Κρίσεις στρατιωτικής ηγεσίας - Το παράδοξο και η ανωμαλία
Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011
Του Σάββα Δ. Βλάσση*
Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση αλλαγής της στρατιωτικής ηγεσίας, δημιουργήθηκε ένα παράδοξο στην ιεραρχία: όλοι οι αρχηγοί Γενικών Επιτελείων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι νεώτεροι από τον Α/ΓΕΕΦ της Κύπρου, Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, ο οποίος ορίσθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Ο τελευταίος, τάξεως ΣΣΕ 1974 και συμμαθητής του απερχομένου Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου, και ήδη Στρατηγού ε.α., Φραγκούλη Φράγκου, είναι πλέον ο αρχαιότερος όλων. Τυπικό ίσως το ζήτημα, αλλά κάτι δείχνει. Ιδίως από την στιγμή που ο ΥΕΘΑ γνωστοποίησε ότι επιθυμούσε την διενέργεια κρίσεων από τον περασμένο Αύγουστο (δηλαδή μετά την εξέλιξη με τον Αντιστράτηγο Νάση).
Τυπικώς, επειδή ο Αντιστράτηγος Νάσης έχει ανακληθεί από την αποστρατεία, θεωρείται πλέον νεότερος στην επετηρίδα από τους νέους Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ, οπότε και δεν υπάρχει ζήτημα. Αυτά, από τυπικής απόψεως. Σε ουσιαστικό επίπεδο όμως, υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Υποθετικώς μιλώντας, ένας Α/ΓΕΕΦ που θα κληθεί να εκτελέσει κάποια διαταγή ενός νεοτέρου Α/ΓΕΕΘΑ, τον οποίο στην ΣΣΕ είχε νεότερο κι ενδεχομένως σε κάποιο στάδιο της σταδιοδρομίας του, τον είχε υφιστάμενο και μάλιστα τον είχε κρίνει δυσμενώς ή υπήρξε μεταξύ τους μια προστριβή, είναι βέβαιο ότι εάν διαφωνεί με την διαταγή, σε προσωπικό επίπεδο θα αντιδράσει. Στις μεταξύ τους συζητήσεις, μπορεί ακόμη και να τον εξυβρίσει…
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μιλάμε πάντα υποθετικώς, προκειμένου να καταδείξουμε την ανωμαλία που προκαλεί στην λειτουργία της ιεραρχίας η αιφνίδια απόφαση μαζικής αλλαγής της στρατιωτικής ηγεσίας.
Από εκεί και πέρα, σημαντικό ζήτημα τίθεται στην περίπτωση του νέου Α/ΓΕΕΘΑ, από το γεγονός ότι πρόκειται για αντιστράτηγο ενός μόλις έτους, με ελάχιστη εμπειρία στον βαθμό. Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ, δεν έχει υπηρετήσει καν σε κάποιο «κρίσιμο» Σώμα Στρατού, όπως το Δ΄ ΣΣ ή η ΑΣΔΕΝ, παρά στο «δευτερεύον» Γ’ ΣΣ – NDC του ΝΑΤΟ.
Παρόμοια δεδομένα, ισχύουν στην περίπτωση του νέου Α/ΓΕΣ, ο οποίος μόλις προ 6 μηνών προήχθη στον βαθμό του αντιστρατήγου, αναλαμβάνοντας το Δ΄ ΣΣ. Και εδώ, η εμπειρία είναι πολύ μικρή. Φυσικά, οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές, δεδομένου ότι οι αυτεπάγγελτες αποστρατείες των 9 υπολοίπων αντιστρατήγων του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) θα οδηγήσουν, για την κάλυψη των θέσεων, στην προαγωγή, πάλι, νέων υποστρατήγων με εξίσου μικρή εμπειρία.
Διευκρινίζεται εδώ το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν υφίσταται κανείς υπαινιγμός για την επαγγελματική επάρκεια των παραπάνω ανωτάτων αξιωματικών. Τουναντίον, η νέα ηγεσία που αναδείχθηκε, στο σύνολό της διακρίνεται από υψηλά προσόντα και άκρως επιχειρησιακή αντίληψη.
Ωστόσο, η ανωτέρω κατάσταση που δημιουργούν οι πολιτικές επιλογές, είναι απλώς αδιανόητη για ένα Στράτευμα το οποίο λειτουργεί ομαλά. Αλλά στην ελληνική περίπτωση, αυτό αποτελεί, περίπου, «πολυτέλεια», με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών.
*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού «Δούρειος Ίππος»
4 σχόλια:
Θα μπορούσαν οι απερχόμενοι αρχηγοί, πριν μαζέψουν τις μολυβοθήκες από τα γραφεία τους, να μιλήσουν στον πολιτικό τους προϊστάμενο όπως του αξίζει. Αφού δεν ακούστηκε κιχ, αυτό κάτι σημαίνει.
Σύμφωνα με την απηρχαιωμένη αντίληψη που πρεσβεύει το άρθρο (και κυριαρχεί στον ΕΣ), πως έπρεπε να αντιδράσουν οι αρχαιότεροι αξιωματικοί όταν οι Ισραηλινοί τοποθετούσαν έναν 32χρονο ως διοικητή Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας σε πόλεμο ;
Να αρνηθούν να υπακούσουν τις διαταγές επειδή τον είχαν στην δική τους Ευελπίδων σε μικρότερη τάξη ;
Τι εξωφρενικά είναι αυτά που διαβάζουμε από ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι (υποτίθεται) open-minded και να γράφουν απαλλαγμένοι απ΄ τις απηρχαιωμένες αντιλήψεις και Κανονισμούς του ΕΣ ;
(Sailor)
@Sailor
Έχεις δίκιο, αλλά μερικώς μόνον:
Στους στρατούς υπάρχουν, ήδη από τον 19ο αιώνα διαμορφωένα δύο αρχετυπικά ιεραρχικά συστήματα: Αυτά που δεν επιτρέπουν την προαγωγή ενός αξιωματικού σε βαθμό ανώτερο από έναν άλλον αξιωματικό ο οποίος αρχικά προηγείτο βαθμολογικά, και σε αυτά που το επέτρεπαν. Οι ρίζες των δύο συστημάτων ήταν περισσότερο πολιτικές και λιγότερο στρατιωτικής φύσεως. Ο ΕΣ, καταγόμενος από τον γαλλικό στρατό, υιοθέτησε το πρώτο πρότυπο.
Σε όλους τους στρατούς που ισχύει το πρότυπο αυτό, η αντίληψη της ιεραρχίας ριζώνει πάρα πολύ βαθιά, γίνεται μέρος της κουλτούρας του στρατού (κι όχι απλή διοικητική του ρύθμιση), και η παραβίασή του θεωρείται ταμπού.
Πιθανόν το σύστημα αυτό να πρέπει να αλλάξει - όπως και πολλά άλλα πράγματα στα βασικά των ΕΔ (κι όχι στους εξοπλισμούς, που συχνά μας απορροφούν).
Αλλά καλό είναι να ξέρουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια "παραξενιά" των στρατιωτικών αλλά με ένα οιονεί "πολιτιστικό" χαρακτηριστικό τους, κι η οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να τεκμηριωθεί ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ και να επέλθει πάρα πολύ ομαλά. Αλλιώς, θα υπάρξει αναταραχή η οποία θα προκαλέσει περισσότερο καλό παρά κακό.
Ρε φίλε, τί σχέση έχουν οι Ισράηλινοί και οι έκτακτες επιλογές σε πολεμική περίοδο (μόνος σου το λες) με τον ΕΣ σε ειρηνική περίοδ; Όταν είναι πόλεμος, τέτοιες επιλογές δεν συζητούνται. αλλά στην ειρήνη, υποτίθεται ότι όλα πρέπει να εξελίσσονται ομαλά. εκτός αν πιστεύεις ότι δεν είναι πρόβλημα να βάζουμε διοικητή σώματος κάποιον ταξίαρχο
Δημοσίευση σχολίου