Ο "Gümülcineli"(*), ο Yorgo και η προπαγάνδα

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Το Τουρκικό βαθύ κράτος ξανακτύπησε, αυτή τη φορά μέσω του ημιεπίσημου οργάνου του, της εφημερίδας Χουριέτ, γνωστής άλλωστε από τον ρόλο της να προκαλέσει στην ουσία την κρίση των Ιμίων, στέλνοντας (χωρίς σχέδιό πτήσης φυσικά) πολιτικό ελικόπτερο Βell 206 στα Λιμνιά (Ιταλική παραφθορά: Ίμμια) με δημοσιογράφους της για να στήσουν την Τουρκική σημαία σε Ελληνικό έδαφος.



Η εφημερίδα λοιπόν που εκφράζει το Κεμαλικό βαθύ κράτος, που περνάει στα πεταχτά την οργάνωση Εργένεκον και που θεωρεί τις διώξεις εναντίον αξιωματικών των ΤΕΔ ως πολιτικές από το κόμμα ΑΚΡ του πρωθυπουργού Έρντογαν, αναπαράγει πολύ εύκολα είναι η αλήθεια, τις κεκαλυμμένες κατηγορίες -χωρίς καμμία απόδειξη- περί πραξικοπήματος που γράφτηκαν στον Ελληνικό τύπο και μάλιστα τις προσωποποιεί στον πρώην Α/ΓΕΣ Στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο. Είναι προφανές ότι πρώτον οι εξ ανατολών σύμμαχοι δεν έχουν καλές αναμνήσεις από την θητεία του συγκεκριμένου Αρχηγού και δεύτερον και σπουδαιότερον δίνουν το παράδειγμα σε κάθε επίδοξο να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο Α/ΓΕΣ, ότι δεν είναι μακρυά από το πρωτοσέλιδο της συγκεκριμένης -και όχι μόνο- εφημερίδας, με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την καρριέρα του. Η αισχρή αυτή έμμεση απειλή είναι χαρακτηριστικό ψυχολογικών επιχειρήσεων. Αν συνδυάσουμε τα δημοσιεύματα του Τουρκικου τύπου σχετικά με την Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, το παζλ συμπληρώνεται.

Ο Ελληνικός τύπος που διερευνά το παρασκήνιο των φιλοχουντικών ομιλιών που έγιναν στην σχολή Ευελπίδων, ισχυρίζεται πως γύρω από τον απομακρυνθέντα Διοικητή Στρατού Ξηράς στρατηγό Φράγκο είχε σχηματιστεί ένα παρακράτος.

Ο Φράγκος που έβαλε να σκαφτεί ένα χαντάκι μήκους 120 χιλιομέτρων στον Έβρο στα σύνορα με την Τουρκία, απομακρύνθηκε των καθηκόντων του στις αρχές του μήνα. Όταν ο Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός είχε πει στον υπουργό Άμυνας : "Αμάν Πάνο το μυαλό σου να είναι στο Στρατό".

Το γεγονός πως στην σχολή Ευελπίδων κατά την 38η επέτειο των αιματηρών γεγονότων του Πολυτεχνείου –γεγονός που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την χούντα των Συνταγματαρχών (1967-1974)- έγιναν φιλοχουντικές ομιλίες και είπαν φιλοχουντικά τραγούδια προκάλεσε αγωνία στην Αθήνα και προκάλεσε συζητήσεις του τύπου "Τι γίνεται στον στρατό".

Ξήλωσαν τα δόντια του συστήματος Φράγκου

Η εφημερίδα με το μεγαλύτερο τιράζ στη χώρα Τα Νέα αποκάλυψε το παρασκήνιο υπό το οποίο στην παραμονή της παραίτησης της κυβέρνησης Παπανδρέου στις 2 Νοεμβρίου, ο τέως υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης έβγαλε στην σύνταξη 16 στρατηγούς, μεταξύ των οποίων τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και τους αρχηγούς των Όπλων.

Με βάση την εφημερίδα στόχος της επιχείρησης ήταν η απομάκρυνση του Κομοτηναίου γνώστη τουρκικών Διοικητή του Στρατού Ξηράς Φραγκούλη Φράγκου –που θεωρείται και ο αρχιτέκτονας του συνεχιζόμενου τεράστιου χαντακιού στον Έβρο- καθώς και των συντρόφων του.

Στην είδηση των Νέων αναφέρεται πως οι προ του 1974 απόφοιτοι της σχολής Ευελπίδων ακραίοı εθνικιστές είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον Φράγκο και καταγράφοντας πως είχαν σχηματίσει ένα "παρακράτος" στον Στρατό Ξηράς, γράφει πως "Είχε ιδρυθεί στον Στρατό ένα σύστημα Φράγκου. Η κυβέρνηση ξεδόντιασε αυτό to σύστημα".

Εφ. Χουριέτ 29-11-2011
Αρθρογράφος Γιώργκο Κιρμπάκι


(*) Gümülcineli = Κομοτηναίος. Οι Τούρκοι αν και ζητούν από μας να λέμε Ειστανπόλ, εντούτοις χρησιμοποιούν τα Τουρκικά τοπωνύμια για όλη την Ελληνική επικράτεια.

Διαβάστε περισσότερα...

Κατά της προμήθειας των Abrams ο Γ. Καρατζαφέρης

Με μια αψυχολόγητη δήλωση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης τάχθηκε κατά της προοπτικής δωρεάν παραχώρησης 400 αρμάτων μάχης Abrams από τα αμερικανικά απόθεματα, που συζητείται εδώ και μερικούς μήνες και αποτελεί τη μόνη ορατή προοπτική ανανέωσης του αρματικού δυναμικού του ΕΣ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ με αφορμή την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Joseph Biden: "Ο Αμερικάνος Αντιπρόεδρος κ. Μπάιντεν έρχεται στην Ελλάδα και δώρα φέρων. Μερικά “σαπάκια” άρματα μάχης που περίσσεψαν από τον Πόλεμο του Κόλπου, με αντιπαροχή προφανώς την εκχώρηση της ονομασίας της Μακεδονίας στον επειγόμενο κ. Γκρουέφσκι. Φυσικά θα συναντήσει όλο το πελατολόγιο της Ουάσιγκτον. Ευτυχώς ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης δεν ανήκει στους πελάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ“.

Πρόκειται για σοβαρό λάθος, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οφείλεται στον εκνευρισμό του κ. Καρατζαφέρη, επειδή ο κ. Μπάιντεν δεν τον περιέλαβε στο πρόγραμμα των συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα. Όμως η πικρία και ο εκνευρισμός είναι κακοί σύμβουλοι, καθώς εμφανίζουν τον κ. Καρατζαφέρη, παρά την πατριωτική ρητορική του, να υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.

Τα 400 άρματα Abrams

Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υφυπουργός Άμυνας Κ. Σπηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βήμα". Ο κ. Σπηλιόπουλος υπονόησε σαφώς ότι η πολυκομματική στήριξη της παρούσας κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα ρεαλιστικής αντιμετώπισης του θέματος, όπως είχαμε γράψει και εδώ.

"Η μεγάλη μείωση της θητείας στο Στρατό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το να αυξηθεί η θητεία, νομίζω ότι είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το δουν με ειλικρίνεια όλες οι πολιτικές δυνάμεις και πιστεύω ότι θα τεθεί σύντομα στο τραπέζι", ανέφερε ο κ. Σπηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "ΒΗΜΑ".

Διαβάστε περισσότερα...

Ερντογάν και Κούρδοι: Πολύ αργά για "συγγνώμες"

του Δημήτρη Φάρου

Σημαντική για την προσπάθεια του Ερντογάν να διαμορφώσει μία νέα ισορροπία στην τουρκική κοινωνία είναι η πρόσφατη (23/11) επίσημη «συγγνώμη» του Τούρκου πρωθυπουργού για τον διωγμό των Κούρδων το 1937 στην τότε επαρχία Ντερσίμ -νυν Τουντζελί- της ΝΑ Τουρκίας.

Με τον τρόπο αυτό, ο Ερντογάν συνεχίζει το ξήλωμα της κληρονομιάς του Κεμάλ, σε επίπεδο πολιτικών συμβολισμών. Επιπλέον, επιχειρεί να προβάλει μία «νέα ιστορική αφήγηση», που προσπαθεί να πείσει τους Κούρδους ότι το μέλλον τους βρίσκεται εντός μίας νέο-οθωμανικής ταυτότητας και ενός ενιαίου τουρκικού κράτους, που θα τους σέβεται ως ισότιμους πολίτες.

Διερωτάται, όμως, κανείς, αν πραγματικά μπορεί η συμβολική αυτή κίνηση να αντισταθμίσει την ένταση που επικρατεί σήμερα ανάμεσα στο επίσημο τουρκικό κράτος και το κουρδικό στοιχείο της χώρας. Ο Ερντογάν επιχειρεί να «πατήσει σε δύο βάρκες», καθώς, την ίδια στιγμή, επικρατεί ένα κύμα διώξεων στην ΝΑ Τουρκία, ενώ νωπές είναι και οι μνήμες από την σχεδόν ρατσιστική συμπεριφορά των τουρκικών αρχών προς τους Κούρδους πληγέντες από τον πρόσφατο πολύνεκρο σεισμό στην ίδια περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί το δεύτερο Μνημόνιο να επιτύχει εκεί που απέτυχε το πρώτο;

Του Σταυρου Λυγερου

Ενάμιση χρόνο μετά την επιβολή του Μνημονίου, ο απολογισμός είναι δραματικός. Η αρχική διαβεβαίωση και της τρόικας και της κυβέρνησης Παπανδρέου, ότι το δάνειο των 110 δισ. θα εξασφάλιζε τον αναγκαίο χρόνο ώστε με τη θεραπεία-σοκ να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση και η επιστροφή στις αγορές, διαψεύσθηκε παταγωδώς.

Οι αποκλίσεις από τους στόχους είναι μεγάλες. Η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, η οποία προκαλεί ολοένα και περισσότερα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια. Το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται διέξοδος.

Για μεγάλο διάστημα, η τρόικα δεν αναγνώριζε την ευθύνη της συνταγής της. Εριχνε όλη την ευθύνη στην κυβέρνηση Παπανδρέου, με το επιχείρημα ότι δεν την εφάρμοσε σωστά. Αναμφίβολα, υπήρξαν και ολιγωρίες και καθυστερήσεις και αβελτηρία και σφάλματα που επιδείνωσαν την κατάσταση. Η βασική αιτία, όμως, που βύθισε την οικονομία στην ύφεση είναι η συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα "χουντικά σταγονίδια" και η ιδεολογική ηγεμονία...

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ας πούμε εξ αρχής το αυτονόητο, για να περάσουμε μετά στα σοβαρότερα: η εξύμνηση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου σε στρατιωτικές μονάδες, και πολύ περισσότερο σε στρατιωτικές σχολές, είναι καταδικαστέα. Η προσήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων στη δημοκρατική νομιμότητα είναι κεκτημένο δεκαετιών και δεν μπορεί να αμφισβητείται.

Επομένως, στο βαθμό που αληθεύει η πληροφορία ότι ο αρχηγός των Ευελπίδων επαίνεσε ενώπιον των συμμαθητών του την επταετή δικτατορία, το περιστατικό είναι λυπηρό και πρέπει να επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις. Τελεία.

Προκύπτουν όμως και τρία ερωτήματα από αυτό το περιστατικό:

Διαβάστε περισσότερα...

Συμμαχίες και συμφέροντα

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν, είναι το "αγαπημένο παιδί" του αμερικανικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου. Υπηρέτησε στην Ουάσιγκτον και είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στενές σχέσεις με τους "εγκεφάλους" της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Είχε και την ευθύνη για τον συντονισμό του "εβραϊκού λόμπι", άρα και των σχέσεων με τους Τουρκο-αμερικανούς.



Ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν στην συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομολογό του Δημήτρη Δόλη. Συναντήθηκε επίσης με τον ΥΠΕΞ Σταύρο Δήμα και τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο.(Φωτογραφία Σαμπρίνα Παρασκευοπούλου)

Εχει, λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία η δήλωσή του ότι το Ισραήλ θα προστατεύσει τις κυπριακές γεωτρήσεις εάν απειληθούν. Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι απειλές προέρχονται μόνο από την Τουρκία, η ηγεσία της οποίας κυριαρχείται από φασιστικό ηγεμονισμό. Γι' αυτό είναι επικίνδυνη.

Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμος το καλοκαίρι ο φράχτης στον Εβρο

Η πλήρης προστασία των χερσαίων συνόρων μας με την Τουρκία από λαθραία είσοδο, στο μικρό κομμάτι που ανήκει στην γειτονική χώρα από τη "δική μας" πλευρά του Εβρου, θα έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2012, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη.



Την Κυριακή ο Μιχάλης Οθωνας βρέθηκε σε μονάδες του Εβρου στο πλαίσιο περιοδείας του στα κυριότερα σημεία εισόδου λαθρομεταναστών διαμέσου του ποταμού. Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε και το Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών Φυλακίου και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόβλημα εισαγωγής πετρελαίου και εξάρτησης από Ιράν

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Tης Xρυσας Λιαγγου

Yπαρκτός είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η χώρα από καύσιμα εάν δεν μετριασθεί η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Eκπρόσωποι των δύο διυλιστηρίων της χώρας, των EΛΠE και της Motor Oil, τονίζουν στην «K» ότι το θέμα της χρηματοδότησης έχει επιδεινωθεί το τελευταίο δίμηνο και εκτιμούν ότι εάν δεν αναστραφεί το κλίμα, θα βρεθούμε σύντομα αντιμέτωποι και με την έλλειψη καυσίμων.

Tαυτοχρόνως προκύπτουν σοβαρότατα γεωπολιτικά ζητήματα, μιας και έχει αυξηθεί κατά πολύ η εξάρτηση της χώρας απο το Ιράν. Συγκεκριμένα έχει ανέλθει στο 35% το ποσοστό των εισαγόμενων καυσίμων από την εν λόγω χώρα ενώ ως πρόσφατα έφτανε το 18%. Ηδη τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας το γεγονός ότι έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν. Η Αθήνα απαντά όμως πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, καθώς το Ιράν είναι η μόνη χώρα που διευκολύνει την Ελλάδα και δεν υπάρχει ευρωπαϊκή στήριξη για τις προμήθειες καυσίμων με άλλο τρόπο. Oι παραδοσιακοί προμηθευτές της χώρας σε αργό, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, λόγω του επιδεινούμενου ρίσκου, κι έτσι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές από το Iράν. Tο θέμα έχει προκαλέσει την ανησυχία των HΠA, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, απηύθυναν διάβημα προς την ελληνική πλευρά. «Mας έχουν κόψει τις πιστώσεις οι άλλοι παραγωγοί», ήταν η εξήγηση της ελληνικής πλευράς.

Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικαστική η Χάγη στην υπόθεση των Σκοπίων;

Καταδικαστική για την Ελλάδα θα είναι - σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η "Καθημερινή" - η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση με τα Σκόπια. Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι να μην εντάξει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια είχαν προσφύγει στη Χάγη, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι είχε ασκήσει βέτο και ως εκ τούτου είχε παραβιάσει το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (αναμένεται να εκδοθεί σε οκτώ ημέρες) αποδέχεται ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, με κεντρικό επιχείρημα τις δηλώσεις των Κώστα Καραμανλή (πρώην πρωθυπουργού) και Ντόρα Μπακογιάννη (πρώην υπουργού Εξωτερικών) ότι θα ασκήσουν βέτο. Κι αυτό παρότι τελικώς δεν χρειάστηκε να το πράξουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Διεθνές Δικαστήριο δεν αποδέχεται το αίτημα των Σκοπίων να καταδικάσει προκαταβολικά την Ελλάδα εάν ασκήσει βέτο σε ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνή οργανισμό. Το επιχείρημά του είναι ότι δεν έχει δικαίωμα να κρίνει κράτη για την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στο μέλλον.

Αυτός ο τελευταίος συλλογισμός παρέχει και την επόμενη γραμμή άμυνας της Ελλάδας απέναντι στις πιέσεις που σίγουρα θα ασκηθούν μετά την απόφαση. Επιφυλασσόμαστε για εκτενέστερη ανάλυση όταν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες...

Πρώτη επαφή του ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Αύξηση στρατιωτικής θητείας – πάγωμα Νέας Δομής

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Την πρώτη του συνάντηση είχε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος με τους διαπιστευμένους στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης δημοσιογράφους, εν μέσω λιτού γεύματος.

Ο υπουργός δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από την ατμόσφαιρα που επικρατεί μεταξύ των μελών της κυβερνήσεως συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο όπως ανέφερε, πρόκειται να συναντηθεί εντός των ημερών για να συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητός του. Εισαγωγικώς, αναφέρθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας χαρακτηριστικώς ότι είναι από τα λίγα κομμάτια του κρατικού μηχανισμού που λειτουργούν κανονικά, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας και της δυσχερούς οικονομικής καταστάσεως των τελευταίων ετών. Σημείωσε δε ενδεικτικώς ότι ο προϋπολογισμός για τις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, από το 2009 έχει μειωθεί κατά 37%!

Διαβάστε περισσότερα...

ملي پرمختیایي تګلارې (Αστυνομικό Δελτίο)

Έντεκα ληστείες μέσα σε 12 ώρες στην Αττική

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο κλοπών και ληστειών. Μέσα σε 12 ώρες στην Αττική σημειώθηκαν 11 περιστατικά: τρεις εισβολές κουκουλοφόρων σε σπίτια - στο ένα από τα οποία τραυμάτισαν και τον ιδιοκτήτη, ενώ σε άλλο αστυνομικοί συνέλαβαν δύο από τους δράστες - τρεις επιθέσεις ληστών και διαρρηκτών σε κοσμηματοπωλεία και ακόμη ληστείες σε μίνι μάρκετ, εις βάρος οδηγού ταξί, σε πρατήριο υγρό καυσίμων, σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ...
Η τελευταία ληστεία έγινε στις 8 το πρωί στα ΕΛΤΑ Καισαριανής, στην οδό Ούλοφ Παλμέ 22. Ένας άγνωστος εισέβαλε στο υποκατάστημα, έσπασε με έναν λοστό το τζάμι του ταμείου, άρπαξε άγνωστο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκε.

Τα ξημερώματα,

Διαβάστε περισσότερα...

Μια άλλη άποψη για τη Δομή Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Γράφει ο Αρματιστής

Τα τελευταία χρόνια παριστάμεθα ως μάρτυρες σε ένα «παιχνίδι» που παίζετε από διάφορους «κύκλους», αναφορικά με την ανάγκη μείωσης και αναδιάρθρωσης της δομής διοίκησης και δυνάμεων των Ε.Δ.. Το παιχνίδι αυτό παίζεται σε πολλά επίπεδα και σε αυτό θέλουν να έχουν το βασικό λόγο, οι άσχετοι. Το κανόνα δεν τον απέφυγε και ο πρώην ΥΕΘΑ, ο οποίος ύστερα από την απόπειρα κατάργησης της ιεραρχίας, έβγαλε το κοστούμι του, θέλησε να «αναλάβει» αρχιστράτηγος και να αποφασίσει αυτός και μόνο αυτός, για τη δομή διοίκησης και δυνάμεων των ΕΔ. Υπερβαίνοντας λοιπόν κάθε όριο, απαίτησε από το ΣΑΓΕ (έτσι διέρρευσε) την κατάργηση συγκεκριμένων διοικήσεων και σχηματισμών, του Στρατού. Η άρνηση, ή ο προβληματισμός του ΣΑΓΕ, φαίνετε ότι αποτέλεσε την αφορμή για τον αποκεφαλισμό από το ΚΥΣΕΑ, κατόπιν εισήγησης του πρώην ΥΕΘΑ, όλων των αρχηγών καθώς και των Ανωτάτων Συμβουλίων και των τριών κλάδων.

Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ), Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική και Δομή Δυνάμεων


Η κυβέρνηση, είναι θεσμικά η μόνη υπεύθυνη για το καθορισμό της Εθνικής Στρατηγικής. Με βάση το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής, συντάσσονται από το ΥΕΘΑ, με την υποστήριξη των υπουργείων, των επιτελείων των ΕΔ, διάφορων κρατικών υπηρεσιών, καθώς και ειδικών επιστημόνων, τα κείμενα της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας της χώρας και της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής, που εγκρίνονται από το ΚΥΣΕΑ. Το ΣΑΓΕ, με βάση τα υπόψη κείμενα, καταρτίζει τη δομή δυνάμεων, η οποία λαμβάνει τη τελική της μορφή στο Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) και εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ. Πάντοτε όμως, υπήρχε αναντιστοιχία μεταξύ των στόχων και αποστολών που προβλέπονταν στα κείμενα και των μέσων που διατίθεντο στις Ε.Δ. για να υλοποιήσουν τις καθοριζόμενες αποστολές, με αποτέλεσμα τις γνωστές αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στις μεγάλες κρίσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, μειώσεις και καταργήσεις διοικήσεων και δυνάμεων, χωρίς μάλιστα να έχουν μειωθεί ή εκλείψει οι απειλές (οι οποίες αντιθέτως αναβαθμίζονται και προστίθενται νέες) και χωρίς να έχουν καταρτιστεί νέα κείμενα Εθνικής Στρατηγικής, ΠΕΑ και Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής, θα πρέπει να θεωρούνται αδιανόητες, ειδικά μάλιστα αν επιβάλλονται μόνο με την εντολή του ΥΕΘΑ (αν βεβαίως έτσι έχει συμβεί).

  • Η διοίκηση και η προς πόλεμο προετοιμασία των υπ’ αυτών δυνάμεων.
  • Η κάλυψη των βορείων συνόρων.
  • Η εσωτερική ασφάλεια της χώρας σε περίοδο πολέμου.
  • Η κάλυψη των σημαντικότερων (ΖΧ)
  • Η εξασφάλιση και προστασία νευραλγικών εγκαταστάσεων και υποδομών, που είναι κρίσιμες για την εθνική οικονομία, την επιβίωση του πληθυσμού και την διεξαγωγή των επιχειρήσεων.
  • Η διοίκηση και η προς πόλεμο προπαρασκευή των δυνάμεων αμέσου αντιδράσεως.
  • Η επιστράτευση των ενεργών και επιστρατευομένων μονάδων τους και η προώθηση των προβλεπομένων ενισχύσεων όπου προβλέπεται από τα σχέδια.

Κατόπιν των ανωτέρω, έχω την άποψη ότι:

1)Η IVη Μεραρχία

Δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να μεταφερθεί στην Αθήνα, με αποστολή σε περίοδο πολέμου την εσωτερική ασφάλεια του (ΖΧ) της Αττικοβοιωτίας και της Πελοποννήσου και των κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών που υπάρχουν στον υπόψη χώρο, με δυνάμεις που θα επιστρατεύονται από τα ΚΕΝ Θήβας, Αυλώνας, Μεγάλου Πεύκου και Πελοποννήσου (όσα διατηρηθούν).

2)Η VIIIη Μεραρχία

Θα πρέπει να διατηρηθεί για όσο χρόνο θα παραμένει ενεργός ο Αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός και οι ένοπλες οργανώσεις του. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να διατηρηθεί και η 15η Ταξιαρχία πεζικού στη Καστοριά, που θα μπορούσε να είναι οργανική της VIIIης Μεραρχίας.

3)Η Vη Μεραρχία

Η Vη μεραρχία έχει συνδεθεί με τη Κρήτη, με δεσμούς αίματος. Αλλά πέρα από τους ιστορικούς λόγους, η διατήρηση της Μεραρχίας επιβάλλεται από τις κρίσιμες ανάγκες ασφάλειας της μεγαλονήσου, η οποία με τα λιμάνια της, τους ναυστάθμους της και τα 4 πολεμικά αεροδρόμια της, αποτελεί το σημαντικότερο Ζωτικό Χώρο της Μεσογείου. Μπορεί να μείνει η Κρήτη χωρίς στρατιωτική δύναμη; Ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια της αν καταργηθεί η Vη Μεραρχία; Ο 6ος στόλος;

4)Η ΧΧη Τεθωρακισμένη Μεραρχία (ΤΘΜ)


Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταργηθεί και ότι η ύπαρξή της αποτελεί αναχρονισμό. Το υποστηρίζουν κυρίως οι μη τεθωρακισμένοι, επειδή αδυνατούν να αντιληφθούν τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα των επιθετικών επιχειρήσεων μεγάλων ΤΘ σχηματισμών. Για να δοθεί μια αξιόπιστη απάντηση στο ερώτημα αν είναι απαραίτητη η διατήρηση της ΧΧης ΤΘΜ, είναι ανάγκη να γίνει κατανοητός ο ρόλος και οι αποστολές που μπορεί να αναλάβει ο υπόψη σχηματισμός σε περίπτωση πολέμου. Δύο είναι κατά βάση οι κρίσιμες αποστολές που θα κληθεί να αναλάβει η ΧΧ ΤΘΜ και για αυτές και μόνο υφίσταται:

Πρώτη αποστολή

Σε περίπτωση αποτυχίας κάποιων εκ των εμπρός διοικήσεων και δημιουργίας κρίσιμης κατάστασης που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους απώλειας εθνικού εδάφους και καταστροφής των φιλίων δυνάμεων, η ΧΧ ΤΘΜ θα αναλάβει υπό διοίκηση 2-4 ΤΘ και Μ/Κ Ταξιαρχίες, κατά τεκμήριο ανέπαφες, καθώς και άλλες δυνάμεις και θα αντεπιτεθεί προκειμένου να εξαλείψει το ευρύ προγεφύρωμα που θα έχει δημιουργηθεί, να αποκαταστήσει το εθνικό έδαφος, να καταστρέψει τις εχθρικές δυνάμεις εντός του προγεφυρώματος και σε περίπτωση ευνοϊκών συνθηκών να συνεχίσει ανατολικά του Έβρου. Εννοείται ότι την υπόψη αποστολή, θα αδυνατούν να την αναλάβουν οι εμπρός διοικήσεις που απέτυχαν στον αμυντικό αγώνα και οι οποίες θα βρίσκονται σε μεγίστη σύγχυση.

Δεύτερη αποστολή

Σε περίπτωση δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών, η ΧΧ ΤΘΜ να αναλάβει ΥΔ 3-5 ΤΘ και Μ/Κ Ταξιαρχίες και να ενεργήσει επιθετικά ανατολικά του Έβρου, βάσει των αποστολών που θα της ανατεθούν.

Υπόψη ότι όλοι οι παραπάνω σχηματισμοί, καθώς και οι Ταξιαρχίες πεζικού κατά μήκος των βορείων συνόρων, αποτελούν στρατηγεία χαμηλής επάνδρωσης, που διαθέτουν ελάχιστες ενεργές δυνάμεις, τις περισσότερες τις έχουν σε επιστράτευση και το εκπαιδευτικό τους έργο είναι περιορισμένο. Δηλαδή σχηματισμοί με πολύ μικρό λειτουργικό κόστος. Κλάσμα του ποσού που διατίθεται ετησίως για τις ΜΚΟ, τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων, το κανάλι της βουλής, το ραδιόφωνο του δήμου της Αθήνας, τα τροφεία των παπαγάλων των ΜΜΕ (κατά Μπεγλίτη) και άλλες άχρηστες δραστηριότητες που η ανίκανη διοίκηση και η ανίσχυρη βουλή, αδυνατούν να ελέγξουν.

Οι εκφρασθείσες προθέσεις για τη κατάργηση της Στρατιάς και των Α’ και Β’ ΣΣ, το λιγότερο θα πρέπει να χαρακτηριστούν ανόητες. Αν όμως αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να καταργήσουμε «ελαφρά τη καρδία» Μείζονες Σχηματισμούς που διαθέτουν μεγάλη ιστορία και τεράστια γνώση και εμπειρία του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα βρεθούν κάποιοι άλλοι, με απύθμενη ανοησία, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη κατάργηση του Δ’ ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ και την υπαγωγή όλων των Ταξιαρχιών στο ΓΕΣ. Τη μόνη κατάργηση που βλέπω εγώ ως λογική και δυνατή και η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς σοβαρά προβλήματα, είναι η κατάργηση του Α’ ΣΣ. Όχι όμως και των δύο Σωμάτων. Και αυτό επειδή το μεν Α’ ΣΣ έχει ως αποστολή την εσωτερική ασφάλεια και τη κάλυψη των βορείων συνόρων, το δε Β’ ΣΣ αποτελεί τη δεξαμενή των στρατηγικών εφεδρειών. Θα ήταν σχετικά εύκολο την αποστολή του Α’ ΣΣ να την αναλάβει το Β’ ΣΣ, απαλλασσόμενο όμως από κάποιες άλλες, όπως θα γίνει κατανοητό παρακάτω.

Κατόπιν των ανωτέρω (και κατά την άποψη μου), η δομή διοικήσεως και δυνάμεων του Στρατού, θα μπορούσε να διαμορφωθεί (σε γενικές γραμμές) ως εξής:


1.ΓΕΣ
1η Στρατιά
ΑΣΔΕΝ
ΑΣΔΥΣ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού)
Ιη Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (πληροφορίες παρακάτω)

2.1η Στρατιά
Β’, Γ’ και Δ’ ΣΣ, 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και οι απ’ ευθείας στη Στρατιά υπαγόμενες μονάδες ΠΒ, ΜΧ και ΔΒ.

3.Β’ ΣΣ
VIIIη Μεραρχία στα Ιωάννινα με το 15ο Σύνταγμα ΠΖ στην Ήπειρο και τη 15η Ταξιαρχία στη Καστοριά.
9η Ταξιαρχία στη Κοζάνη.
IIη Μ/Κ Μεραρχία στη περιοχή του Αξιού, με τις 33, 34 Μ/Κ Ταξιαρχίες και την XXIV ΤΘΤ.
1η Ταξιαρχία Καταδρομών στη Ρεντίνα (όχι Αλεξιπτωτιστών).
Επιστρατευόμενες δυνάμεις διαφόρων όπλων και σωμάτων για το Δ’ ΣΣ και την ΑΣΔΕΝ.

4.Γ’ ΣΣ (Νατοϊκό Στρατηγείο)
4η Ταξιαρχία στο πεδινό διάδρομο του Αξιού μέχρι και το Στρυμόνα
10η Ταξιαρχία στις Σέρρες (από το Στρυμόνα μέχρι το Νέστο)
Σύνταγμα Ασφαλείας Μετόπισθεν (ΕΜ) για την προστασία του (ΖΧ) της Θεσσαλονίκης.

5.Δ’ ΣΣ
Ως έχει

6.ΑΣΔΕΝ
Ως έχει, συν την Vη Μεραρχία

7.ΑΣΔΥΣ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού)
IVη Μεραρχία

Οι στρατηγικές εφεδρείες


Με την αναδιοργάνωση της δεκαετίας του 1990, προέκυψε το Β’ ΣΣ ως ο Μείζων Σχηματισμός που θα διέθετε τις δυνάμεις της στρατηγικής εφεδρείας. Ήταν η εποχή των μεγάλων πειραματισμών και της δημιουργίας των πολλών διακλαδικών στρατηγείων. Το περίπου σκεπτικό ήταν, ότι το Β’ ΣΣ με τις δυνάμεις του, θα ανελάμβανε να καθαρίσει τη κατάσταση, αν κάπου κάτι στράβωνε. Αργότερα εμφανίστηκαν σενάρια με το Β’ ΣΣ να μεταφέρεται στο Διδυμότειχο στη θέση της XVIης Μ/Κ Μεραρχίας. Κάτι δηλαδή σαν το Α’ ΣΣ, που την 13η Αυγούστου του 1922, την ημέρα έναρξης της μεγάλης Τουρκικής επίθεσης που οδήγησε στη καταστροφή, είχε το στρατηγείο του μέσα στο Αφιόν Καραχισάρ σε απόσταση 4 χλμ από τη γραμμή του πυρός!!! Μόνο που το Διδυμότειχο βρίσκεται στο ΠΟΤ. Ευτυχώς, προς το παρόν, το σενάριο αυτό δεν περπάτησε.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό το Β’ ΣΣ απαλλάχθηκε από τις όποιες αποστολές εδαφικής άμυνας είχε προηγουμένως και ανέλαβε υπό την διοίκησή του όλες τις Ειδικές Δυνάμεις (ΚΔ, Αλεξιπτωτιστών, Πεζοναυτών και Αμφιβίων Καταδρομών), την 71 Α/Μ Ταξιαρχία, τη 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και τη ΙΙη Μ/Κ Μεραρχία.

Επιπλέον συγκροτήθηκε υπό το Β’ ΣΣ, το επιχειρησιακό στρατηγείο της Ιης Μεραρχίας, που θα αναλάμβανε να εκτελέσει όποιες αποστολές του ανατίθεντο!!! Στην ουσία, το Β’ ΣΣ είναι η δεξαμενή των στρατηγικών εφεδρειών του Αρχιστρατήγου, για την πολεμική προπαρασκευή των οποίων έχει την ευθύνη και τις οποίες θα διαθέτει στους εμπρός μείζονες σχηματισμούς, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Από τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι το Β’ ΣΣ διαθέτει δυνάμεις με διαφορετικούς προορισμούς και αποστολές.

Ειδικότερα:

Η ΙΙη Μ/Κ Μεραρχία και το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων Καταδρομών, έχουν σαφή προσανατολισμό προς το Δ’ ΣΣ.

Η 71η Α/Μ Ταξιαρχία, η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και οι δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών, έχουν σαφή προσανατολισμό προς το Αιγαίο, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η διάθεση κάποιων εξ αυτών και στο Δ’ ΣΣ.

Η προτεινόμενη κατάργηση του Α’ ΣΣ και η ανάληψη της αποστολής του από το Β’ ΣΣ και η ως εκ τούτου συνεπαγόμενη αδυναμία του Β’ ΣΣ να διοικεί το σύνολο των στρατηγικών εφεδρειών, σε συνάρτηση με την διασπορά αυτών σε όλη την επικράτεια και τον προσανατολισμό τους για εμπλοκή στις επιχειρήσεις, επιβάλει μια διαφορετική διοικητική υπαγωγή των υπόψη δυνάμεων, που θα είναι συμβατή και με το μείζον μέρος των αποστολών τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, έχω την άποψη, ότι πρέπει:

Το Β’ ΣΣ να διατηρήσει τη διοίκηση της ΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας ΚΔ.
Η Ιη Μεραρχία να τεθεί υπό το διοικητικό έλεγχο του ΓΕΣ και ταυτόχρονα υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του Αρχιστρατήγου, να αναλάβει ΥΔ (ως οργανικές) όλες τις Ειδικές Δυνάμεις και να μεταφερθεί σε κεντρικότερη θέση (Βόλος, Χαλκίδα, Αθήνα) για καλύτερη ενάσκηση της διοίκησης στις δυνάμεις της. Συγκρότηση της Ιης Μεραρχίας ως ακολούθως:

Ιη Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων

32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών
71η Α/Μ Ταξιαρχία
13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ)
1ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών (επανασυγκρότηση)
2η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (2η ΤΑΞ ΑΣ)

Πολλά είναι αυτά που μπορούν και πρέπει να καταργηθούν και πολλά στρατόπεδα πρέπει να κλείσουν. Και οπωσδήποτε, επιβάλλεται να καταργηθούν κάποια από τα ΚΕΝ. Ειδικά αυτά που διεξάγουν μόνο τη βασική εκπαίδευση των τριών εβδομάδων. Πριν όμως αρχίσουμε να κλείνουμε στρατόπεδα και μονάδες, ας καταργήσουμε τους 2 ΑΝΥΕΘΑ και τον 1 ΥΦΕΘΑ, που θα έχουν και καμιά 50ρια παρατρεχάμενους ο καθένας. Τέσσερις (4) πολιτικοί προϊστάμενοι για τις ΕΔ, είναι πάρα πολλοί; Ένας φθάνει και περισσεύει. Και ακόμη ας ελαφρώσουν το υδροκέφαλο «ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ» και ας στείλουν στα σύνορα τα «καλόπαιδα» που υπηρετούν εκεί. Ας αρχίσουν πρώτα από το κεφάλι.

Ειδική παρατήρηση


Καλό είναι να μη διαφεύγει της προσοχής μας, ότι κάτω από τις διαχρονικά επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για τη κατάργηση σχηματισμών, μονάδων και στρατοπέδων, που προωθούνται από πολλούς παράγοντες, φαινομενικά αθώους και καλής πίστης και πάντοτε βεβαίως για το «καλώς εννοούμενο συμφέρον της οικονομίας και της εθνικής άμυνας», κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Οι σχηματισμοί των οποίων μετά μανίας προωθείται η κατάργηση, διαθέτουν στρατόπεδα που τα περισσότερα από αυτά είναι μεγάλης εκτάσεως και πανάκριβα φιλέτα.

Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρσεις υλικού από τον αυστριακό στρατό - Άλλη μια ευκαιρία για Leopard 2A4 θα πάει χαμένη;

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ο αυστριακός στρατός θα αποσύρει το 2/3 των τεθωρακισμένων οχημάτων του μέχρι το 2013, μεταξύ αυτών και άρματα μάχης Leopard 2A4, τεθωρακισμένα Saurer 4K4E/F (πρόδρομα του "Λεωνίδας") και πυροβόλα M109A5. Η απόσυρση είχε ανακοινωθεί ως πρόθεση το 2010, αλλά σήμερα έγιναν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τον υπουργό Άμυνας της Αυστρίας N. Darabos.

Σύμφωνα με αυτές, θα αποσυρθούν ως το τέλος του 2013:
• Τα ελαφρά άρματα μάχης Kürassier στο σύνολό τους (126 οχήματα)
• Τα τεθωρακισμένα (ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ) Saurer A1 (4K4E/F) στο σύνολό τους (432 οχήματα)
• Τα τεθωρακισμένα M578 στο σύνολό τους (32 οχήματα)

Ενώ θα μειωθεί ο αριθμός:
• Των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 από 114 σε 56. Δηλαδή 58 άρματα διατίθενται προς πώληση, και κατά το σχετικό δημοσίευμα υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από πέντε κράτη.
• Των Α/Κ πυροβόλων M109A5 από 193 σε 83, δηλαδή αποσύρονται 110 πυροβόλα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ιταμές δηλώσεις Γκιουλ κατά της Κύπρου και της ΕΕ


Σε ιταμές δηλώσεις κατά της Κύπρου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλλάχ Γκιουλ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία, τουλάχιστον σύμφωνα με σχετικές αναφορές των σημερινών τουρκικών εφημερίδων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Aksam", ο Γκιουλ δήλωσε "Τώρα αυτή η μισή χώρα, αυτή η ανολοκλήρωτη χώρα θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα είναι μια μισή προεδρία επικεφαλής μιας άθλιας ένωσης. Αυτή ακριβώς την εντύπωση μετέφερα στους ηγέτες της ΕΕ".

Οι δηλώσεις αυτές, που σημειωτέον δεν έγιναν προς τους Βρετανούς συνομιλητές του, αλλά προς τους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψη, υπογραμμίζουν τον εκνευρισμό της Άγκυρας για το "πάγωμα" των ενταξιακης ενταξιακής διαδικασίας, τόσο λόγω του Κυπριακού όσο και λόγω της αντίθεσης της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Δραχμή;

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Πριν από μερικές ημέρες αναδημοσιεύσαμε άρθρο του καθηγητή Οικονομικών κ. Στέργιου Σκαπέρδα που αναλύει τους "επτά μύθους για την κρίση του χρέους" και, μεταξύ άλλων, συνηγορεί εμμέσως υπέρ ενός εθνικού νομίσματος. Σήμερα αναδημοσιεύουμε ένα σχετικό άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Βαρουφάκη, που διατυπώνει τον αντίλογο σε αυτή τη θέση. Όπως γράψαμε και προ ημερών, δεν είμαστε οικονομολόγοι, δε γράφουμε για πράγματα που δεν γνωρίζουμε, και γι' αυτό καταφεύγουμε στους ειδικούς. Γιατί είναι άλλο η (κοινή) διαπίστωση ότι η "συνταγή του Μνημονίου" έχει αποτύχει, και άλλο η υπεύθυνη διατύπωση γνώμης για το "δέον γενέσθαι" από εδώ και μπρος. Σημειωτέον ότι ο Γ. Βαρουφάκης δε μπορεί να θεωρηθεί "μνημονιακός", καθώς υπήρξε ένας από τους ελάχιστους που τον Απρίλιο του 2010 είχαν το θάρρος να προτείνουν δημοσίως τη στάση πληρωμών, αντί της υπογραφής του Μνημονίου. Όμως έκτοτε έχει διαχωρίσει τη θέση του από προτεινόμενες "μαγικές" λύσεις τύπου ολικής στάσης πληρωμών, επιστροφής στη δραχμή κλπ., διατυπώνοντας και μια αναλυτική πρόταση για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση, με τον τίτλο "Modest Proposal". Η ιστοσελίδα του παρέχει διεισδυτική ανάλυση για την οικονομική κρίση και είναι ίσως ο μόνος οικονομολόγος που έδωσε σωστή πρόβλεψη σε κάθε φάση της κρίσης, απομυθοποιώντας τις εκάστοτε ανοησίες περί "τελικής λύσης", πάτου του βαρελιού" κλπ. Δίνουμε λοιπόν και πάλι το λόγο στους ειδικούς:


Δραχμή;

του Γιάννη Βαρουφάκη
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
του Πανεπιστημίου Αθηνών



Το ευρώ πεθαίνει. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι λόγοι έχουν εξηγηθεί πολλές φορές και δεν χρειάζεται να τους επανα-εξηγήσουμε εδώ (για όσους χρειάζονται επανάληψη, βλ. εδώ για μια παλιότερη εξήγηση και εδώ για μια slow motion περιγραφή της αποδόμησης της ευρωζώνης - μια διαδικασία που μπήκε στην τελική ευθεία με την ανόητη 21η Ιουλίου και την ακόμα πιο ανόητη 26η Οκτωβρίου - βλ. το σχετικό παράρτημα).

Ευρώ-δρυός πεσούσης, πολλοί είναι εκείνοι που τείνουν στο λογικοφανές συμπέρασμα: Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει. Αν η κατάρρευση του ευρώ είναι σχεδόν αναπόφευκτη, και δεδομένου ότι το ισχυρό ευρώ συνθλίβει την ασθενική ελληνική οικονομία, μήπως ήρθε η ώρα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα; Επιστρέψτε μου να απαντήσω άμεσα και κατηγορηματικά: Όχι, δεν έχει έρθει αυτή η ώρα! Και δεν θα έρθει όσο υπάρχει το ευρώ.

Ας εξηγηθώ. Στις δύσκολες αυτές ώρες καλούμαστε να απαντήσουμε σε δύο ερωτήματα: Πρώτον, τι θέλουμε να συμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Δεύτερον, τι πρέπει να κάνουμε εμείς, εδώ στην Ελλάδα, δεδομένων όχι αυτών που θέλουμε να γίνουν στην Ευρώπη αλλά δεδομένων αυτών που γίνονται. Αυτά τα δύο καίρια ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσουμε ξεχωριστά.

Διαβάστε περισσότερα...

Σε σωστή βάση οριοθετείται η ΑΟΖ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση για ένα μείζον εθνικό θέμα, όπως είναι η δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ήταν η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήμα, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ενότητας.


Πολλοί άνθρωποι, κυρίως στο εξωτερικό, σημείωσαν τη δήλωση του νέου υπουργού, καθώς πιστεύουν πως ο τρόπος με τον οποίο έθεσε το θέμα υποκρύπτει απόφαση -τουλάχιστον της ΝΔ- να μην απεμπολήσει τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η άρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης να ασχοληθεί με το ζήτημα προκάλεσε απορίες αλλά και ισχυρισμούς για "συμφωνίες κάτω από το τραπέζι" με την Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα...

Νεοκλής Σαρρής - Η απώλεια ενός μεγάλου ανθρώπου

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Toυ Παναγιώτη Ήφαιστου

Τον Νεοκλή θα τον θρηνήσει η οικογένειά του και θα λείψει στο αμούστακο παιδί του. Θα λείψει και σε όσους από εμάς έτυχε να τον γνωρίσουμε από κοντά και νοιώσαμε την ανθρωπολογική του βαθύτητα, τη δύναμη του πνεύματός του και τον τίμιο και ακέραιο χαρακτήρα του. Θα λείψει όμως και από όσους τον γνώρισαν σαν πανεπιστημιακό δάσκαλο, σαν πνευματική μορφή και σαν μοναδικά εμβριθή γνώστη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε δύσκολα πεδία όπου η γνώση σπανίζει και οι γνώμες κυριαρχούν. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε θα θυμόμαστε αυτό που συνολικά ήταν: Μια μεγάλη ανθρώπινη μορφή και ένα σπανίζων είδος προικισμένου φορέα της μακραίωνης ελληνικότητας.

Δύο λόγια μόνο θα πω όπως τον γνώρισα ως ακαδημαϊκό, ως άνθρωπο και ως φίλο. Συναντηθήκαμε πριν δύο περίπου δεκαετίες, όταν εντάχθηκα στο Πάντειον Πανεπιστήμιο όπου και αυτός δίδασκε. Ακαριαία με εντυπωσίασε η ευθύτητά του, η ειλικρίνειά του, η καλοσύνη του και η βαθιά πρωτογενής και βιωματική συνάμα και ακαδημαϊκή γνώση της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Απεβίωσε ο Νεοκλής Σαρρής

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Φτωχότερος είναι από σήμερα ο Ελληνισμός, καθώς έσβησε, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, η σοφή, πατριωτική φωνή του καθηγητή Νεοκλή Σαρρή. Η απώλεια είναι μεγάλη, καθώς ο καθηγητής Σαρρής ήταν ο εμβριθέστερος γνώστης της τουρκικής πολιτικής πραγματικότητας, αλλά και ανυποχώρητος πατριώτης.

Ο Νεοκλής Σαρρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, σπούδασε με υποτροφία του Οικουμενικού Πατριαρχείου νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια της Πόλης και της Αθήνας, ενώ αργότερα σπούδασε και στη Γενεύη. Από τα φοιτητικά του χρόνια αναμείχθηκε στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Η ενεργή συμμετοχή του στα πολιτικά γεγονότα την εποχή της ανατροπής του Μεντερές (1960) τον ανέδειξε σε ηγετικές θέσεις στη νεολαία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπου συμμετείχε στην επεξεργασία της νέας προοδευτικότερης πολιτικής γραμμής του. Έτσι γνώρισε και τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της Τουρκίας κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα.

Διετέλεσε σύμβουλος επί πολιτικών υποθέσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Βλέποντας το τέλος του Ελληνισμού της Πόλης, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του το 1962 και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Διετέλεσε

Διαβάστε περισσότερα...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP