"Κουρδική «επανάσταση» και ασκήσεις επί χάρτου"
Σάββατο 14 Μαΐου 2011
Του Μιχάλη Ιγνατίου
Η κατάσταση στο τουρκικό Κουρδιστάν τείνει να εξελιχθεί σε Συρία. Πιστέψτε με, τα πράγματα είναι λίγο πολύ όπως και στη χώρα του Άσαντ –την οποία πατρονάρει ο Ταγίπ Ερντογάν– και μην έχετε αμφιβολία γι’ αυτό. Διότι όλες οι πληροφορίες που φτάνουν από τη νοτιοανατολική Τουρκία, από σοβαρές αμερικανικές πηγές των μυστικών υπηρεσιών, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο κουρδικός πληθυσμός επαναστάτησε και δείχνει με όλους τους τρόπους ότι δεν αντέχει άλλο την τουρκική καταπίεση.
Βέβαια, είναι ένα σοβαρότατο θέμα το γεγονός ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρονται στις συμπλοκές, που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μερικές φορές επικρατεί ο άγραφος «νόμος της σιωπής», που συνήθως επιβάλλουν οι Αμερικανοί στα ΜΜΕ, όταν πρόκειται για τους συμμάχους τους, αλλά είναι πεποίθηση πολλών στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι «το θέμα θα σκάσει». Για να είμαι δίκαιος δημοσιογραφικά, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN έχει αναφερθεί στις διαδηλώσεις και στις συγκρούσεις, όπως και οι εφημερίδες New York Times και Washington Post, αλλά όχι με τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδουν τα γεγονότα στη Λιβύη και τη Συρία.
Το επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι ο κουρδικός πληθυσμός δεν είναι απειλή μόνο για τη χώρα του, αλλά και για το κόμμα του. Σύμφωνα με έγκυρες αναλύσεις, τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που ίσως χάσει κομμάτι του εδάφους της. Οι Κούρδοι συζητούν, το τελευταίο διάστημα, με ισχυρό τρόπο το αίτημα της αυτονομίας, στο πρότυπο του ιρακινού Κουρδιστάν, και οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αυτονομία οδηγεί σε απόσχιση και ανεξαρτησία. Η υλοποίηση του πιθανού αυτού σεναρίου θα αποτελέσει ισχυρότατο πλήγμα στην Τουρκία. Θα καταρρακώσει την υπερηφάνεια των Τούρκων, που την προτάσσουν ως τη δύναμη και την ισχύ του έθνους τους.
Η ακύρωση της απόφασης της Ανώτερης Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκίας, η οποία στις 18 Απριλίου απαγόρευσε σε αρκετούς Κούρδους και φιλοκούρδους πολιτικούς να συμμετάσχουν στις εκλογές του Ιουνίου, αποτελεί μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν, η οποία –μην έχετε αμφιβολία– θα συνεχίσει τις διώξεις. Εάν οι Κούρδοι έχουν κέρδη στις εκλογές, όπως αναμένεται, θα αποδειχτεί και έμπρακτα ότι αποτελούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Τουρκίας, ενώ ενδέχεται η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες να στερήσει στον κ. Ερντογάν την απόλυτη πλειοψηφία των 2/3 στην Εθνοσυνέλευση, που του δίνει το δικαίωμα να αλλάξει το Σύνταγμα.
Σε ένα αμερικανικό υπερσυντηρητικό Ινστιτούτο έγινε πρόσφατα «άσκηση επί χάρτου» σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν Τούρκοι και Κούρδοι. Οι παριστάμενοι Τούρκοι αντέδρασαν έντονα, όταν άκουσαν έναν εκ των Αμερικανών αναλυτών να υπογραμμίζει πως η Τουρκία δεν έχει καμία άλλη επιλογή, παρά να αποδώσει στους Κούρδους τουλάχιστον αυτονομία. Μου περιέγραψαν ότι η αντίδραση οφειλόταν περισσότερο στη διαπίστωση ότι οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των Τούρκων, που ήταν πάντα οι συντηρητικοί και οι ακροδεξιοί Αμερικανοί, τους εγκαταλείπουν, αναγνωρίζοντας ότι οι Κούρδοι ήταν πάντα οι πλέον πιστοί σύμμαχοι –μαζί με τους Ισραηλινούς– στην περιοχή. Άλλωστε, όπως αποκάλυψαν τα έγγραφα του WikiLeaks, οι Αμερικανοί δεν σταμάτησαν ποτέ τις επαφές τους με τους «τρομοκράτες» του PKK...
"Επίκαιρα" - 5/5/2011
5 σχόλια:
Τωρα γνωριζουν και οι Τουρκοι απο πρωτο χερι τι "αξιοπιστος" συμμαχος ειναι οι αμερικανοι. Αντε, και εις χειροτερα μπας και ησυχασει το δικο μας το κεφαλι (ελαρφως αδυνατο, αλλα μια ευχη κανω.)
Μερικά σχόλια πάνω στο άρθρο.
Ο Ιγνατίου αποδίδει την σιωπή των ΜΜΕ στην φιλοτουρκική στάση των ΗΠΑ πράγμα που μάλλον δεν ισχύει πια.
Πιθανότατα το όλο θέμα των εξεγέρσεων στην Συρία συνδέεται και με την ιδέα ενός μεγάλου Κουρδιστάν (που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ φαίνεται να θέλουν) και φυσικά η ταυτόχρονη προβολή των Κουρδικών κινήσεων στην Τουρκία θα έκανε την θέση τους προφανή και ίσως να οδηγούσε και στην ανάγκη άμεσης ανάμειξης τους.
Είναι πιθανό να θέλουν να ξεκαθαρίσει το πράγμα στις επιμέρους χώρες πριν από την Τουρκία γιατί εκεί θα υπάρχει αντίδραση.
Πιθανώς επίσης να περιμένουν και το αποτέλεσμα των εκλογών έτσι ώστε με βάση την καταγεγραμμένη Κουρδική ποσόστωση να έχουν "πάτημα" νομιμοποίησης της αυτονομίας ή της όποιας επέμβασης χρειαστεί.
Επίσης μια προβολή του Κουρδικού στην Τουρκία τώρα, πιθανότατα θα συσπείρωνε την Συρία με την Τουρκία και ίσως το Ιράν. Πράγμα μη θεμιτό.
Π.Μ.
μακαρι να ξυπνησουν οι κουρδοι και να κανουνε κουρδισταν να προσγειωθουνε λιγο και οι τουρκοι γιατι εχουνε καβαλησει το καλαμι εδω και πολλα χρονια!!!
Και λιγη προσοχη εκ μερους μας δεν θα εβλαπτε.Βλεπετε,σε ρευστες περιοδους,οι ανακαταταξεις εχουν και παραπλευρες απωλειες,για καποιους αδυναμους η ωραιες κοιμωμενες.Πριν ακομη τελειωσει ο Β´ΠΠ,οι Ρουσβελτ,Τσωρτσιλλ,και Σταλιν,συμφωνουσαν οτι οι Τουρκοι θα επρεπε να ανταμοιφθουν για την ουδετεροτητα που κρατησαν.Και η αμοιβη που συζητηθηκε,ηταν τα ελληνικα νησια του Ανατολικου Αιγαιου,προφανως για να τιμωρηθει η Ελλας επειδη πολεμησε στο πλευρο τους.Τελικα ,φαινεται οτι αλλες πολιτικες ντριμπλες απετρεψαν αυτην την εξελιξη τοτε,αλλα το οτι οι ισχυροι μοιραζουν τα ιματια των ανισχυρων,(η αβουλων),παραμενει διαχρονικη σταθερα της διεθνους πολιτικης
Στην "κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση" υπήρχαν και δημοσιογράφοι, ή υπάρχει ένα βαθύ λαρύγγι στο ινστιτούτο;
Είναι πάντως απίθανο οι Αμερικάνοι να "απειλούν" τους Τούρκους με διάλυση. Αν έγινε η άσκηση, θα'λεγα πως είναι περισσότερο για δουν τις επιλογές τους αν ζορίσουν τα πράγματα στο Κουρδιστάν.
Σ.
Δημοσίευση σχολίου