Κύπρος: ενοχή και άμεση φυλάκιση τεσσάρων για το Μαρί, αθώος ο Κυπριανού

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ένοχο κήρυξε την Τρίτη το Κακουργιοδικείο Λάρνακας τον πρώην υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Κώστα Παπακώστα, για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου εξ’ αμελείας στην υπόθεση της γιγαντιαίας έκρηξης στο Μαρί τον Ιούλιο του 2011, η οποία είχε αποτελέσει κομβικής σημασίας πλήγμα στην κυπριακή οικονομία.

Για την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς, κρίθηκαν επίσης ένοχοι ο πρώην διευθυντής και ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους αντίστοιχα, και ο τότε διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ανδρέας Λοϊζίδης.

Και οι τέσσερις κρίθηκαν άμεσα προφυλακιστέοι, τουλάχιστον μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε και θα παρουσιαστούν εκ νέου στο δικαστήριο για να ζητήσουν, εάν το επιθυμούν, μέσω των συνηγόρων τους, μετριασμό της ποινής τους.

Τα δεκατρία θύματα της έκρηξης ήταν στελέχη και κληρωτοί της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ.

Η έκρηξη είχε σημειωθεί στην ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, σε μεγάλο φορτίο -98 κοντέινερ- με πυρίτιδα.

Τα κοντέινερ μετέφερε το 2009 το ρωσικό πλοίο Monchegorsk, υπό κυπριακή σημαία, από το Ιράν στη Συρία, και κατασχέθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση, λόγω του εμπάργκο εναντίον της Δαμασκού.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του αναφέρει ότι από την μαρτυρία που κατατέθηκε ενώπιον του προκύπτει ότι ο Μάρκος Κυπριανού δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και ότι απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος.

Σύμφωνα με την απόφαση, τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας, ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως, αλλά ακολουθούσε την πολιτική του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι τα θύματα, πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας και αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Παπαδόπουλος Ανδρέας, είχαν αντίληψη του «κινδύνου θανάτου», αλλά έμειναν εκεί και δεν διέταξαν εκκένωση της βάσης εξαιτίας των παραλείψεων των κατηγορουμένων Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδη.

Ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού δεν είχε καμία σχέση και καμία αρμοδιότητα με την υπόθεση, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Το Κακουργιοδικείο αναφέρει, επίσης, ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για καταστροφή του φορτίου χωρίς την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πολλοί είναι οι συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί οι οποίοι βρίσκονται ακόμη έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αγανακτισμένοι και εξαγριωμένοι -μετά την απόφαση- συγγενείς των θυμάτων του Μαρί φώναζαν «Δολοφόνοι – Δολοφόνοι».

www.naftemporiki.gr

6 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 9 Ιουλίου 2013 στις 7:40:00 μ.μ. EEST  

«ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως, αλλά ακολουθούσε την πολιτική του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.»
Ὁ ὁποίος,τέως Πρόεδρος,οὔκ ἑστί του κόσμου τούτου,και οὔκ ἄπτεται της ἀμαρτίας;

Ανώνυμος 9 Ιουλίου 2013 στις 8:52:00 μ.μ. EEST  

@ ΑΧΕΡΩΝ

Κάνεις και εσύ κάποιες ερωτήσεις

Ανώνυμος 9 Ιουλίου 2013 στις 9:52:00 μ.μ. EEST  

Καλησπέρα σας. Η μη επίρριψη ευθυνών στον πρώην πρόεδρο Χριστόφια είναι η πιο σημαντική παράμετρος της υπόθεσης, δεδομένου ότι είναι αυτός ο ανώτατος στην ιεραρχία. Ο πρώην Α/ΓΕΕΦ κ. Μπισμπίκας είχε διαφωνήσει σφοδρά στην εκφόρτωση του πολεμικού υλικού τόσο με τον ΥΠΑΜ όσο και με τον πρώην πρόεδρο Χριστόφια. Για αυτό αποφασίστηκε η εκφόρτωση του υλικού από την πολιτική ιεραρχία στην περίοδο της άδειας του Α/ΓΕΕΦ όταν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΦ (Υπτγος Αργυρού, αξιωματικός εξ' εφέδρων, χωρίς θητεία ΣΣΕ) ήταν υπεύθυνος.
Λέγονται πάρα πολλά για την ανέλιξη του συγκεκριμένου στη θέση αυτή και τις σχέσεις του με την τότε πολιτική ηγεσία. Δυστυχώς ως προς την απόφαση ακόμα δεν έχω διαπιστώσει σαφείς τοποθετήσεις από τα μέσα ενημέρωσης του χώρου. Είδα όμως, σε άλλα μέσα, να μην δημοσιεύονται σχόλια επί του θέματος.
Η άγνοια σκοτώνει...και η ατιμωρησία επίσης.

ΑΧΕΡΩΝ 10 Ιουλίου 2013 στις 6:33:00 μ.μ. EEST  

«Κάνεις και εσύ κάποιες ερωτήσεις»
Ἕλα ντέ...

ΑΧΕΡΩΝ 10 Ιουλίου 2013 στις 6:35:00 μ.μ. EEST  

Και κάτι ἀκόμη,με το ἕνταλμα κατά του Πέτρου Τσαλικίδη,τί συνέχεια ὑπήρξε;

Ανώνυμος 10 Ιουλίου 2013 στις 8:15:00 μ.μ. EEST  

Η Κύπρος ζήτησε την έκδοσή του για να δικαστεί εκεί, αλλά η Ελλάδα δεν το ενέκρινε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP