Οι Βλάχοι- Επιστολή στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Tου Ν.Ι. Μέρτζου

Κύριε διευθυντά
Με τίτλο «Για την ταυτότητα των Βλάχων» το εν Ελλάδι Κέντρο Ερευνας Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ) μετέφρασε στα ελληνικά και κυκλοφόρησε σε βιβλίο μια συλλογή άρθρων που είχε γράψει παλαιότερα ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Thede Kal. Στις 28/6/2009 η «Κ» μας το συνέστησε σαν μοναδικό αριστούργημα. Ωστόσο, εμείς ο Αρμάνοι, οι επιλεγόμενοι Βλάχοι, όπως π.χ. η κ. Λένα Αρ. Αλαφούζου, κόρη Βαλαούρη, διαφωνούμε ριζικά. Και τούτο επειδή ο συγγραφέας:

1. Αποφαίνεται ότι ανήκουμε σε χωριστή διαβαλκανική εθνότητα που λατινοφώνησε.
2. Βεβαιώνει ότι, από τον 19ο μόλις αιώνα, πολλοί αρχίσαμε να «ελληνίζουμε» υπό την επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
3. Πιστοποιεί ότι μέχρι τον Μέγα Ναπολέοντα ήμασταν αποκλειστικά νομάδες κτηνοτρόφοι – άρα αγράμματοι και ανέστιοι, έρμαια του ελληνικού κλήρου.

4. Χρησιμοποιεί επιλεκτικά τη σχετική βιβλιογραφία και παραλείπει όσες πλούσιες πηγές τον διαψεύδουν από τον 1ο μ.Χ. αιώνα μέχρι και τον 19ο συνεχώς, όπως π.χ. οι συγγραφείς Πλούταρχος, Ιωάννης ο Λυδός, Δίων ο Κάσσιος, Θεοφύλακτος, Προκόπιος, Σιμοκράτης, Γεώργιος Παχυμέρης, Νικηφόρος Γρηγοράς, Νικήτας Χωνιάτης, Αννα Κομνηνή, Βενιαμίν εκ Τουδέλλης κ.ά., και τα ακριτικά τραγούδια έως την Αλωση.Μετά την Αλωση, Λαόνικος Χαλκοκονδύλης και όλα τα οθωμανικά Αρχεία. Μεταξύ 17ου-19ου αι., Δανιήλ Μοσχοπολίτης, Αθανάσιος Καβαλλιώτης, Leek, Pouqueville, Berard, Weygand, M. Δήμιτσας, Παπαγεωργίου κ.ά.
5. Παραδέχεται εξ ανάγκης ότι «στη μεγάλη πλειοψηφία» θεωρούμε τον εαυτό μας Ελληνα, ενώ δεν είμαστε Ελληνες. Μας αρνείται έτσι επιλεκτικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού το οποίο, όμως, απονέμει αμάχητο στους συναγωνιστές του Σλάβους των Σκοπίων και του λαθροβίου «Ουρανίου Τόξου».
Με τέτοιους όρους, όμως, ο κ. Thede Kal και ο υμνητής του στην «Κ» θα έπρεπε μάλλον να απαντήσουν σε πηγαίες ερωτήσεις που εγείρει η ιστορική πραγματικότητα.
Α. Ποιος «εξελλήνισε» τους θρυλικούς αρματολούς του Γένους πριν από τον 19ο αιώνα; Τον Ρήγα τον Βελεστινλή και τους πρωτοκαπετάνιους του 1821;
Β. Ποιος παπάς θαυματούργησε και οι «ανέστιοι νομάδες κτηνοτρόφοι Βλάχοι» έγιναν 60.000 αστοί από τον 16ο αιώνα στη Μοσχόπολη, όπου ίδρυσαν τη Νέα Ελληνική Ακαδημία και εγκατέστησαν το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο πριν αυτή η ονομαστή πολιτεία καταστραφεί τον 18ο αιώνα; Πώς διάβολο, οι τσοπαναραίοι έγιναν βαρώνοι και τραπεζίτες των Αψβούργων; Πώς έχτισαν την περιώνυμη Αγία Τριάδα στην Πέστη; Γιατί εξέδωσαν στη Βιέννη την πρώτη ελληνική εφημερίδα και τύπωσαν όλα τα έργα του Ρήγα; Πώς συνέβη και έδωσαν Μεγάλους Διδασκάλους του Γένους, εθναποστόλους, αγίους και πατριάρχες πριν υπάρξει καν Ελλάδα; Ησαν «άξεστοι» νομάδες οι χιλιάδες Βλάχοι που επί αιώνες ζούσαν σε πύργους και αρχοντικά γεμάτα βενετσιάνικα και βιεννέζικα έπιπλα, βιβλιοθήκες αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων κλασικών, αλλά και Γάλλων διαφωτιστών στα περιώνυμα βλαχοχώρια τους, όπως το Μέτσοβο, το Συρράκο, οι Καλαρρύτες, το Περτούλι και τ’ Ασπροπόταμό μας, η Σαμαρίνα, η Κλεισούρα, το Νυμφαίον, το Λιβάδι του Ολύμπου, το Κρούσοβο, η Νιζόπολη και δεκάδες άλλα, όπου έλαμπαν οι βαρύτιμες εκκλησιές τους, λειτουργούσαν οι ελληνικές σχολές τους και δημόσιες υποδομές που ούτε στο όνειρό τους έβλεπαν τότε η Αθήνα και αυτή ακόμη η Θεσσαλονίκη;
Γ. Ακαδημία Αθηνών, ζωφόρος και ανδριάντες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Ζάππειο, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, Αρσάκειο, Τοσίτσειο, Μητροπολιτικός Ναός, Οφθαλμιατρείο, Σχολή των Ευελπίδων, φυλακές Αβέρωφ, Μεταξουργείο, Ζωγράφου, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Εθνικό Νομισματικό Μουσείο, Δημοτικό Νοσοκομείο «Η Ελπίς», οικόπεδο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μπάγκειο, έγιναν χάρισμα στην Αθήνα μόλις έγινε πρωτεύουσα του ελληνισμού. Ποιος παπάς ξεγέλασε όλους αυτούς τους βλάχους και, στα καλά καθούμενα έγιναν εθνικοί ευεργέτες ενός έθνους στο οποίο «δεν ανήκουν»; Ολοι τους πάντως δεν ήσαν πολίτες ούτε κάτοικοι του τότε ελληνικού κράτους και δεν είχαν κάποια διαπλοκή μαζί του. Απλώς ήσαν άρχοντες.
Δ. Αρμάνοι Βλάχοι χάρισαν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, το Καυταντζόγλειο Στάδιο, το Καρίπειον Μέλαθρον, το ξενοδοχείο «Μεντιτερρανέ», τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Δράσις», το σύγχρονο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα κ.λπ. ενώ ακόμη ποιμαίνουν σταθερά το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, την Εταιρεία Κυρίλλου και Μεθοδίου, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών κ.ά. Μάλλον «ελληνίζουμε» κατά λάθος. Ευτυχώς, μας φώτισε ο κ. Thede Kal και, δι’ αυτού, η ιστορική «Καθημερινή», που ίδρυσε ένας Γεώργιος Α. Βλάχος!..

diktyo21.gr


2 σχόλια:

George Tsapanos 22 Ιουλίου 2009 στις 4:46:00 μ.μ. EEST  

Εμ.........της χρειαζονταν αυτης της κωλοφυλλαδας της "Καθημερινης" μια απαντηση (την οποιαν δεν καν δημοσιευσαν τα σημερινα σαινια της) η δεν της χρειαζονταν?

Εκει εχωμε καταντησει στο Καρα-Παπα-κρατιδιο,να αποελληνοποιουμε τους δημιουργους της συγχρονης Ελλαδας,σωτηρες και διατηρητες του μοναδικου Ελληνικου κομματιου ανα την υφηλιο,οπου αποκαμε ο απανταχου εκδιωχθεις Ελληνισμος,προς δοξα και λιβανισμο πρακτορισκων, κατοχων υποπτων περγαμηνων,αποσκοπουντων στην τελικη λοβοτομη μιας ακομη γενεας ωστε οι Μηδοι να διαβουν επιτελους.

Γ. Τσαπανος

Ανώνυμος 8 Απριλίου 2010 στις 3:43:00 μ.μ. EEST  

Θα ήταν σκόπιμο να διαβάσουν πολλοί Έλληνες, εφ όσον μπορούν ακόμη να διαβάσουν καθομιλουμένη καθαρεύσουσα, το βιβλίο του αείμνηστου Καθηγητή Αντωνίου Δ. Κεραμόπουλλου "Τι είναι οι Κουτσόβλαχοι" που επανεξεδόθη από την University Studio Press και την Βιβλιοθήκη Βλαχικών Μελετών.

Ο σπουδαίος επιστήμων Αντώνιος Κεραμόπουλλος, αν και σπουδαίος αρχαιολόγος, νομισματολόγος, καταπιάστηκε με το θέμα και δίδει πολύ ορθές απαντήσεις στο εν λόγω ερώτημα.

Διότι οι Κουτσόβλαχοι ήσαν και είναι Έλληνες και από τους καλλίτερους των Ελλήνων.

Από την Βλάστη της Κεντρικής Μακεδονίας κατήγετο ο ευεγέρτης της Αυστρίας Βαρώνος Νικόλαος Δούμπας (Doumbasstrasse στο Ring πάροδος της Schwarzenbergerplatz) που έδωσε τα χρήματα για να κτισθή το τελειότερο κτήριο συναυλιών του κόσμου, αυτό των Φίλων της Μουσικής στην Βιέννη.

Καθώς και ο Βέλιος με τις υποτροφίες του ιδρύματος του οποίου έχουν σπουδάσει γενεές σπουδαίων Ελλήνων Βλάχων και μη της Βλάστης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP