Τεθωρακισμένοι προβληματισμοί
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011
(Δημοσιεύουμε εδώ επιστολή - σχολιασμό του Αρματιστή στο απαντητικό άρθρο του ακαδημαϊκού κ. Βασιλείου Μαρκεζίνη. Η ανταπάντηση του αρθρογράφου του αρχικού μας κειμένου θα δημοσιευθεί αύριο)
Γράφει ο Αρματιστής
Αξιότιμε κύριε καθηγητά
Θα ήθελα να απαντήσω όσο περισσότερο επιγραμματικά γίνεται σε ορισμένα από αυτά που επισημαίνετε στην επιστολή σας:
Και ασφαλώς ο οποιοσδήποτε, πολύ περισσότερο ένας αναγνωρισμένος διεθνώς καθηγητής, έχει το κάθε δικαίωμα και την ελευθερία να αναφέρεται και σε πράγματα εκτός του γνωστικού του αντικειμένου. Και ασφαλώς ο λόγος του πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σεβασμό. Και εγώ, πάντα και μεγάλη προσοχή διαβάζω τις απόψεις και τις θέσεις που εκφράζετε κατά καιρούς για τα σοβαρά εθνικά θέματα. Και ειλικρινά στέκομαι με σεβασμό στις πατριωτικές θέσεις σας. Αλλά και εγώ, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες έχω άποψη για τα πάντα!!! Σχολιάζω και εγώ πολλά ζητήματα, πολιτικά και οικονομικά και ορισμένες φορές νομίζω ότι κατέχω και τη μόνη αλήθεια. Πχ έχω γράψει ως «συνταγματολόγος» ότι το καλύτερο πολίτευμα για την πατρίδα μας θα ήταν η προεδρική δημοκρατία τύπου ΗΠΑ.
Ή ως «οικονομολόγος», ότι το ευρώ είναι η καταστροφή της Ελλάδας και όσο πιο γρήγορα φύγουμε απ’ αυτό, ίσως να υπάρχει κάποια ελπίδα για την ανάταξη της οικονομίας μας, διαφορετικά θα καταστούμε ένα άθλιο και θλιβερό προτεκτοράτο, που θα διευθύνεται από τροϊκανούς, γκαουλάιτερ και ντόπιους υποτακτικούς. Όπως αντιλαμβάνεστε κύριε καθηγητά, τα αναφερόμενα, αποτελούν μια έμμεση πρόκληση να ακούσω (αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση) και τη δική σας θέση επί των δύο ζητημάτων.
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν (με ιδιαίτερη θέρμη μάλιστα) και έχω επανειλημμένα επιχειρηματολογήσει σχετικά, ότι η απόφαση για τη προμήθεια των ΤΟΜΑ ΒΜP-3, ήταν μια λάθος απόφαση εξοπλιστικής πολιτικής, που υπαγορεύθηκε αποκλειστικά και μόνο από πολιτικές σκοπιμότητες. Πιστεύω όμως, ότι ο στρατός και γενικότερα οι ΕΔ, θα πρέπει να εφοδιάζονται με τα οπλικά συστήματα που χρειάζονται για την εκτέλεση της αποστολής τους, με βάση αποκλειστικά και μόνο επιχειρησιακά κριτήρια και ύστερα από διεθνείς διαγωνιστικές αξιολογήσεις, για την επιλογή του καταλληλότερου οπλικού συστήματος που ικανοποιεί τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ε.Δ..Αν για λόγους όμως αδήριτης εθνικής ανάγκης επιβάλλεται να προμηθευτούμε οπλικά συστήματα με βάση πολιτικές σκοπιμότητες, θα πρέπει να αγοράζουμε από τον εκάστοτε «πολιτικό - κρατικό» προμηθευτή, μόνο αυτά που θα μπορούσαν να μας προσφέρουν κρίσιμο στρατηγικό ή τακτικό πλεονέκτημα έναντι των δυνητικών αντιπάλων. Αλλά ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση, θα πρέπει να εκτελούνται διεθνείς διαγωνιστικές αξιολογήσεις και να υποβάλλονται προσφορές, προκειμένου να συμπιέζεται το κόστος και να ξέρουμε τι αγοράζουμε.
Και η Ρωσία είχε και έχει πολλά και ενδιαφέροντα συστήματα, που θα μας προσέφεραν τακτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των Τουρκικών Ε.Δ. και οπωσδήποτε πολύ σημαντικότερο από τα ΤΟΜΑ BMP-3.Τέτοια θα μπορούσαν να ήταν το πυραυλικό σύστημα “Iskander”, ή το σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) μεγάλου βεληνεκούς (περίπου 100 χλμ) «Smerch», καθώς και πολλά άλλα. Και δυστυχώς η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά της Τουρκίας και σε συστήματα πυροβολικού και σε πυραυλικά συστήματα.
Δυστυχώς όμως, για τη προμήθεια των ΤΟΜΑ BMP-3 καμιά διαγωνιστική αξιολόγηση πεδίου δεν έγινε και βεβαίως ούτε και οικονομικός διαγωνισμός. Και το χειρότερο η κυβέρνηση του Κ.Κ. δεσμεύτηκε με διακρατική συμφωνία ότι θα προμηθευτεί το υπόψη σύστημα, χωρίς να έχει συμφωνήσει τουλάχιστο σε κρίσιμα στοιχεία της προμήθειας. Ειρήσθω εν παρόδω, ότι η μόνη πραγματική και ουσιαστική αξιολόγηση οπλικού συστήματος που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, ήταν αυτή της προμήθειας των 170 νέων αρμάτων, όπου νικητής και στο πεδίο και στην οικονομική προσφορά, αναδείχθηκε το άρμα LEOPARD-2A6 ή LEO-2HEL.
Ασφαλώς και θα επιθυμούσα ο στρατός μας να διαθέτει ΤΟΜΑ και μάλιστα αν είναι δυνατό το καλύτερο ΤΟΜΑ. Θα επιθυμούσα όλα τα Μ/Κ Τάγματα να διέθεταν σύγχρονα ΤΟΜΑ αγορασμένα κατ’ ευθεία από τη πηγή. Μακάρι να διαθέταμε και το καλύτερο ΤΟΜΑ της αγοράς, το Γερμανικό PUMA. Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα. Ποτέ δεν υπήρχαν. Και γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζω, ότι «η διάθεση 1,8 δις ευρώ για τη προμήθεια εργοστασιακών ΤΟΜΑ (και όχι μόνο των BMP-3) και μάλιστα υπό τη παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και όταν από το στρατό απουσιάζουν πολύ κρισιμότερα οπλικά συστήματα για την ΑΠΟΤΡΟΠΗ ή τη διεξαγωγή του πολέμου, αποτελεί πεταμένα λεφτά». Η απόλυτη αντίθεσή μου (ακαδημαϊκή ασφαλώς) στη προμήθεια εργοστασιακών ΤΟΜΑ, βρίσκεται και στην ακόλουθη φράση: "είναι αδιανόητο να θέλεις να αγοράσεις ΤΟΜΑ όταν το μόνο σύγχρονο πυροβολικό σου είναι τα 24 PzH2000", που έχει καταγραφεί εδώ, σε άρθρο μου στο «εν κρυπτώ»: Αν θα μπορούσα να βάλω σε κάποια ιεράρχηση τα οπλικά μέσα που έχει μεγαλύτερη ανάγκη ο στρατός και για τα οποία θα πρέπει να επιδιώκει να προμηθεύεται ότι πιο σύγχρονο διατίθεται, θα έλεγα ότι αυτή θα πρέπει να είναι:
Τα παραπάνω οπλικά συστήματα και μέσα, είναι κατά την άποψή μου αυτά που μπορούν να προσφέρουν το κρίσιμο και καθοριστικό πλεονέκτημα στο συσχετισμό ισχύος μεταξύ ημών και της Τουρκίας και επιπλέον ορισμένα εξ αυτών, θα έχουν κρίσιμη συνεισφορά στο δόγμα της αποτροπής του πολέμου από τη πλευρά του στρατού.
Υπόψη δε, ότι η προμήθεια συγχρόνων και υψηλής τεχνολογίας συστημάτων C4ISR, αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για να επιτευχθεί η «διαλειτουργικότητα» μεταξύ των τριών Κλάδων των ΕΔ, όπως επίσης και μεταξύ των διαφόρων όπλων, μονάδων, οπλικών συστημάτων και μέσων. Και η διαλειτουργικότητα αποτελεί τον πλέον κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματική χρησιμοποίηση των δυνάμεων και κατ’ επέκταση την πρώτη και κρισιμότερη επιχειρησιακή απαίτηση. Και οι επιχειρησιακές απαιτήσεις, είναι αυτές που εξασφαλίζουν ότι οι δυνάμεις θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες αρχές του πολέμου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (ΕΕ 100-1 «Επιχειρήσεις Χερσαίων Δυνάμεων», σελ. 56).
Η προμήθεια αρμάτων, ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ, μπορεί να καλυφθεί από πολλές και αξιόλογες προσφορές από τα αποθέματα άλλων στρατών, που συνοδεύονται μάλιστα και από προτάσεις εκσυγχρονισμού, με κλάσμα του κόστους προμήθειας καινούργιου υλικού. Άλλωστε τα ΤΘ και το ΠΒ, αξιοποιούν στο έπακρο αυτή τη πηγή για να καλύψουν τις ανάγκες τους και ήδη ο στρατός θα προμηθευτεί (μάλλον) από τα αποθέματα του Αμερικάνικου στρατού, ένα αριθμό περίπου 400 αρμάτων M1A1 Abrams με πυροβόλο 120 χιλ. Και ασφαλώς με κανένα τρόπο δεν μπορώ να αντιληφθώ, πως το όπλο του ΠΖ, που στερείται παράδοσης και τεχνογνωσίας σε σύγχρονα ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ, θέλει με κάθε τρόπο να προμηθευτεί μόνο εργοστασιακό υλικό και όχι μεταχειρισμένο.
Αλλά ειλικρινά, τι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι αυτές που επιδιώκουν να αποκτήσουν 450 εργοστασιακά ΤΟΜΑ με κόστος 1,8 δις ευρώ και δεν διαθέτουν το υπόψη ποσό για την απόκτηση τεσσάρων (4) τουλάχιστο σύγχρονων φρεγατών με δυνατότητες Α/Α άμυνας περιοχής, προκειμένου να προστατέψουν την Ελληνική ΑΟΖ στις εσχατιές του Αιγαίου και της Κύπρου;
Γνωρίζω ότι όλα τα όπλα και τα σώματα του στρατού, επιθυμούν να εξοπλιστούν μόνο με σύγχρονα υλικά. Δυστυχώς όμως, αυτό είναι τελείως, μα τελείως ανέφικτο. Λόγω του εξ ανατολών κινδύνου, ο Ελληνικός στρατός έχει αναπτυχθεί δυσανάλογα σε σχέση με τα πληθυσμιακά και οικονομικά μεγέθη της πατρίδας μας. Διαθέτουμε 1300 άρματα και χρειαζόμαστε 1400 περίπου ΤΟΜΑ, όταν αυτό τον αριθμό δεν το διαθέτουν από κοινού η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Αγγλία. Ως εκ τούτου, αναγκαστικά καταφεύγουμε σε μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, ότι και να υποστηρίζουν κάποιοι ολιγόνοες. Από το 1970 μέχρι σήμερα προμηθευτήκαμε εντελώς καινούργια, τα παρακάτω περίπου μέσα:
Άρματα: 165 ΑΜΧ-30, 106 LΕΟ-1GR, 170 LEO-2HEL (σύνολο 440)
ΤΟΜΑ: 100 περίπου ΑΜΧ-10P (Γαλλικά)
Πυροβόλα: 36 MLRS, 24 A/K ΠΥΡΟΒΟΛΑ PzH2000 των 155 χιλ, 147 Α/Κ ΠΥΡΟΒΟΛΑ Μ109 των 155 χιλ, 18 Ρ/Μ M56 PACK των 105mm (σύνολο 225)
Δυστυχώς, αυτές είναι οι οικονομικές μας δυνατότητές μας για τη προμήθεια σύγχρονου υλικού και καλό είναι να το αντιληφθούμε.
Όπως θα προσέξατε, στις παραπάνω προμήθειες περιλαμβάνονται και 100 περίπου ΤΟΜΑ ΑΜΧ-10P (τα καλύτερα ΤΟΜΑ διεθνώς τη δεκαετία του 1970 που αγοράστηκαν και τα οποία συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Γαλλικό στρατό), τα οποία όμως έχουν αποσυρθεί (περίπου το 1998), ενώ παραμένουν σε χρήση τα ΤΟΜΠ Μ113Α1, πολλά από τα οποία έχουν ηλικία 50 ετών. Θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούν τι έγιναν αυτά τα μέσα και γιατί αποσύρθηκαν. Η εμπειρία μου πιθανό να σας διαφωτίσει. Όταν ανέλαβα διοικητής Επιλαρχίας, η μονάδα διέθετε και 20 περίπου ΤΟΜΑ ΑΜΧ-10P, εκ των οποίων ούτε τα μισά δεν ήσαν επιχειρησιακά. Τα υπόλοιπα ήταν εντελώς κανιβαλισμένα για να κινούνται τα 10 και αυτά με πολλά ερωτηματικά. Μέσα σε 20 χρόνια από τη παραλαβή τους είχαν απαξιωθεί πλήρως. Κατά την άποψή μου, η αιτία της πολύ σύντομης ζωής των ΤΟΜΑ ΑΜΧ-10P, ήταν το υψηλό λειτουργικό τους κόστος, το οποίο στη περίπτωση και των TOMA BMP-3 σκόπιμα αγνοείτε. Και το κάθε TOMA, είναι στη πραγματικότητα ένα μικρό άρμα με υψηλό λειτουργικό κόστος, το οποίο κανένας υπουργός οικονομικών δεν πρόκειται να καλύψει (εδώ δυσκολεύονται να καλύψουν τα μαχητικά Α/Φ).
Έχω όμως την άποψη, ότι τα κυρίαρχα κριτήρια που θα έπρεπε να διέπουν μια πιθανή προμήθεια ΤΟΜΑ, θα πρέπει, κατά σειρά, να είναι τα ακόλουθα:
1.Το υψηλό επίπεδο επιβιωσιμότητας του οχήματος και της παρεχόμενης προστασίας στο επιβαίνον προσωπικό, που θα μπορεί να αυξηθεί με πρόσθετα πακέτα θωράκισης
2.Ο υψηλός λόγος Ιπποδύναμης προς Βάρος, προκειμένου το ΤΟΜΑ να μπορεί να συνεργαστεί στενά με τα σύγχρονα άρματα που διαθέτουμε.
3.Η ισχύς πυρός που μπορεί να προσφέρεται από ένα πυροβόλο 30-40 χιλ και ένα εκτοξευτή Α/Τ κατευθυνόμενων βλημάτων.
Εδώ είναι σκόπιμο να σημειώσουμε, ότι όλες οι σύγχρονες σχεδιάσεις των ΤΟΜΑ, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην θωράκιση και στη προστασία των επιβαινόντων, παρά στην ισχύ πυρός. Τα PUMA, CV9035, ASCOD, Bradley, Marder, Warrior, είναι σχεδόν όλα βάρους άνω των 30 τόνων, είναι σχεδιασμένα για να λαμβάνουν πρόσθετη θωράκιση διαφόρων τύπων, διαθέτουν αντιναρκική προστασία και εσωτερική θωράκιση.
Ορισμένες παρατηρήσεις επί της απαντητικής σας επιστολής:
Εγκατάσταση πυροβόλου υψηλής πίεσης στο BMP-3
Όλα ασφαλώς γίνονται, αλλά θα σας αναφέρω κάποιες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να επιτευχθεί. Πυροβόλο υψηλής πίεσης σημαίνει μακρύτερη κάνη, και ισχυρότερα: τα τοιχώματα του πυροβόλου – τη θαλάμη – το πηγαίο – το κλείστρο – τη κοιτίδα και τα χαλινωτήρια πυροβόλου – το σύστημα στροφαλίγγων και το ασπίδιο, προκειμένου να αντέχουν τις πιέσεις από την εκτόξευση ενός βλήματος κινητικής ενέργειας με αρχική ταχύτητα άνω των 1500 m/sec. Τα παραπάνω επιβάλουν ακόμη, μεγαλύτερο και ισχυρότερο πύργο (ειδικά στο εμπρόσθιο τμήμα), μακρύτερη και βαρύτερη ουρά πύργου για να αντισταθμίζει το βάρος της κάνης, ισχυρότερη στεφάνη πύργου και σκάφους για να αντέχουν τα μεγαλύτερα βάρη και την οπισθοδρόμηση του πυροβόλου (για να μη διαλυθεί το σκάφος) και οπωσδήποτε ισχυρότερο σύστημα ανάρτησης. Δηλαδή πολύ αυξημένο βάρος, άρα και άλλο κινητήρα, μεγαλύτερης ιπποδύναμης και άλλες διαστάσεις του οχήματος. Και οπωσδήποτε μείωση του χώρου μεταφοράς της ομάδας πεζικού, που ούτως ή άλλως ήταν ολιγάριθμη. Με άλλα λόγια μια άλλη σχεδίαση, δηλαδή ένα άλλο ΤΟΜΑ, που τελικά δεν θα είναι ούτε ΤΟΜΑ, ούτε ΤΟΜΠ και μάλλον θα είναι κάτι σαν το Ισραηλινό άρμα ΜΕΡΚΑΒΑ, που θα μεταφέρει μια ομάδα πεζικού 4 ανδρών. Ποιος θα πληρώσει αυτή τη σχεδίαση και πόσο θα στοιχίσει; Και γιατί τελικά να μην αγοράσουμε το ΜΕΡΚΑΒΑ;
Σχετικά με τη θωράκιση του ΤΟΜΑ και την παρεχομένη προστασία στο προσωπικό
Για μένα και πολλούς άλλους που σκεφτόμαστε ότι το πολυτιμότερο υλικό ενός διοικητή είναι το προσωπικό του, η προστασία της μεταφερόμενης ομάδας πεζικού από ένα ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ, θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο για την προμήθεια του μέσου. Θα σας συνιστούσα κύριε καθηγητά να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο που προανέφερα με τίτλο «Είναι λογικό να καταστρέφονται τα Άρματα που αποσύρονται;» (http://www.enkripto.com/2010/10/blog-post_8952.html) και εκεί ίσως να βρείτε πάρα πολλές απαντήσεις που θα σας ενδιέφεραν και ίσως να διαφοροποιούσαν τις σκέψεις σας. Θέλω όμως να κάνω μια αναφορά. Από αυτά που έχω μελετήσει από την ιστορία, καθώς και από την αρκετά μεγάλη πείρα που έχω αποκομίσει από τη μακρά παραμονή μου στο στράτευμα, πιστεύω ότι για όλες τις εκάστοτε πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες, η αξία της ζωής του Έλληνα στρατιώτη και ειδικά του μαχητή της 1ης γραμμής, βρισκόταν πάντοτε σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Βαριά κουβέντα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και πιστεύω ότι συνεχίζεται. Θα ήταν σκόπιμο να μας ενημέρωνε το ΓΕΣ, αν διατίθενται αλεξίσφαιρα γιλέκα και αντιβαλλιστικά κράνη, τουλάχιστο για το σύνολο του προσωπικού των μάχιμων μονάδων (ΠΖ, ΤΘ, ΠΒ, ΜΧ)!!!;;; Ο Έλληνας μαχητής, ήταν και συνεχίζει να είναι, γενικά αναλώσιμο υλικό. Και βεβαίως οι μαχητές, κατά βάση προέρχονταν και προέρχονται από τις «κατώτερες» τάξεις. Για κάποιες μάλιστα κατηγορίες Ελλήνων, ο στρατός είναι μια άγνωστη λέξη. Και πιστεύω ότι επ’ αυτού και εσείς δεν θα έχετε καμιά αμφιβολία. Και ακόμη, αυτή η θλιβερή κατάσταση που διαιωνίζεται με τη συμφωνία όλων των κυβερνήσεων, αποτελεί μέγιστο όνειδος για την απόλυτα διεφθαρμένη Ελληνική πολιτική ελίτ.
Η αντιαρματική τάφρος στον Έβρο
Πρώτα μια διευκρίνιση. Η τάφρος στην οποία αναφέρεστε, περιβάλει μόνο το προγεφύρωμα του Καρααγάτς και δεν εκτείνεται σε όλο το μήκος του Έβρου. Ως εκ τούτου αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την επέκταση του ποταμού Έβρου στο χερσαίο σύνορο. Ακόμη η τάφρος υπήρχε από πολύ παλιά (εγώ τη βρήκα το 1975), ήταν πλάτους 19 μέτρων και τώρα απλώς διαπλατύνθηκε, επειδή ο Τουρκικός στρατός απόκτησε γεφυροφόρα άρματα που γεφυρώνουν μεγαλύτερα ανοίγματα. Σκοπός της τάφρου είναι, να δυσκολέψει την επιθετική προσπάθεια του εχθρού στην περιοχή βορείως της Ορεστιάδας. Υπόψη όμως, ότι κανένα κώλυμα δεν είναι αδιάβατο και όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, απλά δεν ξέρουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κατασκευάζονται κωλύματα. Αντιθέτως. Αν βεβαίως ο εχθρός εφαρμόσει τη κυρία προσπάθειά του (ΚΠ) στη περιοχή του Καρααγάτς (αποτελεί και διαχρονική φοβία και εμμονή των στρατιωτικών ηγεσιών), η τάφρος θα προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στις δυνάμεις μας. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Τουρκικός στρατός σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη κυρία του προσπάθεια στην υπόψη περιοχή, αλλά αρκετά νοτιότερα, στη περιοχή Διδυμοτείχου – Ποτιστικού Ρέματος, ή στη περιοχή Φερών, αφού σε αυτές τις περιοχές μπορεί να οδηγηθεί ταχέως σε αποφασιστικό αποτέλεσμα σε βάρος της Ελληνικής άμυνας. Το σχέδιο «Βαριά» απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι η Τουρκική στρατιωτική ηγεσία, διαθέτει εξαιρετική στρατιωτική σκέψη. Άλλωστε και οι άξονες επιχειρήσεων στη κατεύθυνση ανατολή - δύση και αντιστρόφως είναι οι ακόλουθοι:
Άξονας Α΄: Κωνσταντινούπολη - Κεσσάνη - Αλεξανδρούπολη - Κομοτηνή – Νέστος.
Άξονας Β΄: Λουλέ Μπουργκάζ – Ουζούν Κιοπρού - Διδυμότειχο - Κομοτηνή - Κοιλάδα Νέστου.
Επί της διαβάσεως του Έβρου από τις δικές μας δυνάμεις
Όλα είναι δυνατά κύριε καθηγητά και εγώ ως τεθωρακισμένος, κυριαρχούμαι από επιθετικό πνεύμα. Αλλά πέρα από το ότι η κάθε σύγκριση με τους Ισραηλινούς όσο αφορά, το επιθετικό πνεύμα, την εκπαίδευση, την οργάνωση, την αμυντική επάρκεια και κυρίως το επίπεδο της ηγεσίας θα μας δημιουργήσει πολύ πικρά συναισθήματα, υπάρχουν σημαντικές διαφορές της διάβασης του Σουέζ από τις Ισραηλινές δυνάμεις τον Οκτώβριο του 1973 με μια πιθανή διάβαση ανατολικά του Έβρου. Πριν επισημάνω κάποιες από τις διαφορές, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι σε αντιδιαστολή με αυτά που εσείς υποστηρίζετε, η διάβαση του Σουέζ από τους Ισραηλινούς, ήταν μια κλασική επιχείρηση βιαίας διάβαση υδατίνου κωλύματος, που πραγματοποιήθηκε στις 16/10/1973, δηλαδή ένδεκα (11) ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου και αφού προηγουμένως παρουσιάστηκαν οι κατάλληλες και ευνοϊκές συνθήκες για την εκτέλεση της επιχείρησης, όπως:
Ακόμη η διάβαση της διώρυγας του Σουέζ από τους Ισραηλινούς παρουσιάζει κάποια ακόμη ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία μάλλον δεν θα τα συναντήσουμε σε μια αντίστοιχη επιχείρηση του ΕΣ ανατολικά του Έβρου:
Ακόμη θέλω να επισημάνω ότι όταν η πρωτοβουλία για την έναρξη των επιχειρήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανήκει (ή έχει παραχωρηθεί εξ ανάγκης) στον αντίπαλο, αποτελεί βασικό κανόνα ότι πρώτα επιβάλλεται να τον αναχαιτίσεις, να του προκαλέσεις σημαντική φθορά, να νικήσεις στην αμυντική μάχη και στη συνέχεια να διαβείς τον Έβρο. Υφίστανται όμως οι ακόλουθες πολύ σημαντικές δυσχέρειες για την διάβαση του Έβρου από τις δικές μας δυνάμεις πριν ή με την έναρξη των επιχειρήσεων, αν και εφόσον βρεθεί κάποιος ηγέτης που θα θελήσει να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία (που πολύ αμφιβάλω):
1.Η μορφολογία του εδάφους στο νομό Έβρου, δεν παρουσιάζει καμιά ομοιότητα με το αντίστοιχο της χερσονήσου του Σινά και δεν επιτρέπει τη ταχεία προώθηση και συγκέντρωση των δικών μας δυνάμεων για την εκτόξευση αιφνιδιαστικά και με ταχύτητα μιας επιχείρησης βιαίας διάβασης του ποταμού. Τα εισδύοντα δρομολόγια από τη πεδιάδα της Κομοτηνής προς το νομό Έβρου είναι μόνο δύο. Η Εγνατία οδός από τη Κομοτηνή προς την Αλεξανδρούπολη και το μικρής απόδοσης ορεινό δρομολόγιο Κομοτηνή – Νέα Σάντα – Μ. Δέρειο – Ορεστιάδα.
2.Επιπλέον οι εγκάρσιες οδεύσεις στο νομό Έβρου που βρίσκονται αρκετά δυτικά του ποταμού ώστε να μην επηρεάζονται άμεσα από τα πυρά του εχθρού, είναι ελάχιστες, ακολουθούν ορεινό έδαφος και είναι μικρής ικανότητας με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η μετάγγιση δυνάμεων μεταξύ του βόρειου και νότιου τομέα προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή συγκέντρωση για την αποφασιστική κρούση.
3.Ο μεγάλος χρόνος που απαιτείται για να δημιουργηθεί η απαιτούμενη συγκέντρωση δυνάμεων και ισχύος στο χώρο που θα επιλεγεί για τη διάβαση, θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει άμεσα αντιληπτό από τον αντίπαλο το σχέδιο μας, με αποτέλεσμα να έχει το χρόνο και τη δυνατότητα να αντιδράσει αναλόγως.
4.Αντιθέτως το έδαφος της Αν Θράκης με τη πληθώρα των εισδυόντων και εγκάρσιων δρομολογίων που διαθέτει, τα οποία μάλιστα βαίνουν στο σύνολο τους επί αρματικού και βατού εδάφους, που επιτρέπει τη κίνηση των Μ/Κ και ΤΘ και εκτός οδών, ειδικά τους θερινούς μήνες, παρέχει στον αντίπαλο το απόλυτο πλεονέκτημα της ταχείας και αιφνιδιαστικής συγκέντρωσης των δυνάμεων του στο χώρο και το χρόνο που επιθυμεί.
5.Η αναλογία των διατιθεμένων δυνάμεων, είναι καταθλιπτικά σε βάρος μας και η σχετική μαχητική ισχύς πιθανό να διαμορφώνεται σε 1:3. Ειδικότερα:
Το Δ’ ΣΣ στη Θράκη διαθέτει 5 Μ/Κ και 3 ΤΘ Ταξιαρχίες, συν ένα Τακτικό Συγκρότημα Συντάγματος ΠΖ. Οι Ταξιαρχίες του Δ’ ΣΣ είναι τριαδικής μορφής και διαθέτουν ένα σύνολο (περίπου) 14 Μ/Κ Ταγμάτων, 10 Επιλαρχιών Αρμάτων και 2 Επιλαρχιών Αναγνωρίσεως (~550 άρματα), 12 Μοιρών Α/Κ ΠΒ (~230 πυροβόλα εκ των οποίων 24 A/K PzH2000 των 155 χιλ των 52 διαμετρημάτων) και 3 Μοιρών MLRS (36 εκτοξευτές).
Η 1η Τουρκική Στρατιά στην Αν Θράκη, διαθέτει 3 Σώματα Στρατού με ένα σύνολο 7 Μ/Κ και 4 ΤΘ Ταξιαρχιών, που μπορούν βεβαίως να ενισχυθούν από μια τεράστια δεξαμενή δυνάμεων από την Ανατολία. Αυτό που όμως βαραίνει στη ζυγαριά είναι ότι κάθε Τουρκική Ταξιαρχία είναι τετραδικής μορφής και διαθέτει 2-3 Μ/Κ Τάγματα, 2 Επιλαρχίες αρμάτων και δύο Μοίρες Α/Κ Πυροβολικού με 24 πυροβόλα εκάστη. Δηλαδή ένα σύνολο για όλη τη 1η Τουρκική Στρατιά (περίπου) 27 Μ/Κ Τάγματα (με ΤΟΜΑ), 22 Επιλαρχίες (άνω των 1000 αρμάτων) και 22-26 Μοίρες ΠΒ (600 και πλέον Α/Κ πυροβόλα, εκ των οποίων άνω των 300 είναι Α/Κ FIRTINA 155 χιλ των 52 διαμετρημάτων με βεληνεκές 40 χλμ). Επιπλέον οι Τουρκικές δυνάμεις διαθέτουν άφθονα μέσα γεφύρωσης του Έβρου, έχουν από τώρα λάβει επιθετική διάταξη και οι μονάδες τους διαθέτουν πλήρη επάνδρωση εν αντιθέσει με τις δικές μας που πάσχουν από λειψανδρία εξ αιτίας της μειωμένης θητείας.
Με τέτοια αναλογία δυνάμεων και με βάση τις αντικειμενικές δυσχέρειες επί των δικών μας ενεργειών από τη μορφολογία του εδάφους, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πιθανότητα να ξεκινήσουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις πρώτοι εμείς και μάλιστα με βιαία διάβαση του Έβρου, θα είναι το λογικό επακόλουθο της καταστροφής μεγάλου μέρους των βασικών δυνάμεων του εχθρού και των κρισίμων υποδομών του για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, με ένα άμεσο ευρύ και καταστροφικό «πρώτο κτύπημα» από την ΠΑ και το ΠΝ. Αυτό όμως το «πρώτο κτύπημα» είναι «εξεταστέο» αν είναι ικανό και δυνατό και τελικά αν θα είναι αποτελεσματικό. Σε κάθε περίπτωση όμως, αποτελεί μια κορυφαία και κρίσιμη απόφαση στρατηγικής και αμφιβάλω αν βρίσκεται στις επιλογές της ηγεσίας (της πολιτικής).
Διάβαση του Έβρου μετά την έναρξη των επιχειρήσεων
Και βεβαίως μια τέτοια ενέργεια είναι δυνατή, εφόσον η αμυντική μάχη είναι νικηφόρα για τα όπλα μας, η φθορά των Τουρκικών δυνάμεων είναι μεγάλη και οι Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχίες μας διατηρούν ανέπαφο και αξιόμαχο το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής τους. Σε αυτό θα συνέβαλε τα μέγιστα αν την άμυνα επί της οχυρωμένης τοποθεσίας του Έβρου, θα μπορούσαν να την αναλάβουν κάποια Συντάγματα ΠΖ, που θα απορροφούσαν μεγάλο μέρος της εχθρικής κρούσης και θα προκαλούσαν σημαντική φθορά στη στρατιωτική ισχύ του αντιπάλου, πριν εμπλακούν στον αγώνα οι Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχίες.. Επί του θέματος έχω αναφερθεί σχετικά στο άρθρο «Το σχέδιο BALYOZ (Βαριά) και οι Ελληνικές αδυναμίες».
Μία διόρθωση
Η διάβαση του Σουέζ από τους Ισραηλινούς, είχε εξεταστεί ως ενδεχόμενο πολύ πριν από το πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ. Στη συνέχεια είχε σχεδιαστεί η ενέργεια και είχαν γίνει όλες οι απαιτούμενες προκαταρκτικές ενέργειες για τη διάβαση. Είχε κατασκευαστεί η προκατασκευασμένη γέφυρα, η οποία και ρυμουλκήθηκε στη περιοχή της διάβασης από μια Επιλαρχία αρμάτων όταν αποφασίστηκε η εκτέλεση της επιχείρησης και επίσης είχε προετοιμαστεί κατάλληλα η περιοχή της διάβασης με τη κατασκευή ενός μεγάλου περιβόλου με προστατευτικό ανάχωμα, γνωστού ως «αυλή». Βεβαίως είχαν γίνει και όλες οι απαιτούμενες αναγνωρίσεις από όλα τα κλιμάκια και όλοι ήσαν γνώστες των σχεδίων, αφού δεν είχε καθοριστεί ποια Μεραρχία θα άνοιγε το διάδρομο και ποια-ες θα διεκπεραιωνόταν απέναντι. Η απόφαση όμως για τη διάβαση, όσο και αν βιαζόταν ο Σαρόν και επεδίωκε να είναι αυτός που θα περάσει πρώτος απέναντι, πάρθηκε από τη πρωθυπουργό Γκόλντα Μέιρ (μια γυναίκα που αντιμετώπιζε τα πράγματα ως άνδρας), τον υπουργό άμυνας Νταγιάν, τον αρχηγό του ΓΕΣ στρατηγό Ελαζάρ και τον έφεδρο στρατηγό Μπαρ Λεβ (είχε επιστρατευθεί για να επιβάλει την ιεραρχία και τη πειθαρχία στη νότια διοίκηση και να δαμάσει το Σαρόν). Και η απόφαση λήφθηκε από τους παραπάνω στο πεδίο της μάχης. Ακόμη δεν μπορώ να σκεφθώ πρωθυπουργό της Ελλάδας και υπουργό άμυνας που θα συσκέπτονται στο πεδίο της μάχης με τους αρχηγούς του στρατού. Άλλωστε οι τελευταίοι τρεις πρωθυπουργοί, αισθάνονταν αλλεργία για τις Ε.Δ. και δεν ήθελαν καμιά σχέση μαζί τους. Ο Σημίτης κατά τη κρίση των Ιμίων, αρνήθηκε να μεταβεί και στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Και βεβαίως ο Σαρόν δεν είχε τη τιμή να περάσει πρώτος, αλλά ανέλαβε την αποστολή να ανοίξει το διάδρομο για την «αυλή» και να μεταφέρει τη γέφυρα. Και παραλίγο στην μεγάλη και σκληρή μάχη του Κινέζικου αγροκτήματος, (ο Σαρόν) να μη τα καταφέρει.
Βεβαίως ο αντίλογος σε όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι ότι ίσως ήρθε ο χρόνος να αλλάξουμε πολιτικοστρατιωτική σκέψη, δόγματα, τακτικές, στρατηγική, εκπαίδευση, προμηθευτές όπλων, συμμαχίες κ.α. Συμφωνώ απόλυτα με αυτή τη προσέγγιση, αλλά πιστεύω ότι και εσείς και οι σχολιαστές σε αυτό το χώρο, θα συμφωνήσουν ότι το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι η άμυνα και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και όταν είμαστε βέβαιοι ότι αυτό έχει γίνει, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε «πως θα ελευθερώσουμε τη Πόλη» ή πως θα διαβούμε τον Έβρο και θα προελάσουμε ακάθεκτοι στην Αν. Θράκη, όχι με σχηματισμούς και συγκροτήματα συνδυασμένων όπλων, αλλά με Τάγματα ΤΟΜΑ BMP-3 (όπως έγραψαν κάποιοι).
Θέλω ακόμη να τονίσω ότι όποιοι στο διάβα της ιστορίας, αγνόησαν τις γενικά παραδεδεγμένες και αναλλοίωτες αρχές του πολέμου και τους κανόνες διεξαγωγής των επιχειρήσεων, πάντοτε ηττήθηκαν. Οι μεγάλοι πολέμαρχοι κέρδισαν τις μάχες και τους πολέμους, επειδή τήρησαν τις βασικές αρχές (την Εκλογή του Σκοπού και την Εμμονή σ' αυτόν, το Επιθετικό Πνεύμα, την Απλότητα, την Ενότητα της Διοικήσεως, τη Συγκέντρωση, την Οικονομία Δυνάμεων, τον Ελιγμό, τον Αιφνιδιασμό, την Ασφάλεια και το Ηθικό). Μπορεί να αυτοσχεδίασαν, αλλά δεν παρέβησαν καμιά αρχή. Οπωσδήποτε η εξέλιξη των μέσων βελτιώνουν και εξελίσσουν τα δόγματα και τις τακτικές, σε καμιά περίπτωση όμως δεν καταργούν τις αρχές και τους κανόνες.
Κύριε καθηγητά, επιτρέψτε μου να εκφράσω το σεβασμό μου και την εκτίμηση μου στο πρόσωπο σας και σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί σας.
Με εκτίμηση,
Αρματιστής
35 σχόλια:
εξαιρετικός!
Ευγε απλα η καλυτερη αναλυση εδω και χρονια χωρις προκαταλειψεις
Η πρώτη φωτογραφία του άρθρου τα λέει όλα με το τροποποιημένο σε ΤΟΜΠ άρμα εμπρός από το Μέρκαβα.
Αν είναι δηλαδή να έχουμε σαν οδηγό τον οπλισμό των Ρώσων καλύτερα να έχουμε αυτό των Ισραηλινών.
Θα μπορούσαμε και εμείς να μετατρέψουμε στο στρατιωτικό εργοστάσιο του Βόλου όλα τα παροπλισμένα Μ60 σε βαριά ΤΟΜΠ σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της γραμμής του Έβρου.
Και τα ΒΜΡ-1 αντί να τα δωρίσουν στο ΙΡΑΚ θα μπορούσαν να τα ανασκευάσουν με νέο κινητήρα,αυτόματο κιβώτιο,πύργο για τις ανάγκες Άμυνας των Νησιών.
Ακόμα αν δεν θέλουμε το κόστος της μετατροπής να κάνουμε μερικά από αυτά βαριά ολμοβόλα των 120 χιλ. αφαιρώντας τον άχρηστο ούτως η άλλως πύργο των ΒΜΡ-1
Αν υπάρχουν και άλλοι σαν τον Αρματιστή σε κρίσιμες θέσεις μέσα στο στράτευμα, νομίζω ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με πολλή περισσότερη αισιοδοξία.
ΥΓ: Θεωρώ επιβεβελημένο το ΓΕΣ ή το Υπουργείο να ανοίξει έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας (ίσως ένα φόρουμ πιστοποιημένης συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται και η ανωνυμία των συμμετεχόντων για ευνόητους λόγους) με τους αξ/κους μέχρι και τον βαθμό του αν/χη, όπου να μπορούν να καταγράφονται οι απόψεις αξ/κων σαν του Αρματιστή.
Το State Department αν δεν κάνω λάθος έχει έναν δίαυλο μέσω του οποίου κάθε διπλωμάτης μπορεί-ανώνυμα- να επικοινωνήσει απευθείας με τον Υπουργό.
Φιλικά,
Advo
Επιθυμώ να εκφράσω μια επιφύλαξη σχετικά με την ορθότητα των στοιχείων που παρουσιάζονται από τον «Αρματιστη», στο κατά άλλο έξοχο κείμενο, με βάση τα παρακάτω:
Αμυντική βίβλος 2010 – 2011 (και όχι μόνο):
Σύνθεση Τ.Σ.
1η Στρατιά: 5 ΤΘΤ (95η,1η, 2η, 3η, 10η), 9 ΜΚΤ (4η,8η,18η,65,66η,61η,54η,55η,33η)
Στρατιά Αιγαίου: 1 ΜΚΤ (11η)
2η Στρατιά: 3 ΤΘΤ (6η,172η,20η), 4 ΜΚΤ(39η,6η,16η,70η)
3η Στρατιά: 1 ΤΘΤ (4η), 6 ΜΚΤ (1η,2η,9η,12η,14η,25η)
Κύπρος: 1 ΤΘΤ (14η), 1 ΜΚΤ (ΤΟΥΡΚΔΥΚ)
Σύνολο: 10 ΤΘΤ (1 στην Κύπρο), 21 ΜΚΤ (1 στην Κύπρο).
Υλικό:
Α/Κ Πυροβολικό: 168 Firtina Τ-155 (+70 σε παραγγελία από το 2011), 168 Μ44Τ, 365 Μ52Τ, 26 Μ108Τ
Βαρύ Α/Κ Πυροβολικό: 244 Μ110Α2, 36 Μ107
Σύνολο: 727 Α/Κ & 280 Βαρέα Α/Κ
Κύπρος: 24 Μ44Τ, 36 Μ52Τ, 12 Μ110Α2
ΜΒΤ: 298 Λεο2Α4(+56 σε παραγγελία), 170 Μ60Τ, 171 Λεο1Α1Τ1, 488 – 658 Μ60Α3 (οι εκτιμήσεις από διάφορες πηγές αποκλίνουν στο εάν τα Μ60Τ Sabra προέρχονται από τα Μ60Α3 ή τα παλιότερα Μ60Α1), 751 Μ48Α5Τ2
Σύνολο: 1878-2048 ΜΒΤ
Κύπρος: 169 Μ48Α5Τ2
Το παλαιότερο υλικό είτε λόγο χαμηλών επιδόσεων είτε λόγο τεχνολογικής υστέρησης δεν προσμετρήθηκε.
(συνέχεια)
(συνέχεια)
Μια λογική (θεωρητική) προσέγγιση με βάση τα ποσοτικά μεγέθη:
Εξαιρώντας τις μονάδες και το υλικό που βρίσκεται στην Κύπρο, για τις 29 Τξ διατίθενται συνολικά: 667 Α/Κ Πυροβόλα, 1709 – 1879 ΜΒΤ
Θεωρητικά τουλάχιστον, τόσο οι ΤΘ όσο και οι ΜΚ σχηματισμοί από άποψη υλικού μοιράζονται ποιοτικά τα ίδια περίπου μέσα.
Εάν υποθέσουμε κατ’ ελάχιστον 1 Μρ Α/Κ Πυρ. ανά ΜΚΤ συζητάμε για 21 Μρ. Οι ελάχιστες ανάγκες σε Α/Κ Πυρ. Για τις ΜΚΤ Υποθέτοντας 18 σωλήνες ανά Μρ. Είναι 378 Α/Κ πυροβόλα.
Μένει ένα υπόλοιπο 289 Α/Κ Πυροβόλων, από τα οποία, εάν εξαιρέσουμε έναν μικρό αριθμό για λόγους εκπαίδευσης, αυτά που μένουν επαρκούν για να εξοπλίσουν το πολύ άλλες 47 πυροβολαρχίες των 6 σωλήνων. Ενδιαφέρον, σε αυτό το σημείο, είναι το γεγονός πως στην περσινή παρέλαση (2010) των κατοχικών στρατευμάτων παρουσιαστήκαν και στην Κύπρο τα Firtina Τ-155. Αυτά ή πήγαν και αντικατέστησαν παλαιότερο υλικό ή απλώς αύξησαν ποσοτικά τον αριθμό των ήδη υπαρχόντων Α/Κ πυροβόλων στην Κύπρο. Με βάση τα αριθμητικά μεγέθη μπορούμε να υποθέσουμε σε τουλάχιστον 18 σωλήνες την παρουσία τους στο νησί (1 Μρ). Αν όντος υπήρξε αριθμητική αύξηση των Α/Κ Πυρ. στην Κύπρο, τα πιθανά Α/Κ Πυρ. διαθέσιμα για τις 9 ΤΘΤ είναι 271. Αν εξαιρέσουμε όσα πιθανώς χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση, μπορούν να εξοπλίσουν μέχρι 11 μρ των 24 σωλήνων.
Επίσης, εξαιρώντας τα ΜΒΤ που βρίσκονται στην Κύπρο, μπορούμε να υποθέσουμε τα εξής:
Κατ’ ελάχιστον 2 ΕΜΑ ανά ΤΘ και 1 ΕΜΑ ανά ΜΚ όμοιας σύνθεσης, για τις 9 ΤΘ + 20 ΜΚ, οι ελάχιστες ανάγκες σε ΜΒΤ, υποθέτοντας 41 ΜΒΤ ανά ΕΜΑ, είναι 1558 ΜΒΤ. Μένει ένα υπόλοιπο 151 – 321 ΜΒΤ στα οποία σε σχετικά σύντομο χρόνο θα προστεθούν αλλά 56 Λεο2Α4.
Από αυτά ένα μέρος τουλάχιστον εξοπλίζουν μονάδες αναγνωρίσεως και την Τξ Πεζοναυτών στην βάση της λογικής ότι και αυτές οι μονάδες πρέπει να έχουν το ίδιο ποιοτικά υλικό με τις ΕΜΑ των ΤΘ και ΜΚ ΤΞ.
(συνέχεια)
(συνέχεια)
Με βάση τα παραπάνω:
Η 3η Στρατιά για τις 7 ΤΞ (1ΤΘ+6ΜΚ) χρειάζεται κατ-ελάχιστον 132 α/κ και 328 ΜΒΤ
Η 2η Στρατιά για τις 7 ΤΞ (3ΤΘ+4ΜΚ) χρειάζεται κατ-ελάχιστον 144 α/κ και 410 ΜΒΤ
Η 4η Στρατιά για την 1 ΜΚΤ χρειάζεται κατ-ελάχιστον 18 α/κ. και 41 ΜΒΤ
Τι μένει;
366 α/κ Πυροβόλα και 930 – 1100 ΜΒΤ για την 1η χωρίς να υπολογιστούν οι ανάγκες σε ΜΒΤ σε μονάδες αναγνωρίσεως και ΠΖΝ.
Τα α/κ πυροβόλα επαρκούν για να δοθούν σε σχεδόν όλες τις Τξ της 1ης Στρατιάς μρ. Α/Κ Πυροβόλων των 24 σωλήνων (14 μρ, σύνολο 336 Α/Κ πυροβόλα) μονό στην περίπτωση που συζητάμε για 1 Μρ ανά ΤΞ (ΤΘ/ΜΚ). Αλλά δεν επαρκούν για να δοθούν στις 5 ΤΘ οι 2 μρ των 24 σωλήνων (19 μρ, σύνολο 456 Α/Κ πυρ.). Θεωρητικά οι 9 ΤΘ + 20 ΜΚ χρειάζονται 38 Μρ των 24 πυροβόλων δηλ. 912 Α/Κ πυροβόλα, όταν σήμερα υπάρχουν 667 Μ44/Μ52/Μ108/Τ155 των 155χλσ και μελλοντικά 737. Να υπενθυμίσω ότι μόλις πρόσφατα ενεργοποιήθηκε η επέκταση της σύμβασης για την παράγωγη 70 ακόμη Firtina Τ-155. Με αυτά θα καλυφτεί μελλοντικά μόνο το ποσοτικό έλλειμμα της 1ης Στρατιάς, αλλά όχι όλων των ΤΞ συνολικά.
Ανάλογες σκέψεις ισχύουν και για τα ΜΒΤ. Για να δοθεί 4η ίλη σε όλες τις μονάδες της 1ης Στρατιάς (τουλάχιστον 19 ΕΜΑ) χρειάζονται 247 ΜΒΤ που πρέπει να προστεθούν στα 779 υπάρχοντα (ΕΜΑ των 41 ΜΒΤ). Ήτοι σύνολο 1026 ΜΒΤ, όταν τα διαθέσιμα είναι λιγότερα από τα 930-1100 που ανέφερα, εκτός αν ένα τουλάχιστον μέρος των μονάδων αναγνωρίσεως περιοριστούν στη χρήση στα παλαιοτέρα Μ48Α5Τ1/Μ60Α1. Από αυτή την άποψη το πρόγραμμα «Altay» δεν θα καλύψει μονό την ποιοτική ανανέωση υλικού αλλά και την ποσοτική ενίσχυση.
Στην ουσία, «τα κουκιά»…είναι μετρημένα και για τους απέναντι! Όχι όμως για πολύ. Πολύ πρόσφατες δημοσιεύσεις από το SIPRI δείχνουν ότι η αρχική παραγγελία για το«Altay» είναι για 504 (4 πρωτότυπα) και όχι για 250 όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει αναντιστοιχία με τα ποσοτικά μεγέθη, τουλάχιστον με βάση όσα είναι δημόσια γνωστά, όσο αφόρα τους σχηματισμούς, τα ΜΒΤ και Α/Κ Πυροβόλα και τα όσα αναφέρονται στο Blog.
Φιλικά
Ενδιαφέρουσα και πολύ εκτεταμένη ανάλυση από τον Αρματιστή αλλά μου γεννά μερικά ερωτήματα.
α) Από όσο μπορώ να καταλάβω από την ανάλυση η άποψη σου Αρματιστή είναι ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια στο μέτωπο του Έβρου είναι καταδικασμένη. Σωστά; Αν όχι τότε πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί και τι μέσα θα χρειαζόταν;
β) Παρότι και ο ίδιος οπαδός της στρατιωτικής ιστορίας, δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι η ιστορία μπορεί μεν να μας διδάσκει αλλά ταυτόχρονα αν την ακολουθούμε πιστά μπορεί και να περιορίζει την σκέψη μας. Για αυτό και δεν θα έδινα τόση βάση σε παραδείγματα από το μακρινό παρελθόν είτε γιατί τα μέσα έχουν εξελιχθεί πολύ από τότε είτε γιατί οι επιχειρησιακές παράμετροι διαφέρουν. Παραδείγματος χάριν το Γιόμ Κιμπούρ είναι 40 χρόνια πίσω και το επιχειρησιακό περιβάλλον των Ισραηλινών είναι τελείως διαφορετικό από δικό μας για να μπορούμε να συγκρίνουμε τακτικές και αναγκαία μέσα με τόσο άμεσο τρόπο όπως παραθέτεις. Διαφωνείς;
γ) Στην ανάλυση σου αναφέρεις δύο πολύ σημαντικά δεδομένα για τον Έβρο. Την ισοδυναμία και την ικανότητα μετακίνησης των μονάδων. Ξεχνάς όμως τα παρακάτω.
