Δραχμή;
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011
Πριν από μερικές ημέρες αναδημοσιεύσαμε άρθρο του καθηγητή Οικονομικών κ. Στέργιου Σκαπέρδα που αναλύει τους "επτά μύθους για την κρίση του χρέους" και, μεταξύ άλλων, συνηγορεί εμμέσως υπέρ ενός εθνικού νομίσματος. Σήμερα αναδημοσιεύουμε ένα σχετικό άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Βαρουφάκη, που διατυπώνει τον αντίλογο σε αυτή τη θέση. Όπως γράψαμε και προ ημερών, δεν είμαστε οικονομολόγοι, δε γράφουμε για πράγματα που δεν γνωρίζουμε, και γι' αυτό καταφεύγουμε στους ειδικούς. Γιατί είναι άλλο η (κοινή) διαπίστωση ότι η "συνταγή του Μνημονίου" έχει αποτύχει, και άλλο η υπεύθυνη διατύπωση γνώμης για το "δέον γενέσθαι" από εδώ και μπρος. Σημειωτέον ότι ο Γ. Βαρουφάκης δε μπορεί να θεωρηθεί "μνημονιακός", καθώς υπήρξε ένας από τους ελάχιστους που τον Απρίλιο του 2010 είχαν το θάρρος να προτείνουν δημοσίως τη στάση πληρωμών, αντί της υπογραφής του Μνημονίου. Όμως έκτοτε έχει διαχωρίσει τη θέση του από προτεινόμενες "μαγικές" λύσεις τύπου ολικής στάσης πληρωμών, επιστροφής στη δραχμή κλπ., διατυπώνοντας και μια αναλυτική πρόταση για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση, με τον τίτλο "Modest Proposal". Η ιστοσελίδα του παρέχει διεισδυτική ανάλυση για την οικονομική κρίση και είναι ίσως ο μόνος οικονομολόγος που έδωσε σωστή πρόβλεψη σε κάθε φάση της κρίσης, απομυθοποιώντας τις εκάστοτε ανοησίες περί "τελικής λύσης", πάτου του βαρελιού" κλπ. Δίνουμε λοιπόν και πάλι το λόγο στους ειδικούς:
Δραχμή;
του Γιάννη Βαρουφάκη
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
του Πανεπιστημίου Αθηνών
Το ευρώ πεθαίνει. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι λόγοι έχουν εξηγηθεί πολλές φορές και δεν χρειάζεται να τους επανα-εξηγήσουμε εδώ (για όσους χρειάζονται επανάληψη, βλ. εδώ για μια παλιότερη εξήγηση και εδώ για μια slow motion περιγραφή της αποδόμησης της ευρωζώνης - μια διαδικασία που μπήκε στην τελική ευθεία με την ανόητη 21η Ιουλίου και την ακόμα πιο ανόητη 26η Οκτωβρίου - βλ. το σχετικό παράρτημα).
Ευρώ-δρυός πεσούσης, πολλοί είναι εκείνοι που τείνουν στο λογικοφανές συμπέρασμα: Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει. Αν η κατάρρευση του ευρώ είναι σχεδόν αναπόφευκτη, και δεδομένου ότι το ισχυρό ευρώ συνθλίβει την ασθενική ελληνική οικονομία, μήπως ήρθε η ώρα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα; Επιστρέψτε μου να απαντήσω άμεσα και κατηγορηματικά: Όχι, δεν έχει έρθει αυτή η ώρα! Και δεν θα έρθει όσο υπάρχει το ευρώ.
Ας εξηγηθώ. Στις δύσκολες αυτές ώρες καλούμαστε να απαντήσουμε σε δύο ερωτήματα: Πρώτον, τι θέλουμε να συμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Δεύτερον, τι πρέπει να κάνουμε εμείς, εδώ στην Ελλάδα, δεδομένων όχι αυτών που θέλουμε να γίνουν στην Ευρώπη αλλά δεδομένων αυτών που γίνονται. Αυτά τα δύο καίρια ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσουμε ξεχωριστά.
Τι θέλουμε για την Ευρώπη;
Να μην καταρρεύσει το ευρώ, είναι η απάντησή μου. Πρόκειται για μια απάντηση ανεξάρτητη του κατά πόσον θεωρούμε ότι το ευρώ έπρεπε ή όχι να έχει δημιουργηθεί. Πάγια θέση μου ήταν ότι το ευρώ χτίστηκε σε σαθρές βάσεις. Ότι ήταν λάθος μέγιστο η δόμησή του. Ότι, δεδομένης της αρχιτεκτονικής του, δεν έπρεπε να είχε εισέλθει η Ελλάδα σε αυτό. Ούτε και καμία άλλη χώρα (πλην της Γερμανίας και της Ολλανδίας). Άλλο όμως αυτό και άλλο το τι θέλουμε τώρα που το ευρώ υπάρχει και οι χώρες μας βρίσκονται εντός της ευρωζώνης. Μετά από δέκα και πλέον χρόνια συμμετοχής σε αυτό, η κατάρρευση του ευρώ θα επιφέρει μεγάλα δεινά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Πιο συγκεκριμένα, η κατάργηση του κοινού νομίσματος θα οδηγήσει στο σπάσιμο του γαλλο-γερμανικού άξονα καθώς το Βερολίνο δεν θα δεχθεί ξανά να δέσει νομισματικά την γερμανική οικονομία με ελλειμματικές οικονομίες. Το Παρίσι θα βρεθεί λοιπόν από την απέναντι όχθη του Ρήνου, αναγκασμένο να προβεί σε μια λατινική νομισματική ένωση με την Ιταλία και την Ισπανία. Ο θάνατος του γαλλο-γερμανικού άξονα θα σημάνει, ουσιαστικά, το τέλος της ευρωπαϊκής ενοποίησης καθώς η Γερμανία θα στραφεί προς (α) τις υπόλοιπες πλεονασματικές χώρες της τέως ευρωζώνης (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) και (β) στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης των οποίων οι οικονομίες έχουν δεθεί στο άρμα της Γερμανικής βιομηχανίας (Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Εστονία). Το κόστος για αυτή την νέα ζώνη του μάρκου θα είναι μια βαθειά ύφεση καθώς το νέο μάρκο (το κοινό νόμισμα αυτής της νέας ένωσης που θα ξεκινά από τον Ρήνο και θα αγγίζει την τέως Σοβιετία) θα ανατιμηθεί και η Γερμανική βιομηχανία θα χάσει σημαντικό μέρος των εξαγωγών της προς την Κίνα και την υπόλοιπη τέως ευρωζώνη. Παράλληλα, το νόμισμα της νέας λατινικής ένωσης, αλλά και λοιπών χωρών (όπως η Ελλάδα) που μπορεί να μείνουν εκτός των νέων κοινών νομισμάτων, θα υποτιμάται συνεχώς με αποτέλεσμα από την μία μεριά να σταθεροποιηθεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών αυτών (σε σχέση με την Γερμανία) αλλά με κόστος τον μεγάλο πληθωρισμό που θα συνδυάζεται με πεισματικά υψηλά επίπεδα ανεργίας (τον λεγόμενο στασιμοπληθωρισμό). Εν συντομία, η Ευρώπη θα μπει σε πολιτικές και οικονομικές περιπέτειες που θα κάνουν την παρούσα να μοιάζει υποφερτή. Σε μια εποχή όπου η ανεργία θα πλήττει τον Γερμανική ζωτικό χώρο και ο στασιμοπληθωρισμός την υπόλοιπη Ευρώπη, ο έως τώρα πολιτικά σταθεροποιητικός παράγοντας, ο Γαλλο-γερμανικός άξονας, θα αποτελεί παρελθόν. Με δεδομένο μάλιστα τον υφεσιακό αντίκτυπο που θα έχει αυτή η εξέλιξη στην παγκόσμια οικονομία, ο θάνατος του ευρώ θα σπρώξει στην οικουμένη σε μια βαθειά Παγκόσμια Ύφεση. Το πάθημα της δεκαετίας του '30 δεν θα μας έχει γίνει μάθημα.
Θα μου πείτε; Αφού πεθαίνει το ευρώ (όπως είπα εξ αρχής), τι μπορεί να γίνει; Επειδή σας έχω κουράσει πολλές φορές με την απάντησή μου επ' αυτού, δεν θα το κάνω άλλη μία φορά. Θα πω μόνο ότι μοναδική λύση είναι η έκδοση από την ΕΚΤ ομολόγων (στο όνομα μόνο της ΕΚΤ) με τον διττό σκοπό: (α) της εξυπηρέτησης του μεγαλύτερου ποσοστού χρέους της ευρωζώνης και (β) την συγχρηματοδότησης, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενός αναπτυξιακού New Deal για ολόκληρη την Ευρώπη. Ίσως, πράγματι, να είναι πολύ αργά πια για κάτι τέτοιο. Όμως, μπροστά στο φάσμα μίας νέας δεκαετίας του '30, αξίζει τον κόπο η προσπάθεια.
Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;
Αν συμφωνούμε ότι η κατάρρευση του ευρώ θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, με συνέπειες καταστροφικές και για εμάς εδώ στην Ελλάδα, θα πρέπει (όσο το ευρώ εξακολουθεί να υφίσταται) να ξεχάσουμε τα περί επιστροφής στην δραχμή. Κι αυτό επειδή, πολύ απλά, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει το τέλος του κοινού νομίσματος. Πράγματι, κόντρα σε ανεδαφικές εικασίες διαφόρων κύκλων, το ευρώ δεν θα αντέξει μια ελληνική έξοδο (εθελούσια ή μη). Δεν είναι τυχαίο που η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν προβλέπει διαδικασία εξόδου και, μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι έξοδος από το ευρώ σημαίνει και αποπομπή από την ΕΕ. Ο λόγος είναι απλός: Μόλις ανακοινωθεί η ελληνική έξοδος, θα στεγνώσουν τα ΑΤΜ στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τα Ιταλικά spreads θα φτάσουν το 25%, η αξιολόγηση του γαλλικού χρέους θα πέσει στο ΑΑ-, το Βέλγιο θα διαλυθεί και, πολύ σύντομα, η Γερμανία για ανακοινώσει την δική της έξοδο από το ευρώ.
Περιληπτικά, έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σημαίνει κατάρρευση της ευρωζώνης. Αν έχω δίκιο (βλ. παραπάνω) ότι κάτι τέτοιο θα το μετανιώσουν όλοι οι ευρωπαίοι (Έλληνες και Γερμανοί, Πορτογάλοι και Ολλανδοί κλπ), η επιστροφή στην δραχμή δεν ενδείκνυται από την σκοπιά του συνολικότερου γίγνεσθαι. Αν μάλιστα λάβουμε υπ' όψη το τι θα σημάνει μια τέτοια κίνηση στο εσωτερικό της χώρας, βλ. παρακάτω (ανεξάρτητα από τον δυσμενέστατο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία), η επιστροφή στην δραχμή όσο το ευρώ εξακολουθεί να ισχύει θα έχει ανυπολόγιστο και ειδεχθέστατο ανθρώπινο κόστος.
Πολλοί συνάδελφοι, ιδίως στις ΗΠΑ (όπου βρισκόμουν τις περασμένες δύο εβδομάδες), μου λένε ότι συμφωνούν με την άποψη που εκφράζω από τον Ιανουάριο του 2010, τότε που επιχειρηματολόγησα ότι η ελληνική στάση πληρωμών, κούρεμα, αναδιάρθρωση κλπ (πρόκειται για διαφορετικούς όρους του ίδιου πράγματος) ήταν αναπόφευκτη και έπρεπε να έχει γίνει δίχως καθυστέρηση (βλ. άρθρο σχετικό εδώ και εδώ στο protagon εκείνης της περιόδου). Αμέσως όμως μετά, μου λένε ότι δεν κατανοούν γιατί δεν προχωρώ λίγο παραπέρα, προτείνοντας ότι, αμέσως μετά την στάση πληρωμών, την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή. Ο λόγος, όπως τους εξηγώ, είναι ότι εκείνοι δεν κατανοούν την διαφορά μεταξύ (α) ενός συστήματος σταθερής ισοτιμίας δύο ή περισσότερων διαφορετικών νομισμάτων και (β) ενός κοινού νομίσματος.
Στην πρώτη περίπτωση (ενός συστήματος σταθερής ισοτιμίας δύο ή περισσότερων διαφορετικών νομισμάτων) το να σπάσεις την σταθερή ισοτιμία (το peg), όπως έκανε η Αργεντινή μετά την δική της στάση πληρωμών, είναι απλή υπόθεση. Απλώς ανακοινώνεις ότι η σταθερή αυτή ισοτιμία σπάει και γίνεται μεταβλητή βάσει της ζήτησης και της προσφοράς του κάθε (ήδη υπάρχοντος) διαφορετικού νομίσματος. Στην Αργεντινή, π.χ., οι πολίτες είχαν στις τσέπες τους πέσος. Αυτό που άλλαξε ήταν ότι εκεί που το κάθε πέσος ισοδυναμούσε, σταθερά, με ένα δολάριο, ξάφνου ισοδυναμούσε με λιγότερο από ένα δολάριο (υποτίμηση) και μάλιστα η αξία του, σε δολάρια, μειωνόταν συνεχώς. Στην Ελλάδα όμως δεν έχουμε δικό μας νόμισμα σε σταθερή ισοτιμία με κάποιο ξένο. Οι έλληνες έχουν στην τσέπη τους, στα σεντούκια τους, στις καταψύξεις τους (όπου, μου λένε, κρύβουν ό,τι έχει μείνει από τις οικονομίες τους), ξένο νόμισμα - ευρώ. Η δημιουργία νέου εθνικού νομίσματος (όσο το 'ξένο' ευρώ εξακολουθεί να υπάρχει), σε αυτή την περίπτωση, θα είναι καταστροφική. Γιατί;
Με μεγάλα ποσά σε ευρώ να κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, και ακόμη μεγαλύτερα να έχουν αποθηκευτεί εκτός τραπεζών στα διαφόρων ειδών σεντούκια ανά την επικράτεια και σε ξένους λογαριασμούς στο εξωτερικό, η έκδοση νέου νομίσματος θα δημιουργήσει μια διπλή, διαιρεμένη οικονομία. Από την μία θα έχουμε τις περισσότερες αποταμιεύσεις σε ευρώ. Από την άλλη θα έχουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να βγαίνουν από τα ΑΤΜ των τραπεζών σε δραχμές. Με το που θα εισπράττονται, οι πολίτες θα προσπαθούν να ανταλλάσσουν τις δραχμές σε ευρώ, γνωρίζοντας ότι σε μερικές ώρες οι δραχμές τους θα υποτιμηθούν. Έτσι, θα έχουμε δύο Ελλάδες. Την Ελλάδα εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε ευρώ, και οι οποίοι θα εγκλωβιστούν σε μια τριτοκοσμική Ελλάδα. Και την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε ευρώ η εξουσία των οποίων θα είναι μεγάλη επί των υπόλοιπων. Για να νοικιάσεις ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα θα πρέπει να έχεις ευρώ. Για να στείλεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικό σχολείο, το ίδιο. Πολλοί έμποροι θα εμπορεύονται μόνο σε ευρώ ή θα ζητούν "τοκογλυφικά" ποσά σε δραχμές. Όμως οι μισθοί και οι συντάξεις θα παρέχονται σε δραχμές. Εν πολλοίς, η Ελλάδα θα θυμίζει την Τουρκία της δεκαετίας του '80 όπου η διττή οικονομία (μία για τους εξαθλιωμένους 'ανατολίτες' που λειτουργούσε με ντόπιο νόμισμα και μία για τους 'εξευρωπαϊσμένους' πολίτες που χρησιμοποιούσαν μάρκα, φράγκα και δολάρια) δεν επέτρεπε την ανάπτυξη παρά μόνο ενίσχυε την ανισότητα και την υποανάπτυξη.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Πρώτον, δεν συζητάμε την επιστροφή στην δραχμή όσο το ευρώ υφίσταται αλλού. (Αν το ευρώ πεθάνει, και το σκεπάσει η ταφόπλακα, τότε η δημιουργία ενός νέου νομίσματος θα είναι εύκολη υπόθεση.)
Δεύτερον, δεν αποδεχόμαστε τις πολιτικές της ΕΕ που αποτελούν τον βασικό λόγο που το ευρώ σήμερα πεθαίνει. Λέμε το μεγάλο όχι στις ανοησίες της 26ης Οκτωβρίου επειδή μόνο έτσι μπορούμε να συμβάλουμε στην διάσωση του ευρώ.
Τρίτον, ξεκινάμε συζητήσεις με την Ιταλία και την Ισπανία για μια πιθανή νομισματική ενοποίηση μαζί τους στην περίπτωση αποχώρησης των πλεονασματικών χωρών από την ευρωζώνη, και κατάργηση του ευρώ.
Τέταρτον, εγκαλούμε τόσο τον κ. Παπανδρέου (ο οποίος έθεσε το ερώτημα με στόχο την προσωπική του πολιτική επιβίωση) όσο και τον κ. Παπαδήμο (ο οποίος δίνει συνέχεια στο έγκλημα Παπανδρέου για να εμπεδώσει την δική του κυριαρχία επί του νέου κυβερνητικού εξαμβλώματος) για το γεγονός ότι επένδυσαν σε μια φιλολογία για το αν θα καταφέρει η Ελλάδα να μείνει εντός της ευρωζώνης. Μια φιλολογία που μειώνει ακόμα περισσότερο τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του ευρώ.
Σημείωση "Εν Κρυπτώ: Επίσης πολύ ενδιαφέρουσα είναι η συνολική ανάλυση του Γ. Βαρουφάκη για το μεταπολεμικό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στο νέο βιβλίο του με τίτλο "The Global Minotaur" (Δείτε εδώ μια εξαιρετική σχετική διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Columbia της Ν. Υόρκης).
8 σχόλια:
Μπράβο για τη σφαιρική και ψύχραιμη ενημέρωση που προσφέρετε.
Είστε πολύ μπροστά, σε σχέση με άλλα blogs και websites, όσον αφορά την "πολύπλευρη ενημέρωση" σε σημαντικά θέματα. Αυτό χρείαζεται για τους Έληννες πολίτες και όχι οι φανατισμοί.
Συνεχίστε την καλή δουλειά.
Κώστας!
Θα είμαι συντηρητικός ώς προς το να πάρω τοις μετροιτής την άποψη του συγγραφέα. Με 58 φορές χρήσης του "θα", μας επιστεί την προσοχή για την επικείμενη "καταστροφή" της Ελλάδος εάν βγεί από το ευρώ. Αντίθετα, οι πολίτες με τους οποίους εγώ μιλάω στις ΗΠΑ καταλαβαίνουν ότι η Ελλάς έχει πέσει θύμα διεθνούς κερδοσκοπίας και προτείνουν να βγεί εκτός ευρώ
για να μπορέσει να επιβιώσει ως Εθνος (κάτι το οποίο οι κυβερνώντες στήν Ελλάδα δεν συζητούν καν--άραγε ποίοι είναι οι advisors που τους δίνουν αυτές τις συμβουλές;).
Επίσης είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα κρίσεως δανεισμού του κράτους είναι απομονωμένο από τα υπόλοιπα. Ολα τα προβλήματά που μας απασχολούν (εννοω εμάς χωρίς την αρρωστημένη ιδεολογία), πλυμμήρα παράνομων αλλοδαπών, κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας, καταστροφή της Εθνικής άμυνας και ασφαλείας κτλ. είναι ασφαλώς συνδεδεμένα.
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμμία νύξη στο άρθρο για "accountability" δηλ. για παραπομπη στην δικαιοσύνη ατόμων τα οποία, τεχνητώς ή όχι, έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο κοινωνικής και οικονομικής παρακμής. Η απουσία απόδοσης δικαιοσύνης υποννοεί την αθώωση των υπευθύνων και την επίρριψη των συνεπειών στους φτωχούς στο πνεύμα Ελληνες πολίτες. Ολα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι τυχαία γεγονότα, θεωρία πιθανοτήτων και κίνηση Brown, που ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά, αλλά είναι ντετερμινιστικό σύστημα, δηλ. γνωρίζουμε από που άρχισε και που τελείωσε. Αρκεί λοιπόν να συνδέσουμε τις ενδιάμεσες τελείες.
Σίγουρα δεν είμαστε ειδικοί αλλά καταλαβαίνουμε βασικά πράγματα. Επιπλεον καταλαβαίνουμε και τον χώρο που αντιπροσωπεύει ο συγγραφέας -- για αυτό θα συνιστούσα μεγάλη προσοχή στην επιλογή θεμάτων προς ανάγνωση--. Αλλά, θα πρέπει να γνωρίζουμε και τις τακτικές της "άλλης πλευράς".
Μετά τιμής, φίλος.
Imho, ο Βαρουφάκης είναι ο πλέον πραγματιστής οικονομολόγος από όσους έχω διαβάσει. Προσωπικά έχω πειστεί και εγώ ότι μοναδική - πλέον - λύση είναι να κόψει χρήμα η ΕΚΤ άλα αμερικάνα (FED). Επειδή αυτό οι Γερμανοί δεν θα το δεχτούν, ο Βαρουφάκης προτείνει το "καλύτερο επόμενο πράγμα", ένα διευρυμένο πρόγραμμα ευρω-ομολογιακού δανεισμού με κρατικές εγγυήσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα το δεχτούν τουλάχιστον αυτό οι Γερμανοί πριν να είναι αργά για όλους μας.
Φιλικά,
Advo
Εγώ πιστεύω ότι και οι δύο προσεγγίσεις αξίζουν προσοχής και λένε αλήθειες. Το ποια είναι πιο σωστή ή καλύτερη για εμάς πιθανώς να μην το μάθουμε και ποτέ για αυτό θα μείνω στα κοινά τους σημεία που νομίζω ότι αποτελούν και τα σημαντικότερα δεδομένα.
α) Το ευρώ έχει πεθάνει.
β) Η Ελλάδα έχει τεράστια διαπραγματευτική δύναμη πάνω στο θέμα την οποία δεν αξιοποιεί.
Και για αυτό το (β) νομίζω ότι όλος ο πολιτικός μας κόσμος πρέπει να λογοδοτήσει.
Φιλικά Π.Μ.
Το να ακούει ή να διαβάζει κάποιος το καθηγητή κύριο Βαρουφάκη, αποτελεί ευχαρίστηση και κέρδος. Και αυτό επειδή ο καθηγητής δεν χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα και επιπλέον διαθέτει ένα πολύ αναλυτικό και εκλαϊκευμένο τρόπο να παρουσιάζει τις απόψεις του, οι οποίες βεβαίως βρίσκονται σε απόσταση από τη κατεστημένη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία. Θα επαναλάβω όμως, ότι όσοι είναι οι οικονομολόγοι, άλλες τόσες είναι και οι ιδέες που κυκλοφορούν.
Η συλλογιστική που αναπτύσσει ο καθηγητής, στηρίζεται στη πρώτη πρόταση του άρθρου του:
«Το ευρώ πεθαίνει. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία». Έτσι αποφαίνεται ο κος Βαρουφάκης.
Αυτό όμως είναι το πολύ δυσμενές σενάριο και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, πάνω σε αυτό να σχεδιάσουμε τις μελλοντικές μας ενέργειες και όχι πάνω στο ερώτημα του «τι θέλουμε για την Ευρώπη;», που θέτει ο καθηγητής και στο οποίο ο ίδιος δίνει την απάντηση: «Θέλουμε να μην καταρρεύσει το ευρώ»!!!
Πιστεύω ότι η πραγματοποίηση της παραπάνω ευχής, μόνο από την Ελλάδα δεν εξαρτάται. Αμφιβάλω ακόμη αν εξαρτάται και από τις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, που δυστυχώς αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων, απέδειξαν ανικανότητα να συλλάβουν το μέγεθος της κρίσης και ακόμη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που τα πάντα καταρρέουν, αποδεικνύουν ότι το ζητούμενο για αυτές και ειδικά για τη Γερμανία, είναι η κατοχύρωση του ηγεμονικού τους ρόλου στην ΕΕ.
Ποια είναι η λύση που προτείνει η Γερμανία;
«Οι απείθαρχες χώρες, θα τιμωρούνται αυστηρά, θα παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, θα καταβάλουν μεγάλα πρόστιμα, θα υποβάλλονται σε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, οι αποφάσεις που τους αφορούν θα λαμβάνονται χωρίς τη παρουσία τους, οι ηγέτες τους θα υπογράφουν προσκυνοχάρτια, η δημοκρατία τους θα τίθεται σε επιλεκτικό περιορισμό και θα χάνουν ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους!!!»
Ερωτώ. Μήπως σας θυμίζουν τίποτε οι παραπάνω απειλές; Μήπως ξύνουν ξεχασμένες πληγές;
Τι προτείνει ο κος καθηγητής, έστω και ως τελική λύση της τελευταίας στιγμής, για να μη πεθάνει το ευρώ, ενώ αυτό εκπέμπει το προθανάτιο ρόγχο του προς κάθε κατεύθυνση;;;
«Να εκδώσει η ΕΚΤ ομόλογα στο όνομα της, για να αγοράσει μέρος του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης»!
Μα νομίζω ότι όλες αυτές τις ιδέες τις έχει απορρίψει κατηγορηματικά η Μέρκελ, η οποία ως γνήσιος ηγεμών, απαιτεί να κερδίζει από τη φτώχια των υπηκόων της…. Η Μέρκελ τα απέρριψε όλα. Και την έκδοση ευρωομολόγων (που πολλοί εδώ στην Ελλάδα έκαναν σπέκουλα στο ποιος είχε πρώτος από τους άλλους τη μεγαλειώδη ιδέα να τα προτείνει - δεν πιστεύω να ξεχάσατε) και την έκδοση χρήματος. Τι είναι αυτό που κάνει το κο καθηγητή να πιστεύει ότι η Μέρκελ υπάρχει περίπτωση να άλλαξε γνώμη; Εγώ αντιθέτως πιστεύω, ότι οι Γερμανοί ποτέ δεν άλλαξαν και παραμένουν ανελαστικοί, σκληροί και αμετανόητοι εραστές της σιδηράς πειθαρχίας.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Θα πρέπει όμως ο κύριος Βαρουφάκης, να μας πει αν το θεωρεί σκόπιμο και λογικό να υπογράψουν οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας τα προσκυνοχάρτια που ζητούν ο Σόιμπλε, ο Γιούνγκερ, ο Μπαρόζο και οι τραπεζίτες, προκειμένου να πάρουμε την 6η δόση και αν πρέπει να πάρουμε την 6η δόση… Αν πρέπει δηλαδή, να πάρουμε μια πιστωτική κάρτα για να εξοφλήσουμε το στεγαστικό μας δάνειο, επειδή βρεθήκαμε σε αδυναμία εξόφλησης των δόσεων….
Τώρα αν «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σημαίνει κατάρρευση της ευρωζώνης», οπωσδήποτε με ενδιαφέρει και με ανησυχεί. Αν όμως αυτή η «δυνατότητα» της χώρας μας, μπορεί να έχει τόσο καταστροφικές συνέπειες στο κοινό νόμισμα (κατά πως λέγει ο καθηγητής), θα προτιμούσα ο κύριος καθηγητής να επιχειρηματολογούσε για την υπόψη δυνατότητα και τα περιθώρια που έχει ακόμη η πατρίδας μας να ασκήσει πατριωτική πολιτική…. για τη σωτηρία της χώρας.
Γράφει ο κος καθηγητής:
«…. η έκδοση νέου νομίσματος θα δημιουργήσει μια διπλή, διαιρεμένη οικονομία. Από την μία θα έχουμε τις περισσότερες αποταμιεύσεις σε ευρώ. Από την άλλη θα έχουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να βγαίνουν από τα ΑΤΜ των τραπεζών σε δραχμές. Με το που θα εισπράττονται, οι πολίτες θα προσπαθούν να ανταλλάσσουν τις δραχμές σε ευρώ, γνωρίζοντας ότι σε μερικές ώρες οι δραχμές τους θα υποτιμηθούν. Έτσι, θα έχουμε δύο Ελλάδες. Την Ελλάδα εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε ευρώ, και οι οποίοι θα εγκλωβιστούν σε μια τριτοκοσμική Ελλάδα….»
Πρώτα και κύρια κουράστηκα να ακούω τρομοκρατικά σενάρια…
Δεύτερο: Μα και τώρα έχουμε όχι δύο Ελλάδες, αλλά περισσότερες:
1) Μία που έχει βγάλει τα ευρώ της στο εξωτερικό. Και μάλιστα αυτή έχει και τα πολλά ευρώ.
2) Μία που έχει πολλά ευρώ στο εσωτερικό, στις τράπεζες ή σε σεντούκια.
3) Μία που έχει λίγα ευρώ που της επιτρέπουν ίσα να επιβιώνει.
4) Μια που δεν έχει τίποτε, ούτε τα απαραίτητα. Και για αυτή την Ελλάδα θα πρέπει όλοι να ντρεπόμαστε. Και αυτή την Ελλάδα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για το δέον γενέσθαι.
5) Και τέλος υπάρχει η Ελλάδα της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας. Η Ελλάδα των πατέρων μας και των παππούδων μας. Η Ελλάδα των προγόνων μας και των αθάνατων ηρωικών νεκρών μας. Η Ελλάδα της ελευθερίας μας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Η Ελλάδα που γιορτάζει τα ΟΧΙ και τα ολοκαυτώματα. Και δυστυχώς αυτή την Ελλάδα όλοι θέλουμε να τη ξεχνάμε. Και η Ελλάδα αυτή συνεχώς μας φωνάζει, αλλά εμείς θέλουμε να ακούμε τους οικονομολόγους, τους παπαγάλους των ΜΜΕ, τους χειραγωγούς και τους θλιβερούς πολιτικούς μας.
Τρίτο: Πιστεύω ότι αν η χώρα μας επέστρεφε σε εθνικό νόμισμα, η πρώτη και σημαντικότερη ενέργεια την οποία θα έπρεπε να λάβει η κυβέρνηση, θα ήταν να δεσμεύσει όλες τις καταθέσεις μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης, να δεσμεύσει όλα τα ευρώ που βρίσκονται σε τράπεζες και σε όποια άλλα ταμεία, να καταστήσει υποχρεωτική τη μετατροπή όλων των καταθέσεων από ευρώ σε «δραχμές» και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου όλες οι πληρωμές να γίνονται σε ευρώ.
Τέλος: «Επειδή το ευρώ πεθαίνει και επειδή για αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία» και επειδή αυτό είναι πλέον το δυσμενέστερο σενάριο, ειλικρινά θα ήθελα όλοι οι οικονομολόγοι να αρχίσουν να σκέπτονται, να σχεδιάζουν και να επιχειρηματολογούν για το πώς θα μπορούσε να γίνει «ανώδυνα» αυτή η μετάβαση.
Ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Βαρουφάκη αλλά νομίζω ότι έχει κάποια σημεία που δεν μου φαίνονται πολύ λογικά. Από την μια λέει ότι το ευρώ πεθαίνει και ότι αν η Ελλάδα βγει από αυτό, τότε σίγουρα θα το εγκαταλείψουν όλες ουσιαστικά οι χώρες, οπότε θα πάψει να υφίσταται, και από την άλλη ότι αν φύγουμε από την Ευρωζώνη(πάλι το ίδιο δηλαδή) θα κυκλοφορούν δραχμές παράλληλα με ευρώ!!! Το οποίο είναι φυσικά άτοπο. Το μόνο διάστημα που θα μπορούσαν να συμβούν και τα δύο, θα ήταν το διάστημα που θα μεσολαβούσε από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μέχρι και την τελική διάλυση του ευρώ, το οποίο νομίζω ότι θα είναι πολύ μικρό έτσι και αλλιώς αρκεί μόνο να σκεφτούμε πόσα πράγματα έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια. Από την άλλη έχει σημασία να δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε και αυτό που νομίζω ότι είναι το καλύτερο, είναι αυτό που έκανε η Ελλάδα πριν τον πόλεμο του 40'. Έβλεπε ότι ο πόλεμος ερχόταν αλλά περίμενε, έβλεπε τον τορπιλισμό της Έλλης και έκανε υπομονή, προκαλούνταν από την Ιταλία σε πολλά επίπεδα και προετοιμαζόταν για τα χειρότερα. Όταν ήρθε η κατάλληλη ώρα όμως είπε το ΟΧΙ. Έτσι και για μας δεν έχει έρθει ακόμα η κατάλληλη ώρα. Αφού το ευρώ ψυχορραγεί ας προετοιμαστούμε για την μετά ευρώ εποχή που δεν θα ξεκινήσει όμως από εμάς αλλά από τους ίδιους τους δημιουργούς του. Τότε θα πρέπει να είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι για να ξαναπούμε το ΟΧΙ. Δεν είναι ανάγκη να δώσουμε αφορμές όπως το 22' με την επιστροφή του βασιλιά, γιατί τότε τα πράγματα μάλλον θα είναι τραγικά για εμάς ως Έθνος. Οπότε μέχρι τότε η Ελλάδα ως κράτος και εμείς ως άτομα πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτά που θεωρώ αναπόφευκτα να έρθουν.
Δημοσίευση σχολίου