Υπέρπτηση ελληνικών νησίδων από τουρκικά μαχητικά

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 4 F-4 και 2 F-16, ο οποίος εισήλθε στις 11:02 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ Σάμου και Χίου, πραγματοποίησε στις 11:19 υπέρπτηση άνωθεν ν. Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων, στα 3000 και 5000 πόδια αντίστοιχα. Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 11:23.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό, με αντίστοιχη σύνθεση αεροσκαφών στον τουρκικό σχηματισμό, είχε επαναληφθεί ακριβώς στην ίδια περιοχή στις 16 Απριλίου 2013.

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ


Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ζητήματα ενόψει της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου.

Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, κατά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αναδείχθηκε ο κεντρικός και στρατηγικός ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν «η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας».

Διαβάστε περισσότερα...

Φορτίο όπλων και εκρηκτικών σε φουσκωτό ανοιχτά της Χίου

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013


Σοβαρή υπόθεση μεταφοράς οπλισμού και εκρηκτικών από δύο Έλληνες και δύο Τούρκους με φουσκωτό σκάφος, που εντοπίσθηκε τα ξημερώματα στη Χίο, απασχολεί την Αντιτρομοκρατική Υπηρασία.

Αναλυτικά, το πρωί σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής ακτοφυλακής, που περιπολούσε προληπτικά για παράνομους μετανάστες εντόπισε μεταξύ Χίου και Οινουσών, ένα ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος επτά μέτρων και το προσέγγισε για έλεγχο «ρουτίνας».

Οι επιβάτες του φουσκωτού δεν έκαναν προσπάθεια να διαφύγουν και στον έλεγχο που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν δύο αντιαρματικούς όλμους (σημ. Εν Κρυπτώ: μάλλον εννοούνται αντιαρματικοί εκτοξευτές), τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες και μεγάλο αριθμό έτοιμων εκρηκτικών μηχανισμών.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι τουρκικές "επιδείξεις κυριαρχίας" στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία σκληραίνει τη στάση της έναντι της Κύπρου, επιλέγοντας τις συνεχείς παρενοχλήσεις πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ ως μέθοδο πίεσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης", την Πέμπτη 25/7 τουρκική πυραυλάκατος παρεμπόδισε την πορεία ιταλικού πλοίου που ενεργούσε για πόντιση καλωδίου για λογαριασμό της κυπριακής τηλεφωνικής εταιρείας CYTA στα όρια των οικοπέδων 7 και 1, στη δυτική κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε διαψευστεί από την κυπριακή κυβέρνηση, το τουρκικό σκάφος πλησίασε και παρεμπόδισε το ιταλικό πλοίο «Odin Finder» με αποτέλεσμα το τελευταίο να ζητήσει οδηγίες και τελικά να αναγκαστεί να επιστρέψει στην Πάφο. Μονάδες του τουρκικού ναυτικού παρέμειναν στην περιοχή επί δύο ημέρες (ως το μεσημέρι του Σαββάτου 27/7) περιμένοντας ενδεχόμενη επιστροφή του ιταλικού πλοίου.

Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό (δεύτερο στη δυτική ΑΟΖ) παρενόχλησης εκ μέρους του τουρκικού ναυτικού το τελευταίο δίμηνο και είναι πλέον σαφής ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία προτίθεται να αντιδρά όσον αφορά τις συγκεκριμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Διαβάστε περισσότερα...

Η μεγάλη αναδίπλωση του Ahmet Davutoglu

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Του Κώστα Ράπτη

Αιφνιδιαστική αντικατάσταση του υπερφιλόδοξου Εμίρη του Κατάρ από τον γιό του. Ανατροπή του Mohamad Morsi από τον αιγυπτιακό στρατό και καταστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αποστασιοποίηση της Δύσης από τα ριζοσπαστικά (βλ. Τζιχαντιστικά) στοιχεία που έχουν πάρει το πάνω χέρι στο αντάρτικο κατά του καθεστώτος της Συρίας. Παρά τις διακηρύξεις της ότι ασκεί “εξωτερική πολιτική αρχών” και όχι συμφερόντων, η Άγκυρα ήταν υποχρεωμένη να αναπροσαρμοσθεί, καθώς βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πλήρους απομόνωσής της στην περιοχή (μετά το τέλος του “άξονα” με το Κατάρ) αλλά και της ταύτισής της στα μάτια της Δύσης με τους λάθος παίκτες στη συριακή σύγκρουση.

Πολύ περισσότερο, σε μία συγκυρία κατά την οποία η διαδικασία εξομάλυνσης του Κουρδικού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με αμφίβολη ακόμη έκβαση, η Τουρκία διέτρεχε τον κίνδυνο τα διαδραματιζόμενα εντός της επικράτειάς της να κριθούν εκτός των συνόρων. Οι σφοδρές συγκρούσεις (με δύο νεκρούς από αδέσποτες σφαίρες και από την τουρκική πλευρά των συνόρων) μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης al-Nosra και των Κούρδων μαχητών του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), ήτοι της αδελφής οργάνωσης του ΡΚΚ στη Βόρεια Συρία, υπήρξαν ο καταλύτης.

Εξ ου και την αναπροσαρμογή της τουρκικής πολιτικής ανέλαβε να καταστήσει σαφή, ο ίδιος ο εμπνευστής των προηγούμενων (αποτυχημένων) επιλογών: ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, τον οποίο οι φήμες ήθελαν να οδεύει προς καθαίρεση, σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια “επανεκκίνησης” της διπλωματίας της Άγκυρας.

Διαβάστε περισσότερα...

Ηττημένα μα και Ανόητα Μυαλά…


Με τον Λάζαρο Μαύρο

Λ Ε Ξ Ε Ι Σ , ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, παράγραφοι εκφωνούμενων δημηγοριών, από επισημότατα τής εξουσίας χείλη. Στη συνήθη πρακτική της εκμετάλλευσης των μνημοσύνων των υπέρ ελευθερίας θυσιασθέντων. Για τη συνηθέστατη, γνώριμη ανέκαθεν, δημαγωγία. Λέξεις, προτάσεις, παράγραφοι, όμως, οι οποίες δείχνουν - αλίμονο - πόσο αιχμάλωτη, εγκλωβισμένη, βαλτωμένη, στις προπατορικές ψευδαισθήσεις τής επί 39 χρόνια αποτυχημένης πολιτικής στο Κυπριακό, παραμένει απελπιστικά η ύπατη εξουσία:

Χ Θ Ε Σ ΣΤΗΝ Άρμου της Πάφου, για το μνημόσυνο των θυσιασθέντων στις μάχες της Τηλλυρίας το 1964 εναντίον των Τούρκων, Ανδρέα Χαραλαμπίδη και Ανδρέα Χ’’Θεωρή, εκφώνησε στον επιμνημόσυνό του ο πρόεδρος Αναστασιάδης και τα εξής:

«Οφείλομε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια συνολική και βιώσιμη λύση, εθνικά έντιμη και αξιοπρεπή, μέσα στα πλαίσια ενός αναπόφευκτου, ιστορικού συμβιβασμού, μια λύση στα πλαίσια των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, και που λαμβάνει όμως υπόψη τις νέες ευρωπαϊκές πραγματικότητες»…

Διαβάστε περισσότερα...

H αρνησιπατρία ως καριέρα

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013


Του Χρήστου Γιανναρά

H αρνησιπατρία έχει «νόημα», όταν έχει «νόημα» και η φιλοπατρία. Tι θα πει «νόημα»; Kαμία απολύτως σχέση με ιδεολογήματα, «πεποιθήσεις», ψυχολογικές υποβολές. Nόημα στη ζωή δίνουν οι στοχεύσεις, τα δημιουργικά κίνητρα, η αδιάκοπη αναμέτρηση με αιτία και σκοπό της ύπαρξης και της συνύπαρξης. Tελικά το «νόημα» μοιάζει συνώνυμο με την «ποιότητα» της ζωής.

Δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να πεισθεί εμπειρικά (όχι με συλλογιστική αποδεικτική) ο άνθρωπος της καταναλωτικής κοινωνίας ότι η «ποιότητα ζωής» δεν μετριέται με το κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά με την κατά κεφαλήν καλλιέργεια. H «καλλιέργεια», στο σημερινό πολιτισμικό μας «παράδειγμα», είναι μάλλον μια έννοια χρηστική, ατομικής ωφέλειας ή ατομικής ευχαρίστησης. Δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει σαν δίαυλος για την πρόσβαση στο «νόημα» της πατρίδας, σαν συνάρτηση «ποιότητας» της ζωής. Mιλώντας επομένως για «φιλοπατρία» σήμερα, με δεδομένα και παγιωμένα τόσα ελλείμματα σε προσλαμβάνουσες παραστάσεις, είναι σαν να διεκτραγωδούμε μιαν ερωτική αποτυχία σε άνθρωπο παντελώς ανέραστο.

H φιλοπατρία είχε «νόημα» όσο η πατρίδα ήταν απτή, ψηλαφητή πραγματικότητα ποιότητας της ζωής. Hταν βίωμα δεσμού η πατρίδα, πραγματικών «χειρωνακτικών» σχέσεων (όχι συναισθημάτων και ψυχολογημάτων) με συγκεκριμένη γη. Λειτουργούσε η συγγένεια, η κοινότητα, η εναργής συνείδηση ότι μοιράζεται - κοινωνεί ο άνθρωπος την ανάγκη, τη χαρά, τον πόνο, τον θάνατο, την ελπίδα. Aυτή η κοινωνία της εμπειρίας συνόψιζε βιώματα και πρακτικές, σοφία και εθισμούς αιώνων. Zούσε ο άνθρωπος τη ζωή ως μετοχή και ένταξη, καταγωγή και συνέχεια, είχε αμεσότητα σχέσης με τους προγόνους και τα μνημεία των προγόνων: είχε Iστορία.

Διαβάστε περισσότερα...

Γ. Μανιάτης: το α΄ εξάμηνο του 2014 τα γεωτρύπανα σε Ιόνιο - Κατάκολο

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα στο Ιόνιο και πιθανόν και στο Κατάκολο, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Μανιάτης εκτίμησε ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα έχει τελειώσει όλη η έρευνα στο Ιόνιο και θα βγουν τα αποτελέσματα για τα 15 οικόπεδα.

Διαβάστε περισσότερα...

Άμεση προσγείωση ελικοπτέρου UH-1H

Άμεση προσγείωση λόγω μερικής απώλειας ισχύος κινητήρα πραγματοποίησε χθες σε στρατόπεδο της Δράμας το ελικόπτερο UH – 1H που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αθ. Τσέλιο. Δεν υπήρξαν άλλες συνέπειες από το συμβάν, εκτός από υλικές ζημιές σε δύο ΙΧ αυτοκίνητα στο σημείο προσγείωσης του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, "την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013 και ώρα 18:00, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης της Στρατιωτικής Ηγεσίας σε Μονάδες της Περιοχής Ευθύνης της 1ης Στρατιάς, ελικόπτερο UH – 1H, κατά την διάρκεια της απογείωσης από το ελικοδρόμιο του Στρατοπέδου στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, παρουσίασε μερική απώλεια ισχύος κινητήρα.
.

Διαβάστε περισσότερα...

Υπόθεση παρεμβολέων SONAK: Δίωξη σε 19 άτομα για απιστία σε βαθμό κακουργήματος

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013


Ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε αυτή και άμεση συνέργεια άσκησε η επίκουρη Εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου κι άλλων 18 προσώπων, για την υπόθεση της προμήθειας 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης από την εταιρεία SONAK το 2001.

Εκτός του Θ. Λιακουνάκου οι διώξεις στρέφονται επίσης κατά δύο πρώην γενικών γραμματέων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Γ. Κολίρη και Ε. Βασιλάκου), ενός διευθυντικού στελέχους της SONAK και 15 αξιωματικών που συμμετείχαν στη διαδικασία εισηγήσεων και λήψης αποφάσεων για τη συγκεκριμένη προμήθεια, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην αρχηγού ΓΕΣ. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι 19 κατηγορούμενοι κλήθηκαν στην εισαγγελέα και αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Η συγκεκριμένη σύμβαση (που τυπικά παραμένει σε ισχύ!) είναι πραγματικά μια "Ιστορία με σημεία και τέρατα", όπου το Δημόσιο βρέθηκε "και κερατάς και δαρμένος": Αφ' ενός ο ΕΣ δεν παρέλαβε ποτέ το υλικό ηλεκτρονικού πολέμου που είχε παραγγελθεί (και είναι άκρως αναγκαίο), και αφ' ετέρου λόγω των σκανδαλωδών προβλέψεων της σύμβασης του 2001 (πχ. προκαταβολή 35 εκ. Ευρώ επί συνολικής αξίας προγράμματος 72 εκ. Ευρώ, ενώ συνήθως η προκαταβολή δεν ξεπερνά το 40%) η διατησία που έγινε το 2007 δικαίωσε την SONAK, επιδικάζοντάς της 3 εκ. Ευρώ και επιτρέποντάς της να κρατήσει την προκαταβολή και τις εγγυητικές επιστολές!


Διαβάστε περισσότερα...

Alenia: Παραδόθηκε το πρώτο τουρκικό ATR72-600 TMUA

Την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους ATR72-600 TMUA (Turkish Maritime Utility Aircraft: τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής χρήσης) στη Διοίκηση Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων (TDK: Turk Deniz Kuvvetleri) ανακοίνωσε η κατασκευάστρια ιταλική Alenia Aermacchi.

Το αεροσκάφος αποτελεί το πρώτο από την τουρκική παραγγελία οκτώ αεροσκαφών ATR72, εκ των οποίων τα δύο είναι της έκδοσης ATR72-600 TMUA και τα υπόλοιπα έξι της έκδοσης ATR72-600 TMPA (Turkish Maritime Patrol Aircraft: τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας) που είναι εξοπλισμένα για αποστολές ναυτικής περιπολίας και ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Σε σύγκριση με τη βασική έκδοση ATR72-600, τα δύο αεροσκάφη της έκδοσης TMUA, τα οποία τροποποιήθηκαν στο εργοστάσιο της Alenia Aermacchi στο Capodichino της Νάπολης και το Caselle του Τορίνο, έχουν τις ακόλουθες διαφορές: νέα συστήματα επικοινωνιών, σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF) και οθόνες απεικόνισης τακτικής κατάστασης και επικοινωνιακά συστήματα για χρήση από το πλήρωμα. Τα αεροσκάφη μπορούν εύκολα να αναδιαμορφωθούν για μεταφορά φορτίου, τη μεταφορά προσωπικού ή και μικτής διαμόρφωσης (φορτίου και προσωπικού).

Διαβάστε περισσότερα...

Παν-κουρδικό συνέδριο στα σκαριά...

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Κούρδοι από την Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία συμφώνησαν να οργανώσουν ένα παν-κουρδικό συνέδριο, για να ξεπεράσουν τους ιστορικούς διχασμούς και να προετοιμαστούν για να εκμεταλλευτούν πλήρως την αναταραχή στην περιοχή.


Οι Κούρδοι, που συχνά περιγράφονται ως το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο χωρίς δικό του κράτος, θεωρούν τα σύγχρονα σύνορα που έχουν διαρέσει την πατρίδα τους το "Μεγάλο Κουρδιστάν" ως μια ιστορική αδικία. Η γεωπολιτική καταδίκασε τους Κούρδους να ζουν σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, και οι δικές τους αντιμαχόμενες ιδεολογίες και παραταξιάκοί ανταγωνισμοί έχουν εμποδίσει την επίτευξη ευρύτερης ενότητας, και μάλιστα έχουν προκάλέσει και ένοπλες εμφύλιες συγκρούσεις.

Αντιπρόσωποι από 39 κουρδικά κόμματα συμμετείχαν σε μια συμβολική συνάντηση στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν της Δευτέρα 22 Ιουλίου, αν και οποιεσδήποτε κοινές πρωτοβουλίες, και πολύ περισσότερο η πολιτική και θεσμική ενότητα που κάποιοι ονειρεύονται, απέχουν ακόμα πολύ.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθησαν στην Τουρκία οι δολοφόνοι των δυο μητροπολιτών που είχαν απαχθεί στη Συρία

Διαβάστε περισσότερα...

η δράση της 31 Μοίρας Καταδρομών στον Αττίλα

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Άνδρες της 31ΜΚ, φωτογραφία
μέσω Σάββα Βλάσση 
Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης*

Αττίλας 1

Η 20ή Ιουλίου βρήκε την 31 ΜΚ σε δύσκολη κατάσταση, αλλά αξιόμαχη. Παρά τις απώλειες και τον κάματο των ανδρών από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα και τις μετά από αυτό επιχειρήσεις ελέγχου της κατάστασης, η Μοίρα ανέλαβε αμέσως αποστολή. Ο διοικητής Καταδρομών Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κομπόκης ενημέρωσε τον Ταγματάρχη Μανιάτη και μίλησε στους άνδρες, εμψυχώνοντάς τους. Περί τις 07.30 ένας ένας οι λόχοι της Μοίρας ξεκινούσαν για τον χώρο εξόρμησης στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας, δυτικά του Αγίου Ιλαρίωνα. Διμοιρία μόνο του 13 ΛΚ παρέμεινε ως φρουρά του ΡΙΚ. Ακολουθώντας το δυτικό δρομολόγιο για Κυρήνεια, μέσω Αγίου Ερμολάου, η Μοίρα ανέβηκε στον Πενταδάκτυλο και παρά το ότι ένα τμήμα της δέχθηκε εχθρικά πυρά από το χωριό Πιλέρι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνδρες, κατάφερε να αφιχθεί στον Προφήτη Ηλία, οπότε και επιδόθηκε σε αναγνωρίσεις, ενημερώσεις και την έκδοση διαταγών. Στο μεταξύ, περίμενε τη συμπλήρωση της δύναμής της με την ολοκλήρωση της επιστράτευσης. Για την καταδρομική ενέργεια όμως που θα αναλάμβανε το βράδυ, η δύναμή της δεν ξεπερνούσε τους 150 άνδρες! Αποστολή των Καταδρομέων ήταν -σύμφωνα με το σχέδιο- η κατάληψη της στρατηγικής σημασίας στενωπού Αγύρτας, απ’ όπου διερχόταν η οδική αρτηρία Λευκωσίας - Κηρύνειας. Οι τρεις Μοίρες, υποβοηθούμενες από την επιστρατευόμενη 34 ΜΚ, θα ενεργούσαν από δυσμάς και ανατολάς, προκειμένου να καταλάβουν συγκεκριμένα υψώματα εκατέρωθεν της διάβασης, ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχό της.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση Μανιάτη με τον τούρκο πρεσβευτή για τον αγωγό ΤΑΡ

Η επιλογή του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρέθηκε την Τρίτη στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κερίμ Ουράς.

Ο αγωγός TAP αποτελεί τη συνέχεια του αγωγού TANAP που θα διασχίζει την Τουρκία και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, ο αγωγός φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία και σηματοδοτεί μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται και για τις δύο χώρες, με επενδύσεις που αφορούν στα έργα κατασκευής και μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα έργα αυτά θα προχωρήσουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρεσβευτής χαρακτήρισε την εξέλιξη που αφορά στην επιλογή του αγωγού TAP ως παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα...

«Ριζική αναδιάρθρωση» και ιδιωτικοποίηση των τριών αμυντικών βιομηχανιών

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Συγκεκριμένα, τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την ιδιωτικοποίηση των τριών εταιρειών εντός του 2014, «ή/και τη διευκόλυνση πώλησης επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους».

Διαβάστε περισσότερα...

22 Ιουλίου 1974: Η κατάρριψη των τουρκικών F-102


Το εικονιζόμενο F-5A με SN 66-9137 θεωρείται ένα από τα δύο
ελληνικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην αερομαχία.
Προσέξτε την κόκκινη γραμμή στο κάθετο σταθερό.
(φωτογραφία: Πτήση / Θ. Βρανάς, μέσω Ν. Τσελεπίδη)  
Στις 22 Ιουλίου 1974, η αεροπορική δραστηριότητα πάνω από το Αιγαίο ήταν εξαιρετικά αυξημένη, καθώς η τουρκική εισβολή στην Κύπρο συνεχιζόταν και η τουρκική αεροπορία προέβαινε σε μαζικές παραβιάσεις του F.I.R. Αθηνών. Στα ελληνικά αεροδρόμια, οι χειριστές βρίσκονταν μέσα στα κόκπιτ των αεροσκαφών, σε ετοιμότητες των δύο ή πέντε λεπτών. Μεταξύ αυτών, ο υποσμηναγός Ι. Δινόπουλος και ο ανθυποσμηναγός Θ. Σκαμπαρδώνης, χειριστές της 337 ΜΑΗ (Μοίρας Αναχαίτισης Ημέρας) που έδρευε τότε στην 111 ΠΜ της Ν. Αγχιάλου.

Γύρω στις 13.30 οι δύο χειριστές έλαβαν διαταγή απογείωσης. Λόγω βλάβης στον ασύρματό του, ο Δινόπουλος διέταξε τον Σκαμπαρδώνη να ηγηθεί του σχηματισμού ως Νο 1, όπως και έγινε. Ο Σκαμπαρδώνης ακολουθώντας τις οδηγίες του σταθμού ραντάρ του Πηλίου ("Joker") κατευθύνθηκε προς το Β. Αιγαίο, ενώ ο Δινόπουλος τον ακολουθούσε καλύπτοντάς τον από ψηλότερα. Μετά από μερικές αλλαγές ύψους και κατεύθυνσης (ενδεχομένως λόγω της πολλαπλότητας των ιχνών εκείνη την ημέρα), ο Σκαμπαρδώνης διατάχθηκε να κατευθυνθεί προς την περιοχή μεταξύ Αγ. Ευστρατίου και Λήμνου, σε ύψος 20.000 πόδια.

Ενώ βρισκόταν ακόμα σε άνοδο στα 18.000 πόδια, ειδοποιήθηκε από το Joker ότι τα εχθρικά ίχνη πλησίαζαν και σχεδόν αμέσως είδε δύο τουρκικά F-102 σε κλειστό σχηματισμό στα αριστερά του, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 200 μέτρα. Αμέσως έστριψε σκληρά αριστερά προκειμένου να βρεθεί πίσω τους, ενώ και τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν το ίδιο, προσπαθώντας να βρεθούν στην "ώρα 6" του ελληνικού F-5.

Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρος ο Μαριαν Κολα σε συμπλοκη με ανδρες των ΕΚΑΜ

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013


Νεκρος από τα πυρά των αστυνομικών έπεσε τα ξημερώματα, μετά από συμπλοκή στα βουνά του Σουλίου, ο Μαριάν Κόλα, ένας από τους αλβανούς δραπέτες των Φυλακών Τρικάλων ενώ κατόρθωσε να ξεφύγει ο συνεργός του, Ιλίρ Κούπα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δραπέτες ήταν οπλισμένοι και τους αντιμετώπισαν οι άνδρες των ΕΚΑΜ.

Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε στο πόδι και ένας αστυνομικός, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στα Ιωάννινα. Ο αστυνομικός που τραυματίστηκε είναι άνδρας των ΕΚΑΜ και φέρει διαμπερές τραύμα στην κνήμη.

Διαβάστε περισσότερα...

"Αν με άφηναν θα τους είχα βυθίσει"

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Με "αν" δε γράφεται η ιστορία, λένε. Κι όμως για όσους έχουν ζήσει τραγωδίες, είναι αναπόφευκτο να κοιτούν πίσω και να αναρωτιούνται αν κάτι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά. Και αν η τραγωδία εκτυλίχθηκε σε εθνικό και όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, και πάλι δεν μπορεί να αποφύγει κανείς το ερώτημα, τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά.

Τον Ιούλιο του 1974 η Ελλάδα διέθετε τέσσερα υποβρύχια τύπου 209-1100, που είχαν παραληφθεί το 1971-1972 και αποτελούσαν ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα τους. Το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου 1974 δύο εξ αυτών, τα "Γλαύκος" (S-110) και "Νηρεύς" (S-111), απέπλευσαν από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Aρχικός προορισμός ήταν η Ρόδος, αλλά οι κυβερνήτες ενημερώθηκαν συνοπτικά προ του απόπλου για το "Σχέδιο Κ". Το επόμενο πρωί, και ενώ ήδη εκδηλωνόταν η τουρκική εισβολή, τα δύο υποβρύχια, ευρισκόμενα στις Κυκλάδες, έλαβαν να εντολή να κατευθυνθούν εν καταδύσει προς Κύπρο, με μέτρα αμύνης "ως εν πολέμω". Η εντολή αυτή ανακλήθηκε, ξαναδόθηκε και ανακλήθηκε για δεύτερη φορά, όταν το "Γλαύκος" απείχε 45 ν. μίλια από την Κύπρο. Το ερώτημα, πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η επάμβασή τους την τελική έκβαση, παρέμεινε αναπάντητο.

Ο τότε κυβερνήτης του "Γλαύκου" Β. Γαβριήλ, πριν αποβιώσει το 2010, μίλησε για τα γεγονότα του 1974 σε μια συνέντευξη που δόθηκε το 2007 στον δημοσιογράφο Δημήτρη Ζαφειρόπουλο της εφημερίδας "Ελεύθερος Κόσμος". Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η αφήγησή του, και ιδιαίτερα οι εκτιμήσεις του για το πιθανό αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης υποβρυχιακής επίθεσης στον τουρκικό αποβατικό στόλο.

Διαβάστε περισσότερα...

Ξαναρχίζει ο πόλεμος Τουρκίας-ΡΚΚ μέσω Συρίας; Oλόκληρη η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013


Πέρα από σποραδικές αναφορές μόνον όταν τύχει και διαρρεύσει κανένα βίντεο από τις φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα στον Συριακό εμφύλιο, λίγοι πλέον στην Ελλάδα ασχολούνται με το τί συμβαίνει στην Συρία αλλά και στους Χριστιανούς ορθόδοξους της χώρας, αρκετοί των οποίων έχουν διαβατήρια της Ελληνικής Δημοκρατίας. Για τους απαχθέντες και πιθανόν δολοφονηθέντες ιεράρχες δεν ασχολείται σχεδόν κανείς,εκτός ίσως από την ομάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥπΕΞ αλλά και αυτό δεν είναι βέβαιο πια. Ένα πράγμα που δε μπορεί ν' αμφισβητήσει κανείς στον Σάββα Καλεντερίδη είναι η βαθιά γνώση της Τουρκίας αλλά και του Κουρδικού ζητήματος -άσχετα αν συμφωνεί  ή διαφωνεί μαζί του- και να που αυτά τα δύο συναντώνται στον Συριακό εμφύλιο. Και το εύλογο ερώτημα είναι το εξής: Ελληνική πολιτική υπάρχει για το ζήτημα αυτό; Ασχολείται κανείς πάνω από το επίπεδο Συμβούλου Πρεσβείας Β ή του κρυπτογράφου βάρδιας; Ακολουθεί η ανάρτηση του skal:


Διαβάστε περισσότερα...

Τον μοναδικό επιζήσαντα του ΝORATLAS 52-133 τίμησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής

Τον παλαιό καταδρομέα Αθανάσιο Ζαφειρίου, ο οποίος είναι ο μόνος επιζήσας από την συντριβή του ελληνικού ΝORATLAS 52-133, που ερχόταν στην Κύπρο για βοήθεια κατά την τουρκική εισβολή, τίμησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Το ΝORATLAS 52-133 χτυπήθηκε από ελληνοκυπριακά πυρά, πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, γιατί μέσα στην νύχτα είχε εκληφθεί ως τουρκικό.

Στην διάρκεια συγκινητικής τελετής ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι στο πρόσωπο του Αθανάσιου Ζαφειρίου «τιμούμε και όλα τα αδέλφια μας που ήρθαν εδώ για να υπερασπίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και έχασαν τη ζωή τους σε εκείνο το τραγικό λάθος της ασυνεννοησίας».

Διαβάστε περισσότερα...

Σαμαράς προς Γκρούεφσκι: Ανάγκη πραγματικής και όχι κατ' επίφασιν λύσης

Θέμα πολιτικής βούλησης και όχι διαδικασίας είναι η επίλυση του προβλήματος σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε επιστολή του ομολόγου του Ν. Γκρούεφσκι, με την οποία υποβάλλεται πρόταση σύστασης ενός νέου μηχανισμού αναζήτησης της λύσης.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας στην πρόσκληση για απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών, επισημαίνει ότι η υφιστάμενη διαδικασία για επίλυση του ζητήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας και το γεγονός πως το πρόβλημα έχει μείνει άλυτο επί 18 χρόνια προφανώς δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η δέσμευση της ΠΓΔΜ στη διαδικασία Νίμιτς είναι «πραγματική ή προσχηματική».

Στην απάντησή του, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι η πρόταση του Γκρούεφσκι για ορισμό δύο νέων διαπραγματευτικών ομάδων με πολιτική εντολή δεν προσφέρει προστιθέμενη αξία στην υπάρχουσα διαδικασία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει πλήρη πολιτική εντολή στον εκπρόσωπό της που μετέχει στη διαδικασία Νίμιτς και δεδομένου ότι η Ελλάδα ήδη έκανε ορισμένες ενδεικτικές κινήσεις καλής θέλησης - όπως όταν συμφώνησε στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ.

Διαβάστε περισσότερα...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP