Κατέθεσε ο Δ. Χριστόφιας - Ένταση και αποδοκιμασίες από τους συγγενείς
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011
Κατά την εξέτασή του ενώπιιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποποιήθηκε οποιαδήποτε πολιτική ή προσωπική ευθύνη για την αποθήκευση των εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία εξερράγησαν στις 11 Ιουλίου, στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς,με αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων.
Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι για την έκρηξη έχουν «σοβαρή ευθύνη» οι παραιτηθέντες υπουργοί Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ʼμυνας, Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. «Πώς να έχω πολιτική ευθύνη, αφού δεν γνώριζα. Ουδείς μου μίλησε για την επικινδυνότητα του φορτίου. Δεν μπορεί οι χειρισμοί άλλων να βαρύνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν έχω ευθύνη. Οι ευθύνες των αρμοδίων είναι ασήκωτες. Υπήρξε ανεπάρκεια των αρμοδίων να διαπιστώσουν τους κινδύνους. Γιατί πρέπει εγώ να αναλάβω την ευθύνη;», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της επιτροπής υπέδειξε στον κ. Χριστόφια ότι «δεν μπορεί ο άρχων της πολιτείας να είναι σαν ένας απατημένος σύζυγος, ούτε να λέει ότι έκανε καταμερισμό εργασίας και τα θαλάσσωσαν άλλοι» και έλαβε την απάντηση ότι υποτιμήθηκαν οι κίνδυνοι απ' όλους.
Στην αίθουσα ήταν παρόντες συγγενείς των θυμάτων με φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων. Σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσης του κ. Χριστόφια υπήρξε απόλυτη τάξη. Ένταση όμως δημιουργήθηκε μετά το πέρας της διαδικασίας κατά την αποχώρηση του Κύπριου Προέδρου, όταν συγγενείς των θυμάτων του φώναξαν μεταξύ άλλων «μας κατέστρεψες», «περιμέναμε ένα mea culpa».
Αποκορύφωμα των επεισοδίων ήταν όταν άντρες της Προεδρικής Φρουράς επιχείρησαν να συλλάβουν τον γιο του Πλοιάρχου Ιωαννίδη, Νικόλα Ιωαννίδη, για κάτι το οποίο εκστόμισε εναντίον του Προέδρου. Ο κ. Πολυβίου επενέβη και δεν επέτρεψε στους αστυνομικούς να προβούν στη σύλληψη του Νικόλα Ιωαννίδη υποδεικνύοντας τους ότι στην συγκεκριμένη αίθουσα μόνο αυτός έχει το δικαίωμα να διατάξει τη σύλληψη του οποιουδήποτε.
10 σχόλια:
Το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά.
Η έκρηξη της πυρίτιδας και των λοιπών εκρηκτικών στη ναυτική βάση στο Μαρί, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αυτανάφλεξη αυτών.
Η αυτανάφλεξη προκλήθηκε λόγω του κακού και αντιεπαγγελματικού τρόπου που είχαν αποθηκευτεί τα εκρηκτικά υλικά.
Δηλαδή:
Η εναποθήκευση των εκρηκτικών «εν υπαίθρω», σε μια συνεκτική ντάνα, χωρίς καμιά προστασία από τις καιρικές συνθήκες και ειδικά από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Κύπρο τους θερινούς μήνες, δημιούργησαν τις κατάλληλες και ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών στο εσωτερικό της συνεκτικής ντάνας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών ημερών, χωρίς καμιά δυνατότητα αποβολής της συσσωρευμένης θερμότητας κατά τη διάρκεια της νύκτας. Η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας στο εσωτερικό της ντάνας και η ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών, οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην αυτανάφλεξη των εκρηκτικών. Όλα τα άλλα, είναι απλώς δικαιολογίες για να αποκρυβούν οι ευθύνες των αρμοδίων παραγόντων και να αποδοθούν ευθύνες για καθαρά πολιτικούς λόγους στο πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας.
Ο τρόπος που θα έπρεπε να αποθηκευτούν τα πυρομαχικά (έστω και στην ύπαιθρο) είναι γνωστός, ήταν αποκλειστική και μόνο ευθύνη του υπουργείου άμυνας και ειδικότερα του ΓΕΕΦ και των υπό αυτό αρμοδίων στρατιωτικών παραγόντων. Οπωσδήποτε όχι του προέδρου της δημοκρατίας. Διαφορετικά θα πρέπει ο πρόεδρος της δημοκρατίας να παρίσταται σε κάθε μεταφορά και εναποθήκευση πυρομαχικών.
Είναι κρίμα και δημιουργεί τουλάχιστο σε μένα θλιβερές σκέψεις, να κρύβονται οι υπεύθυνοι στρατιωτικοί πίσω από το πρόεδρο της δημοκρατίας.
Μα δεν κρύβονται - ο Α/ΓΕΕΦ Τσαλικίδης παραιτήθηκε.
Το θέμα είναι ότι ο Χριστόφιας ήταν πλήρως ενημερωμένος και για τον κίνδυνο όσο έμεναν εκτεθειμένα τα κιβώτια, και για την τεχνικά ενδεδειγμένη λύση. Και δεν έκανε τίποτα.
Το ζήτημα της σωστής στοιβασίας των πυρομαχικών είναι όντως ευθύνη στρατιωτικών, αλλά η στοιβασία είχε γίνει πρόχειρα όταν κατασχέθηκαν και ο το ΓΕΕΦ επανειλημμένα ρώτησε την Προεδρία της Δημοκρατίας αν θα αποθηκευτούν μόνιμα, ώστε να ληφθούν μέτρα προστασίας. Η Προεδρία σιώπησε, προφανώς γιατί ανέμενε τις διπλωματικές επαφές. Αν πράγματι οι στρατιωτικοί ωλιγωρούσαν, η πλήρως ενήμερη (όπως αποδεικνύεται) Προεδρία θα μπορούσε να τους ελέγξει / διατάξει να κάνουν τα δέοντα.
Οδυσσέα αυτό μας έλλειπε. Να μην παραιτηθεί ο αρχηγός.
Είτε πρόχειρα, είτε προσωρινά, είτε μόνιμα, η αποθήκευση των πυρομαχικών όφειλε να γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Πολύ μικρότερες στοίβες (τουλάχιστον 10), σε μεγάλη διασπορά μεταξύ τους, δυνατότητα κυκλοφορίας του αέρα με την ύπαρξη κενών ανάμεσα στα εμπορευματοκιβώτια, περιμετρικά κάθε στοίβας προστατευτικά αναχώματα και ει δυνατόν πρόχειρα σκέπαστρα για σκίαση και προστασία από τη βροχή. Τα ελάχιστα. Και αυτά αποτελούν απορρέουσες υποχρεώσεις. Ούτε καν έπρεπε να αναφερθεί σε αυτές το ΓΕΕΦ. Όφειλαν να λάβουν τα προσήκοντα μέτρα τα υφιστάμενα του ΓΕΕΦ κλιμάκια. Δηλαδή η διεύθυνση υλικού πολέμου του ΓΕΕΦ, η διοίκηση ναυτικού και ο διοικητής της βάσης. Αν αυτοί χρειάζονταν ενίσχυση σε μέσα και υλικά, θα έπρεπε να απευθυνθούν στο ΓΕΕΦ. Αν οι παραπάνω υπεύθυνοι δεν λάμβαναν τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας, έπρεπε να επέμβει το ΓΕΕΦ και να κόψει κώλους.
Και όλα αυτά με το δεδομένο ότι κάποιος από τη πολιτική ηγεσία διέταξε όπως τα πυρομαχικά να αποθηκευτούν στο συγκεκριμένο χώρο και αγνόησε τις αναφορές ή και τις εισηγήσεις του ΓΕΕΦ για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η αποθήκευση στο υπόψη χώρο και για τη ναυτική βάση και για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και για το προσωπικό.
Υπάρχει ασφαλώς και το ενδεχόμενο, το ΓΕΕΦ να εισηγήθηκε το χώρο... Και αυτό θα είναι ότι χειρότερο.
Αρματιστή εύγε. Παρότι είσαι πρώην στρατιωτικός, αποδίδεις τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, μακριά από συντεχνιακές λογικές. Βέβαια και ο Χριστόφιας έχει ηθική ευθύνη εφόσον το γνώριζε, αλλά τα πράγματα κατά τα άλλα είναι όπως τα λες. Αυτά για μερικούς, που με αφορμή τραγικά γεγονότα, βγάζουν τις θεωρίες συνομωσίας και τον παραλογισμό τους στη φόρα.
Πόσο λίγο ξέρεις τα της Ε.Φ. αγαπητέ Αρματιστή. Σωστά αυτά που λες φυσικά αλλά ισχύουν μόνο σε στρατούς...
αρματιστη δεν γνωριζεις καλα τα γεγονοτα και κανεις σοβαρα λαθη.
ουδεμια ευθυνη εχει το ΓΕΕΦ ουτε οι δυο πρωην αρχηγοι του (οι οποιοι ηταν αριστοι αξιωματικοι).
η υποθεση εχει πολυ ζουμι το οποιο λογικα θα αποκαλυφθει στη πορεια.
@6 Σεπτεμβρίου 2011 6:52:00 μ.μ. GMT+03:00
Αντί να λες μισόλογα και να αφήνεις υπονοούμενα, καλό θα ήταν να παρουσιάσεις κάποιο επιχείρημα ή να εκθέσεις γεγονότα. Δεν κάνω τον συνήγορο και δεν χρειάζεται να τον κάνω, αλλά ο Αρματιστής ανέφερε συγκεκριμένα πράγματα που αναγνωρίζεται η ορθότητά τους από οποιονδήποτε διαθέτει την ελάχιστη κοινή λογική. Άσε το ζουμί για τις σούπες λοιπόν και μην πετάς πυροτεχνήματα.
Αγαπητέ κύριε Παλαιολόγο
Και ασφαλώς γνωρίζω αρκετά για την ΕΦ και για αυτό τα γράφω. Γνωρίζω, πιστεύω, καλά τη νοοτροπία των ΕΚ Αξιωματικών, ή τουλάχιστο είχα αντιληφθεί αρκετά πράγματα όταν πριν χρόνια βρισκόμουν στη Κύπρο. Και πιστεύω ότι αποτέλεσμα αυτής της σκέψης και αυτής της νοοτροπίας, είναι η απόδοση καθαρά στρατιωτικών ευθυνών στον Πρόεδρο.
Οι στρατιωτικοί μόνο σε μια περίπτωση μπορούν να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους. " Μόνο αν αποδειχθεί, ότι η πολιτική ηγεσία και προσωπικά ο Χριστόφιας, τους έδωσαν καθαρή εντολή για την αποθήκευση των εκρηκτικών υλών, στο συγκεκριμένο χώρο και με το συγκεκριμένο τρόπο. Ότι δηλαδή θα έπρεπε τα κατασχεθέντα υλικά να αποθηκευτούν στο χώρο ανάμεσα στο εργοστάσιο και τη βάση και σε μια συνεκτική ντάνα... Αν δόθηκε τέτοια εντολή από τον πρόεδρο, τότε ναι... ο πρόεδρος θα πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του και να δικαστεί... Σε αυτή τη περίπτωση όμως, ο Αρχηγός της ΕΦ θα έπρεπε να είχε υποβάλει τη παραίτησή του, επειδή όφειλε να γνωρίζει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας εντολής.
Τα παραπάνω αποτελούν απάντηση και για το φίλο Ανώνυμο 6 Σεπτεμβρίου 2011 6:52:00 μ.μ.
Aδερφε μου δεν εχω κανεναν λογο ουτε να πω μισολογα ουτε υπονουμενα.
εχω παρακολουθησει την υποθεση απο κοντα και μπορω να πω οτι ΔΕΝ ισχυουν αυτα που λεει ο φιλος αρματιστης.
εδω δεν ειναι το καταλληλο μερος για ανταλλαγη επιχειρηματων για τετοιας υφης υποθεση.
προσωπικη αποψη : οτι δεν εχει αποκαλυφθει ουτε το 10% της υποθεσεως ακομα.
λογικα θα γινει στο μελλον. αυτα, φιλικα!
Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας αποδείξει πόσο σαθρό, σάπιο, αναξιοκρατικό, κομματικοποιημένο είναι το σύστημα. Αυτό το σύστημα που κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Χριστόφιας έλεγε ότι θα αγωνιζόταν να το αλλάξει σε ΄δίκαιη κοινωνία΄. Την είδαμε την ΄δίκαιη κοινωνία΄ του. Και ούτε ένα mea culpa. Τίποτα. Εξυπακούεται, φαίνεται να δήλωσε.
Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος συμπτωματικά είναι ο ΠτΚΔ, δήλωσε ότι ΔΕΝ γνώριζε ότι η ναυτική βάση στο Μαρί βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Κύπρου!!! Αν είναι δυνατό την στιγμή που τόσο η είσοδος της βάσης όσο και τα φουγάρα του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού είναι ορατά από τον παρακείμενο αυτοκινητόδρομο προς Λεμεσό !??
Στην κατάθεση του o κ. Χριστόφιας επικαλέστηκε ότι ΔΕΝ είχε ενημερωθεί για την επικινδυνότητα του φορτίου, την στιγμή που έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανάφεραν ότι σε συνάντηση που είχε με τον Σύρο πρόεδρο του ανάφερε ότι η ΚΔ ξόδεψε 200 χιλιάδες ευρώ σε έργα για την φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων.
Η επέκταση του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας και μέσα στο στράτευμα, η αντιμετώπιση του στρατού ως ακόμα μια κυβερνητική δουλειά με ωράριο – μισθό, την γραφειοκρατία που επικρατεί σε όλη την δημόσια υπηρεσία είναι μια ακόμα απόδειξη της σήψης που μαστίζει και την κυπριακή κοινωνία. Τι να πει κανείς, όταν σε δηλώσεις του ο πρώην υπαρχηγός της Ε.Φ. αναφέρει ότι την μέρα που συνέβη η τραγωδία στο Μαρί άργησε να πάει γραφείο γιατί δύο αυτοκίνητα που ανήκαν σε μέλη της οικογένειας του, είχαν ΄κλείσει΄ το αυτοκίνητο του στο γκαράζ του σπιτιού του και έπρεπε να τα μετακινήσει.
Κάποτε οι αρχηγοί της Ε.Φ. προκαλούσαν θαυμασμό, σεβασμό και κρατούσαν ψηλά το ηθικό στους 18χρονους νεοσύλλεκτους στρατιώτες. Κάποτε, γιατί σήμερα με την επέλαση της ευμάρειας, των υλικών αγαθών, των βολεμάτων (μικρών και μεγάλων), και προ πάντων τα τελευταία χρόνια της φυγοστρατίας και της επιβράβευσης της με διορισμούς στην κυβέρνηση ή και αλλού, με τους πολιτικούς / πολιτικάντηδες να ανακατεύονται και στα του στρατού, ο αρχηγός της Ε.Φ. έχει καταντήσει να αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο και μόνο.
Με επιστολές προς το ΓΕΕΦ ο διοικητής ναυτικού μ πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, από το 2009 ενημέρωνε, ζητούσε να μετακινηθούν τα εμπορευματοκιβώτια από την βάση, όμως απάντηση στις επιστολές του δεν πήρε. Άλλοι επικαλούνται πολιτική απόφαση, άλλοι την γραφειοκρατία που άλωσε τα πάντα, οι μεν περίμεναν τους δε να πάρουν απόφαση, ενώ οι κατά καιρούς συσκέψεις των αρμοδίων περισσότερο μπέρδευαν τα πράγματα αντί να δίνουν λύση για το μέλλον του φορτίου, με τα τραγικά αποτελέσματα που όλοι ξέρουμε. Για το υπουργείο εξωτερικών ήταν πολιτική απόφαση που πάρθηκε από τον ΠτΚΔ . Μετά την τραγωδία όλοι νίπτουν τα χέρια τους. Ο μεν κ. Χριστόφιας λέει ότι δεν ήξερε, δεν γνώριζε, δεν ενημερώθηκε και ρίχνει τις ευθύνες στους υφιστάμενους του υπουργούς, ενώ υπ. Εξωτερικών / υπ. Άμυνας λένε ότι ακολουθούσαν οδηγίες του κ. Χριστόφια. Γενικά ένα Μπάχαλο.
Και μέσα σε όλα αυτά ο κ. Χριστόφιας συνεχίζει να ΄συνομιλεί΄ με τους ΄αδελφούς΄ του, τώρα αν καταλαμβαίνει τι συζητά επί του χάρτου της ΄λύσης΄ είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.....
Δημοσίευση σχολίου