Σχετικά με την ισοδυναμία δεν αναφέρεις μια πολύ σημαντική παράμετρο. Την διασπορά τους και την ικανότητα συγκέντρωσης τους στο πεδίο. Το "πόσους χωράει ο τόπος" για να το πω χοντρά. Δεν έχει σημασία αν έχεις 2000 άρματα αν μπορείς να παραθέσεις μόνο 500. Τα επιπλέον μπορεί να είναι βέβαια εφεδρεία αλλά αυτό δεν επηρεάζει μια συγκεκριμένη αναμέτρηση άμεσα και η απλή καταμέτρηση οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα νομίζω.
Σχετικά με την αδυναμία συγκέντρωσης μονάδων από μεριάς μας νομίζω ότι δίνεις μια πολύ καλή δικαιολογία σε όσους υποστηρίζουν το μοντέλο των BMP-3 στο σκεπτικό τους. Γιατί με αυτή την προσέγγιση δεν χρειάζεσαι αυτή την συγκέντρωση για να κάνεις μια αιφνιδιαστική κίνηση σε πολλαπλά μέτωπα.
Το αν θα βγει το μετά είναι μια άλλη κουβέντα αλλά το BMP-3 όντως σε αυτό το σημείο νομίζω ότι λύνει ένα πρόβλημα και ταυτόχρονα δίνει ένα πλεονέκτημα. Διαφωνείς;
Αρματιστή, παρότι δεν είμαι στρατιωτικός και επομένως δεν είμαι ειδικός για να κρίνω την ουσία των όσων υποστηρίζεις, αντιλαμβάνομαι ότι στηρίζονται στη λογική και τις αρχές της διεξαγωγής του πολέμου. Σίγουρα υπήρξαν και υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοί σου που τα γνωρίζουν. Το ερώτημά μου προς εσένα είναι το εξής: όσα χρόνια υπηρέτησες, πόσοι αξιωματικοί και δη ανώτατοι, έβαλαν πλάτη για να τα υποστηρίξουν; Υπέβαλε κανένας την παραίτησή του για τέτοιους λόγους; Ή μήπως οι "καριέρες", όπως άκουσα να τους αποκαλούν οι υπαξ, κάνουν πως δε βλέπουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο όταν αναλαμβάνουν να συντηρήσουν όχημα με 15 ευρώ το χρόνο ή να στείλουν, ως διοικητές μονάδων, στρατιώτες στις λέσχες των αξιωματικών, την ώρα που οι υπόλοιποι φτύνουν αίμα με διπλές υπηρεσίες σε ένα μέτρο χιόνι;
@ Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2011 6:13:00 μ.μ. GMT+03:00
Τα ΒΜΡ-1 πρώτα χρειάζονται αναβάθμιση των ικανοτήτων νυκτερινού αγώνα και φυσικά προστασίας. Η αναβάθμιση που προτείνεται μπορεί να γίνει σε δεύτερη φάση.
Πολλά μπράβο για το άρθρο. Η εμπειρία φαίνεται σε όλο της το μεγαλείο αλλά και δεν κρύβει απο το συντακτη αυτό που οι Αμερικανοί λένε The Big Picture. Σε ότι αφορά προτάσεις που γίνονται στα σχόλια σχετικά με μετατροπές, θα ήθελα να πω ότι από προσωπική εμπειρία γνωρίζω πολλά πράγματα, που δεν τα φαντάζεται κανείς, μπορούν να γίνουν είτε από τις φτωχές υποδομές των εργοστασίων των Ε.Δ. αλλά και από μικρά ιδιωτικά εργοστάσια και βιοτεχνίες. Θα πω μόνο ότι όταν παλαιότερα οι Ισραηλινοί αντέγραψαν αμερικανικές βόμβες χρησιμοποίησαν ως σώμα της βόμβας υλικό από τη Σωληνουργεία Κορίνθου....
Ας σκεφτούμε.
Εξαιρετική ανάλυση και με ατράνταχτα επιχειρήματα (όπως άλλωστε και όλες οι προηγούμενες που μας έχει "χαρίσει" ο Αρματιστής). Επιπλέον θα ήθελα να προσθέσω ότι πέρα από τα τεχνικά και επιχειρησιακά ζητήματα σχετικά με το BMP-3 που αναλύθηκαν εξαιρετικά από το παρόν ιστολόγιο, αυτό που δεν αναφέρθηκε καθόλου μέχρι στιγμής ήταν η μεγάλη κομπίνα που είχε στηθεί πίσω από την συγκεκριμένη προμήθεια. Ας μας απαντήσει ο κ. Μαρκεζίνης εάν γνωρίζει γιατί ένα όχημα που αγόρασε η Ινδονησία με 2 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα προσφέρθηκε με 2,8 εκατ Ευρώ, τιμή σχεδόν διπλάσια. Γνωρίζει ποια λαμόγια της πολιτικής της δημοσιογραφίας και του επιχειρηματικού κόσμου ετοιμάζονταν να κάνουν την μπάζα της ζωής τους σε συνεργασία μάλιστα με τους ίδιους τους Ρώσους οι οποίοι ανέμεναν "επιστροφές";. Και όλα αυτά την στιγμή που ήταν προ των πυλών η οικονομική κατάρρευση της χώρας.
Θανάσης Η. Γραμματικός
Αρχισυντάκτης Περιοδικού Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία
ΥΓ. Παρεμπιπτόντως η φωτογραφία του ΑΜΧ-10 είναι δική μου και έχει ληφθεί στην άσκηση «Φίλλιπος ΙΙ» τον Οκτώβρη του 1994 στην περιοχή του χωριού Σφελινός του Ν. Σερρών. Ήταν η τελευταία εμφάνιση του συγκεκριμένου υλικού της άλλοτε ΧΧΙΙ ΤΘΤ η οποία αποτελεί πλέον παρελθόν.
Eίναι λάθος κάποια από τα στοιχεία. Στον αριθμό ΤΘΤ αλλά κυρίως στις ΜΚ ΤΑΞ. Δεν σου κάνει εντύπωση ότι στα φετινά ετήσια τεύχη δεν έγινε τέτοιου είδους καταμέτρηση;
Επώνυμος
Συγχαρητηρια για την συνεχιζομενη συζητηση οχι μονον επι του θεματος του BMP-3 αλλα επι της γενικωτερης ουσιας. Ο αρματιστης (και αλλοι) εχουν στοχευση σωστα τα προβληματα τα οποια υπαρχουν σε ενα στρατευμα οπως το Ελληνικο παραθετοντας παραδειγματα και ωρισμενες λυσεις. Συνηθως απο εμπειρια, γημιουργουνται'tiger teams' με 'δοντια' οι οποιες προσφερουν λυσεις 'real time' with a 'burn down schedule' μεχρι να διορθωθη η κατασταση. Διαβαζοντας την υπεροχη απο Τουρκικης πλευρας σε αρματα καθε τυπου, ισως πρεπει να εξεταστη απο ΗΠΑ ενα 'equalizer' συστημα χωρις τρομακτικο ποσο ενα συστημα οπως το Α-10 Thunderbolt. 24-36 απο αυτα τα αεροσκαφη υπο καλυψη των Φ-16 μπορουν να καταστρεψουν και να σαρωσουν την πεδιαδα του Εβρου, εξαλυπτοντας τα πλεονεκτηματα τα Τουρκικα. Επισης μπορουν να χρεισημοποιηθουν σε αλλες επιχηρεισεις εναντι αποβατικων, close support,κτλ
Ισως τα παρει η Ελλας με 'lease' απο αποθεματα του national guard, κτλ. Επισης, ενα κρατος με χιλιαδες νησια χρειαζεται ενα συστημα οπως τα AAV-7A1 επισης απο αποθεματα των ΗΠΑ.
Συγχαρητηρια και παλι
Chris Yiannas
President
Proton Aerospace
www.protonaerospace.com
O Αρματιστής μπαίνει σε πολλές λεπτομέρειες, στις οποίες κάπου χάνεται η ουσία. Σημειώνω την αναφορά του σε έλλειψη ατομικού εξοπλισμού προστασίας, και το τεράστιο κενό εκπαίδευσης, τα οποία είναι περισσότερο σημαντικά από οποιοδήποτε ΤΟΜΑ. Τα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι εξοπλισμοί, και οι συνέπειες τους, είναι γνωστά στους αναγνώστες του ιστότοπου.
"Αρματιστική" απλότητα, προσγειωμένη στην πραγματικότητα ...
Ο πιό επικίνδυνος αντίπαλος των Ενόπλων Δυνάμεων,εργαζόμενος φανατικά, μεθοδικά,ακούραστα, είναι η εκάστοτε φυσική ηγεσία τους.
Ποτέ δεν αρνήθηκαν το οτιδήποτε στη
πολιτική ηγεσία, ασπόνδυλοι, αυλοκόλακες.
Τη ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια των ''περίφημων'' επιθεωρήσεων, στη καλυτέρα των περιπτώσεων, με συγκατάβαση αντιμετώπιζαν το προσωπικό των Μονάδων εκστρατείας, κωφεύοντας και κλείνοντας τα μάτια στα προβλήματα που τους ανέφεραν ορισμένοι Διοικητές - Δον Κιχώτες,
Πάντα ένοιωθα και νοιώθω αναλώσιμος, δίνοντας μου την εντύπωση ότι πιστεύουν πως η Ελλάδα διαθέτει τεράστια δεξαμενή αντλήσεως ανθρώπινου δυναμικού.
Ένας οπλίτης
@ Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2011 6:28:00 μ.μ.
Αγαπητέ φίλε
Πέρα από τη γενική γνώση που διαθέτω, πολλές πληροφορίες που αναφέρω, τις αντλώ από ανοικτές πηγές. Ως εκ τούτου δικαιολογούνται και λάθη και ανακρίβειες.
Θα πρέπει όμως να αντιμετωπίσεις με επιείκεια τις όποιες «ανακρίβειες», μια και αυτά που γράφουμε εδώ έχουν το χαρακτήρα μιας γενικής ακαδημαϊκής συζήτησης. Και ασφαλώς δεν κάνουμε στρατηγική ανάλυση, ή εκτίμηση τακτικής κατάστασης. Διότι αν κάναμε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχαμε μπροστά μας το εγχειρίδιο πληροφοριών περί Τουρκίας [κείμενο ΑΑΠ (ΕΧ)] του ΓΕΕΘΑ, ότι πρόσφατες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες και πολλά πολλά άλλα.
Για τη 1η Τουρκική Στρατιά:
Από τη σχετική γνώση που έχω, οι Ταξιαρχίες που διαθέτει, είναι αυτές που αναφέρω. Το διερευνώ και αν έχω κάτι θα επανέλθω. Βεβαίως η 1η Στρατιά διαθέτει και την 23η Μεραρχία ΠΖ με 3 Συντάγματα, που ασφαλώς και θα χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις. Αν βεβαίως η 1η Στρατιά διαθέτει 14 Ταξιαρχίες, αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που επαυξάνει τις δυσχέρειες διάβασης του Έβρου από εμάς. Αυτό που είναι βέβαιο όμως, είναι ότι η 1η Τουρκική Στρατιά, μπορεί να ενισχυθεί πολύ σύντομα από μια πολύ τεράστια δεξαμενή δυνάμεων και μέσων. Και θα πρέπει να το αναμένουμε.
Για το Τουρκικό ΠΒ
Σχετικά με τα ΦΙΡΤΙΝΑ έχεις δίκιο. Από ότι γράφεται, σε ανοικτές πηγές, είναι μάλλον 168 και έχει τοποθετηθεί παραγγελία για άλλα 70. Πιθανό να παρασύρθηκα από τον επιδιωκόμενο στόχο των Τουρκικών Ε.Δ., να αποκτήσουν άνω των 300 πυροβόλων. Αλλά και πάλι η σχέση με τα αντίστοιχα δικά μας, είναι 7:1.
Ο Τουρκικός στρατός, όπως και εσύ γράφεις, διαθέτει περίπου 1000 Α/Κ πυροβόλα. Διαθέτει όμως και πάνω (πολύ πάνω) από 1000 Ρ/Μ πυροβόλα 75, 105, 155 και 203 χιλ. Γιατί νομίζεις ότι είναι απαραίτητο, ή σίγουρο, οι Μ/Κ Ταξιαρχίες στην ανατολική και ΝΑ Τουρκία να διαθέτουν μόνο Α/Κ πυροβόλα και όχι και Ρ/Μ; Γιατί να μη έχουν εξοπλισμένες αποκλειστικά με Α/Κ πυροβόλα, τις Ταξιαρχίες στο θερμό μέτωπο της Αν Θράκης και ότι περισσεύει να το στέλνουν ΝΑ και ανατολικά; Άλλωστε και εμείς μέχρι τη στιγμή που τη διαλύσαμε, είχαμε την ΧΧΙΙ ΤΘ Ταξ με Ρ/Μ πυροβόλα. Και εγώ γράφω ότι τα Α/Κ πυροβόλα στην Αν Θράκη είναι άνω των 600 σε ένα σύνολο 1000.
Για το Αρματικό δυναμικό
Σε ένα σύνολο όπως γράφεις 300 ΛΕΟ2Α4 + 170 Μ60Τ + 170 ΛΕΟ 1Α1 + 490 Μ60Α3 + 750 Μ48Α5Τ2 = 1880 αρμάτων, είναι παράλογο να έχουν στην Αν Θράκη τα 1000 από αυτά και τα υπόλοιπα στη Κύπρο και ανατολικά - ΝΑ, όπου οι ανάγκες των εκεί Ταξιαρχιών θα συμπληρώνονται από Μ60Α1 και Μ48Α5;
Και εμείς ότι καλό έχουμε, το έχουμε στη Θράκη.
(Έχω την εντύπωση όμως, ότι τα Τουρκικά ΛΕΟ 1, είναι πολύ περισσότερα).
Γενικά, δεν μπαίνω στη λογική των αριθμών. Η γενική εικόνα με ενδιαφέρει.
@ vaggelas:
Θα παρακαλέσουμε να ξαναστείλεις το ενδιαφέρον σχόλιό σου χωρίς αναφορές σε ελληνικούς άξονες προέλασης στην Αν. Θράκη, ώστε να είναι δημοσιεύσιμο.
@ Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2011 7:04:00 μ.μ.
Αγαπητέ φίλε
Επί του α)
Από ότι καταλαβαίνω εννοείς δική μας ενέργεια για διάβαση του Έβρου. Και ασφαλώς δεν λέω ότι είναι αδύνατη. Λέω ότι μπορεί να είναι δυνατή. Κάτω όμως από προϋποθέσεις. Αν δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες. Και γράφω ποιες είναι αυτές. Μπορεί να είναι και άλλες. Σε ένα πόλεμο, που πρέπει να απευχόμαστε, πολλά συμβαίνουν. ΠΧ. Ταυτόχρονα με την έναρξη ενός πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μπορεί να συμβούν και κοσμοϊστορικές ανατροπές στο Κουρδιστάν και προς το Ιράκ και προς τη Συρία. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Αλλά το να διαβούμε πρώτοι εμείς τον Έβρο, όπως κάποιοι υπονοούν, ή φαντάζονται, αυτό βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας.
Επί του β)
Αυτό που υποστηρίζω συνέχεια, είναι ότι η ιστορία διδάσκει. Και πρέπει να τη μελετάμε. Τίποτε περισσότερο. Και η αναφορά μου στη διάβαση του Σουέζ από τους Ισραηλινούς το 1973, είναι μόνο για μελέτη και για να μη φαντασιονόμαστε ότι μπορούμε να περάσουμε τον Έβρο σε πολλά σημεία και να «επελάσουμε» στη πεδιάδα της Αν Θράκης. Τίποτε περισσότερο. Και κάτι ακόμη σχετικά με το ιστορικό παράδειγμα που αναφέρω. Για να ανοίξουν οι Ισραηλινοί το διάδρομο προς τη διώρυγα και να στήσουν τη γέφυρα, έλαβε χώρα μια σφοδρή και φονική ολονύκτια μάχη μεταξύ της ΤΘ μεραρχίας του Σαρόν και των Αιγυπτιακών δυνάμεων, που έμεινε στην ιστορία ως «Η μάχη του Κινέζικου αγροκτήματος». Την ίδια ώρα που διεξαγόταν η μάχη, η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών που είχε δημιουργήσει το προγεφύρωμα Ο1 δυτικά του Σουέζ, βρισκόταν αποκλεισμένη στη δυτική όχθη της διώρυγας. Όπως μπορείς να αντιληφθείς η επιτυχία αυτών των ενεργειών, κρέμεται από μια κλωστή.
Επί του γ)
Η χωρητικότητα της πεδιάδας της Αν Θράκης είναι μεγάλη. Η χωρητικότητα του νομού Έβρου σχετικά μικρή, αν εξαιρέσεις τη περιοχή της Ορεστιάδας. Για τη διέλευση του Έβρου σε πολλά σημεία από τα BMP-3, απάντησα παραπάνω. Και μη ξεχνάς ότι μια αρχή του πολέμου, είναι η συγκέντρωση.
@ Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2011 6:13:00 μ.μ.
Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν, αρκεί να υπήρχε λίγη φαντασία και θέληση. Και οι δυνατότητες υπάρχουν και στα στρατιωτικά εργοστάσια και στην ιδιωτική βιομηχανία και στο τεχνικό σώμα. Υπάρχει όμως και ένα ρητό στους στρατιωτικούς κύκλους... "Μη ταράζετε τα λιμνάζοντα ύδατα"... Και δυστυχώς πάντοτε είχε πέραση.
Θα μπορούσε αυτή τη στιγμή το ΠΖ, με πολύ μικρό κόστος, να διέθετε ΤΟΜΠ με ισχυρή θωράκιση. Θα μπορούσε ακόμη να είχε επιδιώξει να τοποθετήσει κάποιο πακέτο πρόσθετης θωράκισης στα Μ113Α1-Α2 για να προστατεύσει καλύτερα τους στρατιώτες του... Αλλά που μυαλό... Θέλουν σώνει και καλά ΤΟΜΑ. Προς το παρόν όμως, βολεύονται με τα Μ113Α1 με την αλουμινένια θωράκιση, τα οποία τα αποκαλούν και άρματα (μη ταράζετε τα λιμνάζοντα ύδατα)....
Τί να κάνουμε, δεν είναι και όλοι οι αξιωματικοί άχρηστοι, υπάρχουν και άξιοι επαγγελματίες! Πολύ καλό το άρθρο και συμφωνώ απόλυτα στα κύρια σημεία του. Δυστυχώς η πολιτική έχει διαβρώσει απόλυτα το στράτευμα και η οργάνωση του Στρατού και οι προμήθειες είναι βασισμένες σε ψηφοθηρικές επιλογές και σχεδόν ποτέ σε επιχειρησιακές ανάγκες. Η προμήθεια των ΒΜΡ3 βγάζει μάτι, όπως είχε βγάλει μάτι, παλαιότερα η προμήθειαδύο τύπων ΑΦ F16 και Mirage2000. Πιστεύω πως αν είχε εκτελεσθεί η προμήθεια των ΒΜΡ3, τώρα θα βρισκόντουσαν στην κατάσταση που βρίσκονται οι S300, σχεδόν στα σκουπίδια.
Αν και πιθανώς "off-topic",θα ήθελα να θίξω ένα θέμα που λειτουργεί προβληματικά επί του φίλιου σχεδιασμού στην ικανότητα άμυνας στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Θράκης και πιθανώς καταδικαστικά σε κάθε σκέψη διεξαγωγής επιθετικής ή αντεπιθετικής ενεργείας και μεταφοράς των επιχειρήσεων στο έδαφος του αντιπάλου:αυτόν της έλλειψης επαρκούς όγκου στρατηγικών εφεδρειών.
Οι στρατηγικές εφεδρείες είναι απαραίτητες στην εξασφάλιση διεξαγωγής τόσο αμυντικών όσο και επιθετικών επιχειρήσεων.
Όσον αφορά τις πρώτες,προσφέρουν την δυνατότητα αντικατάστασης των φίλιων απωλειών μέσω της έλευσης "φρέσκων" ενισχύσεων,της αποκατάστασης της συνοχής του πατρίου εδάφους υπό συνθήκες μερικής ή ολικής διάλυσης των "εμπρόσθιων" δυνάμεων ή στην απευκταία περίπτωση διάσπασης και διάρρηξης του συνόλου της αμυντικής τοπόθεσίας σε επιχειρησιακό επίπεδο,την δυνατότητα δημιουργίας και τάξης εναλλακτικών γραμμών άμυνας εντός του φίλιου εδάφους.
Όσον αφορά τις δεύτερες(αυτών των επιθετικών),παρέχουν εκείνον τον όγκο δυνάμεων που είναι απαραίτητος για την αντικατάσταση των απωλειών μάχης,της συντήρησης του ρυθμού και της ορμής προέλασης,της εξασφάλισης των εδαφικών κεκτημένων,της εκκαθάρισης εναπομείνοντων θυλάκων αντίστασης στα μετόπισθεν των προελαύουσων φιλίων δυνάμεων και σε δεύτερο και τρίτο χρόνο της αντικατάστασης και εναλλαγής μονάδων στην αιχμή της επιθετικής ενέργειας.
Κρίσιμη είναι η παρατήρηση πως η χρησιμότητα των στρατηγικών εφεδρειών είναι ευθέως ανάλογη της διάρκειας των πολεμικών επιχειρήσεων.Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή,τόσο αυξάνει ο βαθμός χρησιμότητας των στρατηγικών εφεδρειών ακριβώς λόγω της φθοράς που θα έχει επέλθει σις μονάδες και σχηματισμούς της πρώτης γραμμής.
Και για να το πούμε αλλιώς,όσο μεγαλύτερη είναι πιθανότητα εμπλοκής σε παρατεταμένες πολεμικές επιχειρήσεις,τόσο αυξάνεται η σημασία και η ανάγκη παράθεσης ισχυρών στρατηγικών εφεδρειών.Αν τώρα δούμε το θέμα στις δικές μας διαστάσεις θα διαπιστώσουμε πως ο συνολικός όγκος στρατηγικών εφεδρειών που είναι δυνατόν να παρατάξουν οι ΕΕΔ και ειδκότερα ο ΕΣ τόσο γενικά όσο και ειδικά στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Θράκης είναι οριακός αν δεν είναι τελείως ανεπαρκής.Πιο συγκεκριμένα στην παρούσα χρονική συγκυρία,οι στρατηγικές εφεδρείες που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων στην Θράκη συγκεντρώνονται υπό την δύναμη της ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού και είναι οι 33η και 34η Μ/Κ Ταξιαρχίες Πεζικού και η XXIV ΤΘΤ(η τελευταία τέθηκε υπό την διοίκηση της ΙΙ Μεραρχίας μόλις πρόσφατα).Οι δυνάμεις αυτές κρίνονται από τον υπογράφοντα και όχι μόνο οριακές για τις ανάγκες κάλυψης του πιθανού πεδίου μάχης στην Θράκη όσον αφορά την διεξαγωγή αμυντικών επιχειρήσεων και απλώς ανεπαρκείς για την περίπτωση που η Ελλάδα επιθυμήσει ή απλώς αναγκαστεί να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις και να μεταφέρει τον πόλεμο στο έδαφος του αντιπάλου στα πλαίσια κάποιας (αντ)επιθετικής επιχείρησης.
(συνέχεια)
Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της πολιτικά και στρατηγικά εσφαλμένης και εν πολλοίς αυθαίρετης άντίληψης που θέλει πιθανή Ελληνοτουρκική σύρραξη να είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας εξαιτίας άμεσης και "κατασβεστικής" παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα προς την κατεύθυνση της άμεσης κατάπαυσης των εχθροπραξιών.Πρέπει λοιπόν να τονισθεί στους στρατιωτικούς και κυριώς στους πολιτικούς μας ταγούς πως η παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα,όπως και αν ορίζεται αυτός,δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε δεδομένη όσον αφορά τις προθέσεις ούτε καταλυτική όσον αφορά το αποτέλεσμα.Είναι δεδομένη πως πιθανή Ελληνοτουρκική σύγκρουση θα αποφέρει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον από πολλές διεθνές δυνάμεις με αντικρουόμενα εν πολλοίς συμφέροντα,τα οποία δεν εξυπηρετούνται κατ'ανάγκην από τον άμεσο και κυρίως δίχως όρους τερματισμό των εχθροπραξιών.Είναι λοιπόν εξαιρετικά πιθανόν αυτές να διαρκέσουν αρκετά ή και πολύ περισσότερο απ'όσο θεωρείται ενδεχόμενο από την κυρίαρχη εν Ελλάδι άποψη και σ'αυτήν την περίπτωση η δυνατότητα κατοχής και παράθεσης ισχυρών στρατηγικών εφεδρειών είναι "εκ των ουκ άνευ" για τους εμπολέμους.Δυστυχώς σ'αυτήν την περίπτωση η χώρα μας βρίσκεται εξ'αρχής σε δύσκολη θέση.Η αποστέρηση μέσω των τελευταίων "αναδιοργανώσεων-αποδιοργανώσεων" του ΕΣ από ικανό όγκο εφεδρειών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη για ετοιμότητα προς αντιμετώπιση παρόμοιου ενδεχομένου-και αυτό απέναντι σε αντίπαλο που είναι σε θέση να φέρει απέναντι μας τεράστιο,για τα δικά μας δεδομένα,όγκο εφεδρειών.
Επιβάλλεται λοιπόν η λήψη άμεσων διορθωτικών μέσων.Αν θα έπρεπε να τα κωδικοποιήσουμε,αυτά θα έπρεπε να κινούνται στην λογική της αύξησης του όγκου των στρατηγικών(και επιχειρησιακών στην ΖΕ του Δ'ΣΣ) με την επανασύσταση καταργηθέντων μονάδων και σχηματισμών όπως π.χ της XXII ΤΘΤ,την δημιουργία ορισμένων νέων π.χ την δημιουργίας τουλάχιστον μια νέας ΤΘΤ και μιας Μ/Κ ΤΑΞΠΖ και της ύπαρξης επιστρατευόμενων "βαριών" μονάδων και σχηματισμών κατά το πρότυπο του Ισραηλινού στρατού.
Οι υπάρχουσες οροφές δυνάμεων και οπλικών συστημάτων είναι απαράδεκτα χαμηλές και χρήζουν άμεσης αναθεώρησης προς τα πάνω.Απαραίτητη κρίνεται η αύξηση της θητείας,η απόκτηση έστω και μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων εκμεταλλευόμενοι πιθανές ευκαιρίες από την διεθνή αγορά και κυρίως η πλήρης αξιοποίηση του υπάρχοντος υλικού μέσω επιμελούς και έξυπνου εκσυγχρονισμού του,ανασκευής του και μετασκευής του π.χ η πρόταση του Αρματιστή για μετασκευή υπαρχόντων αρμάτων μάχης σε βαριά θωρακισμένα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ,βληματοφόρων οχημάτων ΠΒ,Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μηχανικού Μάχης κ.α
@Oδυσσέα
Δυστυχώς δεν το έσωσα καθώς δεν περίμενα ότι υπάρχει περίπτωση να μην δημοσιευθεί.
Οποισδήποτε ανοίξει έναν χάρτη μπορεί να υποθέσει πιθανούς άξονες προέλασης, δεν είναι διαβαθμισμένο υλικό η ανάγνωση χαρτών και το google earth.
Αγαπητέ φίλε.
Έχεις δίκιο σε όσα γράφεις. Και εγώ πιστεύω ότι ένα πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πιθανό να είναι μεγάλης διάρκειας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί «κατάπαυση του πυρός», με εχθρικά στρατεύματα επί Ελληνικού εδάφους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Ακόμη κάποιες απόψεις μου, σχετικές με αυτά που αναφέρεις, μπορείς να τις διαβάσεις στο άρθρο «Το σχέδιο «BALYOZ» («Βαριά») και οι Ελληνικές αδυναμίες», (h--p://www.enkripto.com/2010/09/balyoz_08.html), όπου γράφω σχετικά τα ακόλουθα:
Στη παράγραφο 6.
«Στη περιοχή του Λαγού μεταφέρθηκε και το 37ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο μετέπεσε στην 37 Μ/Κ Ταξιαρχία. Το στρατόπεδο του Λαγού κατασκευάστηκε για την ΧΧΙη ΤΘ Ταξιαρχία. Τελικά η μεν 37 Μ/Κ Ταξιαρχία διαλύθηκε, η δε ΧΧΙη ΤΘ Ταξιαρχία ουδέποτε εγκαταστάθηκε στον Λαγό.»
Στη παράγραφο 9
«Οι στρατηγικές εφεδρείες της 1ης Ελληνικής Στρατιάς, αποτελούμενες από δύο Μ/Κ και μία ΤΘ Ταξιαρχίες, συνεχίζουν να παραμένουν εγκατεστημένες στη κοιλάδα του Αξιού, στις ίδιες θέσεις με αυτές του «από βορρά κινδύνου», 400 και πλέον χλμ μακριά από το πιθανό θέατρο επιχειρήσεων, «φυλάγοντας τα σύνορα με τα Σκόπια»! Και πάλι θα κάνω ανάλογες συγκρίσεις με την μάχη περί το Αφιόν το 1922, όταν η μεν Μεραρχία Ιππικού, η μόνη δηλαδή ταχυκίνητη εφεδρεία της Στρατιάς βρισκόταν 100 χλμ δυτικά του πεδίου της μάχης και δεν μετακινήθηκε από τη θέση της, οι δε Μεραρχίες του Β’ Σώματος Στρατού συνέχιζαν να παραμένουν ακίνητες 50 χλμ βόρεια του πεδίου της μάχης.»
Στις προτάσεις:
Παράγραφος 2: «Η μορφή του αμυντικού αγώνα στον Έβρο θα πρέπει να αλλάξει. Οι Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχίες που βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Έβρου θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην εμπλακούν αμέσως στον αμυντικό αγώνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την διεξαγωγή επιχειρήσεων που θα έχουν αποφασιστικά αποτελέσματα, είτε μέσω της καταστροφής σημαντικών εχθρικών δυνάμεων που θα δημιουργήσουν προγεφυρώματα δυτικά του Έβρου, είτε για τη μεταφορά των επιχειρήσεων στην Αν. Θράκη. Αυτό επιβάλει την συγκρότηση κάποιων Συνταγμάτων Πεζικού τα οποία θα αναλάβουν την διεξαγωγή άμυνας περιοχής στις ήδη υπάρχουσες οχυρωμένες αμυντικές τοποθεσίες……»
Παράγραφος 4: «Για τη διατήρηση ανοικτών των διαβάσεων ………. της Ατάρνης, της Κίρκης - Συκοράχης, της Κυριακής, του Μεγάλου και Μικρού Δερείου και άλλων δευτερευουσών, επιβάλλεται η ανάληψη της ευθύνης του υπόψη ορεινού όγκου από τώρα, από δύναμη τουλάχιστο Ταξιαρχίας Πεζικού (+), ενισχυμένης με Μοίρα ή Μοίρες Καταδρομών.»
Παράγραφος 5: «Τουλάχιστο η ΤΘ Ταξιαρχία και η μία Μ/Κ που βρίσκονται στη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, «φυλάγοντας τα σύνορα με τα Σκόπια», θα πρέπει να προωθηθούν ανατολικότερα (Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή). Και οπωσδήποτε ήταν μεγάλο λάθος η διάλυση της ΧΧΙΙας ΤΘ Ταξιαρχίας και επιβάλλεται να επανεξεταστεί η επανασυγκρότηση της.»
Ακόμη KonTim στο άρθρο που δημοσιεύτηκε εδώ με τίτλο «Είναι λογικό να καταστρέφονται τα Άρματα που αποσύρονται;», (h--p://www.enkripto.com/2010/10/blog-post_8952.html»
Α. Δημιουργία αποθέματος σε μακρά αποθήκευση
Ένας αριθμός από τα άρματα που αποσύρονται, των νεωτέρων τύπων, της πιο πρόσφατης ανακατασκευής, με ικανοποιητικό υπόλοιπο ωρών, να μη καταστραφούν, αλλά αφού υποστούν μία γενική επιθεώρηση και συντήρηση, να οδηγηθούν σε κάποιο χώρο αποθήκευσης, να καλυφθούν και να προστατευθούν με τα προβλεπόμενα για τέτοιες περιπτώσεις υλικά και να παραμείνουν σε εφεδρεία σαν πολεμικό απόθεμα.
Η υπόψη πρόταση και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό το χαμηλό κόστος. Για το είδος της προστασίας που θα απαιτηθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν πρότυπο η κατάσταση προστασίας των αρμάτων Μ60Α3.
Ο σημαντικότερος λόγος, για να εξεταστεί αυτή η πρόταση, είναι ένας: «Με ενεργή την Τουρκική απειλή, καμία απολύτως πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν μπορεί να αποκλείσει απόλυτα και κατηγορηματικά, την έστω και ελαχίστη πιθανότητα, η χώρα να οδηγηθεί σε μία πολύ κρίσιμη κατάσταση, ή ακόμη και σε πολεμική εμπλοκή, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την απαίτηση για άμεση συγκρότηση νέων μονάδων ΤΘ και ως εκ τούτου την ανάγκη για άμεση ανεύρεση αρμάτων».
…………………………………………………………………………
Επίλογος
Κατόπιν των ανωτέρω και για όσο ακόμη διαρκεί η απειλή, για την ικανοποίηση των αναγκών του στρατού σε κύριο υλικό θα πρέπει:
Οι προμήθειες εργοστασιακών συστημάτων, να αφορούν κυρίως συστήματα που έχουν αποφασιστικό ρόλο στην αποτροπή του πολέμου και στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Να μη απορρίπτουμε τις πρόσφορες μεταχειρισμένου υλικού πριν αυτές εξεταστούν σε βάθος. Να μη σκοτώνουμε τα «άλογα» όταν γεράσουν, αλλά να εξαντλούμε όλα όσα μπορούν να μας δώσουν ακόμη. Ακόμη και στο τέλος τους αντί να οδηγηθούν στο χυτήριο, θα ήταν προτιμότερο να διαλυθούν στα πεδία βολής.
ΥΓ και σε απλά Ελληνικά:
1. Στο ΚΕΤΘ και σε άλλα στρατόπεδα και σε χώρους που δεν κρατούν νερό, στρώστε αμμοχάλικο 3Α, και σταθμεύστε καμιά 250αρια Μ48 και Μ60. Στεγανοποιείστε όλα τα ανοίγματα των αρμάτων, βάλτε λάδι μακράς συντήρησης στο σύστημα κινητήρα κιβωτίου και μπόλικο γράσο παντού. Καλύψτε τα άρματα με μεγάλα καλύμματα μέχρι τους εδαφικούς και αφήστε τα να υπάρχουν για κάμποσα χρόνια. Αργότερα, μπορεί κάποιος να πει ότι χρειάζονται.
@ vaggelas:
Έχεις δίκιο ότι δεν είναι διαβαθμισμένο υλικό αυτό που έστειλες, αλλά και ο τρόπος σκέψης έχει τη σημασία του, και δε θα θέλαμε κάποιος "γείτονας" αναγνώστης του ιστοτόπου μας να γίνεται κοινωνός ελληνικών σκέψεων σχετικά με τους άξονες επίθεσης προς Ανατολάς. Δημοσιεύουμε το σχόλιό σου κόβοντας τα "επίμαχα" σημεία και ζητώντας συγγνώμη για την (αναγκαία) παρέμβαση.
Θα ήθελα να προσθέσω μερικά σχόλια σε σχέση με κάποια επιχειρησιακά ζητήματα που τέθηκαν από τον Αρματιστή: 1)Η « προωθημένη άμυνα» του ΕΣ δεν απαιτεί σημαντικές μετακινήσεις δυνάμεων. Επί της ουσίας μόνο οι στρατηγικές εφεδρείες χρειάζεται να μετακινηθούν και να αναπτυχθούν πλησιέστερα. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο ικανοποιητικά θα λειτουργήσει το σύστημα επιστράτευσης, τους χρόνους κλιμάκωσης μιας ενδεχόμενης κρίσης αλλά και από το εάν υποστούμε έναν στρατηγικό αιφνιδιασμό. 2)Εγκάρσιες οδεύσεις δεν είναι μόνο οι ασφαλτοστρωμένες, υπάρχουν ένα σωρό δρομολόγια που διασχίζουν κάθετα όλο το νομό Έβρου και τα οποία καθημερινά διασχίζουν οι Μ/Κ και ΤΘ μονάδες στην περιοχή για την εκτέλεση της επιχειρησιακής τους εκπαίδευσης. 3)Όπως ανέφερα και παραπάνω δεν χρειάζεται μεγάλος χρόνος συγκέντρωσης των δυνάμεών μας υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί ομαλά η επιστράτευση και η συμπλήρωση της πολεμικής σύνθεσης των μονάδων. Το μικρό σχετικά εύρος του μετώπου επιτρέπει τις ήδη προωθημένες δυνάμεις μας με την συμβολή και των στρατηγικών εφεδρειών, αν αυτό απαιτηθεί και αναλόγως της τακτικής κατάστασης, να επιλέξουν τον καταλληλότερο άξονα προέλασης. 4)To εδαφικό πλεονέκτημα που αναφέρεις μπορεί και ισχύει και αντίστροφα. Δεν χρειάζεται πιστεύω να επεκταθώ περισσότερο για το πρόσφορο του εδάφους της Ανατολικής Θράκης για επιθετικές ΤΘ και Μ/Κ επιχειρήσεις κι από την πλευρά μας. 5)Η αναλογία δυνάμεων δεν είναι και τόσο καταθλιπτική ειδικά αν προσμετρηθούν και οι στρατηγικές εφεδρείες του ΕΣ τότε φτάνουν το 1:1,3 ή και καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση η μετάγγιση περισσότερων Τουρκικών δυνάμεων από την Ανατολία θα σημαίνει ότι οι κύριες εφεδρείες της 1ης Στρατιάς τους ή έχουν ήδη εμπλακεί ή πρόκειται να το πράξουν πολύ σύντομα. Σε μια τέτοια περίπτωση ο αγώνας προφανώς δεν θα εξελίσσεται καθόλου καλά γι αυτούς. Συνεχίζεται...
Συνέχεια σχολίου από vaggelas:
Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ότι σε αντίθεση με τον ΕΣ οι Τούρκοι στον χώρο ευθύνης της 1ης Στρατιάς την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον (μπορεί και περισσότερο) δεν έχουν διεξάγει ΚΑΜΙΑ μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ επιπέδου «Παρμενίων/Σάρισα», κατά την οποία να δοκιμάσουν είτε τα υφιστάμενα σχέδια είτε το επίπεδο συντονισμού των επιτελείων και των μονάδων τους. Αντίθετα τέτοιες ασκήσεις εκτελούν κάθε χρόνο σχεδόν ανελλιπώς στο Αιγαίο (άσκηση «EFES») εμπλέκοντας λόγω και της φύσεως των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο θέατρο ειδικές δυνάμεις και επαγγελματίες. Τι ακριβώς μας δείχνει το παραπάνω; Πιθανολογώντας ίσως να φανερώνει μια υποβόσκουσα δυσπιστία ως προς την ικανότητα και την ποιότητα του μεγάλου όγκου των χερσαίων δυνάμεών τους να εκτελέσουν συνδυασμένες επιχειρήσεις εναντίων μιας καλά οργανωμένης και εξοπλισμένης αμυντικής τοποθεσίας. Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Κοσανέρ για το επίπεδο του ΤΣ γενικότερα επιβεβαιώνουν ως ένα βαθμό τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (και στο ηθικό τους). Κλείνοντας, το πιθανότερο σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση είναι οι Τουρκικές δυνάμεις στο συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων να τηρήσουν αμυντική στάση και ο αγώνας εκεί ουσιαστικά να εκφυλιστεί σε μονομαχία πυροβολικού. Οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας εισβολή στον Έβρο (τύπου Βαριάς) για να έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας θα προϋπόθετε την εκτέλεση στο χώρο ευθύνης της 1ης Τουρκικής Στρατιάς τουλάχιστον 2 μεγάλων διακλαδικών ασκήσεων ανάλογου μεγέθους με αυτήν της «Efes» στο Αιγαίο. Μία άσκηση για να δοκιμάσουν τα υφιστάμενα σχέδια σε πλήρη ανάπτυξη και μια δεύτερη «πρόβα τζενεράλε» για να τεστάρουν τις όποιες διορθώσεις προκύψουν και την τελική «χορογραφία». Η ολοκληρωτική απουσία τέτοιων ασκήσεων προφανώς και δεν αναπληρώνεται με την επιχειρησιακή εκπαίδευση των μονάδων τους ξεχωριστά ή την εκτέλεση εντατικών βολών των όπλων πεζικού. Με «διακλαδικές» ασκήσεις επί χάρτου σε «σεμινάρια» και ΤΑΑΣ, σοβαρές επιθετικές επιχειρήσεις δεν γίνονται. Πόσο μάλλον όταν είναι να εκτελέσουν «frontal attack» εναντίον μιας εκ των πυκνότερων και ισχυρότερων αμυντικών γραμμών μετά τον 38ο παράλληλο στην Κορέα! Όσο γι αυτούς που κόπτονται για την εκπαίδευση του ΕΣ τι θα λέγανε για την περίπτωση που τα τελευταία 10-15 χρόνια δεν είχαμε κι ΕΜΕΙΣ εκτελέσει ούτε μια Παρμενίων/Σάρισα στο Δ' ΣΣ;
@Οδυσσέα
Ευχαριστώ πολύ για την δημοσίευση
@ vaggelas 1) Για τα εγκάρσια δρομολόγια: Εγώ γράφω ότι είναι δυσχερής η μετακίνηση μιας δύναμης στη κατεύθυνση Β-Ν, όχι αδύνατη. Τα δρομολόγια, ασφαλτοστρωμένα ή σκυρόστρωτα, ακολουθούν ορεινό έδαφος και ως εκ τούτου είναι μικρής ικανότητας (διαθέτω και εγώ σχετική γνώση και κατά τη διάρκεια κρίσης και μαζικής μετακίνησης). Επίσης βρίσκονται πλησίον των συνόρων και μπορούν να προσβληθούν από το πυροβολικό του αντιπάλου. Η διέλευση 2-3 Ταξιαρχιών από συγκεκριμένες διαβάσεις, δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Άρα η συγκέντρωση πριν την έναρξη των επιχειρήσεων θα γίνει άμεσα αντιληπτή και ως εκ τούτου και οι «προθέσεις μας». 2) Και ασφαλώς το έδαφος της Αν Θράκης είναι πρόσφορο για επιχειρήσεις μεγάλων ΤΘ και Μ/Κ σχηματισμών, από δυτικά προς ανατολάς. Εννοείται όμως ότι θα πρέπει να περάσουμε τον Έβρο και ο αντίπαλος να έχει υποστεί φθορά στην αμυντική μάχη. Κατά την άποψή μου. 3) Για την αναλογία δυνάμεων, υπολογίζοντας και τις στρατηγικές εφεδρείες. Συμφωνώ για το 1:1,3. Πιθανότερο 1:1,5. Αποδεχόμαστε βεβαίως ότι και η σχετική μαχητική ισχύς του αρματικού δυναμικού των δύο αντιπάλων είναι ισοδύναμη (;;;;). Όμως η αναλογία αυτή, είναι ευνοϊκή για την διεξαγωγή του αμυντικού μας αγώνα και σε καμιά περίπτωση για βιαία διάβαση του Έβρου και προέλαση στην Αν Θράκη. 4) Σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Κοσανέρ για το επίπεδο του ΤΑ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι δηλώσεις αφορούν τον αγώνα στο Κουρδιστάν. Δεν θέλω από το πόλεμο που διεξάγεται εκεί, να βγάλω γενικότερα συμπεράσματα για τη μαχητική ικανότητα του ΤΣ. Μιλάμε για ανορθόδοξο πόλεμο. Για αντάρτικο που κρατάει πολλά χρόνια και έχει οδηγήσει τη Τουρκία σε αδιέξοδο. Πιστεύω λοιπόν ότι όταν η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αυτό το σημείο, η απαισιοδοξία, η αίσθηση για το μάταιο του αγώνα και ο διάχυτος φόβος έχει αρχίσει και κυριαρχεί στο μυαλό αυτών που στέλνονται να πολεμήσουν το αντάρτικο ή στα διάσπαρτα φυλάκια στα ορεινά περάσματα του Κουρδιστάν… Και τι θέλουμε να κάνει ο κληρωτός που πάει να υπηρετήσει τη θητεία του στη κόλαση; Να πολεμήσει για το μάταιο, ή να προστατεύσει τη ζωή του;;; Από εκεί και ύστερα αρχίζουν τα παρατράγουδα. Κάτι ανάλογο ίσως με το Βιετνάμ;;; Ή με το πρώτο διάστημα του εμφυλίου στην Ελλάδα;;; Εγώ στηρίζω την όποια άποψη έχω για τις δυνατότητες του ΤΣ σε ένα πόλεμο Ελλάδας Τουρκία, στην υπεροχή του Έλληνα μαχητή (στελεχών και οπλιτών) έναντι του Τούρκου. Το πιστεύω ακράδαντα. Έχω υπηρετήσει στον Έβρο πολλά χρόνια, διοίκησα Ίλες που είχαν πολύ καλή επάνδρωση και εκπαίδευση και γνώριζα ότι αν χρειαστεί, οι Ίλες που είχα τη τιμή να διοικήσω (2/11 ΕΜΑ, 1η και 2η /24 ΕΜΑ), μπορούσαν να εκτελέσουν τη πιο δύσκολη και απαιτητική αποστολή. Όμως αυτός που έχει την ευθύνη για τη λήψη της απόφασης, δεν μπορεί να αγνοήσει το συσχετισμό ισχύος, καθώς και άλλα δεδομένα, για μια ενέργεια ανατολικά του Έβρου. Θα το επαναλάβω όμως και ας γίνω κουραστικός. Η αποστολή του ΕΣ είναι να εξασφαλίσει την άμυνα και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας και στη συνέχεια βλέπουμε.
Προς ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ,
Στρατηγέ, (εάν το 1975 στον Έβρο τότε...)
Θερμά συγχαρητήρια για τον τεκμηριωμένο και ολοκληρωμένο τρόπο με τον οποίο παραθέσατε τις απόψεις σας. Είμαι ένας ανεκπαίδευτος, έφεδρος, Λοχαγός (ΠΖ) και δεν έχω τις δικές σας γνώσεις και εμπειρίες αλλά πιστέυω ότι το άρθρο σας είναι εξαιρετικό και εμένα με πείθει.
Εξ άλλου, επιτρέψτε μου να συμφωνήσω απολύτως μαζί σας ως προς το θέμα του πολιτεύματος: όντως, το προεδρικό σύστημα των Η.Π.Α. -και κυρίως η ύπαρξη ισχυρής Γερουσίας- αποτελεί το ιδανικό πολίτευμα για τη χώρα μας. Μάλιστα, προτείνω εκλογή Γερουσίας με τρόπο που θα απαγορεύει τον κομματικό της έλεγχο και τη μετατροπή της σε απλό συμπλήρωμα της Βουλής.
Όμως, διαφωνώ μαζί σας ως προς το ευρώ! Όσο λάθος και αν ήταν η στιγμή και ο τρόπος εντάξώς μας στην Ο.Ν.Ε., άλλο τόσο και ακόμη περισσότερο -σε βαθμό εγκλήματος- θα ήταν η επιστροφή μας στη δραχμή υπό τις παρούσες συνθήκες. Άλλωστε, δεν έχουμε απωλέσει το δικαίωμα εκδόσεως χρήματος (ευρώ) και μπορώ να σας το αποδείξω με αναφορά στη Συνθήκη της Λισσαβώνος και στο Καταστατικό της Ε.Κ.Τ. Θα χαρώ πολύ να συνεχίσω το διάλογο μαζί σας. Εάν θέλετε θα με βρείτε στο hippo@otenet.gr
Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης
Από Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2011 6:28:00 μ.μ. EEST
@Αρματιστή
Σε ευχαριστώ για την απαντηση με τις διευκρινησεις. Θα ηθελα να συμπληρωσω, πως προσωπικά θεωρώ πως ο Τ.Σ. εξακολουθει να διατηρεί ακομη την παλιά συνηθεια να εχει Redif σχηματισμους σε «εμβριακη» κατασταση, στους οποιους εχει «χρεωσει» το παλαιοτερο υλικο.
Με εκτιμηση
Από Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2011 6:28:00 μ.μ. EEST
@Αρματιστή
http://www.fox2magazine.net/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1/4727-%C2%AB%CE%97-%CE%A3%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1,-%CE%B7-%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7%C2%BB.html
Καθως φαινεται απο την φωτογραφια (2007)υπαρχουν και Μ60Α3.
Φιλικα
Ριξτε μια ματια: (μια γευση/ιδεες πιθανων αρματομαχιων για τον Εβρο)
1973 Yom Kippur War - Golan Heights Tank Battles - YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=Sa5lso5y9wg
1973 Yom Kippur War - Greatest Tank Battles - The October War_ Battle for the Sinai - YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=grPAuCW5m44
Αξιζει!
Δημοσίευση σχολίου