Την παραίτηση του προέδρου Χριστόφια ζήτησε η κυπριακή Βουλή

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011


Η κυπριακή Βουλή αξίωσε χθες από τον πρόεδρο Χριστόφια να αναλάβει τις ευθύνες του για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου και να παραιτηθεί εθελούσια από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η αξίωση αυτή περιέχεται σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 33 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον, το οποίο αποτέλεσε το αποκορύφωμα επτάωρης συζήτησης επί του πορίσματος της έρευνας που διενήργησε ο Πόλυς Πολυβίου για τα γεγονότα και τις συνθήκες που οδήγησαν στην έκρηξη.

Στο ψήφισμά της, η Βουλή καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και με εθελούσια παραίτησή του να συμβάλει στη δημιουργία των επιθυμητών συνθηκών, για να μπορέσει ο τόπος και ο λαός να ξεπεράσουν τα προβλήματα» που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη
και για να ενισχύσει «τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και αποφυγής αχρείαστης πόλωσης, μισαλλοδοξίας και διχασμού».

Το ψήφισμα, που δεν είναι δεσμευτικό για τον πρόεδρο, υποστήριξαν όλοι οι παρόντες βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το καταψήφισαν οι 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αρχηγοί και βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου. Το ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι την ευθύνη για την έκρηξη δεν έφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, αλλά εκείνοι που αποφάσισαν την αποθήκευση των 500 τόνων κατασχεθέντων ιρανικών εκρηκτικών στη ναυτική βάση και δεν μερίμνησαν για την ασφαλή φύλαξή της.

Το ψήφισμα επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε σεβασθεί τα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής, την οποία ο ίδιος διόρισε νομότυπα και τον καλεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας τις θεσμικές και τις προσωπικές ευθύνες που του αποδίδονται στο πόρισμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απορρίψει τα ευρήματα του πορίσματος για προσωπικές ευθύνες, ενώ θεωρεί ότι οι θεσμικές ευθύνες αναλήφθηκαν με τις παραιτήσεις των τέως υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών και του τέως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο ανώτατα στελέχη του Ναυτικού, και καταστράφηκε ο κύριος ηλεκτροπαραγωγός στο Βασιλικό.

Το ψήφισμα απέδωσε φόρο τιμής στους νεκρούς και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Βουλής στις οικογένειές τους.

www.e-typos.com

1 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 6 Νοεμβρίου 2011 στις 3:57:00 π.μ. EET  

Δεν βλὲπω πὰντως να ὲρχεται ο Χριστὸφιας στο φιλὸτιμο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP