Ουδέν κρυπτόν υπό την NSA
Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013
Menwith Hill, Αγγλία: Κατά το BBC, ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτρονικής παρακολούθησης της NSA παγκοσμίως. |
Σύμφωνα με αυτά, η NSA παρακολουθούσε συστηματικά τις επικοινωνίες της διπλωματικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Ουάσινγκτον, έχοντας διεξάγει τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι δύο αφορούσαν τοποθέτηση συσκευών υποκλοπών ενώ η τρίτη, τη χρήση ειδικών κεραιών για την υποκλοπή σημάτων. Μία εξ αυτών που έφερε την κωδική ονομασία «Perdido» αφορούσε στην τοποθέτηση μηχανισμού υποκλοπής και αποκρυπτογράφησης σε συσκευή φαξ, από όπου αποστέλλονταν έγγραφα προς τα υπουργεία Εξωτερικών των ευρωπαϊκών κρατών. Στο στόχαστρο των αμερικανικών υπηρεσιών βρέθηκε και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, από επιχείρηση της ΝSA με την κωδική ονομασία «Dropmire».
Ο Guardian αναφέρει συνολικά 38 στόχους παρακολούθησης, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, καθώς και διπλωματικές αντιπροσωπείες από Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Νότια Κορέα, Ινδία και Τουρκία. Η κωδική ονομασία της επιχείρησης παρακολούθησης της Ελληνικής ΜΑ/ΟΗΕ ονομαζόταν «Powel» ενώ εκείνη της Ελληνικής πρεσβείας ήταν «Klondyke». Η επιχείρηση κατά την αντιπροσωπείας της Γαλλίας στον ΟΗΕ ονομάστηκε «Blackfoot» ενώ εκείνη της Γαλλικής πρεσβείας «Wabash». Η επιχείρηση παρακολούθησης της πρεσβείας της Ιταλίας έφερε τις κωδικές ονομασίες «Bruneau» και «Hemlock».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν περιλαμβάνει ως στόχο την πρεσβεία της Γερμανίας, παρόλο που το περιοδικό Spiegel αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν στόχους εντός της Γερμανίας. Τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν τη Γερμανία σαν «συνεργάτη τρίτης τάξης», ο οποίος παρακολουθείται σε έκταση παρόμοια με τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα ή το Ιράκ σε αντίθεση με «συνεργάτες πρώτης τάξης», όπως η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία που εξαιρούνται ρητά από τις παρακολουθήσεις (και είναι γνωστές ως συμμετέχουσες χώρες στο δίκτυο Echelon).
Σε άλλο δημοσίευμα του Spiegel αναφέρεται ότι η NSA παρακολουθούσε κάθε μήνα τουλάχιστον 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και sms στη Γερμανία. Στόχος κατασκοπείας δεν ήταν μόνο η γερμανική κυβέρνηση, αλλά και η ίδια η καγκελάριος Angela Merkel. Μάλιστα, το περιοδικό συμπεραίνει ότι «η παρακολούθηση διεξάγεται με την έγκριση του Λευκού Οίκου». Επίσης, το Spiegel αναφέρει ότι προ πενταετίας η NSA ήταν υπεύθυνη για απόπειρα τοποθέτησης κοριών στο Justus Lipsius στις Βρυξέλλες, το κτίριο που πραγματοποιούνταν οι συναντήσεις της Συνόδου Κορυφής των 27. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η κατασκοπεία κατά των ευρωπαϊκών oργάνων γίνεται για την απόκτηση εσωτερικών πληροφοριών προκειμένου οι ΗΠΑ να γνωρίζουν τις πολιτικές διαφωνίες για τα διεθνή ζητήματα μεταξύ των κρατών-μελών.
Πηγή
3 σχόλια:
Η κατασκοπεία είναι όσο παλιά όσο και η πολιτική και σίγουρα κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις έδωσαν την ευκαιρία στην Ένωση (εκτός βρετανίας) για δημιουργία επικοινωνιακών προγεφυρωμάτων έναντι των ΗΠΑ και άρα ευκαιρία για μελλοντικά διπλωματικά ανταλλάγματα. Εκτός εάν βέβαια έχουμε επικοινωνιακή αντεπίθεση των ΗΠΑ και τα 'άπλυτα' ευρωπαίων πολιτικών στα μανταλάκια...
Κάποιοι ανακαλύπτουν την... Αμερική!
Υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να θεωρούσε ότι είναι ασφαλείς οι τηλεπικοινωνίες, το διαδίκτυο κλπ. κλπ.;
Όσο για τα μικρόφωνα που βρέθηκαν σε κτίρια της ΕΕ σε Νέ Υόρκη, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, μιλάμε για τεχνικές παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται ευρέως σχεδόν έναν αιώνα τώρα. Ελπίζω κάποιοι υπεύθυνοι ασφαλείας της Επιτροπής να έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους.
η δε ελληνική πλευρά θα ζητήσει και εξηγήσεις.
τι εξηγήσεις τρομάρα μας όταν μόνοι μας πηγαίνουμε και τους τα σερβίρουμε στο πιάτο? οι παρακολουθήσεις μας μάραναν? γίναμε σοβαρό κράτος που θα ζητήσουμε και τα ρέστα
Δημοσίευση σχολίου