Παράνομη η "συμφωνία" οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους
Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011
Παράνομη χαρακτήρισαν ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τη λεγόμενη "συμφωνία" για την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος, στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
Και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας χαρακτήρισε, σε ανακοίνωσή του, άκυρη και άνευ περιεχομένου την εν λόγω «συμφωνία», τονίζοντας ότι «η ενέργεια αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον κ. Λαμπρινίδη στη Νέα Υόρκη ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «η Τουρκία παρανομεί πάνω στην παρανομία» και κάλεσε την Υπογράμμισε παράλληλα ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, αντίθετα, έχουν να κερδίσουν πολλά, διότι τα θέματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Και η κεντρική κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό θα διανέμει προς τις δύο κοινότητες, στις δύο συνιστώσες πολιτείες, τα έσοδα απ΄ αυτήν την εκμετάλλευση».
Από την πλευρά του ο κ. Λαμπρινίδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι με τον πρόεδρο Χριστόφια συζήτησε τη λεγόμενη "συμφωνία" υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, υποστηρίζοντας ότι «είναι μία πράξη παντελώς παράνομη, άνευ ουσίας, άνευ καμίας ισχύος, που αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, πόσο απομακρύνεται συνεχώς η Τουρκία από το διεθνές δίκαιο και από το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή. Όχι ένα ρόλο χωροφύλακα - και μάλιστα χωροφύλακα που παραβιάζει το νόμο- αλλά μίας χώρας σταθερότητας, ιδιαίτερα σε μία περιοχή, όπως της δικής μας, με πάρα πολλές εστίες προβλημάτων».
«Η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα και ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει την αμέριστη στήριξή μας για τη λύση του Κυπριακού, που είναι ο μόνος τρόπος, η μόνη διέξοδος για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο κ. Λαμπρινίδης.
«Η ταύτιση των απόψεων (Αθήνας και Λευκωσίας) θεωρείται δεδομένη» και «πρέπει να θεωρείται δεδομένη» δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στήριγμά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στις δύσκολες συνθήκες και για την Ελλάδα και για την Κύπρο».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι «το συντομότερο δυνατό θα βρούμε λύση». «Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγγυώμαι ότι και πριν τη λύση -εάν δεν θελήσει η Τουρκία να δείξει καλή θέληση- εάν θα έχουμε εισοδήματα, θα δούμε με ποιόν τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε για το καλό και των δύο κοινοτήτων. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό», ξεκαθάρισε.
Ερογλου: «Κλειδί» για μετέπειτα συμφωνίες
Η «συμφωνία» για τον καθορισμό των «χωρικών υδάτων» είναι το «κλειδί» για μετέπειτα συμφωνίες, υποστήριξε από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου. Ανέφερε μάλιστα ότι θα εγκριθεί τάχιστα από τη «Βουλή».
Ο Ερογλου υπογράμμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στον υποθαλάσσιο πλούτο που βρίσκεται γύρω από την Κύπρο, ενώ επισήμανε ότι για το θέμα αυτό είχαν προειδοποιήσει και στο παρελθόν την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις προσπάθειές της για λύση στο Κυπριακό. Όμως, όπως είπε, δεν βλέπει την ίδια συμπεριφορά από τους Ελληνοκύπριους.
Ισχυρίστηκε ότι μετά την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί η θέση του Δημήτρη Χριστόφια έγινε ακόμα πιο δύσκολη, σημειώνοντας ότι η υποστήριξη προς το πρόσωπό του έχει μειωθεί σε ποσοστά 15-20%, κάτι που τον αναγκάζει σε «ψευτοηρωισμούς».
Ο Έρογλου συναντήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ με τον Αλβανό πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, τον Εμίρη του Κατάρ, Σείχη Χαμάντ Μπιν Χαλίφε Ελ Τάνι και τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.
Τερματισμό των γεωτρήσεων ζητεί και πάλι η Τουρκία
Τον τερματισμό των γεωτρήσεων ζητεί εκ νέου από την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Κύπρο «να μην ξοδεύει την ενέργειά της για να προκαλεί ένταση με τρόπο που θα ζημιώσει τη διαδικασία της επίλυσης, αλλά να επιδείξει βούληση υπέρ της ειρήνης και του συμβιβασμού και να τερματίσει τις γεωτρήσεις, είναι το ζητούμενο από την Ελληνοκυπριακή πλευρά».
Σημειώνει μάλιστα ότι «έτσι, θα καταστεί δυνατός ένας συμβιβασμός που θα μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε χώρο ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας και η δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της Κύπρου στους δύο λαούς που είναι οι κοινοί ιδιοκτήτες του Νησιού».
Το τουρκικό υπουργείο υπογραμμίζει ακόμη ότι η "συμφωνία" περί "υφαλοκρηπίδας" μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων «λαμβάνει μεταξύ άλλων υπόψη τα νόμιμα, ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι, όπως ακριβώς και οι Ελληνοκύπριοι, επί του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του Νησιού».
Αναφέρει τέλος ότι το επόμενο βήμα θα είναι η παροχή αδειών για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας εκ μέρους των κατεχόμενων.
www.naftemporiki.gr
1 σχόλια:
Οι κλασικοί από τα γενοφάσκια τους, μογγολότουρκοι ψευτόμαγκες. Όπως πάντα με απειλές ότι θα σας κάνουμε ντα αν δεν ...
Αν οι δικοί μας πολιτικοί κιοτήδες, τόσα χρόνια δεν ενέδιδαν στις απειλές τους και είχαν να νιαστούν πιότερο γιά τήν χώρα καί τόν λαό, αυτήν την στιγμή ίσως τα μογγολάκια να έβοσκαν τα πρόβατά τους στις στέπες της μητέρας-γης Μογγολίας.
Αυτό που λείπει είναι το θάρρος. Θάρρος χαρακτήριζε τον Έλληνα και μεγαλουργούσε μ'αυτό.
Οι Κύπριοι μας διδάσκουν, εμείς θα μάθουμε;
Δημοσίευση σχολίου