οσα ινστιτούτα και «δεξαμενές σκέψης» ελέγχονται από το Εβραϊκό Λόμπι και αποτελούν την πλειοψηφία στην Ουάσιγκτον, έχουν εντείνει την κριτική τους προς τον κ. Ερτογάν στις «κλειστές συνεδριάσεις», όπου τα πάντα λέγονται χωρίς να δημοσιοποιούνται.

Τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα, που είναι πιστη αντιγραφή των τουρκικών εφημερίδων, δεν περιέχουν ίχνος αλήθειας για τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις και έχουν παραποιηθεί ακόμα και δηλώσεις αξιωματούχων από το Ισραήλ, τους οποίους φέρουν να έχουν αποφασίσει ήδη την κατασκευή αγωγού στην Τουρκία απ’ όπου θα περνά το ισραηλινό φυσικό αέριο. Πρόκειται για βλακώδη ψεύδη, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Οι προβλέψεις για το φυσικό αέριο του Ισραήλ είναι ότι θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας και ότι θα μπορούσε να προμηθεύσει και μία δεύτερη χώρα με πληθυσμό γύρω στα 40 εκατομμύρια πολίτες. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να καλύψει μέρος των αναγκών της αγοράζοντας φυσικό αέριο από το Ισραηλ, ουδείς μπορεί να της το απαγορεύσει. Αλλά δεν δικαιολογείται κατασκευή αγωγού. Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, το Ισραήλ αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας, πόσο μάλλον της Ευρώπης. Αρα, όλα τα σενάρια καταρρίπτονται με βάση αυτό το δεδομένο.

Η ομαλοποίηση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Στο Τελ Αβίβ συντηρούν την αισιοδοξία επειδή γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την τέχνη της διπλωματίας, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα διατηρεί και σήμερα την πολιτική του χάσματος από το εβραϊκό κράτος. Ομως οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον δεν μπορούν να φανταστούν καν τη σκηνή μίας συνάντησης μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Τόσο ο κ. Ερτογάν, όσο και ο κ. Νετανιάχου είναι δύο ισχυροί χαρακτήρες με εμμονές και επιμονές. Οταν εκφράζεται για το Ισραήλ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας χρησιμοποιεί τη γλώσσα και το ύφος του «τουρκικού πεζοδρομίου» και στοχεύει να ικανοποιήσει το τουρκικό ακροατήριο. Ολίγον τον ενδιαφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα. Εκστομίζει ότι ακριβώς νοιώθει και επιθυμεί και σε ότι αφορά το Ισραήλ δεν φέρεται διπλωματικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου έχει εθνικιστικό παρελθόν, όπως και ο κ. Ερτογάν, και η οικογένεια του έχει προσφέρει νεκρούς για την ασφάλεια του Ισραήλ. Είναι αντι-ισλαμιστής, στον ίδιο βαθμό με τον αντισιωνισμό του κ. Ερτογάν. Βεβαίως, και οι δύο νοιάζονται για τα στρατηγικά συμφέροντα των χωρών τους. Οπως και να αναλύσει κανείς αυτά τα συμφέροντα, το συμπέρασμα είναι ότι βρίσκονται σε πορεία βίαιης σύγκρουσης.

Το τελευταίο διάστημα το Εβραϊκό Λόμπι διοργανώνει στην Ουάσιγκτον ενημερώσεις για διπλωμάτες, δημοσιογράφους, αναλυτές και παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Είναι τυχαίο ότι σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν ότι δεν εμπιστεύονται τους Τούρκους; Είναι τυχαίο ότι τονίζουν πως η συνεργασία του Ισραήλ με τη Λευκωσία και την Αθήνα εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα του Ισραήλ;


Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για την ΑΟΖ

του Άγγελου Συρίγου*

1. Τί είναι η ΑΟΖ;
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) είναι μία θαλάσσια ζώνη. Ξεκινά από εκεί που τελειώνει η αιγιαλίτιδα ζώνη (στην περίπτωση της Ελλάδος στα 6 μίλια). Εκτείνεται έως 200 μίλια από τις ακτές.

Στο στενό θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου κανένα κράτος, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος, δεν έχει δυνατότητα για πλήρη ανάπτυξη της ΑΟΖ λόγω της εγγύτητας με γειτονικά κράτη. Μέσα στην ΑΟΖ το κράτος ασκεί μεταξύ άλλων:
α. “Κυριαρχικά δικαιώματα” για την έρευνα και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στο βυθό, στο υπέδαφος και στα υπερκείμενα ύδατα.
β. Δικαιοδοσία για τη λήψη μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

2. Σε τί διαφέρει η ΑΟΖ από την υφαλοκρηπίδα;
Οι κύριες (αν και όχι όλες) διαφορές είναι οι ακόλουθες:
Διαφορά 1: Η ΑΟΖ περιλαμβάνει τον βυθό, το υπέδαφος και τα υπερκείμενα ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα περιλαμβάνει μόνον τον βυθό και το υπέδαφος της θάλασσας. Δεν περιλαμβάνει τα υπερκείμενα ύδατα.
Διαφορά 2: Τα δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες ενός κράτους επί της ΑΟΖ αποκτώνται μόνον όταν το κράτος κηρύξει ρητώς τη συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη. Αντιθέτως, «τα δικαιώματα του παράκτιου Κράτους στην υφαλοκρηπίδα δεν εξαρτώνται από την πραγματική ή ιδεατή κατοχή ή από οποιαδήποτε ρητή διακήρυξη» (άρθρο 77) και υπάρχουν “εξ υπαρχής” και “αυτοδικαίως”.
Διαφορά 3: Η ΑΟΖ περιλαμβάνει και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και την προστασία και τον περιβαλλοντικό έλεγχο αυτών των πηγών καθώς και την επιστημονική έρευνα. Η υφαλοκρηπίδα αναφέρεται αποκλειστικώς στην (οικονομική) εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του βυθού και του υπεδάφους.

3. Δεν έχει απορροφήσει ο θεσμός της ΑΟΖ την υφαλοκρηπίδα;
Όχι. Και οι δύο θαλάσσιες ζώνες είναι εξ ίσου ισχυρές στο νομικό πεδίο. Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας δέχεται την αυτόνομη ύπαρξη τους. Επιπλέον, στη Σύμβαση αναφέρεται ρητώς ότι ένα κράτος που έχει θεσπίσει ΑΟΖ, ασκεί τα δικαιώματα επί του βυθού και του υπεδάφους της ΑΟΖ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα σχετικά άρθρα για την υφαλοκρηπίδα (άρθρο 56). Επομένως, για να δούμε ποιά δικαιώματα ασκεί ένα κράτος επί του βυθού και του υπεδάφους της ΑΟΖ του, πρέπει να ανατρέξουμε στις σχετικές διατάξεις για την υφαλοκρηπίδα.

4. Πόσες χώρες έχουν κηρύξει ΑΟΖ σε όλο τον κόσμο;
Η θέσπιση ΑΟΖ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970. Σήμερα από τα 150 κράτη που έχουν δυνατότητα να διεκδικήσουν ΑΟΖ, τα 129 έχουν προχωρήσει στην κήρυξή της. Στη Μεσόγειο από τα 21 κράτη της περιοχής, μόνον τα 8 έχουν θεσπίσει ΑΟΖ. Στα κράτη που δεν έχουν θεσπίσει ΑΟΖ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία (η Ισπανία έχει, όμως, θεσπίσει ζώνη προστασίας της αλιείας και οι άλλες δύο χώρες, έχουν θεσπίσει ζώνες οικολογικής προστασίας). Η Τουρκία έχει θεσπίσει ΑΟΖ στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου αλλά όχι στη Μεσόγειο.

5. Η κήρυξη ΑΟΖ θα βοηθήσει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών;
Κατηγορηματικά όχι. Τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν σήμερα με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας θα εξακολουθήσουν να υφίστανται όταν θεσπισθεί η ΑΟΖ. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι κανόνες οριοθετήσεως των δύο θαλασσίων ζωνών είναι απολύτως ίδιοι. Μοναδική διαφορά είναι ότι με τη θέσπιση ΑΟΖ θα επιβεβαιωθεί ότι το βασικό κριτήριο της θαλάσσιας αυτής ζώνης είναι η απόσταση από τις ακτές και όχι γεωμορφολογικά κριτήρια του βυθού που σχετίζονται με τη γεωλογική υφαλοκρηπίδα. Ούτως ή άλλως, όμως, η Τουρκία έχει πάψει εδώ και χρόνια να επικαλείται γεωμορφολογικά κριτήρια

6. Εάν δεν βοηθά στην επίλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, γιατί επιθυμούμε την κήρυξη ΑΟΖ;Την Ελλάδα συμφέρει η θέσπιση ΑΟΖ για τους ακόλουθους επτά λόγους:
o Διασφαλίζει την πολιτική και οικονομική ενότητα του ελλαδικού χώρου, τις ηπειρωτικές περιοχές με τα νησιά.
o Προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον (π.χ. από πετρελαιοκηλίδες) που είναι και ο μόνος πλούτος του Αιγαίου τον οποίο πραγματικά εκμεταλλευόμαστε μέσω του τουρισμού.
o Βοηθά στην αντιμετώπιση της καταστροφής των αλιευτικών πεδίων του Αιγαίου που υπεραλιεύονται συστηματικά πέραν των 6 μιλίων από τις ακτές μας.
o Προσφέρει δυνατότητες οικονομικής εκμεταλλεύσεως πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης μέσω π.χ. της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ρεύματα, ύδατα και ανέμους.
o Έχει ως βάση της το στοιχείο της αποστάσεως από τις ακτές και μόνον. Έτσι καταρρίπτει οποιοδήποτε τουρκικό επιχείρημα για γεωμορφολογικά στοιχεία του βυθού της θάλασσας που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την υφαλοκρηπίδα.
o Κλείνει θέματα που δυνητικά θα μπορούσαν να εγερθούν στο μέλλον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτό της ΑΟΖ.
o Προσφέρει μεγαλύτερη ισχύ σε ένα κράτος η πρόσκτηση αυξημένων αρμοδιοτήτων στις θάλασσες που το περιβάλλουν

7. Γιατί διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν κήρυξαν ΑΟΖ μέχρι σήμερα;Οφείλεται καθαρά στη φοβική στάση της ελληνικής πλευράς. Η στάση αυτή δεν περιορίζεται μόνον στην ΑΟΖ. Το ίδιο συμβαίνει εδώ και χρόνια με:
o την αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων (η Ελλάδα είναι το μοναδικό από τα 149 παράκτια κράτη του πλανήτη που έχουν δυνατότητα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια, που δεν έχει ασκήσει αυτό το δικαίωμα),
o την αποφυγή υιοθετήσεως ευθειών γραμμών βάσεως που θα επέτρεπε την αύξηση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης περίπου κατά 5%.
o την άρνηση θεσπίσεως ελληνικής εθνικής ζώνης αποκλειστικής αλιείας 12 μιλίων, παρ’ ότι το έχει ζητήσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο φορές (Κανονισμοί της ΕΚ/ΕΕ 3760/1992 & 2371/2002)
o τις ανενόχλητες θρασύτατες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.
Ουσιαστικά, από το 1980 που διεκόπησαν οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει εντάσεις με την Τουρκία, επέλεξε την πλήρη αποχή από κάθε δραστηριότητα πέραν των ελληνικών χωρικών υδάτων.

8. Ποιές κινήσεις πρέπει να κάνουμε, όταν κηρύξουμε ΑΟΖ;Εν σχέσει προς την ΑΟΖ τρία πράγματα έχουν σημασία: η κήρυξη, η εφαρμογή και η οριοθέτηση. Από τις θέσεις των κομμάτων είναι περίπου σαφές ότι η επόμενη βουλή θα προχωρήσει στην κήρυξη ΑΟΖ. Αυτό δεν αρκεί. Με δεδομένο ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι εξαιρετικά δύσκολη (και στην περίπτωση της Τουρκίας μάλλον απίθανη), το βάρος πρέπει να πέσει στους τρόπους εφαρμογής της ΑΟΖ. Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αυστηρή εφαρμογή κανόνων περιβαλλοντικής προστασίας των πλοίων που ρυπαίνουν εντός της ΑΟΖ• την πρόταση στην ΕΕ αφ’ ενός να θεσπίσει εντός της ΑΟΖ «προστατευόμενες περιοχές αλιείας» εντός των οποίων θα απαγορεύονται ή θα περιορίζονται ορισμένες μέθοδοι αλιείας και αφ’ ετέρου να αναγνωρίσει ως «τόπους κοινοτικής σημασίας» του Δικτύου Natura, υποθαλάσσιες περιοχές• τη θέσπιση αλιευτικής ζώνης στο Αιγαίο 12 μιλίων και πιθανόν τη θέσπιση de facto “αρχαιολογικής ζώνης” έως 24 μίλια. Σε άλλη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος η ΑΟΖ να θεσπισθεί εν χορδαίς και οργάνοις και στη συνέχεια να μείνει κενό γράμμα.

9. Χρειάζεται να κηρύξουμε ΑΟΖ για να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο που βρίσκεται έξω από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη;
Κατηγορηματικά όχι! Οι πόροι αυτοί βρίσκονται στο υπέδαφος κάτω από τον βυθό της θάλασσας και καλύπτονται πλήρως από το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας.

10. Ποιό είναι το πρόβλημα με το Καστελόριζο;Η τοποθεσία του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο) επιτρέπει στις υφαλοκρηπίδες Ελλάδος και Κύπρου να εφάπτονται. Αντιστοίχως, η τουρκική υφαλοκρηπίδα περιορίζεται σε μία τριγωνική περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Προϋπόθεση είναι το όριο της υφαλοκρηπίδας να χαραχθεί επί τη βάσει της μέσης γραμμής/γραμμής ίσης αποστάσεως μεταξύ των τουρκικών ακτών και του Καστελόριζου, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης. Η Τουρκία, προφανώς, αντιδρά σε μία τέτοια οριοθέτηση. Για αυτό το λόγο επεδίωξε κατά τις διερευνητικές συνομιλίες της περιόδου 2010-2011, μεταξύ των δύο χωρών, να απομονώσει το Καστελόριζο, ως ευρισκόμενο στην ανατολική Μεσόγειο, από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. Η απάντηση στις τουρκικές επιδιώξεις είναι ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (και της ΑΟΖ, οψέποτε θεσπισθεί) θα πρέπει να είναι συνολική και όχι αποσπασματική και να αφορά ενιαία σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων, από το δέλτα του Έβρου έως και τη Στρογγύλη ανατολικά του Καστελόριζου.


* Ο Άγγελος Συρίγος είναι Επ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πηγή: infognomonpolitics (πρώτη δημοσίευση στα Επίκαιρα, 22 Μαρτίου 2012)

Διαβάστε περισσότερα...

Στα χέρια της αστυνομίας ο δεύτερος ύποπτος για τις επιθέσεις στη Βοστώνη

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Μέσα σε μια βάρκα, που βρισκόταν στην αυλή σπιτιού σε προάστιο της Βοστώνης βρέθηκε τελικά και ο δεύτερος ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις του Μαραθωνίου. Έπειτα από πολύωρο ανθρωποκυνηγητό, στην διάρκεια του οποίου η ζωή στην Βοστώνη είχε παγώσει, ο 19χρονος φυγάς εντοπίστηκε χάρη στην μαρτυρία πολίτη, ο οποίος είδε αίμα κοντά στο εν λόγω σκάφος.

Αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά με τον Τσετσένο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, όταν αυτός παγιδεύτηκε στο σκάφος, στην περιοχή Γουότερταουν, κοντά στη Βοστώνη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος από σφαίρες στον λαιμό και το πόδι.

