«Μεγάλες δυνατότητες» για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013
Ο χάρτης των ερευνών της PGS |
«Μεγάλες δυνατότητες» δείχνουν να έχουν οι θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, που θα παραχωρηθούν για έρευνες υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία PGS, που διεξήγαγε τις σεισμικές έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές.
«Δεδομένων των πολλά υποσχόμενων περιοχών της Μεσογείου και του ενθουσιασμού που επικρατεί, οι θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης που θα παραχωρηθούν για έρευνες υδρογονανθράκων, δείχνουν να έχουν μεγάλες δυνατότητες», αναφέρει η εταιρεία σε σημερινή ανακοίνωσή της.
Όπως ανακοίνωσε χθες και το ΥΠΕΚΑ, η PGS διαθέτει στους ενδιαφερόμενους τα πρώτα (fast track) συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες. Σημειώνεται ότι η πλήρης επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες θα ολοκληρωθεί μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Ιανουαρίου 2014.
Στόχος των ερευνών, επισημαίνει η PGS, είναι η κατανόηση των δομών και ο εντοπισμός πετρελαϊκών συστημάτων, ενόψει της προκήρυξης διαγωνισμού από το ελληνικό δημόσιο για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα που αναμένεται στα μέσα του 2014.
Με την αξιολόγηση των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες, οι πετρελαϊκές εταιρείες σταθμίζουν τις πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αποφασίζουν αν θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς παραχωρήσεων για να προχωρήσουν στη συνέχεια στις επενδύσεις που απαιτούνται για ερευνητικές γεωτρήσεις και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον εντοπισθούν.
Η PGS έκανε στην Ελλάδα 12.500 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών, ενώ άλλα 6.000 χιλιόμετρα είναι διαθέσιμα από παλαιότερες έρευνες. Η εταιρεία διαθέτει συνδυαστικά προς πώληση στους ενδιαφερόμενους δεδομένα από 40.000 χλμ. σεισμικών ερευνών σε Κύπρο, Λίβανο και Σικελία.
Σημειώνεται ότι οι σεισμικές έρευνες έγιναν χωρίς δαπάνη του δημοσίου, το κράτος ωστόσο εισπράττει ποσοστό από τα έσοδα της PGS που προκύπτουν από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαικές εταιρείες, το οποίο κυμαίνεται από 10 έως 50 % και εξαρτάται από τον όγκο των δεδομένων που θα πουληθούν.
Πηγή: ΑΜΠΕ μέσω www.naftemporiki.gr
4 σχόλια:
Πολυ καλα νεα για την ευρυτερη στρατηγικη παρουσια της χωρας μας στην περιοχη.
Μα ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες!
προς ανωνυμο 10 και 57@ Το μνημονιο προσπαθει να σε κανει κρατος ΣΟΒΑΡΟ.Για εθνοκτονια κατηγορηστε τους κρατικοδιαιτους του 80....
κε κλαδιανέ, με όλο το σεβασμό, βάλτε λίγο φρένο στις απόψεις σας ή τουλάχιστον κρατείστε αυτές για τον εαυτόν σας.
Ήμαρτον, οι χιλιάδες αυτοκτονίες του μνημονίου με τους σαλτιμπάγκους της πολιτικής θα μας κάνουν ΣΟΒΑΡΟ κράτος?
και κάτι ακόμη, κι εσείς κρατικοδίαιτος δεν είσθε, λόγω επαγ/τος? αν δειτε το όνομά σας σε κάποια λίστα διαθεσιμότητας--οι άνθρωποι δεν έχουν ιερό και όσιο-- ελάτε τότε να μου μιλήσετε για το λυτρωτικό και εθνοσωτήριο μνημόνιο.
γιαυτό φραγμός στις σκέψεις και τα λόγια μας.
"στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί".
Δημοσίευση σχολίου