Η απαξιωμένη αστυνομία μιας ανοχύρωτης χώρας

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Toυ Κώστα Ροδινού

Ο Σον Κόννερυ, σε μια σκηνή από τους «Αδιάφθορους», πάνω σε μια γέφυρα του Σικάγου, θαρρώ πως λέει ό,τι «καθήκον του αστυνομικού είναι να παραμένει ζωντανός και να γυρίζει σπίτι του».

Χθες, δυο αστυνομικοί, στο άνθος της ηλικίας τους, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας, από στυγνούς εγκληματίες.

Για δυο-τρείς μέρες, θα εκφράσουμε όλοι, τον αποτροπιασμό και την οδύνη μας. Θα συνειδητοποιήσουμε ότι είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Που παίρνουν ένα χαμηλό μισθό και παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα.

Πολύ σύντομα θα ξεχαστούν. Ούτε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας θα οργανωθούν για χατίρι τους, ούτε σύμβολα αντίστασης θα γίνουν, ούτε τα ονόματά τους θα δοθούν σε δρόμους, ούτε συζητήσεις θα στηθούν στην τηλεόραση…

Θα μας απασχολήσουν, ως περιστατικά της επικαιρότητας, μέχρι που άλλα γεγονότα, πιο σημαντικά , θα έρθουν να πάρουν τη θέση τους.

Και θα ξεχαστούν…Είναι το μόνο βέβαιο.

Ζωντανή και αγιάτρευτη θα μείνει η πληγή και η απώλεια στους οικείους τους…

Ποιος θυμάται, έστω και έναν αστυνομικό, που έπεσε την ώρα του καθήκοντος;

Και στην επόμενη διαδήλωση, μόλις τους αντικρύσουμε, θα ακουστεί το πιο αποκρουστικό σύνθημα της μεταπολίτευσης, «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι».

Οι αστυνομικοί, δεκαετίες τώρα, είναι οι εύκολοι στόχοι και τα εύκολα θύματα. Οι βολικοί αποδέκτες της οργής μας.

Θεωρείται «μαγκιά» να τους προκαλείς και να τους βρίζεις.

Το έχουμε κάνει όλοι μας!

Θεωρούνται ξένα σώματα. Εχθροί της κοινωνίας και της δημοκρατίας. «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι, φασίστες, όργανα καταστολής, στόκοι…» . Όλα αυτά μαζί και ακόμα περισσότερα.

Δεν τους έχουμε σε καμιά εκτίμηση.

Πουθενά αλλού οι αστυνομικοί δεν είναι τόσο απαξιωμένοι στη συνείδηση της κοινής γνώμης, όσο εδώ στην Ελλάδα.

Πουθενά αλλού ο πολίτης δεν αυθαιρετεί, με τέτοια αναίδεια, απέναντι σε εντεταλμένα όργανα του κράτους.

Το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;» θεωρείται μαγκιά και επίδειξη πνεύματος αντίστασης!

Και ο ατυχής νεαρός, που μόλις βγήκε απ’ τη σχολή, πρέπει να ξέρει τον κάθε μεγαλοσχήμονα που περνάει με κόκκινο ή παρκάρει αυθαίρετα. Τον κάθε καβαλημένο, που ισχυρίζεται ότι βρέθηκε μια ώρα στο Πολυτεχνείο και παριστάνει τον επαγγελματία αντιστασιακό. Τον κάθε κακομαθημένο γόνο ή το χαμηλόβαθμο στέλεχος, ακόμα και των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων!

Ο αστυνομικός πρέπει να στέκεται σούζα! Γιατί, έτσι και τολμήσει να δράσει, ξέρει τι τον περιμένει….

Και, όμως, πουθενά αλλού δεν τους χρησιμοποιούν τόσο βάναυσα και δεν τους αναθέτουν τόσο αλλότριες προς τα καθήκοντά τους δουλειές.

Από πού ν’ αρχίσω;

Ιδιωτικές εταιρείες, όπως οι ποδοσφαιρικές ομάδες, τους θέλουν για να επιτηρούν τους οργανωμένους οπαδούς τους.

Κάθε μεγαλο-επιχειρηματίας, κάθε μεγαλο-δημοσιογράφος, «γνωστός καλλιτέχνης» και νεοσσός της πολιτικής που ….σέβεται τον εαυτό του, έχει αστυνομική προστασία. Προσδίδει κύρος η φύλαξη! Και οι αστυνομικοί καταντούν ….βοηθητικοί υπάλληλοι «γενικής χρήσεως», από τα ψώνια της λαϊκής, μέχρι τη συνοδεία των κυρίων στα πολυτελή καταστήματα.

Τους έχουμε να δουλεύουν σε άθλια κτίρια, να συντάσσουν αναφορές και μηνύσεις, να επιβεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής, να εκδίδουν ταυτότητες και διαβατήρια, να επιδίδουν κλήσεις για τα δικαστήρια και από την άλλη τους θέλουμε επί τόπου ακόμα και για ψύλλου πήδημα.

Και στο πρώτο ατόπημα, στην πρώτη γκάφα, εμείς οι ….αλάνθαστοι, το απολαμβάνουμε να τους γελοιοποιούμε!

Κάνουμε σήριαλ τα λάθη τους και υποβαθμίζουμε τα επιτεύγματά τους. «Το καθήκον τους έκαναν», σιγά μη τους δώσουμε και θάρρος!

Δεν είναι όλοι τους άγγελοι, όπως κανένας επαγγελματικός κλάδος δεν απαρτίζεται από αγγέλους.

Ένας κακός αστυνομικός είναι το ίδιο, με τον διαφθαρμένο εφοριακό, τον επίορκο δικαστικό, τον ασυνείδητο γιατρό, τον ανέντιμο υπάλληλο που θέλει γρηγορόσημο για να κάνει τη δουλειά του.

Όσους αστυνομικούς και να προσλάβουμε, όσο καλά και να τους εκπαιδεύσουμε, όσα μέσα και να τους παράσχουμε, αν η κοινωνία δεν συνειδητοποιήσει ότι και αυτά τα παιδιά, είναι παιδιά μας, τίποτα δεν θα αλλάξει.

Θα θεωρούνται «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι…»

Θα εκτελούνται, εν ψυχρώ, στους δρόμους από οργανωμένους εγκληματίες.

Και η κοινωνία θα χύνει μερικά δάκρυα της στιγμής και θα τους ξεχνάει την επομένη….

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων
Εύχομαι να είναι τα τελευταία θύματα, αλλά ξέρω ότι δεν θα είναι…..

http://www.antinews.gr

7 σχόλια:

big 2 Μαρτίου 2011 στις 11:18:00 π.μ. EET  

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ .ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑΝ ? ΑΛΕΞΙΘΡΑΥΜΑ,ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΟ Ή ΠΛΑΚΑ ? ΠΟΙΟΣ ΜΕΤΡΗΣΕ ΠΟΣΟΙ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΚΛΕΜΜΕΝΟ,ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΓΙΑ ΒΟΛΤΑ ΑΠΟ
ΜΙΚΡΟΚΛΕΦΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΠΟΡΕΥΟΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ? ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΝΑ ΓΡΑΦΩ .ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΚΡΑ ...ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ .

Tommygun 2 Μαρτίου 2011 στις 3:55:00 μ.μ. EET  

Σημερα ειναι μερα πενθους. Σεβομενος τον πονο των οικογενειων, δεν θα σχολιασω το κειμενο. Αυριο ομως θα το κανω, διοτι σ' αυτην την χωρα παιρνουμε ειτε το ενα ακρο ειτε το αλλο.

Ας ειναι ελαφρο το χωμα που θα σκεπασει τα παιδια. Πληρωσαν με την ζωη τους την ανεπαρκεια αλλων.

Ανώνυμος 2 Μαρτίου 2011 στις 4:26:00 μ.μ. EET  

My sincere congratulations for an article well written. As a Greek (born and raised in Athens, immigrated to Boston for the last 20 years), I never understood the disrespect presented to Greek policemen. We need them but we curse them. Then we wonder why crime has increased? Maybe one day, we would start respecting the uniform (that does not mean we will not question illegal activity by the police departments but let us not be obsessed with just this). And I really hope some kind of government support for the poor families of the lost policemen. That is how government money should be used...

Ανώνυμος 2 Μαρτίου 2011 στις 4:33:00 μ.μ. EET  

Σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία ο φόνος αστυνομικού διώκεται απηνώς ειδικά από τους συναδέλφους των θυμάτων. Στην χώρα όμως όπου ανθεί η "φαιδρά πορτοκαλέα", η υποκρισία περισσεύει. Όλοι τρέχουν να εκφράσουν τον "αποτροπιασμό και την βαθιά θλίψη" τους, για ένα έγκλημα στο οποίο έχουν συμμετοχή και εν πολλοίς το έχουν προκαλέσει. Ευχολόγια ακούγονται ένθεν κακείθεν, "να μην ξαναγίνει", "να είναι τα τελευταία θύματα" και άλλα φαιδρά, που μόνο αμνήμονες και λίαν υποκριτές μπορούν να διατυπώσουν. Μόλις κλείσουν τα φώτα, οι χαροκαμένες μάνες θα μείνουν με την Σημαία αγκαλιά και οι υπόλοιποι θα ξαναβγούν στους δρόμους να φωνάζουν το αισχρό σύνθημα που φωνάζουν οι ανεγκέφαλοι,(μπάτσοι, γ...κλπ) αυτοί που για το παραμικρό, φωνάζουν την αστυνομία μόλις νοιώσουν ότι εκτός μάζας, κινδυνεύουν. Με το τα μυαλά που κουβαλάμε αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Κι άλλα παιδιά θα "πληρώσουν" την αναλγησία και την ανικανότητα αυτών που αυτοαποκαλούνται "αρμόδιοι". Σκυλογιάννης Γεώργιος, ετών 22 , Ευαγγελινέλης Ιωάννης, ετών 23 Απόντες δικαιολογημένοι. Έπεσαν υπέρ Πατρίδος πιστοί στο καθήκον σαν Έλληνες και αστυνομικοί.

Ανώνυμος 4 Μαρτίου 2011 στις 3:31:00 π.μ. EET  

Χμ! ο Big έχει απόλυτο δίκιο.

ο Ανώνυμος 2 Μαρτίου 2011 4:33:00 μ.μ. απ' την άλλη εντόπισε το πρόβλημα στα συνθήματα...

τελικά όντως "Με τα μυαλά που κουβαλάμε αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου".

Tommygun 4 Μαρτίου 2011 στις 11:23:00 π.μ. EET  

Καλημερα σας και συγγνωμη για την καθυστερηση της απαντησης μου. Η αδικη απωλεια των παιδιων αυτων δεν πρεπει να υπερκαλυπτει το γεγονος οτι και η ΕΛ.ΑΣ φερει σε μεγαλο βαθμο ευθυνη για την εικονα της διοτι:

1. Ουκ ολιγα στελεχη της ΕΛ.ΑΣ εχουν κανει καταχρηση εξουσιας και εχουν μεινει ατιμωρητοι η με ποινες γελοιες. Απλα θα αναφερω τον On camera ξυλοδαρμο του Κυπριου φοιτητη η την δολοφονια σερβου εφηβου στα μεσα του 1990, οπου ο αστυνομικος παρουσιαστηκε μονος του (!) στον ανακριτη χωρις καν συνοδεια ενος αλλου αστυνομικου.

2. Μπορει μεν ο αστυνομικος να μην μπορει να πιασει τα μεγαλ ψαρια, στα μικρα ομως συμπεριφερεται ως τυραννισκος διοτι εκει του περνει, με αποτελεσμα ο μικρος πολιτης να νιωθει εκτεθειμενος. Παραδειγμα ελεγχοι στοιχειων που συνηθως συνοδευονται απο εξυπναδες, ειρωνειες, ενιοτε και τσαμπουκα.

3. Οσον αφορα το ποδοσφαιρο η ΕΛ.ΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ για να ειναι παρουσα στα ποδοσφαιρικα γηπεδα. Θα συμφωνησω οτι οποιος αστυνομικος μπαινει σε γηπεδο νιωθει σαν μονομαχος που μπηκε στην αρενα, αλλα εαν η ηγεσια δεν θελει να σπαταλωνται οι δυναμεις της δεξια και αριστερα (και καλα θα εκανε), να αποποιηθει του ποσου και οχι για να ειναι αρεστη να τρεχει η μιση αστυνομικη δυναμη σαν τους ηλιθιους.

4. Οπως και η αστυνομια, αλλα σε μικροτερο βαθμο και ο στρατος, δυστυχως λογω των ιστορικων γεγονοτων της μετεμφυλιακης Ελλαδος εχουν περασει στην συνειδηση του Ελληνα πολιτη με αρνητικη σημασια. Μπορει να ειχαν και δικιο, σημασια εχει οτι τουλαχιστον στις νεωτερες γενιες εχουν αρχισει να γινονται σημαδια προοδου. Οσο προοδευει η ΕΛ.ΑΣ θα την ακολουθησει ο ελληνας πολιτης και ειμαι σιγουρος γι' αυτο.

5. Επιχειρησιακα η ΕΛ.ΑΣ αρκετες φορες (οπως και ο στρατος, αλλα εκει ειναι αλλες οι συνθηκες) συμπεριφερεται στο προσωπικο της σαν να ειναι απολυτως αναλωσιμοι. Εαν δεν εμπεδωθει οτι καθε απωλεια εχει το κοστος της (δεν μιλαμε να εχει οργανωθει αρτια μια επιχειρηση και απο καποιον ασταθμητο παραγοντα, να υπαρξει απωλεια), θα θρηνουμε συνεχεια θυματα και θυματα ΑΔΙΚΑ.

6. Και η εκπαιδευση και ο εξοπλισμος της ΕΛ.ΑΣ πλησιαζουν τα ορια του ανεκδοτου. Οταν οι ιδιοι οι αστυνομικοι αναγκαζονται να βαλουν απο την τσεπη τους βενζινη για να κινηθουν τα οχηματα, αγορζουν μονοι τους τις σφαιρες και τα αλεξισφαιρα γιλεκα, τοτε καθε κουβεντα πρεπει να σταματησει. Εαν δεν τεθουν καποια στανταρ εξοπλισμου και εκπαιδευσης, ουτε αποτελεσματικο εργο μπορει να γινει, ουτε -το χειροτερο- να αποφευχθουν απωλειες σε εμψυχο υλικο.

Ζητω συγγνωμη για το μεγεθος του σχολιου, ειναι αδικο για τα παλικαρια που χαθηκαν να γινονται τετοιες κουβεντες αλλα ειναι εξισου αδικο να μην θελει η ηγεσια να αναλαβει την επιχειρηση εκκαθαρισης του σωματος και να μεινουν οι αξιοι αστυνομικοι και οχι οι "μπατσοι".

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2011 στις 8:06:00 μ.μ. EET  

Κύριε Ροδινέ,

Δεν "εκτελέστηκαν" οι δύο νέοι !

Δολοφονήθηκαν και μάλιστα δολοφονήθηκαν άνανδρα, μπαμπέσικα ..... άτιμα!

Δεν περίμενα από εσάς να γράψετε ότι "εκτελέστηκαν" σαν να είχαν καταδικαστεί τα δύο παλληκάρια της Ελληνικής Αστυνομίας, που μεθαύριο θα είχαν οικογένεια, από Ελληνικό δικαστήριο εις θάνατον!

Ντροπή, καλά να αναφέρονται οι γνωστοί γυμνοσάλιαγκες της ψευδοδημοσιογραφίας σε "εκτελέσεις" αλλά εσείς ....!

Ευμένης ο Καρδιανός

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP