Επιχείρηση Αυγή Οδύσσειας και Ελληνικές βάσεις

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Καθώς οι επιχειρήσεις επιβολής τις Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων και οι βομβαρδισμοί θέσεων των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζονται, οι έξοδοι πολεμικών αεροσκαφών που απογειώνονται από βάσεις της ΠΑ συνεχίζονται επίσης. Η Σούδα κυρίως, αλλά και ο Άραξος αποδεικνύουν την στρατηγική σημασία της χώρας μας, ενάντια σε όσα κλισέ ακούγονταν επί δεκαετίες ότι δήθεν υστερούμε από την Τουρκία σε αυτόν τον τομέα. Ίσα ίσα, η στρατηγική σημασία της Ελλάδας ήταν πάντοτε εξ ίσου σημαντική με της Τουρκίας, απλά η δυνατότητά μας να το εκμεταλλευθούμε διπλωματικά όσο και οι γείτονες ήταν περιορισμένη και οφειλόταν είτε στο φόβο είτε στην ανικανότητα εκείνων που ήταν δουλειά τους να την εκμεταλλευτούν, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Έτσι στις 24 Μαρτίου μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου του Βελγίου Στρατηγός Charles-Henri Delcour επισκέφθηκε την 116 Πτέρυγα Μάχης και το απόσπασμα της 349 Μοίρας της Βελγικής Αεροπορίας που επιχειρεί από εκεί σε αποστολές επιβολής της ΖΑΠ άνωθεν της Λιβύης.

Λίγο πιο νότια, στην 115 ΠΜ στην Σούδα, η δραστηριότητα είναι ακόμα πιο έντονη. Μαχητικά Μιράζ 2000 της Αεροπορίας του Εμίρη του Κατάρ επιχειρούν και αυτά σε απόστολές άνωθεν της Λιβύης. Την Κυριακή 27 Μαρτίου οι Αρχηγοί των Αεροποριών της Γαλλίας Στρατηγός Jean-Paul Palomeros και του Καταρ Στρατηγός Mubarak al-Khayanin επισκέφθηκαν την Σούδα συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΑΤΑ Αντιπτέραρχο Αντώνιο Τσαντηράκη. Τα Μιράζ 2000 του Κατάρ υποστηρίζονται από Γαλλους τεχνικούς εδάφους κι επιχειρούν άνωθεν της Λιβύης σε σχηματισμό με ζευγάρια Γαλλικών μαχητικών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πετούν επίσης με F-16 της 115ΠΜ σε εκπαιδευτικές πτήσεις για λόγους εξοικείωσης με το περιβάλλον της περιοχής. Από την Σούδα επιχειρούν επίσης και τα Νορβηγικά F-16 τα οποία σημειωτέον φέρουν βλήματα αέρος-αέρος IRIS-T στην πρώτη χρήση τους σε πολεμικές επιχειρήσεις.




Εμείς απλά θα επαναλάβουμε το αυτονόητο: ελπίζουμε η Κυβέρνηση να έχει φροντίσει να λάβει τα ανάλογα απτά πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά ανταλλάγματα, από τις συμμαχικές και μη χώρες που κάνουν χρήση των διευκολύνσεων. Οι βάσεις της ΠΑ μετατρέπουν την Ελλάδα του μνημονίου σε σημαντικό παίκτη που τον έχουν ανάγκη φίλοι και σύμμαχοι σε μια διεθνή κρίση με τεράστιο ανθρωπιστικό πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Η στρατιωτική διπλωματία πρέπει επιτέλους να πάρει την θέση που της ταιριάζει στον σχεδιασμό της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αν υπάρχει τέτοιος φυσικά. Οι φωτογραφίες είναι του Βελγικού και του Νορβηγικού Υπουργείου Άμυνας καθώς και του ΑΡ.

12 σχόλια:

Ανώνυμος 30 Μαρτίου 2011 στις 6:53:00 π.μ. EEST  

mia doulia pou h aeroporia mas mporouse aneta na tin kani me ta ekatontades aeroskafi olon ton tipon pou exei tin kanoun aloi me katoteres aeroporikes dinamois [kanadoi,katar,velgoi,olandoi].exoumai mia apo tis kaliteres aeropories kai erxontai oi tixeoi!!!!!!!!!

Ανώνυμος 30 Μαρτίου 2011 στις 9:22:00 π.μ. EEST  

Με λίγο χάρτη και λίγη σκέψη καταλαβαίνεις ότι η όποια στρατηγική αξία της Τουρκίας για την Ευρώπη και την Αμερική σε πολύ μεγάλο βαθμό ακυρώνεται αν δεν έχεις την Ελλάδα με το μέρος σου. Η Τουρκία προβάλοταν πάντα σαν 1η γραμμή του ΝΑΤΟ και της δύσης επειδή η Ελλάδα ήταν ¨δαγκωτο¨ στανταρακι. Η παραδοσιακή κοινή πολιτική των αμερικάνων για τις δυο χώρες ως ένα βαθμό ήταν αποτέλεσμα αυτής της παραδοχής. Η ανοχή γκριζοποίησης του Αιγαίου και του FIR ως ένα βαθμό βγαίνει από τη φοβία να κάνει το στανταράκι το απρόβλεπτο. Η κοινωνική αναμπουμπουλα λόγό οικονομικής κρίσης και λαθρομεταναστευσης ακυρώνει μέρος της στρατηγικής αξίας της χώρας - συκρίνετε το με τη κατάσταση ομοιογένιας "μπετον αρμέ" που είχαμε προηγούμενες δεκαετίες άσχετα με κοματικές πεποιθήσεις. Πέρα του τι κάνουν και δε κάνουν οι πολιτικοι εμείς σαν απλοί Ελληνες πρέπει να ενημερώνουμε αλλήλους και να προάγουμε στο κύκλο του ο καθένας τη συσπείρωση. Αυτό το site το κάνει σε μέγαλο βαθμό, συγχαρητήρια k@

AegeanHawk 30 Μαρτίου 2011 στις 3:24:00 μ.μ. EEST  

Ανώνυμε 6:53:00

Ο βομβαρδισμός μιας ξένης χώρας και μάλιστα γειτονικής δεν ειναι "δουλειά". Ειναι μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη απόφαση που δεν λαμβάνεται με κριτήρια του τύπου "ποιός ειναι καλύτερος, δυνατότερος, ωραιότερος" κλπ.
Οι Ελληνικές Ενοπλες δυνάμεις δεν "ψάχνουν" για επαγγελματική αποκατάσταση.
Και τέλος ο πόλεμος δεν ειναι βιντεοπαιχνίδι ή χολλυγουντιανή ταινία......

Ανώνυμος 30 Μαρτίου 2011 στις 3:51:00 μ.μ. EEST  

"Αυγή Οδύσσειας"!!!! Τι θέλει να πει ο "ποιητής";;;; Για ποιόν αρχίζει η Οδύσσεια;;;; Και τι θα γίνει στην "δύση" της;;;;

Ανώνυμος 30 Μαρτίου 2011 στις 8:04:00 μ.μ. EEST  

Η Οδύσσεια τελειώνει με την Μνηστηροφονία...


“ Τρῶγε ἀπὸ δούλου χοιρινὸ κρεάσι τώρα, ὦ ξένε·
τὰ παχουλὰ θρεφτάρια μας τὰ χαίρουνται οἱ μνηστῆρες,
ποὺ μέσα τους εἶναι ἄσπλαχνη κι ἀθεόφοβη ἡ ψυχή τους.
Μὰ τ' ἄνομα οἱ μακαριστοὶ θεοὶ δὲν τ' ἀγαπᾶνε,
παρὰ τὰ δίκια καὶ καλὰ τιμοῦν καμώματά μας.
Κι ἂν κακοπράχτες κι ἄτιμοι πατήσουνε γῆς ξένη,
καὶ λάφυρα ν' ἁρπάξουνε τοὺς βοηθήση ὁ Δίας,
τὸ πλοῖο φορτώνουν, καὶ γοργὰ στὸν τόπο τους γυρνοῦνε,
τὶ τήν ψυχή τους τυραννεῖ θεϊκῆς ὀργῆς τρομάρα."

Ὁμήρου Ὀδύσσεια
Ραψωδία ξ
Ὀδυσσέως πρὸς Εὔμαιον ὁμιλία.
Μετάφραση Ἀργύρη Ἐφταλιώτη
στ. 80-88

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2011 στις 1:21:00 π.μ. EEST  

Ποιος? οι Βέλγοι! Που ήταν έτοιμοι να διαλύσουν την αεροπορία τους και που σαν κράτος-δημιούργημα συμφερόντων δεν μπορούν ακόμα να φτιάξουν κυβέρνηση. Κλασσική αποικιοκρατική αντίδραση και σταυροφορία.
Λοιπόν εάν δεν μας χαρίσουν όλα τα χρέη και αν δεν διώξουν την Τουρκία από την Κύπρο τότε να μας αδειάσουν την γωνιά και να μας αφήσουν στην φτώχια μας.

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2011 στις 9:09:00 π.μ. EEST  

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ!
ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ Β.ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΚΟΠΙΑ.
ΑΛΛΙΩΣ ΕΞΩΩΩΩΩΩΩ!

konion 31 Μαρτίου 2011 στις 12:04:00 μ.μ. EEST  

Ὅποιος θέλει ἀνταλάγματα πρέπει πρῶτα ἀπ' ὅλα νὰ εἶναι πατριώτης, ἀλλιῶς θὰ πῆ: κάνετε ὅτι θέλετε φτάνει νὰ μὴν μὲ πρήζετε.
Ὄχι ἔτσι ἀκριβῶς ἀλλὰ ἁπλῶς θὰ παραπέμψη τὰ ἀνταλλάγματα στὸ ἀπώτερο μέλλον.

konion 31 Μαρτίου 2011 στις 12:07:00 μ.μ. EEST  

Ξέχασα, πλάκα πλάκα τὸ πανηγύρι μᾶς κοστίζει καὶ περίπου 6,5 ἑκατομύρια μηνιαίως.

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2011 στις 6:45:00 μ.μ. EEST  

ΟΙ Βέλγοι έχουν τα κότσια να υπερασπίζονται με τα όπλα τα (αποικιοκρατικά ή μη) συμφέροντά τους, όπως εκείνοι τα αντιλαμβάνονται. Εμείς που κρυβόμαστε συνέχεια πίσω από "συνέσεις και αποφασιστικότητες" καλά θα κάνουμε να παραδειγματιστούμε.

Αν θέλουμε την Βόρειο Ήπειρο και τα Νότια Σκόπια κανείς δε θα μας τα χαρίσει, θα πρέπει να παλέψουμε. Μπορούμε; Θέλουμε;

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2011 στις 11:20:00 μ.μ. EEST  

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΝΩΝΥΜΕ
ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΗΓΕΤΗ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΟΤΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΕΝΑΝ ΗΓΕΤΗ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΗΓΕΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΑ ΧΩΡΑΦΙΑ.

Ανώνυμος 31 Μαρτίου 2011 στις 11:26:00 μ.μ. EEST  

Επειδή έχετε ξεφύγει λιγάκι (τι λιγάκι δλδ εδώ ζητάτε Β. Ήπειρο που δεν μας την δώσανε ούτε το 1913, ούτε το 1914, ούτε το 1921 ούτε το 1945, καλά για το νότο του κρατιδίου των Σκοπίων δεν το συζητώ εκεί δεν έχει καν ανθρώπους που να θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες). Πώς θα σας φαινόταν τα εξής αιτήματα: να σταματήσει το ΝΑΤΟ να νομιμοποιεί τις διεκδικίσεις των τούρκων στο Αιγαίο ή να πάξει να υπάγεται το 7CAOC της Λάρισας στο στρατηγείο της Σμύρνης ή να ανατραπεί η απόφαση που μας αναγκάζει να συμπεριφερόμαστε ως "host χώρα" στις ορέξεις του ΝΑΤΟ όποιες και αν είναι αυτές κτλ...

Κατα τα άλλα συμφωνώ όντως ο βομβαρδισμός μιας ξένης χώρας και μάλιστα γειτονικής. Ειναι μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη απόφαση που δεν λαμβάνεται με κριτήρια του τύπου "ποιός ειναι καλύτερος, δυνατότερος, ωραιότερος" κλπ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP