"Όχι άλλους λαθρομετανάστες"

Κυριακή 5 Ιουλίου 2009


Της Δωρας Αντωνιου

Συντηρητική στροφή της κοινωνίας έναντι του φαινομένου της μετανάστευσης αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue, που διενεργήθηκε για την «Κ». Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι οι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο ανήσυχοι για τις επιπτώσεις του στην καθημερινότητα, στην οικονομική και κοινωνική ζωή, σε σχέση με τη γνώμη που είχαν πριν από ένα χρόνο, όπως αυτή καταγράφηκε σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Παράλληλα, η τοποθέτηση του ζητήματος υψηλά στην πολιτική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και η αντίστοιχη ανάδειξη των παραμέτρων του από τα μέσα ενημέρωσης, αποτυπώνεται στην έρευνα, με τους πολίτες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις συνθήκες ζωής των μεταναστών, αλλά και για τα ζητήματα άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Η πρόταση για τη μεταφορά λαθρομεταναστών σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα βρίσκει θετική ανταπόκριση στο 56% των πολιτών, που στην πλειοψηφία τους επιθυμούν περισσότερο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Την ίδια στιγμή, όμως, τάσσονται υπέρ την παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας στους μετανάστες.

Η συντηρητική - αρνητική στροφή στη στάση των πολιτών έναντι της μετανάστευσης αποτυπώνεται από τις απαντήσεις στο ερώτημα τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε τη λέξη μετανάστευση. Το 29% απαντά με αναφορά στις συνθήκες ζωής των μεταναστών και το 17% στις αιτίες του φαινομένου. Οι απαντήσεις αυτές εμφανίζουν μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα που έγινε πριν από ένα χρόνο, όταν το 35% είχε αναφερθεί στις συνθήκες ζωής των μεταναστών και το 26% στις αιτίες του φαινομένου. Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζουν οι απαντήσεις που συνδέουν τη μετανάστευση με τα προβλήματα που προκαλεί (22% έναντι 14% πριν από ένα χρόνο), αλλά και με αρνητικά συναισθήματα (14% έναντι 8%). Ταυτόχρονα, όμως, αυξημένος είναι ο αριθμός των πολιτών που απαντούν ότι τους δημιουργούνται θετικά συναισθήματα (7% έναντι 3%).

Μεταστροφή

Καλούμενοι να αξιολογήσουν γενικά τις επιπτώσεις της μετανάστευσης, οι πολίτες σε ποσοστό 62% θεωρούν ότι μάλλον βλάπτει τη χώρα, έναντι 19% που θεωρούν ότι μάλλον την ωφελεί. Και σε αυτή την απάντηση καταγράφεται αρνητική μεταστροφή, καθώς πριν από ένα χρόνο το 54% θεωρούσε βλαπτική τη μετανάστευση και το 23% απαντούσε ότι ωφελεί. Αντίστοιχη αρνητική μεταστροφή καταγράφεται και στην εξειδίκευση των επιπτώσεων. Ετσι, το 52% θεωρεί ότι η μετανάστευση μάλλον βλάπτει την οικονομία, έναντι 32% που απαντά ότι μάλλον την ωφελεί. Τα αντίστοιχα ποσοστά του 2008 ήταν 47% και 40%. Το 76% των πολιτών πιστεύει ότι η μετανάστευση προκαλεί αύξηση της εγκληματικότητας, έναντι 71% πριν ένα χρόνο, ενώ το 17% θεωρεί ότι η εγκληματικότητα δεν αυξάνεται από τη μετανάστευση (έναντι 20% το 2008). Διαφοροποίηση, μικρότερη ωστόσο, καταγράφεται και στις απαντήσεις ως προς την επίδραση της μετανάστευσης στην απασχόληση. Το 48% θεωρεί ότι οι μετανάστες εργάζονται σε δουλειές που δεν θέλουν οι Ελληνες (έναντι 49% πέρυσι), ενώ το 39% θεωρεί ότι η μετανάστευση αυξάνει την ανεργία (έναντι 38% πέρυσι).

Να μπουν όρια

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που θα ήθελε αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, καθώς το 72% τη θεωρεί λιγότερο αυστηρή από όσο πρέπει (65% πέρυσι), ενώ έχει μειωθεί από 9% σε 6% το ποσοστό εκείνων που τη βρίσκει περισσότερο αυστηρή από όσο πρέπει. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., με το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι είναι λιγότερο αυστηρή από όσο πρέπει να ανεβαίνει στο 47% από 33%, ενώ το ποσοστό εκείνων που τη θεωρούν περισσότερο αυστηρή από όσο πρέπει παραμένει στο ίδιο ακριβώς επίπεδο, 11%.

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, ποσοστό 76%, οι πολίτες τάσσονται υπέρ της θέσπισης ορίου στον αριθμό μεταναστών που μπορεί να δεχθεί η χώρα. Από αυτούς, το 93% εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει φθάσει το όριο των μεταναστών που μπορεί να δεχθεί. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2008 ήταν 84%. Αύξηση από 64% σε 69% καταγράφεται στο ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι είναι πολλοί οι μετανάστες στην Ελλάδα. Οσον αφορά τη νομιμοποίηση, αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι πρέπει να γίνει υπό όρους. Το 35% απαντά ότι θα πρέπει να νομιμοποιηθούν όσοι έχουν εργασία και το 33% όσοι έχουν οικογένεια και παιδιά. Το 11% απαντά ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν όλοι (από 18% πέρυσι), ενώ σταθερό παραμένει το ποσοστό εκείνων που λένε ότι δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί κανείς (15%).

Πάντως, στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 65% ότι οι συνθήκες ζωής των μεταναστών είναι κακές (47% πέρυσι) και σε ποσοστό 87% θεωρούν ότι από τη στιγμή που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν τις ίδιες παροχές σε υγεία και εκπαίδευση με τους Ελληνες. Αυξημένο (56% έναντι 52%) είναι το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν με την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα, ενώ το 71% συμφωνεί με την πρόταση για μουσουλμανικό νεκροταφείο.

www.kathimerini.gr


4 σχόλια:

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2009 στις 12:07:00 μ.μ. EEST  
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
enkripto 6 Ιουλίου 2009 στις 2:15:00 μ.μ. EEST  

Καλημέρα Κυριάκο ,ας μείνουμε εντός θέματος καλύτερα ,ειδικά τα αμιγώς κομματικά προσπαθώ να τα αποφεύγω στο ιστολόγιο :)

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2009 στις 2:22:00 μ.μ. EEST  

Κανένα πρόβλημα...
Υπέθεσα ότι η κριτική για το πολιτικό γίγνεσθαι δεν έχει κομματική ταυτότητα όταν δεν αποκαλύπτει κανείς τη δική του, αλλά παραμένει αμιγώς έκφραση πολιτικής άποψης.
Διαφορά εκτίμησης :)
Ευχαριστώ πάντως για την προτροπή...
Καλή συνέχεια στην αξιόλογη προσπάθειά σας.

enkripto 6 Ιουλίου 2009 στις 2:44:00 μ.μ. EEST  

Nα'σαι καλά Κυριάκο,σ'ευχαριστώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP