361 ΜEA

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013


Η 361 Μοίρα εορτάζει φέτος τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Μετά τον Β'ΠΠ η τότε ΕΒΑ εισήλθε στην φάση αναδιοργανώσεως της με σκοπό την ανάπτυξή της και την είσοδό της στην εποχή της αεριοπροώθησης. Το δύσκολό αυτό εγχείρημα το έφερε σε πέρας με σχεδιασμό και επίπονη προσπάθεια αλλά και αίμα, ώστε να καταστεί αξιόμαχη στο ΝΑΤΟ. Οι αεροπόροι των δύο τμημάτων εκπαίδευσης χειριστών της Σχολής Αεροπορίας στο Τατόϊ (τμήματα Μονίμων και Εφέδρων) από τις αρχές της δεκαετίας του 50 εκπαιδεύονταν αρχικά σε Tiger Moth στην βασική και προκεχωρημένη εκπαίσευση περνούσαν στα Harvard , τα τροποποιημένα Texan και στην επιχειρησιακή στα Spitfire. Τα Τ-33 της ΕΜΑ (Εκπαιδευτική Μοίρα Αεριωθουμένων) ήταν τα πρώτα διθέσια τζετ που ανέλαβαν το βάρος της εκπαίδευσης. Το 1964 προστέθηκε και ένας άλλος τύπος αεριωθούμενου εκπαιδευτικού αεροσκάφους, το Τ-37C, με το οποίο εκπαιδεύονταν οι Ίκαροι στο δεύτερο έτος της φοίτησής τους και το οποίο χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 2002 για τη βασική εκπαίδευση των Ικάρων.

Μέχρι το 1969 η αρχική εκπαίδευση των μαθητών γινόταν με τα ελικοφόρα αεροσκάφη HARVARD. Το 1969 η Σχολή αντικατέστησε τα παραπάνω αεροσκάφη με 20 νέα ελικοφόρα Τ-41D. Τον ίδιο χρόνο η Σχολή παρέλαβε και 10 νέα α/φη Τ-33 τα οποία διατήρησε για την προκεχωρημένη και επιχειρησιακή εκπαίδευση μέχρι το 1977. Από το 1978 τα Τ-33 αντικαταστάθηκαν με τα αεροσκάφη δεύτερης γενιάς Τ- 2Ε .Τα α/φη HARVARD είχαν έδρα την ΑΒ Τατοϊου ενώ τα Τ-37 την ΑΒ Ελευσίνας.


Στις 20 Μαϊου του 1970 η 361 Εκπαιδευτική Μοίρα Αεροσκαφών μεταστάθμευσε από το Α/Δ της Ελευσίνας στην 120 Σμηναρχία Εκπαίδευσης Αέρος (ΣΕΑ) και στις 15 Ιανουαρίου του 1971 ακολούθησε η 360 Εκπαιδευτική Μοίρα Αεροσκαφών. Η 120 ΣΕΑ υπάγονταν Διοικητικά στην Σ.Ι. μέχρι την 18-8-1977 οπότε έγινε ανεξάρτητη Μονάδα και μετονομάστηκε σε 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (ΠΕΑ). Η Μοίρα των Τ-33 που λειτουργούσε στη Λάρισα, υπαγόταν διοικητικά στην 110 ΠΜ.

Το 1974 έγινε η μετονομασία όλων των Εκπαιδευτικών Μοιρών και πήραν τις ονομασίες που έχουν και σήμερα.

Η 363 Εκπαιδευτική Μοίρα Ελικοφόρων (ΕΜΕ) μετονομάσθηκε σε 360 Μοίρα Αρχικής Εκπαίδευσης (ΜΑΕ).
Η 360 Εκπαιδευτική Μοίρα Αεροσκαφών (ΕΜΑ) μετονομάσθηκε σε 361 Μοίρα Βασικής Εκπαίδευσης (ΜΒΕ).
Η 361 Εκπαιδευτική Μοίρα Αεροσκαφών (ΜΑΕ) μετονομάσθηκε σε 362 Μοίρα Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης (ΜΠΕ).
Το 361 Σμήνος Εκπαίδευσης Αέρος (ΣΕΑ) μετονομάσθηκε σε 363 Μοίρα Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης (ΜΕΕ).
Με την αποχώρηση των Τ-33 και την αντικατάστασή τους από τα Τ-2Ε, η 363 ΜΕΕ μεταστάθμευσε και αυτή στην 120 ΠΕΑ.

Μέχρι το 1986 τα τέσσερα στάδια πτητικής Εκπαίδευσης ολοκληρώνονταν κατά τη διάρκεια της τετραετούς φοίτησης των Ικάρων στην Σχολή ως εξής:

Στο Πρώτο έτος το Αρχικό Στάδιο
Στο Δεύτερο έτος το Βασικό Στάδιο
Στο Τέταρτο έτος το Προκεχωρημένο και Επιχειρησιακό Στάδιο.
Το Ακαδημαϊκό έτος 1986-1987 αλλάζει η μορφή πτητικής Εκπαίδευσης και το Αρχικό Στάδιο εκτελείται στο πρώτο έτος, τα δε άλλα τρία Στάδια πτητικής Εκπαίδευσης εκτελούνται με την αποφοίτηση των Ικάρων από την Σχολή ως Ανθυποσμηναγοί. Η πρώτη σειρά στην οποία εφαρμόσθηκε το νέο σύστημα πτητικής Εκπαίδευσης ήταν η 59η σειρά Ιπταμένων.

Το 1992 η πτητική εκπαίδευση αλλάζει και πάλι μορφή και από την 65η σειρά Ιπταμένων οι Ίκαροι πετούν το Αρχικό Στάδιο στο πρώτο έτος, το Βασικό Στάδιο στο τρίτο έτος, το δε Προκεχωρημένο και Επιχειρησιακό στάδιο ως Ανθυποσμηναγοί. Αυτή η μορφή πτητικής Εκπαίδευσης ακολουθήθηκε μέχρι το 1999

Η ΠΑ παραμένει στρατηγικής σημασίας εργαλείο αποτροπής και εξαρτάται από εμάς, ψηφοφόρους/φορολογούμενους να δώσουμε στους πολιτικούς μας να καταλάβουν την σημασία της ειδικά στους δύσκολους καιρούς που περνάει η Πατρίδα μας.



1 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Σεπτεμβρίου 2013 στις 6:51:00 μ.μ. EEST  

Kαλησπέρα, μια μικρή διόρθωση αν μου επιτρέπετε, το σύστημα άλλαξε με την εισαγωγή της 59ης σειράς Ιπτ. (στην οποία έχω την τιμή να ανήκω, το 1983 με την εισαγωγή μας στην Σ.Ι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP