Στρατιωτικός νόμος στην Αίγυπτο - Υπό κράτηση ο Μόρσι, καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο Αντλί Μανσούρ

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ο αιγυπτιακός στρατός έθεσε «υπό προληπτική κράτηση» τον μέχρι χθες πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, μετά την αναστολή του Συντάγματος και ενώ μπαίνουν σε κίνηση οι διαδικασίες για τη διάδοχη, μεταβατική όπως αναφέρει ο στρατός, κατάσταση. Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο Αντλί Μανσούρ, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά τα ηνία κρατά ουσιαστικά ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, περίπου 300 στον αριθμό σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας. Αναφορές για συγκρούσεις και επιθέσεις σε συγκεντρώσεις υποστήριξης στον ανατραπέντα πρόεδρο, ενώ τη νύχτα οι δρόμοι είχαν γεμίσει με οπαδούς της αντιπολίτευσης που πανηγύριζαν.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο Μοχάμεντ Μόρσι τέθηκε υπό κράτηση -όπως αρχικά ανέφεραν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και έπειτα επιβεβαιώθηκε επίσημα- από τις στρατιωτικές δυνάμεις. Μαζί του, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πολιτικού του περιβάλλοντος, τέθηκαν υπό κράτηση και τα στελέχη του επιτελείου του αλλά αργότερα ο Μόρσι μεταφέρθηκε ξεχωριστά στο υπουργείο Άμυνας.

Το επιτελείο, ανέφερε το αιγυπτιακό πρακορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, μεταφέρθηκε στη φυλακή Τόρα έξω από το Κάιρο, όπου κρατείται ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ορκίστηκε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο Αντλί Μανσούρ, και έπειτα μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. Στον οδικό χάρτη του στρατού, ο Μανσούρ προβλέπεται να τεθεί επικεφαλής κυβέρνησης «εμπειρογνωμόνων» η οποία θα κυβερνά μεταβατικά μέχρι να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών και να επιβλέψει την διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης.

Μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων ανέφεραν πως άγνωστοι πυροβόλησαν σε συγκέντρωση περίπου 2.000 ατόμων υπέρ του Μόρσι, μετά την ανατροπή του, στο Κάιρο. Μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters αφήνουν θολό το εάν υπάρχουν τραυματίες.

Αιματηρά επεισόδια και «συνέχιση της επανάστασης»

Στους δρόμους του Καΐρου και άλλων μεγάλων πόλεων, πλήθη αντιτιθέμενων στον Μόρσι πανηγύριζαν μέχρι το πρωί την ανατροπή του. H αντιπολίτευση υποστηρίζει, φυσικά, την παρέμβαση του στρατού, με τον εγνωσμένου κύρους Μοχάμεντ ελ Μπάραντεϊ -πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ- να την χαρακτηρίζει «συνέχιση της επαναστάσης του 2011».

Οι δηλώσεις αντανακλούν το κύμα αντίθεσης στον Μόρσι και των ωκεανό διαδηλωτών εναντίον του τις προηγούμενες ημέρες, στην επέτειο της ανάληψής του από την προεδρία. Οι υψηλοί τους τόνοι φωτίζουν επίσης τον ανησυχητικό διχασμό στη βάση της αιγυπτιακής κοινωνίας, καθώς οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μπορούσαν επίσης να κινητοποιούν πλήθη υποστηρικτών τους.

Σε συγκρούσεις μετά την ανατροπή του Μόρσι τουλάχιστον 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους, όπως αναφέρει το αιγυπτιακό MENA. Οκτώ από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στο Μάσρα Ματρούχ, στο βορρά, τρεις στην Αλεξάνδρεια και τρεις στην Μίνια στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Τραυματισμοί αναφέρθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως στο Φαγιούμ όπου δέχθηκαν επίθεση τα εκεί γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων.

www.in.gr

2 σχόλια:

κλαδιανος κωνσταντινος 4 Ιουλίου 2013 στις 5:46:00 μ.μ. EEST  

Ελπιζω η ΔΔΕΕ να εχει αναπτυξη σχεδια απεγκλωβισμου ελληνων υπηκοων απο την αιγυπτο.

ΝΑΙΑΣ 6 Ιουλίου 2013 στις 6:48:00 μ.μ. EEST  

Αν ειχε ενα Μπεγλιτη,θα ηταν τωρα μια χαρα ο Μορσι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP