Προς εγκατάσταση σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Μακεδονία;
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009
[To συγκεκριμένο άρθρο απευθύνεται στους φίλους που μας κατηγορούν ότι ανακαλύψαμε "ξαφνικά" αντεθνικές θέσεις στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ,λόγω κομματικής εμπάθειας.Θα επαναλάβουμε ότι το "εν κρυπτώ" είναι μακριά απο κόμματα αλλά κοντά στην αλήθεια,τα όσα λέμε είναι τεκμηριωμένα 100%..Οι απόψεις Λοβέρδου δεν ήρθαν ακριβώς σαν κεραυνός εν αιθρία,είχαν κατετεθεί απο το 2003]
Άρθρο του του Ευαγγέλου Κωφού στο Βήμα, Τετάρτη 25 Ιουνίου 2003
Απροσδόκητα δύο πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις έθεσαν θέμα "επαναπατρισμού" των Σλαβομακεδόνων φυγάδων της περιόδου 1941-1949[2]. Συγκεχυμένα κάπως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, σαφέστερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης αφήνουν να εννοηθεί ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ρυθμιστεί νομοθετικά όχι μόνο η διευκόλυνση επισκέψεων (βίζες κλπ.), αλλά και ο "επαναπατρισμός". Καθώς οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν με το θόρυβο για χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε "300,000 Βορειοηπειρώτες" και πιθανής συμμετοχής τους στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ο προαναγγελλόμενος "επαναπατρισμός" των "Αιγαιατών Σλαβομακεδόνων"[3] είναι φυσικό να προκαλεί ανάλογους συνειρμούς.
Ξενίζει ωστόσο το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα που είχε αντιμετωπιστεί με εθνική ευαισθησία από όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις και προσωπικά από τους Γεώργιο και Ανδρέα Παπανδρέου στις δεκαετίες 1960 και 1980, εμφανίζεται σήμερα ανατρεπτικό χωρίς πειστική αιτιολόγηση. Ποιος ο λόγος που αποσιωπώνται ή παραποιούνται τα ιστορικά δεδομένα και εμφανίζονται οι "Αιγαιάτες" ως τα τελευταία θύματα του ελληνικού εμφυλίου; Και γιατί δεν δίδονται στην ελληνική κοινή γνώμη οι σημερινές διαστάσεις του προβλήματος;
Με βάση τα δεδομένα αυτά, είναι λογικό ότι η επαναπροώθηση στην Ελλάδα χιλιάδων ατόμων με εδραιωμένη εθνικιστική σλαβομακεδονική συνείδηση και συμπεριφορά δεν συνιστά "επαναπατρισμό", αλλά αυθαίρετο εποικισμό αλλοεθνούς εθνικιστικής μειονότητας στις παραμεθόριες περιοχές των μακεδονικών νομών της χώρας.
Τρεις συνέπειες ας επισημανθούν εδώ:
Σε πρώτο πλάνο οδηγούμεθα σε αναδιάταξη του εθνολογικού χάρτη της παραμεθόριας ζώνης της πατρίδας μας, και μάλιστα σε εποχή που οι εθνικιστικές και εθνοτικές συγκρούσεις στον άμεσο περίγυρό μας δεν έχουν κοπάσει. 'Ενα πρόσφορο έδαφος θα διευκόλυνε τη μετάστασή τους πρός Νότον.
Σε δεύτερο πλάνο είναι αναπόφευκτο να εγερθούν ανάλογες πιέσεις για "επαναπατρισμό" αρκετών δεκάδων χιλιάδων Αλβανών Τσάμηδων φυγάδων (1944-45) από τη Θεσπρωτία, Βουλγάρων πολιτικών φυγάδων (1944) από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και Τούρκων Μουσουλμάνων.
Σε τρίτο πλάνο η εμφύτευση χιλιάδων Αιγαιατών Makedonci, με τον εθνικιστικό μεσσιανισμό τους, στις κοινωνίες των Ελλήνων Μακεδόνων μας αναπότρεπτα θα προκαλέσει ένα μίνι "πόλεμο των πολιτισμών" με τη διεκδίκηση της μακεδονικής ιστορίας, του μακεδονικού πολιτισμού και του μακεδονικού ονόματος. Και αυτό το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, που με τόσο κόπο έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, θα κινδυνεύει να ανατραπεί από τον ελλαδικό χώρο.
Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε ότι διαχρονικά το Μακεδονικό Ζήτημα δημιούργησε συλλογικά και προσωπικά τραύματα Το ελληνικό κράτος υπήρξε μικρόκαρδο, απαγορεύοντας επί δεκαετίες την απλή επίσκεψη στη χώρα μας χιλιάδων "Αιγαιατών". Σημαντικές βελτιώσεις έχουν σημειωθεί τελευταία, αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν. 'Αλλες εκκρεμότητες, όπως οι εκατέρωθεν περιουσιακές απαιτήσεις πρέπει επίσης να αντιμετωπισθούν σε διακρατικό επίπεδο με ένα "νέο πακέτο". Για την ειρήνη και την καλή γειτονία, σε αυτό θα πρέπει να ρυθμιστούν και οι πολιτισμικές διαφορές, ανάμεσά τους και το αγκάθι του ονόματος.
(σημ εν κρυπτώ : να σημειώσουμε ότι τα ανωτέρω δεν δημοσιεύτηκαν ούτε σε κάποια "εθνικιστική φυλλάδα" ούτε σε κάποια προσκείμενη στην ΝΔ εφημερίδα.Δημοσιεύτηκαν στο ΒΗΜΑ..Τώρα για κάποιο περίεργο λόγο το άρθρο απεσύρθει απο το αρχείο του Βήματος, ευτυχώς όμως είχε αναδημοσιευθεί απο τον Γιάννη Τριάντη στην Ελευθεροτυπία εκείνης της εποχής..
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=26.06.2003,id=33564296 )
[1] Ο Ευ. Κωφός υπήρξε εμπειρογνώμων πρεσβευτής στο υπουργείο Εξωτερικών
[2] Συνέντευξη υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" 8.6.2003 και συνέντευξη Τύπου του Π. Μπεγλίτη, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στις 9.6.03 (βλ. ιστοσελίδα www.mfa.gr 9.6.03).
[3] Με τον όρο "Αιγαιάτες Μακεδόνες"--ή "Egejiski Makedonci"--ορίζονται στα Σκόπια οι εκ της Ελληνικής Μακεδονίας--"Μακεδονίας του Αιγαίου"--καταγόμενοι καθώς και κατιόντες τους.
[4] Στην κατοχή του παρόντος συντάκτη, ντοκουμέντα και πρόσφατες βιντεοταινίες από τη διδασκαλία της ιστορίας της Μακεδονίας σε σχολεία της πΓΔΜ.
5 σχόλια:
Giati arage den me ekplisei, oti to arthro den vrisketai sto archeio toy Vimatos?
Η συνέντευξη του Λοβέρδου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δόθηκε στο γνωστό "ιό" που προσέδωσε μία "αριστερή" διάσταση στο όλο εγχείρημα του ανοίγματος των συνόρων (στους εχθρούς του τόπου). Ακυρώθηκε με "κράξιμο" από Ιντερνετ και έπειτα από το ραδιοφονικό σκάϊ(συνέντευξη Λοβέρδου σε γυναίκα δημοσιογράφο η οποία απομακρύνθηκε απ' το σταθμό αμέσως μετά).
Ακόμα και ο Λομβέρδος που τον θεωρούσα "σοβαρό"
Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα καλό στο ΠΑΣΟΚ . Έλληνες ξυπνήστε..............
Βάλε και το βίντεο από τις Πρέσπες , αφού μόνος του ο κος Λοβέρδος τα λέει.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.
Δήμο Τσέλιος
Δημοσίευση σχολίου