Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών..
Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009
• Πλησιάζει η στιγμή της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων των μεγάλων κομμάτων και το ενδιαφέρον παραμένει για το τι θα πράξουν στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει κάκιστα δείγματα γραφής. Ο κ. Τ. Μάντατζη στην Ξάνθη προκάλεσε πολλά προβλήματα με τη στάση του, ενώ δεν έχουν ξεχασθεί τα κηρύγματά του ως προέδρου της «Συμβουλευτικής» περί τουρκισμού. Όσο για την κ. Καραχασάν, μετά τις νομαρχιακές εκλογές, που ρίχθηκε στον λάκκο των λεόντων, ακολούθησε την… πεπατημένη.
• Όπως τα έχουμε καταφέρει, οι περισσότεροι δρόμοι στην περιοχή καταλήγουν στην Ίωνος Δραγούμη όπου στεγάζεται το τουρκικό προξενείο. Ο κ. Χατζηοσμάν στην Κομοτηνή έχει μαζευτεί αρκετά τελευταία και είναι εμφανής η προσπάθειά του να μην προκαλεί, ώστε να παραμείνει στις λίστες του ΠΑΣΟΚ. Στην Κομοτηνή ο Α. Ιλχάν από τη ΝΔ θα διεκδικήσει την εκλογή του κόντρα στον Ευριπίδη Στυλιανίδη, που όπως κι αν το δεις είναι δύσκολος αντίπαλος μετά το πέρασμα από τρία υπουργεία.
• Στις 2 Οκτωβρίου ορίσθηκε να συζητηθεί στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης προς έγκριση το «Σχέδιο Σύστασης» που έχει καταρτίσει ο «ραπορτέρ» γάλλος βουλευτής Μισέλ Ινό. Το «Σχέδιο Σύστασης» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνει σειρά συστάσεων προς την Τουρκία, ιδιαίτερα χρήσιμες για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες μη μουσουλμανικές μειονότητες. Συγχρόνως όμως, και εδώ είναι το ωραίο, περιλαμβάνει και σειρά συστάσεων προς την Ελλάδα (για εκλογή μουφτήδων με κατάργηση της Σαρίας, άδεια λειτουργίας συλλόγων που έχουν στον τίτλο τον όρο «τουρκικός» κ.λπ.).
Το πιο γλαφυρό της υπόθεσης είναι ότι ο κ. Ινό επανειλημμένα αναφέρει ότι δεν μπορεί τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα να τίθενται υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.
Το αναφέρουμε γιατί ακριβώς στην αμοιβαιότητα παραπέμπει ο τίτλος της έκθεσης του κ. Ινό «Θρησκευτική ελευθερία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη (Ανατολική Ελλάδα)».
Αλλά, όπως μάθαμε, ήταν απαράβατος τουρκικός όρος για να δοθεί το πράσινο φως στη διεξαγωγή της έρευνας, να υπάρχει στο ίδιο κείμενο συσχετισμός με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Και έτσι σε ένα ακόμη κείμενο εισάγεται διά της πλάγιας οδού η λογική της αμοιβαιότητας. Δηλαδή αυτό ακριβώς που λέει ο κ. Ερντογάν: Θεολογική Σχολή της Χάλκης ζητάτε; Δώστε πρώτα μουφτήδες και εκπαιδευτικά της μειονότητας στη Θράκη…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου