Μερικές αλήθειες για το αξιόμαχο του τουρκικού στρατού
Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
Εφ. Χουριέτ 24-8-2011 (μτφ tourkikanea.gr)
Πικρές ομολογίες από τον διοικητή
Διέρρευσαν στο διαδίκτυο συνομιλία που είχε ο τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ισίκ Κοσανέρ με κάποιους αξιωματικούς με θέμα τον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Στο ηχητικό αυτό ακούγεται να γίνεται αξιολόγηση σχετικά με κάποιες ιδιαίτερα γνωστές στην κοινή γνώμη επιθέσεις, στις οποίες υπήρξαν και αρκετοί νεκροί.
Αυτά που αναφέρει ο Κοσανέρ είναι – εν συντομία- τα εξής :
Τοποθετήσαμε ανεξέλεγκτα νάρκες
Δεν υπάρχει καν σήμανση στα σύνορα. Πάει ο άλλος και πατά. Χωρίς να είμαστε ενήμεροι έστειλαν ομάδα. Ήρθαν κι από την Άγκυρα. Τις τελείωσαν με τη σειρά. Δεν ξέρω, τέλειωσαν ή ακόμη συνεχίζουν ; Αυτά είναι πολύ επικίνδυνα πράματα, ποιος τα τοποθέτησε αυτά ; Εμείς. Αν πω τώρα στους αρμόδιους πως ¨Οι δικοί μας είχαν τοποθετήσει νάρκες. 10-20 χρόνια πριν. Τις παράτησαν κι έφυγαν¨, τι θα πούνε ; Δεν θα πούνε, όταν τις βάζατε που είχατε το μυαλό σας ; Δυστυχώς εμείς δεν ήμασταν που τις βάλαμε ;
Μερικές φορές δεν υπάρχει ενότητα στην διοίκηση
Ένα από τα θέματα που μας στενοχωρεί είναι ότι μερικές φορές δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ενότητα στην διοίκηση. Όπου υπάρχει κάποια στρατιωτική επιχείρηση, κάποια επίθεση κ.λ.π. εκεί θα υπάρχει οπωσδήποτε και μια διοίκηση. Η υπεύθυνη για την περιοχή. Αποτελεί μεγάλο δώρο ότι μπορούμε να παίρνουμε εικόνες από τα ΙΗΑ (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα). Όταν έχουμε κάπου περιστατικό μπορούμε με ένα ΙΗΑ να βλέπουμε βήμα βήμα τι γίνεται από την οθόνη, έτσι ; Μπορούμε. Ο διοικητής που βλέπει τις εικόνες οπωσδήποτε θα επεμβαίνει, θα πρέπει να διοικεί τις μεταφορές. Το λέω γιατί έχουμε ενώπιον μας ένα παράδειγμα. Να μην ξανακάνουμε αυτό το λάθος. Στο περιστατικό που έγινε στο Χάντεπε υπεύθυνος διοικητής ήταν ο διοικητής της πρώτης ταξιαρχίας και βρισκόταν στην περιοχή. Ο αξιωματικός όμως που ήταν μπροστά στην οθόνη δεν είχε αρμοδιότητα να επέμβει. Έτσι υπήρξε έλλειψη συντονισμού και δεν μπορέσαμε να επέμβουμε έγκαιρα
Αν φεύγει από τη θέση του ο διοικητής ομάδας
Δεύτερο σημαντικό θέμα φίλοι. Στο επίπεδο μεταφοράς και διοίκησης μικρών μονάδων είμαστε πολύ αδύναμοι. Εξαιρώ την Στραοχωροφυλακη, τους JÖH κ.λ.π. Εκείνοι πραγματικά πλέον έχουν γίνει πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Τα λόγια μου δεν αφορούνε εκείνους, αλλά αντίθετα περισσότερο τους δικούς μας. Εάν σε επίπεδο μικρών μονάδων ο διοικητής της ομάδας δεν μπορεί να κάνει μια μεταφορά στρατιωτών, ε τότε η δουλειά αρχίζει και χαλάει. Δεν λένε ότι ένα πέταλο σώζει ένα άλογο ; Και ένα άλογο μπορεί να σώσει μια στρατιά κ.λπ. Και εντέλει σώζεται η πατρίδα. Αυτό λοιπόν το πέταλο είναι η ομάδα των κομάντο μας. Οι ομάδες των κομάντο μας είναι σχεδόν όλες μηχανοκίνητες, εάν εκεί η ομάδα μας δεν μένει σταθερή, εάν δεν μπορούμε να σταθούμε επικεφαλής τους σταθερά, τότε αρχίζει να ξηλώνεται η κάλτσα. Γιατί το λέω αυτό ; Εάν ο διοικητής ομάδας που έχω τοποθετήσει εγώ, παρατά το όπλο στη θέση του και φεύγει, ε τότε δεν μπορούμε να ¨τρέξουμε¨ αυτή την ιστορία. Αυτό σημαίνει ότι δεν παρείχαμε την σωστή εκπαίδευση. Υπάρχουν και βαθμοφόροι στην ομάδα, εάν και εκείνοι παρατάνε τα όπλα τους και φεύγουν από την θέση τους, φυσικά και θα χαθεί η θέση, φυσικά και θα έχουμε θύματα. Έχουμε ρεζιλίκια του τύπου να έρχονται 2 άτομα από απέναντι και 30 στρατιώτες να διαφεύγουν. Δεν είναι δυνατόν.
Πυροβολήσαμε στρατιώτη μας στο μέτωπο
Δεν υπάρχουν ηγέτες στην πιάτσα. Το πιο πικρό είναι αυτοί που παρατάνε τα όπλα και φεύγουν. Το κανάλι Roj TV δείχνει ακόμα και τους αριθμούς των όπλων. Αν εγώ ήμουν στην θέση εκείνου του βαθμοφόρου δεν θα αισθανόμουν άνθρωπος. Κι όμως ο άνθρωπος δεν ντρέπεται. Με αυτούς δουλειά δεν γίνεται. Διότι όπωτε ζορίζεται σηκώνεται και φεύγει. Και έτσι εισέρχονται στις θέσεις μας και έχουμε ένα σωρό μάρτυρες. Φίλοι πλέον όλα είναι ανοιχτά μπροστά στον κόσμο. Κοιτάξτε έχω το παράδειγμα στα χείλη μου και δεν θέλω να το πω. Εάν δεν στηριχτούνε αυτές οι ομάδες, ο άλλος βλέπει μια σκιά και αμέσως πυροβολεί. Μετά αρχίζουν όλοι όσοι άκουσαν να πυροβολούνε, επειδή δήθεν δεχτήκαμε επίθεση. Και πυροβολούμε τον φίλο μας, τον στρατιώτη μας στο μέτωπο. Το ξέρετε ότι έτσι έγινε, δεν το ξέρετε ; Παρακολουθείτε το περιστατικό. Πλέον δεν είναι σαν παλιά, ο καθένας έχει στην τσέπη του ασύρματο. Θα προειδοποιήσεις πως πυροβολείς να σωπάσουν όλοι. Θα ακούσουνε όλοι και δεν θα συμβεί τίποτε σε κανέναν. Και αυτό μπορείτε να το κάνετε με την εκπαίδευση. Αν προσέξετε ο άνθρωπος κατά το κέφι του λέει πυροβόλα. Και άιντε όλοι στα όπλα γιατί δήθεν δεχόμαστε επίθεση. Και έναν αθώο στρατιώτη μπαμ και στο μέτωπο. Εμείς είμαστε υπαίτιοι για αυτό.
Η κατάσταση μας είναι ντροπή
Πηγαίνοντας σε σύγκρουση πρέπει να έχουμε τις θέσεις βολής. Αυτό φάνηκε και στις εικόνες του ΙΗΑ από το Χάντεπε. Έτρεξαν και μπήκαν μέσα έτσι δεν είναι ; Υπήρχε κάποιος που να παρατηρεί. Πιθανότατα υπήρχε. Και έρχεται ο άλλος και πετά πάνω τους χειροβομβίδα. Μια κατάσταση-ντροπή. Και ο λόγος είναι διότι δεν υπάρχουν ηγέτες. Για αυτό φτάσαμε σε αυτό το χάλι. Προσέξτε αυτά δεν χρειάζεται καν να τα λέω. Όλοι μας είμαστε στρατιωτικοί και διοικητές. Είμαστε πολύ αδύναμοι σε αυτό το σημείο
http://tourkikanea.gr/
11 σχόλια:
Ας αναλογιστούμε αν η δική μας κατάσταση είναι καλύτερη.
Κατα την προσωπική μου γνώμη, είναι. Αλλα αυτό είναι άλλο καπέλο.
Το θέμα εδώ είναι το εξής:
Το παραπάνω καταρίπτει πανυγηρικά τον ηλίθιο μύθο που μεταφέρεται απο στόμα σε στόμα περι της "ποιότητας" των Τούρκων αξιωματικών.
Για την "ποιότητα" των Τούρκων αξιωματικών & διοικητών σε μεγάλο βάθος χρόνου, η γνώμη μου είναι ότι εμείς τους κάναμε μάγκες από αδυναμία, βλακεία, ανικανότητα ή ακόμα και εσωτερική πολιτική σκοπιμότητα
δεν ξέρω τι ποιότητα έχουν οι Τούρκοι Αξκοί, εγω πάντως τους δικούς μας τους έβλεπα μόνο να περιφέρονται απο σκοπιά σε σκοπιά για να υπογράψουν, αυτό το κάνω και εγω χωρίς να πάω στη ΣΣΕ...
Οἱ τοῦρκοι βασίζονται πάντα στὴν ποσότητα καὶ ὄχι στὴν ποιότητα.
Αὐτὰ δὲν κάνανε καὶ στὴν Κῦπρο τὸ 1974;
Σήμερα βγήκαν οι βάσεις εισαγωγής. Διαρκούσης και της οικονομικής κρίσης, ΣΣΕ γενική σειρά όπλα, βάση 15737, 118 εισακτέοι. 1η ειδική κατηγορία όπλα, βάση 14503, 56 εισακτέοι. 2η ειδική κατηγορία, βάση 4863(!!!), 3 εισακτέοι. Ως γνωστόν η ηγεσία του στρατού είναι πάντα από όπλα. Και έρχομαι να ρωτήσω: από αυτούς θα διοικηθεί ο στρατός; Τους μέτριους; Τον πόλεμο στο μέτωπο της Αλβανίας τον κέρδισαν οι Ευέλπιδες γιατί εκείνα τα χρόνια η επιλογή των άριστων ήταν να γίνουν Έλληνες Αξιωματικοί. Ας ασχοληθούμε λίγο πιο σοβαρά με τα του οίκου μας και ας μην εφησυχάζουμε με ό,τι τραγελαφικό αφορά τη γείτονα.
όπως και να έχει στην Τουρκία υπάρχει πόλεμος, και οι Αξκοι τους έχουν εμπειρία, οι δικοί μας αναλώνονται να βάζουν υπογραφές σε σκοπιές...
Φίλοι ακούστε ποιότητα αξιωματικών Τούρκων υπάρχει, από τα παραπάνω φαίνεται ότι ενώ οι αξιωματικοί ανώτεροι και ανώτατοι σχεδιάζουν σωστά αυτοί που βρίσκονται στο μέτωπο κατώτεροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πολεμήσουν. Στον δικό μας στρατό και στο μέτωπο με το πρώτο (μπάμ) θα λιποτακτήσουν οι αξιωματικοί (ναι ναι αυτοί από την Ευελπίδων) και θα μείνουν οι στρατιώτες να πολεμάνε μόνοι τους. Αυτή είναι η διαφορά μας με τους Τούρκους,σε προσωπικό, εκτός ότι έχουν τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ κοντά στο ένα εκατομμύριο μετά τούς Αμερικανούς.
@ Chris: Βλακείες λες, γιατί δεν ξέρεις ιστορία. Αυτό που μας λέει το δημοσίευμα είναι ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί, και όχι οι Έλληνες, το σκάνε με το πρώτο μπαμ. Οι Έλληνες αξιωματικοί (ναι ναι αυτοί της Ευελπίδων που χλευάζεις), την τελευταία φορά που δοκιμάστηκαν και μάλιστα υπό συνθήκες άνισης μάχης και απελπισίας, έδωσαν ακριβώς το αντίθετο παράδειγμα, της αυτοθυσίας στην πρώτη γραμμή. Άντε να διαβάσεις τι σημαίνουν τα ονόματα Κουρούπης, Τσιάκκας, Καλμπουρτζής, Παπαλαμπρίδης, Κατσάνης, Σταυριανάκος κ.ά., και μετά να πιάνεις στο στόμα σου τους Έλληνες αξιωματικούς, ανίδεε.
@Οδυσσεας
Τώρα κάθεσαι και απαντάς σε κάποιο ανιστόριτο που μπήκε να μας πεί οτι ΑΝ γίνει κάτι,τότε ΘΑ λιποτακτησουν οι έλληνες αξιωματικοί.Τέτοια σιγουριά μάλλον εμπάθεια και κόμπλεξ προδίδει.Προφανώς ο ίδιος είναι υπόδειγμα θάρρους και ανδρείας με πλούσια πολεμική προσφορά και έχει τη δυνατότητα να κρίνει.Να τον στείλουμε στην Ευελπίδων (την σχολή των μέτριων...) να κάνει μάθημα.Οσο για τα ονόματα που ανέφερες οδυσσεά αυτά είναι ψιλά γράματα για στρατιές Ιωτάδων,λουφαδώρων και βολεμένων.Τουλάχιστον για κάποιους είναι ακόμα πηγή έμπνευσης,μόνιμοι και μη.Οσο για το ΝΑΤΟ που αναφέρει,τα αποτελέσματα των Τούρκων σε ασκήσεις ναυτικού ή αεροπορίας είναι οικτρά.Μου φαίνεται οτι κάποιοι λερώσαν ήδη το βρακάκι τους ακόμα δεν άρχισε ο πόλεμος.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Τουρκικός στρατός είναι ένας ανατολίτικος στρατός με δυτικοφανή μανδύα. Ο χαρακτήρας των ανατολίτικων στρατών (βλ. Ιράν, Ιράκ, Συρία, Σ.Αραβία, Πακιστάν κ.α) σε σχέση με τους δυτικούς ήταν διαχρονικά διαφορετικός λόγω αριθμού παραγόντων (ενδεικτικά, από την κοινωνική διάρθρωση -ιστορικά- μέχρι τη γεωμορφολογία κ.α).
Από εκεί και πέρα τα μεταξωτά βρακιά δεν κάνουν τον επιδέξιο κώλο. Το ότι η Τουρκία (και η κάθε ανατολίτικη χώρα) χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη του δυτικού οπλοστασίου ή ότι μία στενή κλίκα ανώτατων αξ/κων του τουρκικού στρατού έχουν τον ενδεικνυόμενο τρόπο σκέψης (όπως απέδειξε το σχέδιο "Βαριά"), δε σημαίνει πως αλλάζει κάτι στο ποιόν και το χαρακτήρα του στρατεύματος που έχουν να διοικήσουν. Παρά τον ολοένα αυξανόμενο ρόλο της τεχνολογίας στο πεδίο της μάχης, μέχρι και πολύ πρόσφατα αποδείχθηκε ότι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικόυ εξακολουθεί να διαδραματίζει τον καθοριστικό ρόλο. Χαρακτηριστική είναι η άποψη αμερικανού αρματιστή που πολέμισε στον 1ο πόλεμο του κόλπου, ότι -σε τακτικό επίπεδο- ακόμα και αν οι ιρακινοί απολάμβαναν την τεχνολογική ανωτερότητα που είχαν οι αμερικάνοι, το αποτέλεσμα του πολέμου θα ήταν το ίδιο, με παρόμοια kill ratios. Αυτό το είχα διαβάσει σε ένα πολύ παλιό τεύχος σε άρθρο της "Στρατιωτικής Επιθεώρησης".
Η αξία του ΤΣ αποδεικνύεται καθημερινά στη ΝΑ Τουρκία, σε όλα τα ανεκδιήγητα που συμβαίνουν στις ασκήσεις τους καθώς και στις συμμετοχές τους σε διεθνείς ασκήσεις, ενώ ακόμα και το παράδειγμα της Κύπρου είναι σχετικά πρόσφατο, καθώς 30-40 χρόνια δεν είναι μεγάλο διάστημα όταν μιλάμε για τη νοοτροπία και τις αρχές που χαρακτηρίζουν ένα στρατό.
Χωρίς να θέλω να πω ότι ο ΕΣ διεκδικεί δάφνες ποιότητας σε ότι αφορά κληρωτούς και στελέχη, νομίζω πως είναι ασφαλές κάποιος να πει ότι είμαστε σε καλύτερη μοίρα και δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, ακριβώς αυτός είναι ο τομέας στον οποίο θα πρέπει να δώσουμε βάση προκειμένου να διατηρηθεί κάποια ισορροπία: το ανθρώπινο δυναμικό.
Δημοσίευση σχολίου