Πιέσεις Αμερικανών προς Ερντογάν για τη νέα φλοτίλα
Δευτέρα 16 Μαΐου 2011
Του Κ.Βοσπορίτη
Απρόσμενες πιέσεις δέχτηκε ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας από μέλη του Κογκρέσου για τη νέα «ανθρωπιστική» φλοτίλα με προορισμό τη Γάζα. Η στάση της τουρκικής ηγεσίας προμηνύει νέα ένταση με το Τελ Αβίβ και μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής
Η ένταση που δημιουργήθηκε πέρσι κατά την προσπάθεια παραβίασης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από την «ανθρωπιστική» φλοτίλα και την αιματηρή επέμβαση του Ισραήλ που ακολούθησε, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και φέτος. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που είχαν διοργανώσει τη νηοπομπή έναν χρόνο πριν, τέτοια εποχή, απ' ό,τι φαίνεται, ετοιμάζονται να επαναλάβουν το εγχείρημά τους στις αρχές Ιουνίου.
Την εβδομάδα που κύλησε, μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν επιστολή στον ισλαμιστή πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία του ζητούσαν να συμβάλει στις προσπάθειες αποτροπής μιας κρίσης που θα μπορούσε να προξενήσει η νέα ανθρωπιστική βοήθεια. Έχοντας ενημερωθεί για τις ενέργειες του «Κινήματος για την Απελευθέρωση της Γάζας» και της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης ΙΗΗ, τα 36 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης με το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι η ΙΗΗ έχει ισλαμικό προσανατολισμό και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στα διεθνή ύδατα λίγο έξω από τη Γάζα τον περασμένο Μάιο.
Οι βουλευτές συγκεκριμένα ζήτησαν από τον Ερντογάν να συμβάλει στην αποθάρρυνση τυχών προβοκατόρικων ενεργειών της φλοτίλας και να συνεργαστεί στενά με την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία, ισχυρίζονται, έχει επιτρέψει τη «νόμιμη» ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους, αλλά όχι τον εφοδιασμό τους με όπλα. Προειδοποίησαν δε τον ισλαμιστή πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση που δεν αποτρέψει τον απόπλου της ανθρωπιστικής φλοτίλας, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να παρέμβει στη νηοπομπή και να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο για όπλα, με τη δικαιολογία ότι το Τελ Αβίβ οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες του («Χααρέτζ», 12/5/2011). Τέλος, απευθυνόμενοι στον Ερντογάν, τόνισαν ότι με τη συμμετοχή της Άγκυρας σε μια προσπάθεια εύρεσης «εναλλακτικών» τρόπων ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορούσαν να σωθούν αρκετές ανθρώπινες ζωές, υποδεικνύοντας έτσι και τη σκληρή στάση που είναι διατεθειμένοι να τηρήσουν οι Ισραηλινοί.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι έχουν λάβει την εν λόγω επιστολή, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι μια πρωτοβουλία διεθνών μη κυβερνητικών οργανισμών, στην οποία συμμετέχει και μία τουρκική οργάνωση. Ωστόσο, αξιωματούχος της τουρκικής διπλωματίας φέρεται να δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να απαντήσει στην επιστολή, καθώς δεν είναι το άμεσα εμπλεκόμενο μέρος («Ραντικάλ», 13/5/2011). Η απάντηση, όμως, ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ερωτηθείς σχετικά με τη φλοτίλα ο Ερντογάν στην εκπομπή του Charlie Rose στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό PBS, απάντησε ότι οι απαιτήσεις της Άγκυρας είναι πάγιες, υποδηλώνοντας ότι θα τηρήσει αδιάλλακτη στάση έναντι του Ισραήλ. Οι εν λόγω απαιτήσεις είναι οι εξής: α) το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη, β) άμεση αποζημίωση, και γ) άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Τέλος, σημείωσε ότι η Χαμάς δεν θα πρέπει να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, καθώς συμμετείχε στις εκλογικές διαδικασίες στην Παλαιστίνη. Εξάλλου στον ίδιο δημοσιογράφο έδωσε συνέντευξη και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος, αφού επανέλαβε τα αιτήματα της Άγκυρας, σημείωσε ότι, όταν το Ισραήλ ζητήσει συγγνώμη, τότε θα συνεχίσει η Τουρκία να το βλέπει ως φίλη χώρα.
Η στάση της τουρκικής ηγεσίας απέναντι στο αίτημα των αμερικανών βουλευτών για συνεργασία της Άγκυρας στη «συγκράτηση» των ριζοσπαστικών κινημάτων που σχεδιάζουν να κινηθούν έναντι του Ισραήλ υπό τον μανδύα της ανθρωπιστικής νηοπομπής υποδηλώνει τη διάθεση της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ να αυξήσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Τελ-Αβίβ. Το ενδεχόμενο αυτό εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει ήδη επιβαρυνθεί από τις εξεγέρσεις των αραβικών λαών. Η ισλαμική ηγεσία επιχειρεί, δηλαδή, να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, γεγονός που δεν αποκλείεται να συνδέεται και με τη μοίρα του καθεστώτος Αλ Άσαντ της Συρίας, το οποίο πνέει τα λοίσθια. Μια ένταση με το Ισραήλ θα μπορούσε εύκολα να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινή γνώμη από τα κοσμογονικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα αυτήν την περίοδο στη Συρία και βεβαίως να αποφέρει στον Έρντογαν την πολυπόθητη δημοτικότητα και ψήφους ενόψει των εκλογών του Ιουνίου. Μέλλει να δούμε αν η Άγκυρα θα βγει ενισχυμένη από την αναστάτωση που πάει να προκαλέσει.
Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος
http://paratiritirio-tourkias.blogspot.com
2 σχόλια:
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΟΕΟ.........
ΠΡΟΣΔΕΘΕΙΤΕ ΚΥΡΙΟΙ.
Οι Τούρκοι "φλοτίλα" αλλά εμείς ...ΞΕΦΤΙΛΑ!!!!!!
Δημοσίευση σχολίου