Ο νεαρός είχε διαφύγει νωρίς την Παρασκευή, τραυματισμένος, μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, που στοίχισε τη ζωή στον μεγαλύτερο αδελφό του, φερόμενο ως συνεργό του.

Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, η ζωή στη Βοστώνη είχε παγώσει. Οι Αρχές καλούσαν τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να προφυλάσσονται, ενώ δεν κυκλοφορούσαν τα μέσα μεταφοράς.

Οι Αρχές ήραν την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής και μία ώρα μετά ο ύποπτος συνελήφθη.

Όταν κάτοικος της περιοχής Γουότερταουν βγήκε από το σπίτι του μετά την άρση της απαγόρευσης, είδε το αίμα δίπλα στη βάρκα. Σήκωσε τον μουσαμά που κάλυπτε τη βάρκα και είδε έναν άνδρα καλυμμένο με αίμα. Αμέσως κάλεσε την αστυνομία.

Ομάδες πυροτεχνουργών, ελικόπτερα και ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή.

Αστυνομικοί έριξαν βομβίδες κρότου λάμψης στη βάρκα για να αποπροσανατολίσουν τον νεαρό. Σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών για περίπου μία ώρα, πριν οι αστυνομικοί συλλάβουν τον 19χρονο.

Φαίνεται ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν ψάξει στις εγκαταστάσεις εκείνες όταν αναζητούσαν τον ύποπτο πόρτα-πόρτα στη διάρκεια της μαραθώνιας δίωξής του.

Οι δύο Τσετσένοι αδελφοί ζούσαν στο Κέμπριτζ της Βοστώνης, όπου βρίσκεται και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ), αστυνομικός φρουρός του οποίου σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της καταδίωξης των υπόπτων.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι θα αναζητήσει απαντήσεις για τα κίνητρα των δύο αδελφών και για το εάν είχανε συνεργούς.

Υπενθυμίζεται ότι στις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα -ανάμεσά τους και ένα οκτάχρονο αγόρι- και τραυματίστηκαν περισσότερα από 170.

Δηλώσεις Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε την Παρασκευή πως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα ανακαλύψει εάν τα δύο αδέλφια που θεωρούνται ύποπτοι για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, είχαν βοήθεια.

Λίγο μετά τη σύλληψη και του δεύτερου υπόπτου, ο Ομπάμα εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο όπου έκανε δηλώσεις.

«Προφανώς συνεχίζουν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα: γιατί οι δύο νεαροί άνδρες, οι οποίοι μεγάλωσαν και σπούδασαν ως μέλη της κοινότητας και της χώρας μας, κατέφυγαν σε αυτού του είδους βίαιες πράξεις. Πώς σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας αυτές τις επιθέσεις και άραγε είχαν βοήθεια;» δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι Αμερικανοί χρωστούν πολλά στους κατοίκους της Βοστώνης και της Μασαχουσέτης, για το κουράγιο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των δύο εκρήξεων.

Τρεις ακόμη ανακρίνονται

Εν τω μεταξύ, τρεις ακόμα ύποπτοι βρίσκονται υπό κράτηση και ανακρίνονται στο Νιού Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης, σε σχέση με τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου στη Βοστώνη, δήλωσαν οι αστυνομικές αρχές.

Πρόκειται για δύο άνδρες και μία γυναίκα που ανακρίνονται «βάσει υποθέσεων πως συνεργάζονταν με τον δεύτερο ύποπτο», δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας του Νιού Μπέντφορντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2011 το FBI είχε ανακρίνει τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ωστόσο η ανάκριση δεν είχε αποφέρει σημαντικές πληροφορίες.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η αποκάλυψη αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι το FBI είχε επίγνωση της ύπαρξης του Ταμερλάν Τσαρνάεφ και του μικρότερου αδελφού του, Τζοχάρ, προτού πραγματοποιηθούν οι βομβιστικές επιθέσεις της Δευτέρας.

«Τον πιάσαμε»

«Τον πιάσαμε» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Δήμαρχος της Βοστόνης, Τομ Μενίνο, αναφερόμενος στον δεύτερο ύποπτο για τις βομβιστικές επιθέσεις της Δευτέρας.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο ύποπτος είχε εντοπιστεί στο Γουότερταουν της Μασαχουσέτης. Η αστυνομία της Βοστόνης ανάρτησε στο Twitter: «Συνελήφθη! Το κυνήγι τελείωσε. Η αναζήτηση ολοκληρώθηκε. Ο τρόμος τελείωσε. Και η δικαιοσύνη θριάμβευσε».

Το χρονικό της καταδίωξης

Η περιπετειώδης νύχτα στη Βοστώνη άρχισε αργά την Πέμπτη (τοπική ώρα).

Στους χώρους του πανεπιστημίου έπεσαν γύρω στις 22:30 πυροβολισμοί και σκοτώθηκε ένας αστυνομικός της φρουράς του ΜΙΤ, έχοντας υποστεί πολλαπλά τραύματα. Ήταν ο 26χρονος Σον Κόλιερ.

Νωρίτερα κάμερες σε ένα μίνι μάρκετ σχετικά κοντά στο MIT είχαν εντοπίσει έναν από τους υπόπτους των επιθέσεων στον Μαραθώνιο κατά τη διάρκεια ληστείας.

Οι δράστες διέφυγαν και η αστυνομία ξεκίνησε την καταδίωξη του οχήματος μέχρι το Γουότερταουν. Στη διάρκεια της καταδίωξης, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών των δραστών με τους αστυνομικούς και τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και ένας από τους δράστες, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Ο δεύτερος δράστης, που συνελήφθη, τελικά, πολλές ώρες αργότερα, διέφυγε με τα πόδια.

Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των τριών ΤΠΚ Super Vita

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Κατατέθηκε στη Βουλή υπό μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση των συνταξιοδοτικών διατάξεων του υπουργείου Οικονομικών, η νομοθετική κύρωση της συμφωνίας - πλαίσιο που επιτεύχθηκε πριν λίγες ημέρες μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Από το κείμενο της συμφωνίας, που ενσωματώνεται στην τροπολογία για να κυρωθεί νομοθετικά, προκύπτει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας το ποσό των 25,4 εκατομμυρίων Ευρώ ως τις 30 Απριλίου του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιηθεί από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών η αντιστοιχία πληρωμών και εργασιών. Από την ημερομηνία της καταβολής του ποσού αυτή "τρέχει" το νέο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των τριών πυραυλακάτων που παραμένουν ημιτελείς στα ναυπηγεία, σε διάφορα στάδια κατασκευής.

Το νέο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων έχει ως εξής:

Ρ 71 Ρίτσος: 9 μήνες από την πληρωμή (Ιανουάριος 2014)
Ρ 72 Καραθανάσης: 24 μήνες από την πληρωμή (Απρίλιος 2015)
Ρ 73 Βλαχάκος: 34 μήνες από την πληρωμή (Φεβρουάριος 2016)

Ευχόμαστε το νέο χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί, χωρίς άλλα απρόοπτα.

Διαβάστε περισσότερα...

Στο Μέγαρο Μαξίμου τα στελέχη της 331 Μ που πρώτευσαν στο TLP

Πιλότους και στελέχη της 331 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι διακρίθηκαν στη διεθνή άσκηση TLP του ΝΑΤΟ, υποδέχθηκε σημερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός. Ακολουθεί η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Μας κάνατε όλους υπερήφανους και με το δικό σας παράδειγμα παίρνουμε κι εμείς δύναμη, γιατί κι εμείς αγωνιζόμαστε σε μια υπερπροσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαρά απευθυνόμενος στα στελέχη της Π.Α..

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε πως παρά τις τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί τα στελέχη τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις κρατούν υψηλό ηθικό μέσα στην κρίση και δήλωσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση του προβλήματος, διαβεβαιώνοντας ότι προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με όλες του τις δυνάμεις.

«Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο θα φανεί το ξέφωτο. Η Πατρίδα θα αποδώσει και στους άντρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων αυτό που τους αξίζει. Για να αισθάνεστε κι εσείς ότι η δικιά σας η προσφορά στην Πατρίδα γίνεται με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας από την Πατρίδα», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα που μας πληγώνει, υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που μας κάνει υπερήφανους».

«Εσείς», είπε , «είστε άξιοι εκπρόσωποι αυτής της άλλης Ελλάδας» και κλείνοντας ευχαρίστησε τα στελέχη της 331 Μοίρας της Π.Α. «για την τιμή που δώσατε στην Πατρίδα σας και για την περηφάνια που μας κάνατε όλους να νιώσουμε».

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τερματικό για υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Βασιλικό της Λεμεσού σχεδιάζει η Noble

Κρίσιμη ενίσχυση της κυπριακής θέσης για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου προσφέρει η παρουσίαση των σχεδίων της εταιρείας Noble για την κατασκευή τερματικού υγροποιημένου αερίου «LNG 17» στην περιοχή Βασιλικού, λίγο έξω από τη Λεμεσό.

Η Noble, που ήδη κάνει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, παρουσίασε τα σχέδια της σε παγκόσμιο διεθνές φόρουμ στο Τέξας, στο οποίο παίρνουν μέρος εταιρείες κολοσσοί, όπως η Gazprom, η Bp, η Shell και άλλοι.
Η Noble παρουσίασε τους σχεδιασμούς της μέσα από ένα 7σελιδο έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Οι σχεδιασμοί γενικά προβλέπουν συμμετοχή στο τερματικό στο Βασιλικό, σύνδεση του κυπριακού οικοπέδου 12 «Αφροδίτη» με αγωγό, σύνδεση του Λεβιάθαν του Ισραήλ με το ίδιο τερματικό και εξαγωγές κυρίως στις αγορές της Ασίας.

Όπως αναφέρει η Noble, εκτός της δυνατότητας πωλήσεων στην Ευρώπη, ένα τερματικό LNG στην ανατολική μεσόγειο θα παρέχει μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού για τους αγοραστές στην Ασία και την 'Απω Ανατολή, καθώς το τερματικό θα βρίσκεται στη στρατηγική θέση κοντά στη διώρυγα του Σουέζ.

Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα ότι τα τερματικά εξαγωγών LNG της Αιγύπτου έχουν ήδη αποδείξει την ανταγωνιστικότητα με δυνατότητα παράδοσης φορτίου σε σημεία πώλησης στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό.

Αποκάλυψαν επίσης, για πρώτη φορά, μελέτη για το κόστος μεταφοράς του φυσικού αεριού από το Βασιλικό στις κύριες αγορές της Ασίας. Μέσα από αυτή τη μελέτη αποδεικνύεται ότι το κόστος μεταφοράς δεν ξεπερνά τα 2 δολάρια ανά μίλι BTU έναντι 2 μέχρι 4 από άλλες περιοχές παραγωγής LNG.

Οι επικεφαλής της Noble τόνισαν πως «με την ανακάλυψη των 5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών στο κυπριακό τεμάχιο 12, αφενός καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφετέρου υπάρχει δυνατότητα για μια γραμμή παραγωγής LNG της τάξης των 5 εκατομμυρίων τόνων το χρόνο». Σύμφωνα με την εταιρεία, ακόμα κι αν το κοίτασμα Αφροδίτη είναι η τελευταία ανακάλυψη στη Λεβαντίνη, η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε τερματικό υγροποίησης, μεταφέροντας στο τερματικό μέσω υποθαλάσσιων αγωγών το φυσικό αέριο αφού τύχει επεξεργασίας.

Μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Noble, δείχνει πως το τερματικό μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον τρεις γραμμές υγροποίησης, με δύο κατ' αρχήν δεξαμενές αποθήκευσης και μία προβλήτα που θα μπορεί να φιλοξενήσει δύο αγκυροβόλια LNG.
Από τεχνικής άποψης το έργο μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, επισημαίνουν οι ειδικοί της Noble.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Πυρπολητής 3/2013

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Νωρίς το πρωί με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Κωσταράκου δόθηκε η έναρξη της άσκησης διπλής ενεργείας «Πυρπολητής 3/13», σε νήσο του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην άσκηση συμμετείχαν τμήματα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και το σύνολο των δυνάμεων του προσβληθέντος νησιού.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ:









Διαβάστε περισσότερα...

Επιβεβαιώνεται η πρόθεση πώλησης του κυπριακού χρυσού

Επιβεβαιώνεται δυστυχώς, παρά τις αμφισβητήσεις που διατυπώθηκαν, το δημοσίευμα του Reuters περί πρόθεσης της κυπριακής κυβέρνησης να εκποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων χρυσού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στην τηλεόραση του Bloomberg, κατά τους σχεδιασμούς της κυπριακής κυβέρνησης η εκποίηση του χρυσού θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μεγάλη απόφαση και σημείωσε πως οι λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν εν ευθέτω χρόνω, κυρίως από το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι περιττό να επαναλάβουμε όσα γράψαμε ήδη κατά της εκποίησης των κυπριακών αποθεμάτων χρυσού, και μάλιστα σε τέτοιο ποσοστό. Σημειωτέον ότι όταν δημοσιεύτηκε αρχικά η είδηση, 400 εκ. Ευρώ σε χρυσό αντιστοιχούσαν σε 10,36 τόνους μετάλλου, ενώ τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Κύπρου ανέρχονταν σε 13,9 τόνους στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council). Στο μεταξύ όμως η κατάρρευση της τιμής του χρυσού στις διεθνείς αγορές σημαίνει ότι για την επίτευξη του στόχου των 400 εκ. Ευρώ θα χρειαστεί η πώληση ακόμη μεγαλύτερης ποσότητας χρυσού.

Εκτός από τη σημασία των αποθεμάτων χρυσού για ένα κράτος στη θέση της Κύπρου, οι δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών παραβιάζουν ένα βασικό κανόνα: και αν ακόμη κάποιο κράτος αποφασίσει να πουλήσει χρυσό, η πώληση δεν προαναγγέλλεται, για προφανείς λόγους: η αναγγελία της επικείμενης πώλησης ρίχνει τις τιμές. Ήδη με την αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου από το Ρώυτερς στις αρχές του μήνα, η τιμή του χρυσού λόγω της ξαφνικής προσφοράς στη διεθνή αγορά υποχώρησε σημαντικά, και έκτοτε ακόμη περισσότερο. Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη στο Bloomberg δεν θα τη βοηθήσουν να ανέβει...

Αναρωτιέται κανείς αν έχουμε στην περίπτωση της Κύπρου μια επανάληψη του ελληνικού φαινομένου Παπακωνσταντίνου, δηλαδή έναν υπουργό Οικονομικών που με τις δηλώσεις του χειροτερεύει τη θέση της χώρας. Από τον κ. Παπακωνσταντίνου (και φυσικά τον προϊστάμενό του ΓΑΠ) έχουμε να θυμόμαστε τις δηλώσεις περί "Τιτανικού", που έβαλαν την οριστική ταφόπλακα στην ελληνική οικονομία. Φοβούμαστε ότι από τον κ. Γεωργιάδη και τον προϊστάμενό του Ν. Αναστασιάδη θα έχουμε να θυμόμαστε την εκποίηση των κυπριακών αποθεμάτων χρυσού έναντι πινακίου φακής.

Διαβάστε περισσότερα...

Αιματηρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο λιπασμάτων κοντά στην πόλη Γουάκο του Τέξας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εκατοντάδες άνθρωποι και να καταστραφούν ή να προκληθούν ζημιές σε πολλά κτήρια, ανάμεσά τους ένα σχολείο και ένα γηροκομείο, όπως ανέφεραν οι αρχές.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο υγείας, μετέδωσε ότι δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πληροφορία η οποία ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών του Γουέστ, Τζορτζ Σμιθ, δήλωσε στο CNN ότι «οι νεκροί θα είναι πολλοί, όπως και οι τραυματίες».

Νωρίτερα, το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX μετέδωσε ότι οι οι νεκροί είναι 60 με 70.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 20:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας) στο εργοστάσιο West Fertilizer Plant στην κωμόπολη Γουέστ, περίπου 130 χιλιόμετρα νότια του Ντάλας και 32 χιλιόμετρα βορείως του Γουέικο, ωστόσο δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί τα αίτια.

«Η καταστροφή είναι μεγάλη. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μοιάζει με πολεμική ζώνη με όλα αυτά τα συντρίμμια», δήλωσε σερίφης στην περιοχή.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Τέξας ανέφερε ότι η έκρηξη έχει προκαλέσει πιθανότατα «εκατοντάδες θύματα» και προκάλεσε ζημιές σε κτήρια, ωστόσο δεν μίλησε για νεκρούς. Πρόσθεσε ότι ένα γηροκομείο που βρίσκεται κοντά κατέρρευσε και ότι υπάρχουν παγιδευμένοι στα ερείπιά του.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Τέξας στο Γουάκο σημείωσε ότι την πρώτη έκρηξη ακολούθησαν δυο μικρότερες και ότι όλες προκλήθηκαν μετά από φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί μια δεξαμενή λιπασμάτων, η οποία είναι μέχρι στιγμής ανέπαφη και ότι οι αρχές εκκενώνουν την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο.

Ο δήμαρχος Τόμι Μούσκα δήλωσε στο CNN ότι 60 με 70 σπίτια γύρω από το εργοστάσιο έχουν καταρρεύσει.

Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει την περιοχή πάνω από το εργοστάσιο, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός WFAA του Ντάλας μετέδωσε εικόνες από ελικόπτερο που δείχνουν κατεστραμμένη μια περιοχή τριών οικοδομικών τετραγώνων.

Ιατρικό Κέντρο των Βαπτιστών στο Γουάκο ανέφερε ότι νοσηλεύονται εκεί 66 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά με τραύματα στα πόδια, εγκαύματα και κατάγματα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφιστηκε η τροπολογία για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία έξι βουλευτών, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αποσκοπεί στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων της Ελευσίνας και στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση και παραλαβή των τριών πυραυλακάτων τύπου Super Vita (Ρ71 ΡΙΤΣΟΣ, Ρ72 ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ και Ρ73 ΒΛΑΧΑΚΟΣ) του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ναυπήγησης, με την πρώτη να παραδίδεται πιθανώς εντός του 2013.

Την τροπολογία υπέγραφαν οι Μαρίνος Ουζουνίδης (ΑΝ.ΕΛ.), Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ), Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Βλάχος (ΝΔ), Γεωργία Μαρτίνου (ΝΔ) και Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ). ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ψήφισαν λευκό. Η τροπολογία προβλέπει ότι οι διαφορές μεταξύ των πληρωμών του Πολεμικού Ναυτικού και των αξιώσεων των ναυπηγικών μονάδων που λειτουργούν στην Ελλάδα, αίρονται ύστερα από έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, η οποία θα βεβαιώνει την πρότερη αντιστοιχία μεταξύ πληρωμών που έχει καταβάλει το Πολεμικό Ναυτικό και το έργο που έχει εκτελεστεί από την εταιρεία σε συνδυασμό με τις δαπάνες που είναι απαραίτητες για την εκτέλεσή του.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, η τροπολογία δόθηκε για κατάθεση σε βουλευτές, προκειμένου να παρακαμφθεί η πλέον χρονοβόρος διαδικασία της κατάρτισης υπουργικής τροπολογίας, και να εξυπηρετηθεί έτσι ο στόχος της καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία κατοχυρώνει και το θέμα των εργαζομένων.

«Ο ανάδοχος δίνει τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους. Δεν κλείνουν τα Ναυπηγεία, συνεχίζουν να εργάζονται οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι, συμφωνούμε σε νέο πρόγραμμα για τους πυραυλακάτους, δεσμεύουμε την εργοδοσία να παραδώσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τα πλοία χωρίς αύξηση τιμήματος. Η τροποποίηση της σύμβασης θα έρθει στη Βουλή» ανακοίνωσε ο υπουργός.

«Εκείνο που χρειάζεται τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας, είναι η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και επίσης η ρητή αναφορά στο κείμενο της διάταξης νόμου, ότι η προκαταβολή ή η καταβολή των πληρωμών, χορηγείται υπό τον όρο της κατά προτεραιότητα εξόφλησης οφειλών προς τους εργαζόμενους των ναυπηγικών μονάδων και με την προϋπόθεση της αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων με πλήρη απασχόληση των εργαζομένων» ανέφερε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας.

«Το νέο πλαίσιο συμφωνίας δεν ενσωματώθηκε στην τροπολογία, γιατί δεν το επέτρεπαν οι διαδικασίες» διευκρίνισε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Είμαστε σε συνεννόηση, η κατάσταση στα ναυπηγεία δεν μπορεί να πάρει άλλες αναβολές, και πρέπει η λύση να είναι άμεση. Σε σύντομο χρόνο θα φέρουμε στη Βουλή την τροποποίηση της συμβάσεως, για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε μετά με τον Σκαραμαγκά» συμπλήρωσε.

