Yπουργείο Eξω(φρε)νικών

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

• Σαν αγγαρεία φάνηκε η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών να απαντήσει στον τούρκο αντιπρόεδρο Μπ. Αρίντς αλλά και στο να σχολιάσει τη νέα πειρατική κίνηση της Τουρκίας εναντίον του ιταλικού ερευνητικού σκάφους που πραγματοποιούσε έρευνα κατόπιν αδείας που είχε λάβει από τις ελληνικές αρχές.

• Ο κ. Αρίντς, ενώ είχε δηλώσει σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANADOLOU ότι η χώρα του διαπραγματεύεται με την Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, το FIR και τα χωρικά ύδατα, την επόμενη ημέρα το τηλεγράφημα άλλαξε και έγινε ότι απλώς ο κ. Αρίντς είπε ότι η διαπραγμάτευση ήταν για τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο. Η εκδοχή η οποία μεταδόθηκε ως μετάφραση από τα τουρκικά ήταν ότι «λόγω των νησιών του Αιγαίου οι δυο χώρες διαπραγματεύονται τα χωρικά ύδατα, το FIR κ.λπ.». Πραγματικά προβληματίζομαι για το ποια εκδοχή είναι η χειρότερη…

• Όσο για το Καστελλόριζο, εάν δεν υπήρχε η διαρροή της είδησης προφανώς από κάποιο χειριστή της υπόθεσης που αγανάκτησε, η υπόθεση θα είχε κουκουλωθεί.

Και είναι πολύ προβληματικό το γεγονός ότι επιχειρήθηκε η απόκρυψη του επεισοδίου.

Η ιστορία έγινε λίγο-πολύ γνωστή. Το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Explora» ερευνούσε τον βυθό για πόντιση υποβρυχίου καλωδίου επικοινωνιών μεταξύ Ιταλίας και Ισραήλ. Συμπτωματικά είναι η ιδία ρότα που θα ακολουθήσει και ο αγωγός, εάν και όποτε αποφασιστεί, για τη μεταφορά προς την Ευρώπη του φυσικού αερίου των ισραηλινών κοιτασμάτων.

• Νοτίως της Καρπάθου και του Καστελλόριζου και μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου, τουρκική κορβέτα παρενόχλησε το ιταλικό σκάφος, δηλώνοντάς του μάλιστα ότι κινείται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και επομένως δεν ισχύει η ελληνική άδεια. Το πλήρωμα του σκάφους υποχρεώθηκε έτσι να φύγει από την περιοχή, καθώς η ελληνική αντίδραση για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας ήρθε με... διπλωματικό διάβημα στην Άγκυρα…

• Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Ο κ. Δρούτσας είναι ικανοποιημένος, γιατί, λέει, έγινε διάβημα στην Τουρκία, την ώρα φυσικά που στην ευρύτερη περιοχή οι Τούρκοι έχουν επιβάλει ντε φάκτο καθεστώς αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

• Εξάλλου οι Τούρκοι το έχουν πει και το δηλώνουν παντού: Καστελλόριζο γιοκ στις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών. Απλώς μας κάνουν τη χάρη και δεν αμφισβητούν το ίδιο το Καστελλόριζο.

• Δυσάρεστη τροπή πήρε η υπόθεση του μέλους του προεδρείου της ΕΔΥ κ. Γ. Αϋφαντή, καθώς ασκήθηκε εναντίον του πειθαρχική δίωξη, με αφορμή τα όσα είχε πει στο «Βήμα» παραμονές της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ. Έστω και με αρκετά σκληρές διατυπώσεις, ο κ. Αϋφαντής είχε ασκήσει κριτική τόσο για τη σημειολογία της επίσκεψης, με σκοπό να απευθυνθεί στους τούρκους διπλωμάτες ο πρωθυπουργός της χώρας, όταν ακόμη δεν έχει πράξει το ίδιο με τους έλληνες διπλωμάτες, αλλά και για το περιεχόμενο των επιλογών του στα ελληνοτουρκικά που επεσήμανε ότι γίνεται εν αγνοία και χωρίς καμιά συμμετοχή της Διπλωματικής Υπηρεσίας.

Η αναφορά πάντως στην επίμαχη συνέντευξη στο «Βήμα» ότι «…στο Ερζερούμ, στο Καστελλόριζο, στο Αγαθονήσι, στο Σούνιο, στην Κύπρο. Αν όσα συμβαίνουν εκεί τα επικροτεί ο ελληνικός λαός, τότε πράγματι δεν χρειάζεται ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία, οι Τούρκοι διπλωμάτες υπεραρκούν» είναι αυτή που αποτελεί την αιχμή της πειθαρχικής δίωξης.

• Ο ίδιος ο κ. Αϋφαντής πάντως επιμένει στην αναφορά αυτή, λέγοντας ότι ασκεί κριτική στη συγκεκριμένη πολιτική, διότι «ως παράπλευρες συνέπειες εφαρμογής της συγκεκριμένης πολιτικής βιώνουμε τόσο εγώ όσο και συνάδελφοι μου την περιθωριοποίηση και τον υποβιβασμό της Διπλωματικής Υπηρεσίας, τη δραματική χειροτέρευση των αποδοχών μας και των συνθηκών εργασίας μας».

Και το απολογητικό υπόμνημα καταλήγει:

«Κύριε ΣΤ’ γενικέ διευθυντά, στην προκειμένη περίπτωση ο καταλογισμός οιασδήποτε πειθαρχικής ποινής θα παραβιάσει βασικά ατομικά δικαιώματά μου που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Υπαλληλικό Κώδικα. Θα αναβιώσει δε οδυνηρές εποχές κατά τις οποίες ο πειθαρχικός έλεγχος είχε καταχρηστικά αναχθεί στο μείζον εργαλείο πολιτικών διώξεων μέσα στη Δημόσια Διοίκηση».

Παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος και θα επανέλθουμε.

To Παρόν

1 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Μαρτίου 2011 στις 3:40:00 μ.μ. EEST  

Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή η υποκρισία των διπλωματών του Υπουργείου Εξωτερικών.

Υποτίθεται ότι η διπλωματία είναι μία τέχνη, είναι μία δεξιότητα, είναι το σύνολο των ικανοτήτων που πρέπει να έχει ένας κλάδος, με ιδιαίτερη μεταχείριση, με πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, με πολλές ευκαιρίες, αλλά μόνο εφόσον οι ιδιαίτερες αυτές ικανότητες εξυπηρετούν το καλό της χώρας μας, βοηθούν τη διαπραγματευτική θέση της Πατρίδας μας, λύνουν προβλήματα και προβάλλουν την Ελλάδα. Μόνο τότε έχει αξία ο διπλωματικός κλάδος της χώρας μας.

Η γνώμη που έχει σχηματίσει ο κόσμος, όχι εσφαλμένα, αλλά βάσιμα, είναι ότι αυτό το ρόλο τον έχει παίξει μόνο ο κ. Αϋφαντής, ο οποίος εμφανίστηκε ακόμα και να δώσει σε ελληνικό δικαστήριο εξηγήσεις για μηνύσεις που του είχαν υποβάλει φιλοσκοπιανοί και το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, επειδή υποστήριξε τις θέσεις της χώρας του πριν πολλά χρόνια στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σαν αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος που ήταν τότε.

Δεν έστρεψαν εναντίον άλλου τα πυρά τους με μηνύσεις οι Σκοπιανοί και το Παρατηρητήριο, αλλά μόνο εναντίον του κ. Αϋφαντή. Τώρα οι συνάδελφοί του, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, τρίβουν τα χέρια τους, επειδή ο κ. Αϋφαντής θα πληρώσει με πειθαρχικές διώξεις τη στάση του σαν εκλεγμένος συνδικαλιστής, των διπλωματών την ώρα που εκείνοι οι υπόλοιποι ενήργησαν συνδικαλισμό, με τη μέθοδο της σιωπής, χωρίς να εκτίθενται, χωρίς να υπερασπίζονται διωκόμενους συναδέλφους τους, με το να προσυπογράφουν πρακτικά του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου στα οποία μετείχαν, χωρίς να εκφράζουν άποψη, χωρίς να καταγγέλουν τις τόσες παραβάσεις του νόμου τις οποίες διέπραττε το παραπάνω συλλογικό όργανο, όταν αγνοούσε συστηματικά δέκα (10) συνεχείς αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, επειδή ήθελαν να φανούν αρεστοί στον/στην Υπουργό Εξωτερικών.

Για διωγμούς υπαλλήλων η εταιρεία ΤΡΑΜ Α.Ε. έχει κάνει απεργίες διαμαρτυρίας. Ποτέ δεν έκανε παρόμοια διαμαρτυρία με απεργία ή έστω με την υπογραφή ενός ανώδυνο χαρτιού η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων. Και τώρα κοτζάμ συνδικαλιστικό Όργανο, κοτζάμ Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, δεν θα διαμαρτυρηθεί για συμπαράσταση στον κ. Αϋφαντή.

Μην τους εξαιρέσετε τους διπλωμάτες από το Ενιαίο Μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων κύριε Παπανδρέου.

Μειώστε και άλλο τα επιδόματά τους. Φορολογήστε όλο το επίδομα εξωτερικού («επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής») και όχι το μισό στο οποίο συμβιβάστηκε ο Υπουργός Οικονομικών σας ο κ. Παπακωνσταντίνου, κύριε Παπανδρέου. Γιατί πάντα γίνονται ευμενείς εξαιρέσεις στους διπλωμάτες;

Μειώστε τους ότι μπορείτε κύριε Παπανδρέου και συνεχίστε να το κάνετε μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχουν πράγματι αποκτήσει ηθικές αξίες, ανάλογες με το λειτούργημα που τους αναθέτετε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP