Τι στρατό θέλουμε;
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
του Ευστάθιου Παλαιολόγου
Πολεμάς με τον στρατό που έχεις και όχι με τον στρατό που θα ήθελες να είχες, είπε κάποτε ο πρώην Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ. Εμείς τι στρατό έχουμε; Με τι στρατό θα πολεμήσουμε;
Περιέργως εμείς έχουμε τον στρατό που θέλουμε. Ή, πιο απλά, δεν θέλουμε να έχουμε στρατό και ουσιαστικά δεν έχουμε. Και ο λόγος είναι ότι δεν θα πολεμήσουμε. Ακόμα και όταν τα πάντα διακυβεύονται εμείς μοιρολατρικά θα κλαίμε την μοίρα μας, όπως κάναμε πλείστες φορές στο παρελθόν.
Θα επιχειρήσω να κάνω μια μικρή ανάλυση της Εθνικής Φρουράς. Η Εθνική Φρουρά είναι ένας στρατός κληρωτών και εφέδρων. Στατιστικώς παρουσιάζει μια αξιόλογη εικόνα. Στους σχετικούς πίνακες παρουσιάζονται ικανοποιητικοί αριθμοί οπλικών συστημάτων και προσωπικού. Θα δοκιμάσω να εμβαθύνω λίγο περισσότερο σε κάποια σημεία ξεκινώντας από το πιο σημαντικό, το προσωπικό, τον άνθρωπο.
Όπως έγραψα και παραπάνω ο όγκος του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς είναι οι κληρωτοί και οι έφεδροι. Είναι κακό αυτό; Καθόλου. Άλλωστε ο πιο πετυχημένος στρατός της περιοχής μας στηρίζεται ακριβώς στο ίδιο σύστημα. Είναι οι δικοί μας κληρωτοί και έφεδροι σαν τους Ισραηλίτες; Δυστυχώς όχι.
Ο λόγος; Μας λείπουν πολλά στον τομέα της εκπαίδευσης και της φιλοπατρίας. Και ενώ η εκπαίδευση είναι θέμα κυρίως του στρατού να το λύσει, η φιλοπατρία εξαρτάται αποκλειστικά από την κοινωνία. Η κυπριακή κοινωνία προάγει τον υλισμό και την αδιαφορία για τα κοινά και παράγει απάτριδες. Και οι απάτριδες είναι ανίκανοι για στρατιωτική εκπαίδευση.
Μαζί με τους κληρωτούς και εφέδρους στην δύναμη ανήκουν και τα μόνιμα στελέχη. Και αυτοί δυστυχώς προέρχονται από την ίδια κυπριακή κοινωνία και ισχύουν σε μεγάλο βαθμό όσα προείπαμε. Η δημοσιοϋπαληλική νοοτροπία πολλών στελεχών είναι γάγγραινα για την Εθνική Φρουρά. Η έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων στις προσλήψεις και η θεώρηση των παραγωγικών σχολών ως ένα ακόμα πανεπιστημιακό ίδρυμα καταδικάζει την Εθνική Φρουρά να διοικήται από αξιωματικούς καριερίστες που μεταχειρίζονται την ιδιότητά τους ως απλή επαγγελματική απασχόληση.
Θεωρώ ότι η ποιότητα του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς είναι χαμηλή πρώτον διότι η στελέχωση της από μονίμους δεν είναι η ενδεδειγμένη με αποτέλεσμα και οι κληρωτοί, και κατά συνέπειαν και οι έφεδροι, να παραμένουν ουσιαστικά ανεκπαίδευτοι.
Πώς θα βελτιωθεί η ποιότητα του προσωπικού;
Βελτιώνοντας πρώτα την ποιότητα των εισερχόμενων στελεχών μέσω αυστηρών αντικειμενικών κριτηρίων και ειδικότερα δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα ελκύουν αυτούς που πραγματικά αρέσκονται στο στρατιωτικό καθήκον και θα απωθούν και θα εξοβελίζουν όσους απλά αναζητούν μια σίγουρη εργασία. Δηλαδή παράγοντας στελέχη που πρώτα θα είναι στρατιώτες και μετά μισθωτοί είναι το κλειδί για την βελτίωση της ποιότητας του προσωπικού.
Και αφού περιληπτικά ασχολήθηκα με τον πρώτιστο τομέα του προσωπικού ας δούμε τώρα και το θέμα Υλικό. Τις πλείστες φορές μιλώντας για οπλικά συστήματα συγκρίνουμε αριθμούς και παρασυρόμαστε και λέμε αυτοί έχουν τόσα, εμείς τόσα άρα είμαστε ισοδύναμοι. Όμως αυτό δεν είναι και πολύ ακριβές. Διότι το κάθε οπλικό σύστημα διαφέρει από τα υπόλοιπα της κατηγορίας του σε επιμέρους τομείς.
Για παράδειγμα, ένα άρμα μάχης με σύνθετη θωράκιση, θερμικά περισκόπια αρχηγού και πυροβολητή, ικανότητα βολής εν κινήσει, πυροβόλο μεγάλου διαμετρήματος και ανάλογα πυρομαχικά, ακόμα και κλιματισμό διαφέρει πολύ από ένα παρόμοιο άρμα μάχης χωρίς αυτά.
Ή ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο με κάννη 52 διαμετρημάτων και αυτοματοποιημένη διαδικασία τάξης και αποχώρησης διαφέρει πολύ από ένα ρυμουλκούμενο με κάννη 39 διαμετρημάτων χωρίς τέτοια δυνατότητα. Ένα αντιαρματικό ελικόπτερο χωρίς δυνατότητα νυχτερινού αγώνα διαφέρει πολύ από ένα που έχει τέτοια δυνατότητα. Θέλω να πω ότι δεν είναι μόνο θέμα αριθμών αλλά και δυνατοτήτων. Φυσικά μέσα στην ποσότητα κρύβεται πάντα μία ποιότητα αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο.
Το άλλο αγκάθι με τα οπλικά συστήματα είναι ότι συχνά μετά την αγορά τους αφήνονται στην τύχη τους μέχρι την απαξίωση τους. Κλασσικό παράδειγμα τα Cascavel. Ένα εξαίρετο όχημα μάχης που σχεδόν τριάντα χρόνια παραμένει όπως αγοράστηκε, χωρίς ίχνος εκσυγχρονισμού ενώ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα άριστο όχημα αναγνώρισης και υποστήριξης πεζικού με ελάχιστο κόστος.
Τελευταία άφησα την εκπαίδευση. Ο στρατός που έχεις είναι ο στρατός που εκπαίδευσες. Η ποιότητα του προσωπικού έχει να κάνει και με την ποιότητα της εκπαίδευσης και η αξιοποίηση του υλικού έχει να κάνει με το πόσο εκπαιδευμένοι είναι οι χειριστές του.
Η εκπαίδευση είναι η πεμπτουσία της στρατιωτικής ικανότητας. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ποιοτική και ρεαλιστική εκπαίδευση. Στρατιωτική υπηρεσία σημαίνει εκπαίδευση.
Συνοψίζοντας: Η στρατιωτική αποτροπή στηρίζεται στο τρίπτυχο Προσωπικό-Υλικό-Εκπαίδευση. Και ενώ μπορεί να γίνονται συμβιβασμοί και παραδοχές στο Υλικό και με ανάλογες τακτικές να μειώσεις τις επιπτώσεις χαμηλότερων επιδόσεων υλικών, για το προσωπικό και την εκπαίδευση δεν χωρούν συμβιβασμοί. Ποιότητα προσωπικού και εκπαίδευσης σημαίνει υψηλή μαχητική αξία.
Και γιατί όλα αυτά; Είμαστε πολεμοχαρείς; Ηδονιζόμαστε με τον θάνατο; Σίγουρα όχι. Ακριβώς το αντίθετο. Η καλύτερη εγγύηση για να μην χρειαστεί να πολεμήσεις είναι παντού και πάντα και συνεχώς να είσαι έτοιμος για πόλεμο. Si vis pacem para bellum.
30 σχόλια:
επειδή συγκρίνει τους ισραηλινούς κληρωτούς με τους έλληνες (και κύπριους) ας μας πει πόσες υπηρεσίες, σκοπέτα, κάνει ένας στρατιώτης στο Ισραήλ γιατί αν κάνουν τα 25 το μήνα που έκανα εγω σε περιόδους εμπλοκής και παρόλα αυτά είχαν όρεξη να κάνουν και εκπαίδευση μιλάμε για ήρωες.
Ας μας πει ακόμη πως βγαίνουν οι μέταθέσεις των κληρωτών στο Ισραήλ, εκεί βγαίνουν μετά απο κλήρωση, εδώ παίρνουν τηλέφωνα στην υπηρεσία μεταθέσεων για να βολέψουν τα βύσματα. Και ας μας πει τι αποζημίωση δίνουν στους στρατιώτες εκεί, γιατί τα 8€ το μήνα ούτε στους Πακιστανούς στα φανάρια δεν θα τα έδινα...
Σε αυτό το μπλογκ; Σώθηκες φίλε...
Σωστός!!!
Odyssea, when you serve your country for 12 months, I served in the Navy for 32 months back in the mid 70's, you do not expect to be rich!!!
But when you become a citizen you do expect to be protected by the Armed Forces!
Silly Greeks, you do not have any hearts or souls in your bodies any more!
That is the difference between an Israeli or Palestinian and some like you!
Chronic complainers as the whole word marks the todays Hellenes!
But there are not real Hellenes today in Hellas anyway, maybe 2% left overs!
Να σου πω λοιπόν εγώ τι κάνει ένας ισραηλινός στρατιώτης στη θητεία του:
- Κατ' αρχήν προετοιμάζεται κανα εξάμηνο νωρίτερα με τρέξιμο και γυμναστήριο για να αντέξει τη βασική εκπαίδευση (στη διάρκεια της οποίας οι εκπαιδευτές π.χ. χοροπηδάνε πάνω στα στομάχια των στρατιωτών, αν δεν έχεις καλούς κοιλιακούς πρόβλημά σου)
- Κάνει βασική εκπαίδευση 4-5 μήνες, συν άλλους τόσους σε επίπεδο μονάδας/ταξιαρχίας για να θεωρηθεί μάχιμος (ας το πούμε "εκπαίδευη Β' κύκλου" με ελληνικούς όρους, αλλά καμία σχέση), συν άλλους τόσους αν πάει για έφεδρος υπαξιωματικός (ας το πούμε "ΛΥΒ" με ελληνικούς όρους, αλλά πάλι καμία σχέση), και μετά υπηρετεί και 2 χρονάκια ακόμα.
- Σκοπέτα κάνει ίσως λιγότερα (ίσως και όχι), αλλά πάντως τα κάνει σε περιοχές όπως ο Λίβανος και η Γάζα, με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Και περίπολα ομοίως... Το κρίσιμο ως προς την αναλογία σκοπιές/εκπαίδευση δεν είναι ότι κάνει λιγότερες σκοπιές, είναι ότι κάνει πολύ περισσότερη εκπαίδευση.
- Ως αποζημίωση παίρνει γύρω στα 100-150 Ευρώ το μήνα, που είναι σαφώς αξιοπρεπέστερο από τα δικά μας, αλλά και πάλι είναι για καφέδες και όχι για να ζήσεις.
- Όσο για τις μεταθέσεις, και στο Ισραήλ υπάρχουν βύσματα. Μόνο που εκεί σκίζονται ποιος θα πάει σε πιο φημισμένη μονάδα, για να έχουν να το περηφανεύονται...
Και κάτι τελευταίο: ο βασικός τρόπος για να γλιτώσει ο μέσος Έλληνας φαντάρος από τα 25 σκοπέτα το μήνα και να εκπαιδεύεται καλύτερα, είναι να αυξηθεί η επάνδρωση της μονάδας του. Με λόχο 12 άτομα όλοι πήζουν στις σκοπιές και τις αγγαρείες και εκπαίδευση δε γίνεται. Με λόχο 120 άτομα γίνεται και εκπαίδευση, και οι υπηρεσίες πέφτουν στις 2 τη βδομάδα.
Αλλά αύξηση επάνδρωσης σημαίνει αύξηση θητείας κι αυτό δεν αρέσει...
Με 4 ώρες ύπνου τη μέρα (2+2) επί 5 μήνες στον Έβρο έγινα κομμάντο, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτούς που επάνδρωναν τη λέσχη των αξιωματικών. SEALs και βάλε! Κατά τα άλλα μας φταίει η μικρή διάρκεια της θητείας.
Βεβαίως φταίει ρε φίλε, αν ήσασταν διπλάσιοι στη μονάδα σου θα κάνατε τις μισές υπηρεσίες, απλό δεν είναι;
Περισσότερο φταίει η κομματικοποίηση και το πελατειακό κράτος, παρά η διάρκεια της θητείας. Η αύξηση της διάρκειάς της είναι εύκολη λύση τύπου "πονάει δάχτυλο, κόψει χέρι". Ας αρχίσουμε από τα δύσκολα καμιά φορά σε αυτό τον τόπο, δηλαδή την πάταξη της διαφθοράς. Ο κύριος συντάκτης του άρθρου και μερικοί εδώ μέσα πεισματικά αγνοούν αυτή την παράμετρο. Η λογική τους είναι "ας καλοπερνάνε μερικά βύσματα, σημασία έχει τα πολλά κορόιδα να υπηρετούν περισσότερο", προκειμένου να επανδρωθούν οι μονάδες με πλήρως ανεκπαίδευτους, άρα και εντελώς απροστάτευτους στρατιώτες, οι οποίοι θα εξοντωθούν σαν μύγες σε μια ενδεχόμενη επιδρομή. Βέβαια, ένας τέτοιος θάνατος θεωρείται τιμή για μερικούς!
@ Ανώνυμο 3.07.00 μμ:
Η κομματικοποίηση και το πελατειακό κράτος φταίνε, σύμφωνοι. Αλλά πώς ακριβώς;
Εσύ υπονοείς ότι το πρόβλημα είναι τα βύσματα που καλοπερνάνε. Σύμφωνοι, θα έπρεπε όλοι να υπηρετούν ίσα. Αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ. Αν ένας λόχος έχει 20 άτομα και πήζουν όλοι στις υπηρεσίες, το πρόβλημα δεν είναι οι 5 που θα αποσπαστούν σε βυσματικές θέσεις, αλλά οι 100 που λείπουν σε σχέση με την προβλεπόμενη δύναμη. Δεν είναι προφανές;
Το πρόβλημά μας είναι, ότι ενώ έχουμε συνεχή δημογραφική κάμψη και μειωμένη απόδοση κλάσεων, ταυτόχρονα μειώσαμε τη θητεία, αντί να την αυξήσουμε για να αντισταθμιστεί η μείωση διαθέσιμων ανδρών. Παρακάτω βλέπουμε την απόδοση των στρατολογικών κλάσεων από 1999 ως 2021:
Γέννηση Κλάση Αριθμός
1978 1999 89208
1979 2000 87463
1980 2001 86385
1981 2002 82209
1982 2003 78641
1983 2004 74127
1984 2005 70640
1985 2006 65366
1986 2007 63087
1987 2008 60026
1988 2009 59769
1989 2010 57578
1990 2011 56702
1991 2012 57490
1992 2013 57759
1993 2014 52546
1994 2015 53788
1995 2016 52409
1996 2017 51079
1997 2018 50833
1998 2019 53626
1999 2020 54406
2000 2021 50719
Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ η κλάση του 1999 είχε 89.208 στρατεύσιμους, η κλάση 2011 έχει 56.702, δηλαδή λιγότερο από τα 2/3. Ποια θα ήταν η λογική κίνηση για να αναπληρωθεί η απώλεια προσωπικού; Να αυξηθεί η θητεία 50% σε σχέση με το 1999. Τι έχει γίνει όμως; Ακριβώς το ανάποδο. Μειώθηκε στο μισό, δηλαδή από 18 μήνες σε 9. Κι έτσι το διαθέσιμο προσωπικό σε ετήσια βάση έπεσε
από (89.208 Χ 1,5 χρόνο=) 133.812
σε (56.702 Χ 0,75 χρόνο=) 42.526, δηλαδή στο ΕΝ ΤΡΙΤΟ! Πώς να το καλύψουν αυτό το κενό οι περίπου 15.000 ΕΠΟΠ που υπηρετούν; Και πόσες "άχρηστες" μονάδες να κλείσουν, όταν απέναντι η Τουρκία έχει δεκαπλάσιο στρατό;
Απλή αριθμητική είναι. Όποιος νομίζει ότι το πρόβλημα είναι τα βύσματα που παίρνουν αποσπάσεις, δεν έχει καταλάβει. Το πρόβλημα είναι πολύ απλό: με το συνδυασμό μείωσης θητείας και δημογραφικής κάμψης, οι διαθέσιμοι στρατιώτες μειώθηκαν στο 1/3 σε σχέση με το 1999, που δεν ήταν και τίγκα οι μονάδες. Για να καλυφθούν αξιοπρεπώς οι μονάδες του στρατού, να γίνεται εκπαίδευση και να υπάρχει και άνεση στις υπηρεσίες, η θητεία θα έπρεπε να ξαναγίνει 18μηνη, για να μην πω 24μηνη.
Το πρόβλημα της αριθμητικής λύνεται αν γίνουν κάποια αυτονόητα πράγματα. Όλοι να υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς, στον Έβρο και στο ανατολικό Αιγαίο. Και φυσικά να συγχωνευθούν και να καταργηθούν μονάδες. Πού ακούστηκε η Ελλάδα να έχει 4 σώματα στρατού, χώρια από την ΑΣΔΕΝ. Και μη μου πεις ότι οι μονάδες του εσωτερικού είναι δεύτερη γραμμή άμυνας, γιατί δημογραφικά απλά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Γιατί δεν γίνονται αυτά; Πελατειακό διεφθαρμένο κράτος και λαός. Όσο για την 24μηνη θητεία, νομίζω ότι δεν έχει αλλάξει ο νόμος που την προβλέπει. Επομένως, όποιος κατατάσσεται ας ζητήσει να υπηρετήσει 24 μήνες αν θέλει!
Είναι πασιφανές Οδυσσέα. Η μείωση της θητείας είναι πρωταρχικό πρόβλημα. Και αυτό λόγω κομματικών παιχνιδιών έγινε.
Μετά έπονται όλα τα άλλα και ΕΞΙΣΟΥ σημαντικά : κομματοκρατία, διαφθορά, μη σοβαρή εκπαίδευση κλπ
Ακούει κανείς ;
ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει ο μέσος φανταρος απο τα 25 σκοπέτα το μήνα ειναι σταματήσουν να απασχολούν κληρωτούς σε Κααυ, λέσχες, μουσεία, υπηρεσίες, κτλ. αν κλείσουν και διαφορα άχρηστα στρατόπεδα που παραμένουν ανοιχτα μόνο γιατί πιέζουν οι τοπικές κοινωνίες τότε ίσως να καλυτερέψουν τα πράματα.
Αλλά πρέπει και εντός των μονάδων να γίνεται καλύτερη διαχείρηση ανθρωπινου δυναμικού, στη μονάδα που ήμουν ο δικας είχε 3 άτομα στη λεσχη, 5 άτομα στο κψμ, 2 κηπουρούς, 3 υπασπιστές, 2 οδηγούς, 5 ΑΜ στην πύλη, καμμιά 10αριά γραφείς και διαφορους άλλους μαστοράτζες ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κτλ. που δεν έκαναν ούτε σκοπιές, ούτε αγγαρείες, ούτε εκπαίδευση, ούτε τίποτα. Και περίππου 5,6 φαντάσματα που πατούσαν όποτε ήθελαν μέσα. Ειχαμε επάνδρωση πάνω απο 100% αλλά μόνο το 1/3 έκανε σκοπιές και φτάναμε να κάνουμε έως και 25 το μήνα για πλάκα.
Πες μας πως ειναι στο Ισραηλ, γιατί τέτοια ξεφτίλα δεν νομίζω να υπάρχει πουθενά αλλού.
Εγώ θυμάμαι από τη θητεία μου σε "μαύρη" μονάδα στον Έβρο ότι ο καινούριος δίκας, μόλις ήρθε, τα πρώτα που έκανε ήταν να ξανανοίξει το καφενείο στο διοικητήριο και να διατάξει να επισκευάσουν το τζιπ για να έχει οδηγό. Όταν είναι αυτές οι προτεραιότητες των στρατιωτικών, φταίνε μόνο οι πολιτικοί για την κατάστασή του;
Εσύ αυτό κατάλαβες καμάρι μου;
Ότι διέταξε να επισκευάσουν το τζιπ για να έχει οδηγό;
Μήπως διέταξε να επισκευάσουν το τζιπ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΖΙΠ;
Τι διάολο όλα τα χαϊβάνια από το "Σπάρτακο" σχολιάζουν εδώ μέσα; Γιατί δεν κόβει κανένας αυτά τα σχόλια;
@5 Αυγούστου 2011 11:38:00 π.μ. GMT+03:00
Το σχόλιό σου αποδεικνύει το χαμηλότατο πνευματικό σου επίπεδο. Όχι ρε φίλε, δεν είμαι ούτε από το Σπάρτακο ούτε από πουθενά. Αλλά το λιγοστό σου μυαλό μόνο με τη διάκριση άσπρο-μαύρο μπορεί να λειτουργήσει.
Τα σχόλια, εφ' όσον είναι ευπρεπή και μη προβοκατόρικα, δημοσιεύονται.
Και οι εσφαλμένες απόψεις ακόμα (όπως αυτή του φίλου για το τζιπ αλλά και αρκετών παραπάνω για το θέμα της θητείας) πρέπει να δημοσιεύονται για να αντικρούονται τεκμηριωμένα. Με τη λογοκρισία δεν κερδίζουμε τίποτα.
Παρέθεσα παραπάνω έναν πίνακα που δείχνει το αριθμητικό πρόβλημα, για να δείξω ότι είναι τόσο τεράστιο που οι ανενεργές μονάδες και τα βύσματα είναι απλές παρωνυχίδες. Όποιος νομίζει ότι το έλλειμμα (133.812-42.526=) 91.286 στρατεύσιμων (δηλαδή άνω των 2/3 της δύναμης του 1999) μπορεί να καλυφθεί με κλείσιμο ΚΑΑΥ και ανενεργών μονάδων στη Μακεδονία ή με κατάργηση της εύνοιας στα βύσματα, απλά εθελοτυφλεί.
Και κάτι τελευταίο για τον ανώνυμο 9:51:00: για να μιλάς για επάνδρωση 100%, κηπουρούς, υπασπιστές, λέσχη κλπ., μάλλον δε μιλάς για μονάδα αλλά για στρατηγείο (μεραρχίας ή σώματος στρατού). Εσύ δηλαδή πώς βρέθηκες εκεί; Και παραπονιέσαι για βύσματα...
Κάποιοι εδω μέσα (αλλά δυστυχως και έξω στην κοινωνία μας) είναι ικανοί να σκεφτούν κάθε είδους πιθανή ή απίθανή λύση εκτός απο την προφανής που είναι η αύξηση της θητείας! Έχουμε δυστυχώς μάθει ως λαός να τα περιμένουμε όλα απο τους άλλους! Για όλα φταίνε οι άλλοι (πολιτικοί μασώνοι, εξωγηίνοι κτλ κτλ) εκτός απο μας που π.χ ψηφίζουμε αυτούς τους πολιτικούς. Όλοι θέλουμε να βρεθεί λύση αρκεί να μην ζοριστούμε εμείς! Αυτό είναι το πνεύμα! Θέλω να έχουμε πολύ στρατό και να βγαίνουν ανθρώπινα οι υπηρεσίες αλλά σε καμιά περίπτωση μην μου πεις ότι πρέπει να υπηρετήσω έστω και 5 μήνες περισσότερο! Αυτοί είμαστε δυστυχώς και γιαυτό έχουμε τα χάλια που έχουμε!
Το ωραίο είναι ότι αυτοί που υποστηρίζουν την αύξηση της διάρκειας της θητείας είναι κατεξοχήν αυτοί που δεν τους αφορά... επομένως το προηγούμενο σχόλιο ταιριάζει γάντι. Άλλοι θα την υπηρετήσουν!
"Το ωραίο είναι ότι αυτοί που υποστηρίζουν την αύξηση της διάρκειας της θητείας είναι κατεξοχήν αυτοί που δεν τους αφορά... "
ίσως είναι και αυτοί που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια της χώρας τους και δεν έχουν σκοπο να την κάνουν για Ριο/Λονδίνο/Παρίσι με το πρώτο μπαμ..
ας μην ξεχνάς ότι οι περισσότεροι υπηρετησανε πολύ περισσότερο απο 9 μήνες και υπο πολυ δυσκολότερες συνθήκες.
Ας μην ψάχνουν οι επαγγελματίες απολογητες της φυγοστρατίας φύλλα συκής στα ΚΑΥΥ..
@ 5:13:00 μ.μ. GMT+03:00
'Η είναι πολίτες που υπηρέτησαν 18 και 24 μήνες και δεν βρίσκουν πουθενά το μεμπτό να αυξηθεί η θητεία. (Φυσικά να αλλάξουν σταδιακά και τα υπόλοιπα και να είμαστε περισσότερο της ουσίας παρά της μόστρας.)Εκπαίδευση-Εκπαίδευση-Εκπαίδευση χ 1000.
Ω my God!
Τόση κλάψα για την θητεία οι αγέρωχοι νέοι 'Ελληνες! Παίδες είναι απλά απαραίτητη η αύξηση της θητείας. Μην κοιτάζετε μόνο τα νούμερα που παρέθεσε ο Οδυσσέας αλλά να τα ΔΕΙΤΕ κιόλας!
Έννοια σου και υπηρέτησα πάνω από 9 μήνες, σε παραδοσιακά "μαύρη" μονάδα με 28 διπλές και τρίδιπλες υπηρεσίες το μήνα, οπότε έχω φάει με το κουτάλι τα στραβά κι ανάποδα της θητείας. Επειδή μίλησες για επαγγελματίες απολογητές, έχεις φιλοξενήσει στο παρελθόν κάποια άρθρα περί αύξησης της θητείας από κάποιους κυρίους που υπηρέτησαν στο Ναυτικό κλπ. Αυτά σε ποια κατηγορία απολογητικής τα εντάσσεις;
για δείξε μου κανενα αρθρο απο ναύτη να το δω και εγω..
http://www.enkripto.com/2011/02/blog-post_8691.html
Φαντάζομαι εννοεί τη Σαλαμίνα ως παραμεθόριο! Φιλικά
Ε καλά τώρα, άμα μετράμε και τις αναδημοσιεύσεις χαθήκαμε
επειδη οπως εινε τα πραγματα τωρα...το βλεπω χλωμο να αυξησουν ξανα την θητεια μηπως θα ηταν σκοπιμο να μπει στον σχεδιασμο η λεγομενη (παλαικη αμυνα) ?οσο και αν θυμιζει σοβιετιστικη τακτικη νομιζω εινε αναγκαια, καθε αντρας ενηλικος και καθε γυναικα σε καιρο επιθεσης εινε φανταροι...με συχνες εκπαιδευσεις....
μάλλον δε μιλάς για μονάδα αλλά για στρατηγείο (μεραρχίας ή σώματος στρατού). Εσύ δηλαδή πώς βρέθηκες εκεί; Και παραπονιέσαι για βύσματα...
καμμία σχέση, σε κέντρο ήμουν, με κατ εξαίρεση μετάθεση.
Αλλά ναι έβαλα βύσμα, όχι απο την αρχή, απο ένα σημείο και μετά, αφου είδα περι τηνως προκειται εκει μέσα, και τους βυσμάτωσα μια και καλή όλους τους βυσματωτές μου. Όταν εμφανιστηκα μετά απο κανα διμηνο με κάλεσε ο δίκας στο γραφείο του και με εγλειφε μέχρι και ευφημο μνεία μου έδωσαν όταν απολύθηκα...
Ε λοιπόν τι μας λες...
Στην Ελλάδα όλοι νομίζουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους. Όλοι μαζί είμαστε για κλάματα, ένας διεφθαρμένος λαός μέχρι το κόκκαλο. Δε μας φταίνε ούτε Τούρκοι, ούτε Γερμανοί ούτε Αμερικάνοι, το ξερό μας το κεφάλι μας φταίει!
"http://www.enkripto.com/2011/02/blog-post_8691.html
Φαντάζομαι εννοεί τη Σαλαμίνα ως παραμεθόριο! Φιλικά"
Φαντάζομαι ο Δήμου ο Κόντος και ο Μαστοράκος δεν φτουράνε στην δικιά σου κλίμακα "αξιών"..
http://www.enkripto.com/2010/06/to-1818-18-18.html
Έπρεπε να μας πείς ότι ο Μελετόπουλος υπηρέτησε στο Ναυτικό, ετσι για να πετάξεις βλακεία σου.
Τεσπα, απο αυτο και μόνο φαίνεται ότι έχεις εξαντλήσει κάθε σοβαρό και ασοβαρο επιχείρημα
Φιλικά
Εκπαιδευση δεν εχουμε τώρα που οι φαντάροι ειναι λίγοι, ουτε παλιότερα που οι φαντάροι ήταν πολλοί.
Το φταίξιμο είναι σε πολλούς.
α)Και στους δημοσιουπαλλήλους μονιμους που λουφαρουνε αντι να θελουν να εκπαιδευσουν (βλεπε νυχτερινές)
β) στους φαντάρους που τους φαιρονται με το γαντι (μην ανηξει κανα ρουθούνι) λες και θα σκιστεί κανα καλτσόν.
γ) στις χαζομάρες της εκπαιδευσης (βολή μονο πρηνηδόν, ριψη χειροβομβίδας με παραγγελματα lol) λες και στη μαχη θα ειναι ετσι.
ε) στην στελέχωσης (πλέον) και στο οτι οι φαντάροι κανουν σκοπιές και μαγηρία αντί να τρεχουν στο στήβο μάχης.
στ) έλλειψη πειθαρχίας. Εχουμε χασει την μπάλα εδώ. Ο δικας μιλάει (βρίζει) το δόκιμο μπροστά στους στρατιώτες και βάζουν τους λοχίες να κανουν σκοπιές και τους παλιούς φαντάρους να κανουν τους δεκανείς αλλαγής..
Τι μπορεί να γίνει? Πολλα..Πάντως Λιγο καλύτερη εκπαιδευση δεν θελει τρομερές θυσίες. Προσομοίωση με μαχες τυπου paintball (ή softball) για παράδειγμα θα δίδασκαν πολλά (αντίστοιχες εκπαιδευσεις και στα άλλα όπλα). Ο αριστοτέλης έλεγε το παιχνίδι είναι ο καλύτερος δάσκαλος.
και αλλα απλά όπως υοθετιση πολλαπλασιαστών δυναμης και φτηνών μαλιστα. Οπως βάλτε μια κ..λοδιόπτρα (κινεζικη εστω) σε καθε g3 να δεις ποσο αυξανει η ευστοχία του άσχετου ελληνα στρατιώτη.. Και αλλα πολλά να μην τα λέμε..
Δημοσίευση σχολίου