Παρεμπόδισαν ιταλικό πλοίο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Κατειλημμένοι από το σύνδρομο του επεκτατισμού και την (κατά τον κ. Νταβούτογλου) ψυχολογική τους ανάγκη να αισθάνονται ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνική θάλασσα, οι Τούρκοι προσπάθησαν να εμποδίσουν ακόμη και τη διέλευση ενός ιταλικού πλοίου που κινούνταν στα διεθνή ύδατα νοτίως της Καρπάθου και σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Το βράδυ του Σαββάτου 12 Μαρτίου, το ιταλικό εμπορικό πλοίο «Explora» έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την Κύπρο και τελικό σταθμό το Ισραήλ. Το ιταλικό πλοίο μελετούσε τη διαδρομή, στην οποία θα ποντιστεί οπτική ίνα, που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ.

Μάλιστα, η πλοιοκτήτρια ιταλική εταιρεία είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση τις σχετικές άδειες, προκειμένου να χαρτογραφηθεί η διαδρομή που σχεδιάζεται να γίνει η πόντιση της οπτικής ίνας, δεδομένου ότι οι εργασίες θα γίνουν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με απόλυτη σαφήνεια δηλαδή, η ιταλική πλευρά αναγνώρισε ότι στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου η υφαλοκρηπίδα ανήκει στην Ελλάδα. Η Αθήνα εξέδωσε μάλιστα και σχετική navtex, με την οποία δινόταν η απαραίτητη άδεια στην ιταλική πλευρά να χαρτογραφήσει την περιοχή που στη συνέχεια θα ποντιστεί η οπτική ίνα.

Η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε για την επικείμενη δραστηριότητα του «Explora», προφανώς από τη navtex, και αποφάσισε να αναλάβει δράση, για να προασπίσει τα συμφέροντά της, παρά το γεγονός ότι η αντίδρασή της δεν εδράζεται πουθενά.

Η τουρκική κορβέτα «Μπαντίρμα» λοιπόν προσέγγισε το ιταλικό «Explora» και με την απειλή χρήσης βίας κάλεσε το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου να απομακρυνθεί από την περιοχή, επειδή δήθεν έπλεαν πάνω από τουρκική υφαλοκρηπίδα. Όμως, το ιταλικο σκάφος δεν έκανε έρευνες και επιπλέον κινούνταν σε διεθνή ύδατα, άρα οι Τούρκοι δεν νομιμοποιούνταν να αποστείλουν πολεμικό πλοίο, απειλώντας εμμέσως ότι θα χρησιμοποιήσουν βία. Πολύ περισσότερο δε, που το «Explora» έπλεε πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα και η ιταλική πλευρά είχε λάβει όλες τις σχετικές άδειες από το ελληνικό κράτος, που στην περίπτωση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μπορεί να ασκήσει όλα τα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Το επεισόδιο δεν κλιμακώθηκε. Το ιταλικό πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του, οι Τούρκοι κατέγραψαν τη διαφωνία τους με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (η οποία ωστόσο αναγνωρίστηκε από ένα τρίτο κράτος, που ευθυγραμμίστηκε απολύτως με τις ελληνικές απόψεις και το διεθνές δίκαιο), ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην αποστείλει πολεμικό πλοίο στην περιοχή, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας έντασης.

Χθες Τρίτη, 15 Μαρτίου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έκανε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την παρεμπόδιση του ιταλικού πλοίου

Πρώτο Θέμα

3 σχόλια:

Ανώνυμος 18 Μαρτίου 2011 στις 6:25:00 μ.μ. EET  

το νέο πιο είναι; ότι οι τουρκοι παρεμποδισαν ιταλικό πλοιο ή ότι θα συνδεθει η Ιταλία με το Ισραηλ με οπτική ίνα (!!) ;

Ανώνυμος 18 Μαρτίου 2011 στις 11:37:00 μ.μ. EET  

Νομιζω το νεο ειναι κατα ποσο η ελληνικη κυβερνηση εχει δημιουργησει "Ιμια Νο2" οπως ισχυριζονταν το αλλο δημοσιευμα http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=18349&Itemid=141

Ανώνυμος 20 Μαρτίου 2011 στις 1:31:00 π.μ. EET  

Aν δεν έχει αστρόπλοια και ρωγμές στο έδαφος δεν έχει "δημιουργήσει" τίποτα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP