Aναστολή παραγγελίας F-35 απο την Άγκυρα

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Με την επίκληση μιας σειράς δικαιολογιών η Άγκυρα ανέστειλε την παραγγελία αεροσκαφών F-35. Αντιλαμβανόμενοι ότι το πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού δεν "προχωράει" (εκτόξευση κόστους προγράμματος, αμφίβολες επιχειρησιακές δυνατότητες) οι Τούρκοι ιθύνοντες επικαλέστηκαν την μη αποδέσμευση κρίσιμων στοιχείων του λογισμικού, παρα το γεγονός ότι ήταν ενήμεροι απο την αρχή του προγράμματος για την αμερικανική στάση επι του θέματος...

Εφημερίδα Γενί Σαφάκ 24-3-2011

"Σημαντικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ από την σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSİK), σχετικά με το F-35. Καθώς το Πεντάγωνο αρνείται να δώσει τους κωδικούς πτήσης και το λογισμικό, η Τουρκία ανέστειλε την παραγγελία.

Η σύνοδος του SSİK έγινε με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ερντογάν, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ισίκ Κοσανέρ και του υπουργού Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, στην Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών. Στην ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, αναφέρεται πως η άρνηση του Πενταγώνου να παράσχει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τους κωδικούς πτήσης και του λογισμικού, προκάλεσε την αναστολή της παραγγελίας των 100 αεροπλάνων που προβλεπόταν. Ο Γκιονούλ ανέφερε πως « Στις διαπραγματεύσεις που έγιναν δεν υπήρξε κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την παραγγελία μας. Η παραγγελία των αεροπλάνων θα επανεκτιμηθεί στην επόμενη σύνοδο του SSİK, ανάλογα με το σημείο στο οποίο θα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις». Ο Γκιονούλ υπογράμμισε την επιθυμία που υπάρχει για την ¨κατά κάποιο τρόπο¨ πρόσβαση στο λογισμικό. Ανέφερε πως ¨διανύθηκε μεγάλη απόσταση, επιθυμούμε ακόμη περισσότερο.¨

Ζητήθηκαν εκπτώσεις απο τις εταιρίες

Ο Γκιονούλ εστίαζοντας στην άνοδο του κόστους του σχεδίου, ανέφερε πως θα επανεκτιμηθεί πλήρως αργότερα. Σχετικά με την αγορά 109 ελικοπτέρων γενικής χρήσης για τις ανάγκες των ΤΕΔ ο Γκιονούλ είπε πως δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα στον διαγωνισμό, καθώς υπήρξε κάποια προσέγγιση στο θέμα της τιμής, αλλά όχι η επιθυμητή. Ο Βετζντί Γκιονούλ είπε πως θα υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα μέσα σε ένα μήνα. Από την άλλη ο Γκιονούλ, αναφερόμενος στην αγορά 10 αεροπλάνων Α400Μ για τις μεταφορές του στρατού, στην παραγωγή των οποίων θα έχει ρόλο και η Τουρκία, είπε πως θα πληρωθούνε έξτρα 111 εκ. ευρώ."

(Mτφ tourkikanea.gr)

5 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Μαρτίου 2011 στις 11:12:00 π.μ. EET  

Ευτυχώς που εμείς αποφύγαμε (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) την πατάτα F-35.


Όσο για τους Τούρκους, πριν μερικούς μήνες είχαν αναγγείλει πανηγυρικά την αύξηση της δέσμευσης τους από 100 σε 116 F-35. Και τώρα θέλουν να πιστέψουν, ότι δεν ήξεραν ότι δεν θα πάρουν τους κωδικούς. LOL

Dean 27 Μαρτίου 2011 στις 1:03:00 π.μ. EET  

Χμμμ… ναζάκια κάνουν οι τουρκαλάδες, κατι θα έχουν πάλι στο νού τους…

Dean 27 Μαρτίου 2011 στις 1:03:00 π.μ. EET  

Χμμμ… ναζάκια κάνουν οι τουρκαλάδες, κατι θα έχουν πάλι στο νού τους…

Ανώνυμος 27 Μαρτίου 2011 στις 1:52:00 π.μ. EET  

Μερικές γρήγορες παρατηρήσεις γι' αυτό το άρθρο το οποίον μάλλον είναι παραπληροφόρηση:

1. Κατ’ αρχάς είναι ΛΙΑΝ αμφίβολο άν η Τουρκία κατ’ αρχάς έχει εγείρει θέμα μεταβίβασης λογισμικού των μαχητικών Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter (JSF). Η Τουρκία ήδη έχει την προτέρα εμπειρία ΜΗ μεταβίβασης Αμερικανικών λογισμικών πακέτων για τους ΗΥ μαχητικών ελικοπτέρων (Ε/Π) στην δεκαετία του ’90 κι αρχές δεκαετίας 2000, με αποτέλεσμα την γνωστή Τουρκική παραγγελία των Ευρωπαϊκών μαχητικών Ε/Π Α/Τ-129 Mangusta, και τον αποκλεισμό μαχητικών Ε/Π όπως τα Αμερικανικά Boeing ΑΗ-64A/D Apache και Bell AH-1W/Z Cobra από τους σχετικούς Τουρκικούς διαγωνισμούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Τουρκική Αεροπορία Στρατού έχει «μείνει» ακόμα και από Ε/Π ΑΗ-1 Cobra λόγω απωλειών (Πέ-Κά-Κά) κι ατυχημάτων και οι παραλαβές των καινούργιων Α/Τ-129 δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

2. Η Τουρκία είναι τριτοβάθμιος εταίρος στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-35 JSF με συμμετοχή της TUSAS και πιθανώς άλλων Τουρκικών εταιρειών αμυντικού υλικού. Η TUSAS παράγει εξαρτήματα για το F-35. Πολλές Τουρκικές εταιρείες αμυντικού υλικού είναι υπό την αιγίδα του επικουρικού συνταξιοδοτικού ταμείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) του γνωστού ΟΥΑΚ το οποίον και είναι σημαντικός πόλος εντός της Τουρκικής οικονομίας. Μήπως μπορεί κάποιος να μας εξηγήση γιατί οι Τουρκικές ΕΔ θα είχαν οποιονδήποτε λόγο να φέρουν προσκόμματα στην αγορά και συμπαραγωγή των Τουρκικών F-35 όταν αυτό το τεράστιο πρόγραμμα στην ουσία ΕΠΩΦΕΛΕΙ τις ίδιες τους τις συντάξεις μέσω του ΟΥΑΚ παρά το μεγάλο, άχρηστο, και ζημιογόνο για τον Τούρκο φορολογούμενο κόστος των F-35 (τουλάχιστον 114-130 εκατομ. δολάρια ανά Α/Φ); Από πότε άρχισαν οι στρατοκράτες της Άγκυρας να ενδιαφέρονται για τον αντίκτυπο του κόστους αμυντικών εξοπλισμών για τον/την μέσο Τούρκο φορολογούμενο;

3. Ίσως ο Κος. Ερντογκάν να προσπαθεί κάποια χαλιναγώγηση των Τουρκικών αμυντικών προγραμμάτων παρά το γεγονός ότι η καλή υγεία της Τουρκικής οικονομίας έχει κατεβάσει τις αμυντικές δαπάνες της ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από 3% ετησίως. (Οι Ελληνικές αμυντικές δαπάνες παρά τις περικοπές έχουν ανεβεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 4,3% δεδομένου ότι το ολικό Ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί – το επόμενο μεγαλύτερο επίπεδο αμυντικών δαπανών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ως ποσοστό ΑΕΠ είναι αυτό των Η.Π.Α. στο 4,7%.) Ο Κος. Ερντογκάν είχε κάνει μία ανάλογη προσπάθεια όταν είχε πρωτοαναλάβει ως πρωθυπουργός στοχοποιώντας το Τουρκικό πρόγραμμα PEACE EAGLE των ΑΣΕΠΕ (AWACS) με Α/Φ Boeing 737 και ραντάρ της Αμερικανικής Grumman. Οι προσπάθειες του Κου. Ερντογκάν να σταματήσει το σχετικό πρόγραμμα απέτυχαν παταγωδώς.

Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης
26-3-2011, τοπική ώρα 19:51, ώρα Ελλάδας 02:51, 27/3/2011

Ανώνυμος 27 Μαρτίου 2011 στις 7:10:00 μ.μ. EEST  

χμ... "Παραπληροφόρηση" ας μην είμαστε τόσο καχύποπτοι...

1)Γράφεις:είναι ΛΙΑΝ αμφίβολο άν η Τουρκία κατ’ αρχάς έχει εγείρει θέμα μεταβίβασης λογισμικού των μαχητικών Lockheed Martin F-35

Κάνοντας ένα απλό Google News Search με τις λέξεις: source code F-35 βρίσκουμε 10+ άρθρα που αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει εγείρει θέμα πρόσβασης της στον πηγαίο κώδικα του F-35.

2)Γράφεις:Μήπως μπορεί κάποιος να μας εξηγήση γιατί οι Τουρκικές ΕΔ θα είχαν οποιονδήποτε λόγο να φέρουν προσκόμματα στην αγορά και συμπαραγωγή των Τουρκικών F-35 όταν αυτό το τεράστιο πρόγραμμα στην ουσία ΕΠΩΦΕΛΕΙ τις ίδιες τους τις συντάξεις

Έχεις πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τούρκοι στρατηγοί περιμένουν να ζήσουν από τις συντάξεις τους, και παίρνουν αποφάσεις με καθαρά βάση το τι τις ωφελεί και τι όχι γιατί εγώ δεν έχω.

3)όσον αφορά τα ποσοστά ΑΕΠ που δαπανούνται για εξοπλισμούς το σίγουρο είναι ότι δυστυχώς λόγω της κακκής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας το 3% της τουρκιας είναι μεγαλύτερη του 4% και του 8% της Ελλάδος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP