Αλλαγές στο τουρκικό σύστημα λογιστικής υποστήριξης
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011
Τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για την προμήθεια ανταλλακτικών, πυρομαχικών και αναλωσίμων στη γενική γραμματεία αμυντικών βιομηχανιών (SSM) αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση.
Στην πράξη πρόκειται για «αποστρατικοποίηση» της διαδικασίας, η οποία από τα τέλη Αυγούστου έχει αναληφθεί από τη μία νέα γενική διεύθυνση της SSM, που προστέθηκε τις τρεις υπάρχουσες. Επικεφαλής της νέας γενικής διεύθυνσης ορίστηκε ο Faruk Ozlu, ένας έμπειρος τεχνοκράτης. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία η νέα γενική διεύθυνση θα διαχειρίζεται περί τα 2 δις δολάρια ΗΠΑ σε ετήσια βάση, ποσό που αντιστοιχεί στις προμήθειες ανταλλακτικών, πυρομαχικών, αναλωσίμων και εφοδίων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Περιλαμβάνεται επίσης και η εκποίηση υλικού που για οποιοδήποτε λόγο αποσύρεται από την υπηρεσία. Οργανωτικά η νέα διεύθυνση θα περιλαμβάνει πέντε τμήματα και η ενεργοποίηση της εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση του προσωπικού της SSM κατά αρκετές εκατοντάδες άτομα.
Σημειώνεται ότι σήμερα η SSM απασχολεί περί τα 400 υψηλής εξειδίκευσης άτομα αποκλειστικά για τη διαχείριση, υλοποίηση και παρακολούθηση χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η ανάληψη δε των προμηθειών του συστήματος λογιστικής υποστήριξης θα αυξήσει κατά 50% το ποσά που σήμερα διαχειρίζεται η SSM για εξοπλιστικά προγράμματα και ανέρχονται σε περίπου 4 δις δολάρια ΗΠΑ ετησίως.
Σύμφωνα με μελέτες η υιοθέτηση ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών για όλο το φάσμα των προϊόντων – υπηρεσιών που χρειάζονται οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο θα αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα υλοποίησης των προγραμμάτων αλλά και θα επιφέρει οικονομίες της τάξης του 1 δις δολαρίων κατ’ έτος, ποσό που σχεδιάζεται να διατεθεί για την οικονομική υποστήριξη νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων ή για την κάλυψη των αναγκών σε άλλους τομείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού αμυντικού προϋπολογισμού το 2011 θα δαπανηθούν συνολικά 17 δις δολάρια ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,9% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας. Εξ αυτών πάνω από 4 δις δολάρια αφορούν τις εξοπλιστικές δαπάνες.
http://www.defence-point.gr/news/?p=20369
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου