Παράδοση ισραηλινών ατρακτιδίων LOROP στη Τουρκική Πολεμική Αεροπορία;

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Η προμήθεια ισραηλινών ατρακτιδίων φωτοαναγνώρισης (Long Range Oblique Photography/LOROP) από τη Τουρκική Πολεμική Αεροπορία επανέρχεται στην επικαιρότητα αφού σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα ισραηλινού αμυντικού περιοδικού και ενώ ο Έλληνας Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, το Τελ Αβίβ αποφασίζει “παρά το κίνδυνο διαρροής της τεχνολογίας και τη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών” να ολοκληρώσει τη παράδοση των ατρακτιδίων μέχρι το 2012! Η Τουρκία υπέγραψε το 1999 σύμβαση ύψους $35.1 εκατ. για την προμήθεια τριών ή τεσσάρων ατρακτιδίων ηλεκτροοπτικής/υπέρυθρης αναγνώρισης Condor από την ισραηλινή εταιρεία Elbit με σκοπό τον εξοπλισμό των αναβαθμισμένων μαχητικών F-4E/2020. To Condor αξιοποιεί κάμερα υψηλής ανάλυσης της El-Op που χρησιμοποιείται από τους ισραηλινούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους Ofeq και είναι πιστοποιημένο για μεταφορά από μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 με διαστάσεις κεντρικής δεξαμενής καυσίμου των 300gal. Η σύμβαση προέβλεπε ολοκλήρωση των παραδόσεων στη ΤΗΚ το 2003, με τη τουρκική πλευρά να ζητά από την Elbit τεχνικές τροποποιήσεις ώστε να καταστεί δυνατή η μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των φωτογραφιών σε επίγειους σταθμούς ανάλυσης. Κατά τη διάρκεια δοκιμών τα ισραηλινά συστήματα δεν ανταποκρίθηκαν στις τουρκικές απαιτήσεις καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στη μεταφορά δεδομένων (data link) και στην ανάλυση του όγκου δεδομένων από τους επίγειους σταθμούς με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή στις αρχές του 2006 η ακύρωση του προγράμματος και η επιστροφή των ατρακτιδίων στο Ισραήλ. Παρ΄όλα αυτά αδιευκρίνιστος παραμένει ο τύπος ατρακτιδίου που έφερε το τουρκικό αεροσκάφος RF-4E της 113 Μοίρας κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Σμηναγός Κων/νος Ηλιάκης στις 23 Μαΐου 2006.

Tο θέμα των Condor συζητήθηκε έκτοτε σε ανώτατο επίπεδο και το Δεκέμβριο του 2008 έγινε γνωστή η ανάθεση στις ισραηλινές Elop και ELTA συμβάσεων ύψους $87 εκατ. και $54 εκατ. αντίστοιχα για την προμήθεια αερομεταφερόμενων συστημάτων συλλογής πληροφοριών απεικόνισης (IMINT) και συγκεκριμένα τεσσάρων ατρακτιδίων EO/IR Condor 2 και δύο ατρακτιδίων Ραντάρ Συνθετικού Διαφράγματος (SAR) EL/M-2060P, με κύριο ανάδοχο του προγράμματος την Aselsan. H σύμβαση προέβλεπε παράδοση σε διάστημα τεσσάρων ετών και όπως όλα δείχνουν η τουρκο-ισραηλινή αμυντική συνεργασία εξακολουθεί να υφίσταται.

www.strategyreport.gr

1 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 16 Μαΐου 2011 στις 8:34:00 π.μ. EEST  

Οπως και να το κανουμε,η Τουρκια ειναι σημαντικη για το Ισραηλ,και ως αγορα,και ως παικτης στην διεθνη σκακιερα.
Τα ματια μας δεκατεσσερα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP