Μείωση στελεχών και στρατοπέδων ζητά η Τρόικα

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές και όμως δεν φαίνεται να γίνεται κατανοητό. Η Ελλάδα κυβερνιέται από τους δανειστές της, μέσω της εντολοδόχου κυβέρνησης του κ Παπανδρέου, η οποία και παρέδωσε, με την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των εξαπτερύγων τους, την Εθνική μας Κυριαρχία στους δανειστές της χώρας και για τον εαυτό της κράτησε το ρόλο του κοτζαμπάση μεσολαβητή. Τώρα, οι δανειστές βάζουν χέρι και στο ελληνικό στράτευμα.

Διαβάζουμε λοιπόν σε ρεπορτάζ του Γιάννη Αντύπα στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ:

«Λύση» - σοκ για τους επαγγελματίες οπλίτες πενταετούς υποχρεώσεως προτείνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ενόψει της επικείμενης έλευσής τους για τον νέο έλεγχο, έχουν καταστήσει σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει στρατό 200.000 στελεχών»! Αυτή τη στιγμή, οι ένστολοι είναι πάνω από 160.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των μισθοδοτούμενων από το Πεντάγωνο ξεπερνά τις 200.000, με την προσθήκη όσων ανήκουν στο λεγόμενο πολιτικό προσωπικό. Η τρόικα ζητεί haircut της τάξης του 30% στο «βαθύ κράτος».


Δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι μόνιμοι, ο «κλήρος» πέφτει στους οπλίτες πενταετούς υποχρεώσεως, των οποίων η εργασιακή σχέση δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε αορίστου χρόνου.


Οσοι δεν ανήκουν σε μάχιμες μονάδες ή ειδικότητες υψηλής εξειδίκευσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν ο Ευ. Βενιζέλος και ο Π. Μπεγλίτης. «δεν θα επιτρέψουμε να σπάσει η ραχοκοκαλιά της χώρας», διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ο υπουργός Αμυνας, εξαιρώντας τον Γ. Παπακωνσταντίνου με τον οποίο όπως λέει είναι σε στενή επαφή.
Οι ελεγκτές μας, όμως, υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να συντηρεί δύο δημόσιες διοικήσεις, καθώς το μέγεθος του στρατού συγκρίνεται με εκείνο του στενού δημόσιου τομέα.

Λύση για τις ένοπλες δυνάμεις θα ήταν οι εθελοντικές μετατάξεις ή η ανάθεση σε αυτές νέων αποστολών, όπως η πολιτική προστασία και η δασοπροστασία. Μπορεί σε μία πρώτη ανάγνωση τα καθήκοντα αυτά να φαντάζουν αλλότρια στον χαρακτήρα του στρατού, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο μόνος που μπορεί να τα φέρει σε πέρας. Αυτό που έχει αποκλειστεί, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, είναι η εθελουσία.
Αλλωστε, η εκπαίδευση ενός μονίμου κοστίζει εκατομμύρια στο Δημόσιο και είναι απολύτως αντιπαραγωγική η επιλογή της αποστρατείας.
Οι ένοπλες δυνάμεις μπήκαν στο στόχαστρο της τρόικας μετά την αποκάλυψη πως στον προϋπολογισμό του 2011 ενεγράφησαν τα διπλάσια ποσά από τα πραγματικά για την παραλαβή οπλικών συστημάτων. Το θέμα, που έφερε στη δημοσιότητα το «Εθνος», οδήγησε εσπευσμένα τον Ευ. Βενιζέλο και τον Π. Μπεγλίτη στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Τα στρατόπεδα


Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση, καθώς μικροκομματικά συμφέροντα διατηρούν στη «ζωή» περισσότερα από 300 κοστοβόρα στρατόπεδα.

Αντίθετα, η τρόικα δείχνει να μην έχει πρόβλημα με τον αριθμό αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών. Η μοναδική αντίρρηση των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι η κατανομή του προσωπικού. Δεν πρόκειται για επιχειρησιακή παρέμβαση, αλλά για εντοπισμό μιας γνωστής παθογένειας.


Η τοποθέτηση προσωπικού μακριά από την πρώτη γραμμή είναι αυτή που γεννά ανάγκη νέων προσλήψεων, λέξη που οι δανειστές μας ούτε που θέλουν να ακούν.
Επισημαίνουν, λοιπόν, την ανάγκη μεταφοράς προσωπικού σε παραγωγικές δραστηριότητες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για δευτερεύοντα καθήκοντα όπως υπηρεσίες γραφείου κοκ.

Το θέμα των ενστόλων θα μπει σύντομα προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έγινε μια πρώτη προσέγγιση στο συμβούλιο των αρχηγών των τριών σωμάτων, καθώς κάθε μέρα που περνά οι στρατιωτικοί αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει και αυτοί να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όλες οι σχετικές διεργασίες καλύπτονται, στον βαθμό που είναι εφικτό, από πέπλο μυστικότητας.


Οι αρρυθμίες

Στην πρόσληψη των οπλιτών πενταετούς υποχρεώσεως βασίστηκε η μείωση της στρατιωτικής θητείας και η δημιουργία του λεγόμενου επαγγελματικού στρατού. Μόνο που, όπως συμβαίνει πολλές φορές στη χώρα μας, οι νέοι δεν επέκτειναν τις δραστηριότητες του στρατού, αλλά επέτρεψαν στους παλαιότερους να μένουν εντός στρατεύματος αλλά εκτός ενεργού δράσης. Το παράδοξο αυτό επισήμανε πρόσφατα ο Θ. Πάγκαλος, προκαλώντας την αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος υπερασπίστηκε τους ένστολους.



http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/03/blog-post_1028.html

11 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2011 στις 5:01:00 μ.μ. EET  

Άντε κοντά είμαστε και στο haircut της Ελλάδας, να ξεφορτωθούμε Ήπειρο Μακεδονία Θράκη Δωδεκάνησα έτσι κι αλλοιώς μόνο κόστος έχουν.
ΓΑΠ " Ένα φωτεινό μυαλό "

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2011 στις 7:47:00 μ.μ. EET  

Πρέπει να γίνουν μειώσεις προσωπικού. Αυτό είναι δεδομένο. Πρέπει να κλείσουν στρατόπεδα αυτό είναι επίσης δεδομένο. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να ταΐζει ένα σκασμό κηφήνες ακόμη κι αν αυτοί είναι ένστολοι.

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2011 στις 10:55:00 μ.μ. EET  

ΡΕ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΤΑΝ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 80.000 ΕΜΙΣΘΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΙΣ 160.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ. ΠΟΙΑ 200.000 ΣΤΕΛΕΧΗ ΡΕ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ

Ηλίας από Κομοτηνή 23 Μαρτίου 2011 στις 2:29:00 π.μ. EET  

Μερικές παρατηρήσεις επί του άρθρου:
1. Το σύνολο των μόνιμων ένστολων επαγγελματιών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είναι γύρω στους 60.000 άνδρες και γυναίκες. Για το πολιτικό προσωπικό δε γνωρίζω αριθμούς, αλλά μάλλον είναι αρκετά μικρότερο. Συνεπώς η Ελλάδα δεν έχει «στρατό 200.000 στελεχών». Ούτε καν τους μισούς από αυτούς δε διαθέτει. Εάν όντως η Τρόικα υποστηρίζει κάτι τέτοιο απορώ για το πού βρήκε αυτά τα νούμερα.
2. «Λύση για τις Ένοπλες Δυνάμεις θα ήταν … η πολιτική προστασία και η δασοπροστασία». Δεν προκύπτει σαφώς από το κείμενο εάν αυτές είναι απόψεις του αρθρογράφου ή αυτός απλά μεταφέρει τη γνώμη της Τρόικας. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εάν υιοθετηθεί αυτή η θέση είναι πλέον δεδομένο πως σκοπεύουμε να διαλύσουμε πλήρως ότι έχει απομείνει να λειτουργεί ακόμα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
3. Αναφορικά με τα στρατόπεδα όντως υπάρχουν κάποια που δεν εξυπηρετούν παρά μόνο ως εισόδημα για τις τοπικές κοινωνίες. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί μεν, κατόπιν προσεκτικού σχεδιασμού δε.
4. Όπως και σε πολλά άλλα θέματα η Τρόικα μας λέει κάτι αυτονόητο: στείλτε το προσωπικό που κάθεται σε γραφεία «στην πρώτη γραμμή». Εμείς βέβαια, αντιμέτωποι με αυτήν τη νέα πραγματικότητα (δηλαδή την υιοθέτηση της κοινής λογικής) θα κάνουμε μια «πρώτη προσέγγιση» κλπ. κλπ. και ίσως το θέμα να ξεχαστεί αργότερα. Είναι βεβαίως άδικο να αλλάξουν απότομα με μαζικές μεταθέσεις οι ζωές τόσων στελεχών και των οικογενειών τους (εάν γίνει τελικά κάτι τέτοιο). Αλλά αφού δεν κάναμε αυτό που πρέπει μόνοι μας, λογικό είναι οι αναγκαίες αλλαγές που μας επιβάλλονται να έχουν «βίαιο» χαρακτήρα.
5. Και μια και μιλάμε για αλλαγές, αναρωτιέμαι τι γνώμη θα είχε η Τρόικα για το γνωστό Σχέδιο 18+18, το οποίο, με κάποιες ενδεχόμενες αναπροσαρμογές (π.χ. στον αριθμό των ΕΠ.ΟΠ. που θα μονιμοποιηθούν) θα εξασφάλιζε, πέρα από κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των κληρωτών, και μείωση κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του μισθολογικού κόστους των μόνιμων στελεχών.

ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ 23 Μαρτίου 2011 στις 3:50:00 μ.μ. EET  

Δεν θα απολυθεί κανένας Επαγγελματίας Οπλίτης


Δεν θα απολυθεί κανείς Επαγγελματίας Οπλίτης λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες, από κοινού, μαζί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για τη συνεργασία που θα υπάρξει με τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Διέψευσε με απόλυτο τρόπο τα δημοσιεύματα που ήθελαν τους Επαγγελματίες Οπλίτες να απολύονται ώστε να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες.

Ανώνυμος 23 Μαρτίου 2011 στις 6:32:00 μ.μ. EET  

18+18 για τους άνδρες και 9μηνη θητεία για τις γυναίκες σε δοικητικές θέσεις. Μειώνουμε την ανεργεία έξω και αυξάνουμε την επάνδρωση των μάχιμων μονάδων.

Ανώνυμος 23 Μαρτίου 2011 στις 6:39:00 μ.μ. EET  

πανε αναποδα, απο τους στρατηγους και τους ταξιαρχους πρεπει να αρχίσουν και να κατέβουν προς τα κάτω...

Ανώνυμος 23 Μαρτίου 2011 στις 9:36:00 μ.μ. EET  

23 Μαρτίου 2011 6:32:00 μ.μ. GMT+02:00

πως ακριβώς μειώνεται η ανεργία? αφού ούτε ασφαλιστικές εισφορές πληρώνει ο στρατός ούτε μισθό στους φαντάρους. Κάτι τέτοιες ιδέες είναι που φαλίρισαν τα ταμεία...

konion 24 Μαρτίου 2011 στις 11:31:00 π.μ. EET  

Ὅταν ἐχρεώνετο ἡ χώρα ποὺ ἦταν ὁ Βενιζέλος καὶ ὁ Μπεγλίτης καὶ φυσικὰ ἐμεῖς;

Ὁ στρατὸς χρειάζεται ὁπωσδήποτε ἀναδιοργάνωση, καὶ οἱ κληρωτοὶ σοβαρὴ ἐκπαίδευση, ὄχι μὲ μεγάλο κόστος, διότι οὐ ἐν τῶ πολλῶ τὸ εὔ.

Νὰ πῶς ξαναμπαίνει ὁ 1 χρόνος θητεία γιὰ τοὺς κληρωτοὺς ἀπὸ τὸ παράθυρο. Νὰ τὸ αἴτημα μιᾶς κοινωνίας ποὺ ἀφυπνίζεται, μᾶς κόβεις τὴν ἰσχὺ τοῦ στρατοῦ, αὐξάνουμε τὴν θητεία ἐμεῖς, οἱ δανειστές μας καὶ οἱ γείτονές μας θὰ καταλάβουν πολλά.

Ανώνυμος 24 Μαρτίου 2011 στις 7:30:00 μ.μ. EET  

ο σκοπός της θητείας δεν ειναι να εκπαιδευτούν οι νέοι στα όπλα και στον πολεμο. Για να κάνουν δημοσιες σχέσεις οι στρατιωτικοί είναι μόνο.
Αν ήταν εκπαιδευμένοι οι διαδηλωτές κάθε φορά θα έπερναν τα σώβρακα απο την αστυνομία...

Ανώνυμος 25 Μαρτίου 2011 στις 11:21:00 π.μ. EET  

1. Δεν χρειάζεται να απολυθεί κανένας ΕΠ.ΟΠ. Απλά όταν λήξει η 5ετία δεν θα μονιμοποιηθούν, θα λήξουν οι συμβάσεις τους.
2. Η ανεργία με τη θητεία μειώνεται προσωρινά και στα χαρτιά.
3. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι οποιοδήποτε "σχέδιο" αύξησης θητείας και κοψίματος των αναβολών για λόγους σπουδών μπορεί να γίνει αποδεκτό στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
4. Κάποιοι αργόμισθοι θα μάθουν επιτέλους να δουλεύουν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP