Μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Της Μανταλένας Πίου

Νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου ανοίγει το Μνημόνιο Κατανόησης για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ που αναμένεται να υπογραφεί στη Λευκωσία αύριο, την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Το Μνημόνιο θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Λευκωσία, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κϋπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Silvan Shalom. Θα συνοδευτεί με κοινή διακήρυξη των τριών υπουργών για το υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Οι τρεις υπουργοί θα έχουν διήμερη συνάντηση εργασίας, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη με τις υπογραφές, «στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου», όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο. Το Μνημόνιο εκτός από τον τομέα Ενέργειας (υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη ΑΠΕ και φυσικοί πόροι) καλύπτει επίσης τη συνεργασία στην Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων.

Πιέσεις
Η συμφωνία των τριών χωρών για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας έρχεται σε μία περίοδο που το Τελ Αβίβ πιέζεται να λάβει τις αποφάσεις για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι εξαγωγές αερίου από τα γιγαντιαία κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί και ενώ η Κύπρος περιμένει τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα από τη νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση, που διεξάγει η αμερικανική εταιρία Noble στο «οικόπεδο» Αφροδίτη. Οσο για τους «ελληνικούς υδρογονάνθρακες», παρότι οι επιστημονικές ενδείξεις από την πλήρη επεξεργασία των δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει οι σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης αναμένονται ως τις αρχές του 2014, τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και ήδη επιδεικνύεται έντονο ενδιαφέρον.

Χθεσινή ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters αναφέρει πως οι ενεργειακές εταιρείες που αναπτύσσουν τα κοιτάσματα του Ισραήλ , με επικεφαλής την αμερικανική Noble, βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για την εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγού προς την Τουρκία και παράλληλα εξετάζουν τη δυνατότητα εξαγωγής με αγωγούς προς την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη.

Σενάρια
Στα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη μεταφορά του ισραηλινού και του κυπριακού αερίου ήταν και η κατασκευή αγωγού προς την Ελλάδα, αλλά Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον φαίνεται να προτιμούν την οικονομικότερη διαδρομή του αγωγού μέσω Τουρκίας κάτι που προς το παρόν προβληματίζει το Ισραήλ και προκαλεί την κατηγορηματική αντίθεση της Λευκωσίας.

Μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν ανακοινωθεί η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, αξιωματούχοι της Ε.Ε. είχαν επισκεφθεί το Τελ Αβίβ και είχαν επαφές με Ισραηλινούς αξιωματούχους προκειμένου να τους πείσουν να δεχθούν τη λύση του αγωγού προς Τουρκία και τη μεταφορά ισραηλινού αερίου μέσω του ΤΑΡ στην Ευρώπη.

Το Τελ Αβίβ για λόγους ασφαλείας αλλά και μη εξάρτησης από την Τουρκία έχει κρατήσει επιφυλακτική στάση, ακόμα και μετά την επαναπροσέγγιση με την 'Αγκυρα, με τη διαμεσολάβηση του Αμερικανού Προέδρου.

Σε πρώτο στάδιο οι εξαγωγές θα γίνουν μέσω τερματικού υγροποιημένου αερίου (LNG), που έχει συμφωνηθεί να κατασκευαστεί στο Βασιλικό της Κύπρου, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κρύβει πως θα ήθελε σταθμό LNG και σε ισραηλινό έδαφος, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Συνεργασία
Η ελληνική πλευρά «βλέπει» συνεργασία για τη μεταφορά του αερίου και μέσω των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας αλλά και νέων σταθμών LNG, ενώ από το 2011 τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία είχαν εξετάσει τον αγωγό μέσω Ελλάδας, ο οποίος θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον ΤΑΡ, τον αγωγο που προορίζεται για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη και περνά από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.

Ας σημειωθεί ότι κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του Αμερικανο-Εβραϊκού Συμβουλίου κ. Ντ. Χάρις.

Mε την εκμετάλλευση του κυπριακού και ισραηλινού αερίου συνδέεται και το πρότζεκτ για το καλώδιο μεταφοράς ρεύματος που θα συνδέει τις τρεις χώρες.

Με ισχύ 2.000MW
Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι υπουργοί των τριών χωρών θα εκδώσουν κοινή διακήρυξη με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο έργο «Eurasia Ιnterconnector», το καλώδιο που θα διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρισμού της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Το καλώδιο μήκους 870 χιλ. θα ποντιστεί στα 200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και θα έχει μεταφορική ισχύ 2.000MW. Tα πρώτα 200 χλμ. θα συνδέουν την Κύπρο με το Ισραήλ και τα υπόλοιπα 670 χλμ την Κύπρο με την Κρήτη, απ' όπου θα μπορεί να συνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα είτε μέσω του καλωδίου Κρήτης - Πελοποννήσου που προγραμματίζεται από το ελληνικό σύστημα, είτε μέσω άλλου καλωδίου. Το «Eurasia Interconnector» πριν λίγες ημέρες εντάχθηκε στα «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» της Ε.Ε., έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της Ελλάδος και της Κύπρου, όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Το συνολικό κόστος κατασκευής του καλωδίου τοποθετείται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και θα μεταφέρει ηλεκτρισμό που θα παράγεται από νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου που θα κατασκευαστούν στην Κύπρο. Στο πρότζεκτ του καλωδίου συμμετέχει η ΔΕΗ Quantum με έδρα την Κύπρο και ισραηλινές εταιρείες. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε έναρξη κατασκευής το 2013 και ολοκλήρωση το 2016. Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία ο κ. Μανιάτης θα έχει επίσης διμερείς συνομιλίες με τους Κύπριους ομολόγους του Γιώργο Λακκοτρύπη και Νίκο Κουγιάλη για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και την πορεία των ερευνών στον ελληνικό χερσαίο και θαλάσσιο χώρο.

Οι υπουργοί
Το Μνημόνιο θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Λευκωσία, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Silvan Shalom.

Το Μνημόνιο εκτός από τον τομέα Ενέργειας (υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη ΑΠΕ και φυσικοί πόροι) καλύπτει επίσης τη συνεργασία στην Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων.


Πηγή Ημερησία

2 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Αυγούστου 2013 στις 1:24:00 μ.μ. EEST  

Μια τεράστια αποκάλυψη έκρυβε η συζήτηση του Αντώνη Σαμαρά και του Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο χθες σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας.
Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας αριθμούς είπε ότι κατά τους υπολογισμούς τα αποθέματα υδρογονανθράκων Ισραήλ - Κύπρου ανέρχονται σε 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα ενώ τα ελληνικά εκτιμώνται σε 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1850988

Ανώνυμος 9 Αυγούστου 2013 στις 11:08:00 μ.μ. EEST  

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231260887
Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την ενεργειακή συμφωνία με το Ισραήλ
«Η δικομματική τροΐκανή κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην μετατροπή της χώρας από αποικία χρέους σε ενεργειακό και στρατιωτικό προτεκτοράτο της αμερικανοΐσραηλινής συμμαχίας στην περιοχή», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη με την Κύπρο και το Ισραήλ για την ενέργεια και τους υδάτινους πόρους.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «μακριά από κάθε έννοια δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού διαλόγου και ελέγχου, σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, και με την "υψηλή κηδεμονία" των ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία με Ισραήλ και Κύπρο».

«Ο ελληνικός λαός, σημειώνεται, «αγνοεί πλήρως τις λεπτομέρειες και τις καταστροφικές συνέπειες που αυτή θα φέρει για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ισότιμη συνεργασία που έχουν ανάγκη οι λαοί και οι χώρες της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου».

«Το ότι η ηγεσία των ΗΠΑ τονίζει σε υψηλούς τόνους την "νατοϊκή αξία" της Ελλάδας σε συνθήκες μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στον αραβικό κόσμο, προμηνύει την έμμεση ή άμεση εμπλοκή της χώρας μας ως προκεχωρημένου φυλακίου, στους επικίνδυνους νατοϊκούς σχεδιασμούς», εκτιμά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, τέλος, ότι «θα συνεχίζει να μάχεται για την λαϊκή κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία, απαλλαγμένη από το μνημόνιο και τις "θανατηφόρες πολιτικές του και για τον ρόλο μιας Ελλάδας πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP