Πενηντατέσσερα χρόνια από τη θυσία του «Βαγορή»

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Της Μηλίτσας Πολεμίτου
Πενηντατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από τη θυσία του ήρωα - μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Το θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα τελέστηκε χθες το πρωί από τον καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου, με ομιλητή τον τομεάρχη της ΕΟΚΑ, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόσιη. «Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης γεννήθηκε στην Τσάδα το Φεβρουάριο του 1938. Ένας ρομαντικός και ευαίσθητος ποιητής και μαχητής. Άφησε την τελευταία του πνοή στην αγχόνη για τη λευτεριά. Στην προσωπικότητα του εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη συμπυκνώνεται ό,τι τιμιότερο και αγιότερο έχει να επιδείξει ο τετράχρονος επικός απελευθερωτικό αγώνας της ΕΟΚΑ».
Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στον ανδριάντα του ήρωα, όπου έφεδροι καταδρομείς μετέφεραν φλόγα από την πατρική οικία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην Τσάδα και άναψαν βωμό.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές Αρχές της πόλης και επαρχίας, από εκπρόσωπο της Ελληνικής Πρεσβείας, από τις αδελφές του ήρωα, τους συναγωνιστές και συμμαθητές του.

Το θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ευαγόρεια 2011»,που οργανώνονται κάθε χρόνο στη μνήμη του ήρωα από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ευαγόρας Παλληκαρίδης». Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το φιλολογικό μνημόσυνο στην αίθουσα τελετών του Λυκείου Α' Πάφου, με ομιλητή τον πρύτανη του πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Συλλόγου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Πόλυ Χαραλάμπους.

Ο δεκαεννιάχρονος τότε Βαγορής ήταν ο τελευταίος από τους εννέα απαγχονισθέντες αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957, οι Βρετανοί αποικιοκράτες απαγχόνησαν τον Ευαγόρα. Χθες τα μεσάνυχτα φίλοι και συμμαθητές του ήρωα συγκεντρώθηκαν στον ανδριάντα και άφησαν λουλούδια, ψέλνοντας τον Εθνικό Ύμνο.

Η Σημερινή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP