Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Γενεύη

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε μια ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ειδικότερα συμφωνήθηκε ο περιορισμός του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα για ελαφρύνσεις στις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Τεχεράνης.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, με την επίτευξη συμφωνίας δεν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης συχνές επιθεωρήσεις.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Άστον, έχοντας δίπλα της τους υπουργούς Εξωτερικών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, διάβασε την κοινή δήλωση, ανακοινώνοντας «μια συμφωνία σχετικά με ένα σχέδιο δράσης» χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αυτής.

«Προσπαθήσαμε», είπε, «να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας με σεβασμό προς την κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν» Οι υπουργοί της ομάδας 5 +1 αμέσως μετά συνεχάρησαν θερμά τον ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ και αντάλλαξαν χειραψίες.

Αντικρουόμενες οι δηλώσεις για το μέλλον του εμπλουτισμού ουρανίου

Αντικρουόμενες είναι οι δηλώσεις που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου, τον οποίο το Ιράν έθετε μέχρι χθες ως κόκκινη γραμμή.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν προβλέπεται αναγνώριση του ιρανικού δικαιώματος να εμπλουτίζει ουράνιο, με τους ιρανούς αξιωματούχους να εκφράζουν αντίθετη άποψη.

«Το πρώτο στάδιο (της συμφωνίας) δεν λέει ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τις διάφορες ερμηνείες», είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και συμπλήρωσε ότι η Τεχεράνη «δέχτηκε να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο πέραν του 5%».

Με τη σειρά του ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι «ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του ερμηνεία, αλλά το δικαίωμα του Ιράν να κάνει εμπλουτισμό (ουρανίου) αναφέρεται σαφώς στο κείμενο της συμφωνίας».

«Δηλώνω στο έθνος ότι οι δραστηριότητες εμπλουτισμού θα συνεχιστούν όπως κατά το παρελθόν στη Νατάνζ, στο Φορντό, στο Ισπαχάν», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του ιρανού ΥΠΕΞ, ο οποίος δήλωσε ότι στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει «σαφής αναφορά σύμφωνα με την οποία ο εμπλουτισμός (ουρανίου) θα συνεχιστεί».

Ροχανί: Ανοίγουν νέοι ορίζοντες

Ο Ροχανί χαιρέτισε πάντως τη συμφωνία λέγοντας ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες.

«Η ψήφος του λαού υπέρ της μετριοπάθειας και της εποικοδομητικής εμπλοκής με τις άοκνες προσπάθειες της διαπραγματευτικής μας ομάδας θα ανοίξει νέους ορίζοντες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αργότερα, σε διάγγελμά του ο Ροχανί είπε ότι το Ιράν «ουδέποτε επεδίωξε και δεν θα επιδιώξει την κατασκευή ατομικού όπλου».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την άρση όλων των αμφιβολιών και ασαφειών όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα. «Έχουμε ισχυρή βούληση να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύτηκαν να αρθούν όλες οι κυρώσεις έως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όπως και οι κυρώσεις του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Ο Ροχανί κρίνεται μετριοπαθής σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ξεκίνησε μια πολιτική ανοίγματος προς η Δύση, στο πλαίσιο της οποίας ήρθε η προσέγγιση με τις δυτικές δυνάμεις που κατέληξε στη συμφωνία της Γενεύης.

Ομπάμα: Πρώτο σημαντικό βήμα


Για «πρώτο σημαντικό βήμα» προς μια συνολική επίλυση του θέματος που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τεράστια προσκόμματα» παραμένουν στο θέμα αυτό.

Παράλληλα, κάλεσε το Κογκρέσο να μην υιοθετήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Σε επίσημη παρέμβασή του από τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι αν το Ιράν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του τους επόμενους έξι μήνες «οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τα μέτρα χαλάρωσης επί των κυρώσεων και θα αυξήσουν την πίεση»

Εξήγησε επίσης ότι το Ιράν δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συσκευές φυγοκέντρησης επόμενης γενιάς και ότι βασικοί περιορισμοί «φράσσουν την πιο προφανή πορεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την κατασκευή ατομικής βόμβας».

Από την πλευρά του ο Κέρι έσπευσε να καθησυχάσει το Ισραήλ που ήταν ενάντιο σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα χαλάρωνε τις κυρώσεις προς την Τεχεράνη.

Όπως είπε, «δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τον τελικό στόχο που είναι το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνική βόμβα».

«Η ελπίδα μας είναι η συμφωνία για τα πυρηνικά να οδηγήσει σε μια νέα σχέση του Ιράν με τη Δύση και τους γείτονές του. Είναι πεπεισμένος, όπως είναι και ο πρόεδρος Ομπάμα, ότι κάναμε τη σωστή επιλογή», πρόσθεσε.

Ολάντ: Στη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία

Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Η προσωρινή συμφωνία που υιοθετήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συνιστά σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αποτελεί ένα βήμα προς τη διακοπή του ιρανικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος και συνεπώς προς την εξομάλυνση των σχέσεών μας με το Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, η συμφωνία σέβεται «τις απαιτήσεις που είχε εγείρει η Γαλλία για τα αποθέματα και τον εμπλουτισμό ουρανίου, την αναστολή της λειτουργίας νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων και τον διεθνή έλεγχο».

«Μετά από χρόνια μπλοκαρίσματος, η συμφωνία στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, τονίζοντας πάντως ότι θα πρέπει να παρακολουθείται στενά για να διασφαλιστεί η εφαρμογή της.

Όπως είπε η συμφωνία, επιβεβαιώνει μόνο το δικαίωμα του Ιράν για την πυρηνική ενέργεια.

«Ο μηχανισμός προβλέπει τον αυστηρό έλεγχο των δεσμεύσεων που ελήφθησαν και θα απαιτείται επαγρύπνηση για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται αυτές οι δεσμεύσεις», πρόσθεσε.

Λαβρόφ: Δεν υπάρχουν χαμένοι


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε ικανοποίηση, εκτιμώντας ότι η συμφωνία δεν έχει χαμένους.

«Δεν υπάρχει χαμένος, όλος ο κόσμος είναι κερδισμένος», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο τέλος των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο σε πιο ενδελεχείς επιθεωρήσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ενισχύει την εμπιστοσύνη στη Μέση Ανατολή και μειώνει τους φόβους για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

«Τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να παρακαμφθούν τα δεδομένα που συλλέγει η ΙΑΕΑ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ιράν θα συνεργαστεί καλόπιστα με την διεθνή υπηρεσία», πρόσθεσε.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι στους επόμενους έξι μήνες οι διαπραγματεύσεις θα ορίσουν «τις παραμέτρους τις οποίες χρειάζεται το Ιράν για να εκπονεί πυρηνική δραστηριότητα για ειρηνική χρήση, κυρίως για την παραγωγή ουρανίου και για τους αντιδραστήρες που παράγουν ισότοπα για ιατρική και ανθρωπιστική χρήση».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε ικανοποίηση για τη χαλάρωση των κυρώσεων των δυτικών χωρών σε βάρος του Ιράν. Όπως είπε, «δεν αναγνωρίζουμε τις μονομερείς αυτές κυρώσεις, συνεπώς είναι σωστό να μειωθεί η πίεση επί του Ιράν με τον περιορισμό των μονομερών αυτών κυρώσεων».

Τέλος, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συνεχάρη τον πρόεδρο του Ιράν για τη σοβαρή βούλησή του να επιτευχθεί συμφωνία. «Με την άφιξη ενός νέου προέδρου στην ιρανική ηγεσία, αισθανθήκαμε ότι οι δηλώσεις για βούληση επίλυσης αυτής της αντιπαράθεσης είχαν αξιόπιστη βάση», ανέφερε.

Χέιγκ: Καλή συμφωνία για όλο τον κόσμο

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ σχολίασε ότι η συμφωνία της Γενεύης είναι «καλή για όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Μέσης Ανατολής και του ιρανικού λαού».

Σε ανάρτησή του στο twitter o Χέιγκ γράφει ότι «η συμφωνία αυτή δείχνει πως είναι δυνατή η συνεργασία με το Ιράν και η αντιμετώπιση άλυτων προβλημάτων μέσω της διπλωματίας».

«Το πυρηνικό πρόγραμμα δεν θα προχωρήσει για έξι μήνες και μέρη του προγράμματος αυτού θα ακυρωθούν», συμπληρώνει.

Ικανοποίηση από το Πεκίνο

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι, υποστηρίζοντας ότι «θα βοηθήσει στην προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και στη διατήρηση του διεθνούς προγράμματος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».

Ο Ουάνγκ Γι αναφέρθηκε σε «μια δεκαετία δύσκολου έργου, κυρίως στις τελευταίες ημέρες όταν εισήλθαμε στην τελική φάση των σκληρών διαπραγματεύσεων».

Εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του προς «τις εμπλεκόμενες στις διαπραγματεύσεις πλευρές για την ευελιξία και τον πραγματισμό που επέδειξαν».

Ισραήλ: Κακή συμφωνία - Το Ιράν πήρε αυτό που ήθελε


Κακή χαρακτήρισε το Ισραήλ τη συμφωνία της Γενεύης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη «πήρε αυτό που ήθελε».

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται ότι πρόκειται για μία «κακή συμφωνία που προσφέρει στο Ιράν αυτό ακριβώς που ήθελε: Την ουσιαστική άρση των κυρώσεων και τη διατήρηση ενός βασικού μέρους του πυρηνικού του προγράμματος».

Σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος, «η συμφωνία επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αφήνει στη θέση τους τις συσκευές φυγοκέντρησης και τού επιτρέπει να παράγει σχάσιμα υλικά για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Επιπλέον, η συμφωνία δεν κατέληξε στην αποψίλωση του πυρηνικού σταθμού στο Αράκ».

«Η οικονομική πίεση την οποία υφίσταται το Ιράν θα μπορούσε να είχε αποφέρει μια πολύ καλύτερη συμφωνία η οποία θα οδηγούσε σε μια εξουδετέρωση των ιρανικών πυρηνικών ικανοτήτων», συμπληρώνει το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν εξέφρασε τη λύπη του, αναφέροντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως «η συμφωνία αυτή συνιστά τη μεγαλύτερη διπλωματική νίκη του Ιράν, το οποίο απέσπασε την αναγνώριση του αυτοαποκαλούμενου νόμιμου δικαιώματός του στον εμπλουτισμό ουρανίου».

Όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, ο Λίμπερμαν, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

«Η ασφάλεια του εβραϊκού λαού και των κατοίκων του Ισραήλ είναι αποκλειστική ευθύνη της ισραηλινής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί κατά τρόπο ανεξάρτητο και υπεύθυνο» πρόσθεσε.

Με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η χώρα του «δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία της Γενεύης και διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

«Η συμφωνία δεν αγγίζει την ιρανική πυρηνική μηχανή και μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα μέσα σε μια περίοδο έξι με επτά εβδομάδων. Το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο», είπε ο Μπένετ στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

www.naftemporiki.gr

4 σχόλια:

AXEΡΩΝ 24 Νοεμβρίου 2013 στις 6:31:00 μ.μ. EET  

Eἶναι νωρίς ἀκόμη για να διευκρινιστεί ἡ πρόθεση του Ἰράν να συμμορφωθεί «προς τας ὑποδείξεις»,ἀλλά το να κάθεται το Ἰράν σε ἕνα τραπέζι με τις «δυνάμεις» και να ἀνταλλάσει χειραψίες,εἶναι ἤδη μία καμπή στην ἑως τώρα πορεία του.
Ἐλπίζω να βρεί ἕναν κάποιο κοινό παρονομαστή με την Δύση,και να ἀφαιρέσει εἰδικό βάρος ἀπό την ἐπηρμένη Τουρκία,ἰδανικά δέ,να γίνει ἡ Τουρκία το αὐριανό Ἰράν των μουλλάδων,και το Ἰράν το ἀνάχωμα στον σουννιτικό φονταμενταλισμό.

Alexandros 25 Νοεμβρίου 2013 στις 5:47:00 μ.μ. EET  

Άχερων, είναι και οι δυο πάρε τον έναν και χτυπα τον άλλον. Βεβαια για μας είναι καλο σημάδι πως η Δύση συνεννοείται επιτέλους με το Iran, γιατί έτσι όντως η Τουρκια χάνει σε ειδικό βάρος. Για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, γιατί το Israel δεν φαίνεται να βλέπει με καλο μάτι το Iran και όχι τόσο γιατί φοβάται τα πυρηνικά προγράμματα όσο γιατί ένα Iran ήσυχο και χωρίς "εξωτειρκα" προβλήματα και κυρώσεις, σημαίνει ισχυρή Χεζμπολάχ και ισxυρος Assad!

Pro από Συμβασιλεύουσα 25 Νοεμβρίου 2013 στις 8:30:00 μ.μ. EET  


Όσο υπάρχει Ρωσία , η ΟΡΚία δεν χάνει ούτε γραμμάριο ειδικού βάρους .
Η πολιτική Ομπάμα έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Σμπίγκνιου Μπρεζίνσκι .
Με δική του προτροπή γίνεται προσπάθεια προσεταιρισμού του ΙΡΑΝ ώστε να παιχτεί σαν ένα ακόμα χαρτί κατά της Ρωσίας .
Τώρα τι έχει να πει η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ επ αυτού , είναι μια άλλη ιστορία .
Πάντως εγώ (ως παρατηρητής) φρονώ ότι η γενικότερη πολιτική των ΗΠΑ είναι η προσπάθειά τους να δείξουν ένα ουδέτερο πρόσωπο γενικότερα ώστε να δημιουργηθούν ανεξάρτητες συμμαχίες και παρατάξεις με μοναδικό σκοπό την σύγκρουση μεταξύ αυτών ελείψη διαιτητή .
Η συνέχεια επί της οθόνης .

AXEΡΩΝ 25 Νοεμβρίου 2013 στις 9:51:00 μ.μ. EET  

Ἄν τα ἀφεντικά θέλουν να σηκώσουν την Τουρκία,το κάνουν με ὁποιαδήποτε πρόφαση,ὅπως το 1991 που ἡ Ρωσσία στην τότε ἐκδοχή της (ΕΣΣΔ)κατέρρεε,ἐνὼ κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου ἠ ἀναχαίτιση της ἴδιας ἐκείνης ΕΣΣΔ ἦταν ἡ «ἀμπρακατάμπρα»,ἡ μαγική,ὑπνωτιστική λέξη που ἐξηγούσε και τεκμηρίωνε την στρατηγική ἀξία της Τουρκίας.
Περιέργως,ὅταν ἡ ΕΣΣΔ ἐξέλιπε ὡς ἀπειλή,ἦλθε και ἡ ἀναβάθμιση της Τουρκίας!
Ἤδη προηγουμένως,το 1979,ἡ ἀπώλεια του Ἰράν ἔδωσε ὤθηση στην Ἄγκυρα,που πλέον ἀπέμενε το «μόνο» προπύργιο της Δύσεως στην περιοχή,ὁπότε εὐελπιστῶ ὅτι ἡ ἐπάνοδος του Ἰράν θα ἀφαιρέσει δυναμική ἀπό την χώρα του Ἐρντογάν.
Ἀντιστρέφοντας ὅμως,κατά την αὐτή πάντοτε λογική,τα ἀφεντικά μποροῦν και να θάψουν την Τουρκία με ὁποιαδήποτε πρόφαση,ἄν κρίνουν ὅτι κάτι τέτοιο ἐπιβάλλεται.
Ὡς τότε,καλά θα εἶναι να ὑπάρχουν ἀνταγωνιστές με «ἐκτόπισμα»,που μάλιστα να ἀφαιρείται ἀπό την Ἄγκυρα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP