PGS: Κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Ιόνιο - Κρήτη δείχνουν οι έρευνες

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Γεωλογικές αναλογίες ανάμεσα στην υποθαλάσσια περιοχή του Β. Ιονίου και περιοχών της Ιταλίας και της Αλβανίας όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, διαπιστώνει η νορβηγική εταιρία PGS, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις οι οποίες έγιναν στο διεθνές συνέδριο APPEX Regional 2013 που πραγματοποιείται στην Αθήνα και που αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Η PGS, που διεξήγαγε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, κάνει λόγο για «διαφοροποιημένα γεωλογικά χαρακτηριστικά του ελληνικού υπεδάφους και αντίστοιχη ποικιλία πιθανού πετρελαϊκού δυναμικού» και επισημαίνει ακόμη ότι το κοίτασμα πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί στο Κατάκολο (από το 1981) αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης συστήματος υδρογονανθράκων στη δυτική Πελοπόννησο, ενώ η περιοχή νότια της Κρήτης παραμένει ανεξερεύνητη.

Τα στοιχεία που συνέλεξε η PGS από τις σεισμικές έρευνες βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014. Θα ακολουθήσει στα μέσα της χρονιάς η προκήρυξη διαγωνισμών («γύρος παραχωρήσεων») για την παραχώρηση περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνες.

Το συνέδριο APPEX Regional 2013 διοργανώνει στην Αθήνα η Αμερικανική Ένωση Γεωλόγων, γεγονός που χαιρέτισε σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, σημειώνοντας ότι «το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στον μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στις εταιρίες που συμμετείχαν στο συνέδριο, να επενδύσουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι σύμφωνο με τους κοινοτικούς κανονισμούς και τα στάνταρτ της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί των επενδυτών κατά τη διάρκεια των συμβάσεων (αντίθετα, η φορολογία των επιχειρήσεων μπορεί μόνο να μειωθεί και όχι να αυξηθεί, τόνισε). «Η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό τόπο για επενδύσεις με σταθερό και σύγχρονο πλαίσιο και καλεί τις εταιρείες να επενδύσουν με σεβασμό στο περιβάλλον», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο μετέχουν περισσότερα από 150 στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων από Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.

Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Γ. Κωστόπουλος, ανέφερε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ότι τα ΕΛΠΕ θα συμμετάσχουν στον γύρο παραχωρήσεων, σε κοινοπραξία με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες. Ο κ. Κωστόπουλος δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια με βάση, όπως σημείωσε, την εμπειρία του ομίλου και τη μελέτη των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων βρίσκεται εξάλλου το ελληνικό Δημόσιο με τους επενδυτές που έχουν υποβάλει προσφορές για έρευνες στις περιοχές Ιωαννίνων και Πατραϊκού Κόλπου. Οι συμβάσεις θα κατατεθούν τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή για κύρωση και θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι για οποιαδήποτε μεταβολή στη μετοχική σύνθεση των κοινοπραξιών που κάνουν τις έρευνες, θα απαιτείται έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο γεωλόγος πετρελαίων Ντ. Νικολάου ανέφερε ότι στις περιοχές αυτές θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν αρχίσουν γεωτρήσεις, ενώ ακόμη περισσότερος χρόνος απαιτείται για το Ιόνιο και την Κρήτη. Η Κύπρος, ανέφερε χαρακτηριστικά, βρήκε φυσικό αέριο το 2011 και έχει ακόμη πολύ δρόμο προκειμένου το αέριο να φθάσει στην αγορά.


Πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος 7 Νοεμβρίου 2013 στις 7:16:00 μ.μ. EET  

Πρωτα να παιρνουν ολοι 400Ευρω και μετα
Το γιατι σκεφτειται το εσεις

Ανώνυμος 8 Νοεμβρίου 2013 στις 12:23:00 π.μ. EET  

Δεν έχει καμιά απολύτως σημασία στον πλούτο ενός λαού, αν υπάρχουν κοιτάσματα υδρογοναθράκων σε μια χώρα. Τα πάντα εξαρτώνται από την διαχείρισή τους.

Υπάρχουν παραδείγματα χωρών που είναι πλουσιότατες σε πετρέλαιο και υδρογονάθρακες και ο λαός πεινάει (Νιγηρία, Βενεζουέλα, κτλ) και άλλες που ο λαός ευημερεί (Νορβηγία, ΗΑΕ, κτλ).

Στις χώρες που επικρατεί διαφθορά και ανομία, ακόμα και όλο τον πλούτο του κόσμου να έχουν πάλι φτωχές θα είναι...

Μηχανικός

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP