Υπό την απειλή της ραδιενέργειας η Ιαπωνία

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Για ενδεχόμενη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3 προειδοποίησε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως πως σε περίπτωση έκρηξης «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα» και υπενθύμισε την αντίστοιχη χθεσινή έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού, που απέχει 250 χλμ από το Τόκιο.

«Είναι πιθανό η έκρηξη αυτή να οφείλεται στη συγκέντρωση υδρογόνου στο ανώτερο τμήμα του κτηρίου, όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας», ανέφερε.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο, ειδικοί στη βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι ανακοίνωσαν σήμερα πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.

Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku διαβεβαίωσε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώοι και αβλαβείς. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, ωστόσο πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.

Η ραδιενέργεια αποδίδεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας, ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι θα μπορούσε να φτάσει τους 10.000.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις δεν έκαναν λόγο για περισσότερους από 1.800 νεκρούς. Σήμερα πάνω από το 600 σοροί ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

Στα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι αρχές έχουν χάσει επαφή με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον σεισμό και το τσουνάμι.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η διακοπή λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων έπειτα από την καταστροφική σεισμική δόνηση ενδέχεται να προκαλέσει ελλείψεις στην τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα, ιδίως στην περιοχή του Τόκιο.

Έτσι, η κυβέρνηση κάλεσε τους χρήστες, και ιδίως τις επιχειρήσεις, να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση, προκειμένου να εξοικονομηθούν αποθέματα.

Στο μεταξύ, η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για το μέγεθος του σεισμού, στους 9 βαθμούς από 8,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το γεωφυσικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) είχε αναφέρει ότι το μέγεθος της δόνησης ήταν 8,9 βαθμών. Γεωφυσικός της αμερικανικής υπηρεσίας είπε στο CNN ότι ο σεισμός μετακίνησε την Ιαπωνία κατά σχεδόν 2,4 μέτρα και μετέβαλε τον άξονα της γης κατά περίπου 8 εκατοστά.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Ναυτεμπορική

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP