Ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης στην Ελληνοαλβανική μεθόριο
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης συνεχάρη τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που συνελάβαν προ ημερών τους αλβανούς δραπέτες από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της γείτονος. |
«Θα ήθελα και εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και εκ μέρους της Κυβέρνησης να συγχαρώ τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που έφεραν σε πέρας την ιδιαίτερα επικίνδυνη επιχείρηση σύλληψης των Αλβανών δραπετών. Νομίζω ότι τα παιδιά αυτά έδειξαν με τη στάση τους ξεκάθαρα το τι προσφέρει ο Έλληνας Αστυνομικός στην ελληνική κοινωνία στην πολύ μεγάλη προσπάθεια για την προστασία της ζωής, της περιουσίας, της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών. Οι άνδρες αυτοί θα τιμηθούν από την Ελληνική Αστυνομία και από εμένα, αλλά προς το παρόν θα μου επιτρέψετε να τους απευθύνω τα θερμότερα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου.
Και έρχομαι τώρα στα προβλήματα της Καστοριάς. Τα εγνώριζα. Είχα επανειλημμένως συνομιλήσει με την συνάδερφο μου κα Αντωνίου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία στην Καστοριά, στην εκπλήρωση του καθήκοντος. Είχα την ευκαιρία να πετάξω στον Γράμμο επάνω στις περιοχές της παράνομης υλοτομίας και είδα τις τεράστιες δυσκολίες του ανάγλυφου του εδάφους, να δω το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης και – να μου επιτρέψει ο Αστυνομικός Διευθυντής – να πω ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση για μία σύγχρονη αστυνομία και για μία τόσο όμορφη πόλη. Θα συναντήσω τους συνδικαλιστές και θα αντιληφθώ και εγώ ο ίδιος με την παρουσία μου τα πολλά προβλήματα.
Καταρχήν θα δώσουμε άμεσες συγκεκριμένες ενισχύσεις. Πρώτα μεν με την αποστολή, συγκεκριμένου αριθμού οχημάτων και λίγων θερμικών καμερών τις αμέσως προσεχείς ημέρες, την παροχή συγκεκριμένων οχημάτων 4Χ4 μέσα στο 2014. Αλλά όσο αφορά το μεγάλο πρόβλημα της αστυνόμευσης και του ελέγχου της μεγάλης συνοριογραμμής με την Αλβανία, θέλω να σας πω ότι η λύση την οποία προτίθεται να ακολουθήσει το Υπουργείο είναι αφενός μεν μία μελέτη που ήδη έχει αναθέσει στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του ίδιου του Υπουργείου για την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος καμερών διαχείρισης των συνόρων, όπως ακριβώς έχουμε κάνει και με τον Έβρο. Η μεθόριος με την Αλβανία είναι μία μεθόριος η οποία δεν αστυνομεύεται. Εισάγει εγκληματικότητα και δημιουργεί πάμπολλα προβλήματα σε συνδυασμό μάλιστα με τη μη ύπαρξη φυλακίων των ενόπλων δυνάμεων τα προβλήματα αυτά γίνονται οξύτερα για τις παραμεθόριες περιοχές. Πρέπει λοιπόν να τα αντιμετωπίσουμε συνολικά. Η μελέτη αυτή θα είναι σύντομα έτοιμη, θα τη δούμε μαζί, θα την εντάξουμε στα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου ΄14-΄20 που διαπραγματεύτηκα με την Ε.Ε. Θα την υλοποιήσουμε και πιστεύω ότι ανάλογα με το σύστημα που θα έχει ολοκληρωθεί στον Έβρο, μέχρι τον Ιούνιο του 2014 εν πάση περιπτώσει, εδώ θα είμαστε και θα παρακολουθούμε τα πράγματα».
strategyreports
14 σχόλια:
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ!
Δεν είναι κακή ιδέα οι κάμερες αλλά χωρίς περιπόλους και ενέδρες δουλειά δε γίνεται. Το ξέρω από πρώτο χέρι, εκεί υπηρέτησα την εποχή που κατέβαιναν οι Αλβανοί και συμμετείχα σε ενέδρες. Τα βουνά είναι γεμάτα περάσματα και μέρη που αν δεν ξέρεις δεν πατάς (ναρκοπέδια από τον εμφύλιο). Οι Αλβανοί πάλι περνούσαν από τα πιο απίθανα μέρη (τότε ήταν απελπισμένοι βέβαια και ορμούσαν και μέσα στο ποτάμι). Πρέπει να γίνει πυκνό δίκτυο από κάμερες και συνοριοφύλακες. Όχι που τους κάναν όλους αστυνομικούς και έμεινε η δουλειά στη μέση.
Να σοβαρευθούν και να επανιδρύσουν την Χωροφυλακή. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς μερεμέτια...
http://www.new-deal.gr/BIG-new-Deal/99-BIG-new-Deal/8156-%CE%97-%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%93%CE%9A%CE%91%CE%99%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91-%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%94%CE%A1%CE%A5%CE%A3%CE%95%CE%A9%CE%A3-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%A7%CE%A9%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%A5%CE%9B%CE%91%CE%9A%CE%97%CE%A3
Επανιδρυση Χωροφυλακης η μονη αξιοπιστη λυση.Αρκετα τοσα χρονια με τους κατσαπλιαδες.
Τα ΤΕΑ θα πρόσφεραν άριστες υπηρεσίες, αν δεν τα είχε διαλύσει ο αλήστου μνήμης Παπανδρέου. Ήταν ντόπιοι, γνώριζαν καλά τα περάσματα και είχαν κάθε συμφέρον να προστατεύσουν τις περιουσίες των.
Άστο Nativist, ΤΕΑ είχε μέσα στο στρατόπεδο, δεκαετία του 90, αρχές. Κάναν βολές με Μ1 και BAR μα φορά το μήνα (και αν) και αυτό ήταν όλο. Ούτε ξεμυτούσαν από τα σπίτια. Ο στρατός τραβούσε το λούκι και οι ντόπιοι έκρυβαν τους Αλβανούς σε αχυρώνες και στάβλους. Όταν τους κατάκλεβαν οι Αλβανοί ή όταν έπρεπε να πληρώσουν για την εργασία που τους παρείχε ο Αλβανός, καλούσαν την αστυνομία ή το στρατό και φώναζαν ότι δεν τους προστατεύουμε. Δεκάδες παραδείγματα. Άσε το πώς συμπεριφέρονταν ο στρατός και η Αστυνομία. Τα είδα και τα έζησα.
Χωροφυλακή; Γιατί χρειάζονται βοήθεια οι Γερμανοί; Αρχίσαν πάλι τα μπλόκα; Μόνο σε αυτό διέπρεψε η Χωροφυλακή, σε όλα τα άλλα, όταν υπήρχε ζόρι, καθάριζε ο στρατός.
Χωροφυλακή σημαίνει πεταμένα λεφτά. Να πάρουν την συνοριακή αστυνομία από την Αθήνα και να την ξαναβαλουν στα σύνορα. Απλά πράγματα.
Πριν μιά 20αριά χρόνια όταν ήταν υπουργός δημόσιας τάξης ο Στέλιος Παπαθεμελής υπήρχε σχέδιο για ηλεκτρονική επιτήρηση των ελληνο-αλβανικών συνόρων. Δεν έγινε γιατί όπως δήλωσε ο ίδιος αργότερα είχε υψηλό κόστος.
Γιάννης
Αληθεύει ότι πολλοί συνοριοφύλακες έχουν γίνει ΔΙ.ΑΣ. σε διάφορες πόλεις;
όποιος κινείται παράνομα στα σύνορα.
μπαμ και κατω. φίλε καουμπόυ και παλιά γράφανε για το ξύλο που τρωγανε τα αλβανοτομάρια από λοχίες του στρατού.
σ΄αυτά τα καθάρματα ευγένιες και πολιτισμός δεν χωράνε.
καλα μας σχολιάζεις άλλα θέματα, γιυατό κουβέντα καμία.
μπαμ και κάτω, να δεις πως θα το σκεφτούν να παρανομήσουν.
7:53
Φίλε άλλο να δερνεις εγκληματίες και άλλο να δέρνεις πεινασμένους που περνάνε τα σύνορα για ενα πιάτο φαΐ.
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα ανώνυμε φίλε 1 Δεκεμβρίου 2013 - 7:53:00 μ.μ. Δε σταματούσαν με σφαίρες - και πέφταν σφαίρες, πολλές φορές και από τις δυο πλευρές των συνόρων. Σε μια τέτοια περίπτωση που εξελίχτηκε σε ανταλλαγή πυρών για ώρα με τους απέναντι, το τάγμα μου ετοίμασε ομάδα με φορτηγό για να στείλει ενισχύσεις. Ήμουν και εγώ μέσα, περιμέναμε έτοιμοι όλο το βράδυ. Δεν είναι μαγκιά να δέρνεις ανθρώπους που φτάναν νηστικοί, ξεθεωμένοι, μέσα από παλιά ναρκοπέδια, ποτάμια και γκρεμούς στον παράδεισο - για τα δικά τους δεδομένα. Και εκεί να τους κλέβουν (να σου απαριθμήσω περιπτώσεις;), να τους δέρνουν και να τους εκμεταλλεύονται (όπως έγινε στα χωριά). Μέχρι και "τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις" πέτυχα. Σύμφωνοι, κάμποσοι ήταν παλιοτόμαρα, αλλά όταν όποιος φορά εθνόσημο οφείλει να το σέβεται και όχι να το βρωμίζει. Όχι να γίνουμε και μεις σαν τους γείτονες ανατολικά. Ευτυχώς τα όσα έκτροπα περιγράφω δεν αφορούν την πλειοψηφία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι περιπτώσεις κακοποίησης και ληστείας ήταν λίγες.
@ΦΚΜΚ
ξέχασες τους βιασμούς, το ξύλο απο καλάμια κρανιάς, τα καψόνια - μέχρι και τάφους του έβαζαν να φτιάχνουν.
αυτά σε ένα πληθυσμό ελληνικό και ημι-ελληνικό απο "πατριώτες" ελληναράδες...
η χειρότερη στρατιωτική επιχείρηση μας απο την κύπρο.
μηδενιστής
ΥΓ όχι οτι οι αλβανοί είναι άγγελοι, αλλά είμαστε έλληνες ρε σεις και όχι ζώα.
Εγώ βρέθηκα στα σύνορα με Αλβανία το 97 μετά από αρκετούς μήνες σε μονάδα πεζικού στη Κω. Εκτός από αυτά που αναφέρουν οι παραπάνω για τις κακοποιήσεις και τα σχετικά, που δυστυχώς ισχύουν, θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο που μου είχε κάνει τραγική εντύπωση τότε. Ενώ ο λόχος προκαλύψεως είχε συνολικά 6 φυλάκια και 110-120 άνδρες τα μόνιμα στελέχη του λόχου ήταν το εξής ένα, ο λοχαγός! Πέραν αυτού υπήρχαν 2 ΔΕΑ και ένας ΕΠΥ δεκανέας που εκτελούσαν χρέη αρχιφύλακα (στα δυο μικρότερα ο αρχιφύλακας ήταν έφεδρος λοχίας και στην έδρα ο ίδιος ο λοχαγός). Από εκεί και μονό να καταλάβετε τι καραγκιοζ μπερντέ μπουλουκ ασκερ ήμασταν …από εκεί να καταλάβετε τι επιπέδου ήταν η κάλυψη των συνόρων και γιατί γινόταν όλες αυτές οι ασχήμιες που περιγράφουν ο φτωχός και ο μηδενιστής. Για να μη πάω στο θέμα των υλικών έτσι… που ήμουν επικεφαλής ενέδρας και είχα κλειστό το Racal διότι η μπαταρία ακόμα και μετά από πλήρη φόρτιση κρατούσε για κανα μισάωρο οπότε το άνοιγα μόνο σε περίπτωση ανάγκης …να μη πω για τα αλεξίσφαιρα του Βιετνάμ ούτε για τις ΕΚΟΝ που δεν είχαμε μπαταρίες και έβαζα από το τρανζιστορακι μου και μιλάμε για εποχές που αγοράζαμε F16 με το κιλό … παχές αγελάδες …είχαμε και εμείς σοβαρά περιστατικά τότε εξ αιτίας της άναρχης κατάστασης στην Αλβανία …αλλά ευτυχώς ο Άγιος Γεώργιος κάνει τη δουλειά που δεν κάνει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία…
Δημοσίευση σχολίου