Με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, δόθηκε η δυνατότητα να σωθούν 1000 θέσεις εργασίας και να ξεκινήσει και πάλι η δραστηριότητα της επιχείρησης μετά από 2 χρόνια, δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. Πρόκειται για μια μεγάλη ανάσα που δίνει τη δυνατότητα να δρομολογηθούν νέοι όροι ώστε η συγκεκριμένη και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις στην περιοχή να συντελέσουν στην ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, η εξέλιξη οφείλεται στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη διάσωση 1.000 θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι εργαζόμενοι έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθούν προσπάθειες από όλους ώστε τα ναυπηγεία να γίνουν η «ατμομηχανή της ανάπτυξης» της χώρας. Παράλληλα ευχαρίστησαν θερμά τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του.
Ο γραμματέας της κυβέρνησης ευχήθηκε για συμβολικούς λόγους, όπως είπε χαρακτηριστικά, να παραδώσουν την πρώτη πυραυλάκατο μια μέρα έστω νωρίτερα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, Θανάσης Δανούσης, δήλωσε: «Ευχαριστούμε από καρδιάς, εμείς οι 1.000 περίπου οικογένειες των εργαζομένων για την πρωτοβουλία και την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, να λύσουν το γόρδιο δεσμό με τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Μια μονάδα εξαθλιωμένη, μετά από δύο χρόνια παίρνει μπροστά και μπορεί να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας. Εξαρτάται και από εμάς τους εργαζόμενους να στηρίξουμε τα ναυπηγεία αλλά καλούμε και τους έλληνες εφοπλιστές να τα στηρίξουν».

www.naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθερος με 50000€ εγγύηση ο πρώην ΥΕθΑ Γ.Παπαντωνίου

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τη χρηματική εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ επέβαλε ο ανακριτής που χειρίζεται το πόθεν έσχες στο Γιάννο Παπαντώνιου για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της ανειλικρινούς περιουσιακής κατάστασης. Παράλληλα για το αδίκημα της συνέργειας επιβλήθηκε στη σύζυγό του εγγυοδοσία 20.000 ευρώ.

Σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγγελία εφετών Αθήνας πριν από περίπου ένα μήνα και αφορούσε κατάθεση της συζύγου του σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC της Γενεύης, το όνομα της οποίας φέρεται να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Στον επίμαχο λογαριασμό φέρεται να εντοπίστηκαν 2,2 εκατ. δολάρια τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στο πόθεν έσχες του 2008. Ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε ενώπιον του ανακριτή όσα είχε υποστηρίξει και στη Βουλή, όπου είχε αναφέρει ότι δεν είχε γνώση του επίμαχου ποσού.

Πηγή Ελευθεροτυπία

Διαβάστε περισσότερα...

Απόστρατος ταξίαρχος κατηγορείται για τη δολοφονία του Οζάλ

Για τη δολοφονία του Τούρκου πρώην προέδρου Τουργκούτ Οζάλ το 1993 κατηγορείται επισήμως ένας απόστρατος ταξίαρχος, καθώς δικαστήριο της Αγκυρας έκανε δεκτό το κατηγορητήριο της εισαγγελίας. Με την εξέλιξη αυτή η υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του Οζάλ λαμβάνει νέες διαστάσεις με την εκδοχή της δολοφονίας να βγαίνει από τη σφαίρα της εικασίας και να υιοθετείται για πρώτη φορά επισήμως η άποψη ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο ταξίαρχος ε.α. Λεβέντ Ερσόζ, ο οποίος βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος για την υπόθεση του Εργκενεκόν, κατηγορείται δηλαδή για συνωμοσία στο πλαίσιο των ερευνών για τη δράση του τουρκικού παρακράτους.

Κατηορούμενος ερήμην είναι επίσης και ένας αντισυνταγματάρχη, για τον οποίο δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την ταυτότητά του.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «ο Ερσόζ σε συνεργασία με τον αντισυνταγματάρχη Σαβάς Κορκμάζ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, δηλητηρίασαν βάσει σχεδίου τον Τουργκούτ Οζάλ για να τον δολοφονήσουν». Η εισαγγελία ζητά την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης για τον κατηγορούμενο.

Tα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διεξήχθησαν στη σορό του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ και της οποίας έγινε πρόσφατα εκταφή για το σκοπό αυτό αποκαλύπτουν την ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών δηλητηριωδών ουσιών, σύμφωνα με πηγές της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Μεταξύ των ουσιών περιλαμβάνεται και το DDT, το οποίο έχει απαγορευθεί στη χώρα από το 1980. Πρόκειται για ισχυρό εντομοκτόνο, το οποίο όμως αν απορροφηθεί από τον οργανισμό, προκαλεί βλάβη στο συκώτι. Εντοπίστηκαν επίσης αμερίκιο και πολώνιο. Το τελευταίο έχει ακουστεί ιδιαίτερα και για την περίπτωση του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Τουργκούτ Οζάλ, όγδοος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, πέθανε τον Απρίλιο του 1993 σε νοσοκομείο της Αγκυρας και σε ηλικία 65 ενώ κατείχε το αξίωμα του εν ενεργεία προέδρου.

Η απόφαση να παραπεμφθεί σε δίκη ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία έρχεται την παραμονή της 20ης επετείου από το θάνατο του Τουργκούτ Οζάλ.

Πηγή το Βήμα.






Διαβάστε περισσότερα...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP