"Κούρεμα" στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σε μια εξέλιξη πρωτοφανή για ευρωπαϊκή οικονομία, το Eurogroup και η κυπριακή κυβέρνηση κατέληξαν τα ξημερώματα σε συμφωνία για τριετές πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας ύψους περίπου 10 δις Ευρώ, που μεταξύ των όρων της προβλέπει εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% κάτω απ' αυτό το όριο. Ουσιαστικά πρόκειται για "κούρεμα" καταθέσεων (αν και στις επίσημες ανακοινώσεις και τα ΜΜΕ αποφεύγεται επιμελώς ο όρος) και απώλεια περιουσίας για το σύνολο των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%. Τα αναμενόμενα έσοδα από την επιβολή αυτών των τελών εκτιμώνται σε 5,8 δισ. ευρώ. Όπως διευκρινίστηκε, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, αν και εκκρεμεί η έγκρισή της από την κυπριακή Βουλή, που αναμένεται να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πράγματι, η απόφαση εφαρμόζεται ήδη στην Κύπρο, καθώς καταθέτες που πήγαν το πρωί σε τράπεζες για να αποσύρουν χρήματα, διαπίστωσαν πως το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτουργούσε. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν η λειτουργία αποκαταστάθηκε, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ποσό της "εισφοράς".

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Άσμουσεν της ΕΚΤ είχε προσθέσει στη συνέντευξη Τύπου πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.
Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Άσμουσεν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική στήριξη έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας. Ακόμα, επισημαίνεται ότι το Eurogroup προσβλέπει σε μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για «χρηματική συνεισφορά».

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι είναι μία συμφωνία που υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση της νέας κυβέρνησης της Κύπρου. Τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε, ότι με τις αποφάσεις διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, άποψη με την οποία συμφώνησε και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου είναι βέβαιη, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ακριβές ποσό της συνεισφοράς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεισφορά θα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ περίπου.

Εξάλλου, στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα συνεισφέρει και η Ρωσία, όπως εξήγησε ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η συνεισφορά αυτή «δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή» και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από τη Ρωσία και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και ότι οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση. Ο Όλι Ρεν, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η σημασία της κυπριακής οικονομίας για την ευρωζώνη είναι «συστημικού χαρακτήρα».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις κυπριακές αρχές για την εγκαθίδρυση ενός προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αποφασιστική δράση, προκειμένου να εφαρμοστεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα καθώς και τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, επιτρέποντας την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Το Εurogroup χαιρετίζει τους όρους αναφοράς για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου κατά του ξεπλύματος χρήματος στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβάνοντας τη Moneyvall, παράλληλα με ένα ιδιωτικό διεθνή ελεγκτικό οίκο και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι η έναρξη αυτού του ελέγχου είναι άμεση. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου, θα διορθωθούν ως μέρος των προϋποθέσεων του προγράμματος.

Το Eurogroup επιδοκιμάζει τις κυπριακές αρχές για τα βήματα που έχουν κάνει προς την υιοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτά προβλέπουν, ειδικότερα, την υιοθέτηση μέτρων σταθεροποίησης που αναλογούν στο 4,5% του ΑΕΠ. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να επιταχύνουν τις προσπάθειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ενεργοποιώντας ίδιους πόρους, προκειμένου να περιορίσουν το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας εμπροσθοβαρούς εφάπαξ εισφοράς σταθερότητας που θα εφαρμόζεται σε καταθέτες που κατοικούν και δεν κατοικούν στην Κύπρο.

Τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου στο κεφαλαιακό εισόδημα, την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αύξηση του εταιρικού φόρου και τη συμμετοχή των κατόχων αξιογράφων. Το Eurogroup προσβλέπει σε μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για χρηματική συνεισφορά.

To Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτές οι πρωτοβουλίες και η αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων θα επιτρέψει στο Κυπριακό δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020, να παραμείνει σε βιώσιμη τροχιά και να ενισχύσει την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου, σε συνδυασμό στο μεγάλο μέγεθός του σχετικά με το ΑΕΠ της χώρας, θα αντιμετωπιστεί μέσα από τον κατάλληλο περιορισμό του, με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα αν φτάνει στα επίπεδα της ΕΕ, μέχρι το 2018, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και τις καταθέσεις.

Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, που προστατεύουν τη σταθερότητα, τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και δεν θα επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Eurogroup θεωρεί ότι επί της αρχής, η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα της Κύπρου και της ευρωζώνης συνολικά, με τη χορήγηση μιας οικονομικής βοήθειας, η οποία έχει περιοριστεί μέχρι τα 10 δις. ευρώ. Το Eurogrop θα καλωσόριζε μια συμβολή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις κυπριακές αρχές και την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ολοκληρώσουν τάχιστα το Μνημόνιο. Το Eurogroup θα εξετάσει τα έγγραφα του προγράμματος που έχουν ετοιμαστεί από την Τρόικα και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα. Οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της οικονομικής βοήθειας μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πρόκειται να δρομολογηθούν.

Το Eurogroup αναμένει ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική στήριξη έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2013, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας»
.

(Με στοιχεία από www.in.gr, www.naftemporiki.gr)

52 σχόλια:

Ευστάθιος Παλαιολόγος 16 Μαρτίου 2013 στις 12:25:00 μ.μ. EET  

Άξιος συνεχιστής του Χριστόφια.
Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος που μπορεί να πεισθεί από τους Ευρωπαίους...

Και που να δείτε στο κυπριακό. Προχθές ορίστηκε σαν σύμβουλός του ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης. Για όσους τον γνωρίζουν δεν χρειάζονται εξηγήσεις

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2013 στις 12:41:00 μ.μ. EET  

ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΑΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ . Η ΒΛΑΚΕΙΑ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΗ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΛΑΘΟΣ . ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΩΝ ΧΡΗΖΟΥΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ . ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ ΑΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ , ΜΑΖΙ .
Α!!!! ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΩ ....
ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΤΙΣ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΩΘΕΝ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ . ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ . ΦΤΟΥ ΜΑΣ .

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2013 στις 2:58:00 μ.μ. EET  

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να χτυπήσουν την αξιοπιστία και ασφάλεια του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, ωστέ κεφάλαια να μην μπάινουν στο νησί. Παράλληλα ξεκίνήσαν άγρια την φτωχοποίηση των Κυπρίων και να σπάσουν την ψυχολογία τους τώρα που βρήκαν υδρογονάνθρακες.
Και όλα αυτά μέσω ενός ανθρωπάριου (όπως αποδεικνύεται) που δυστυχώς ψήφισαν τα αδέρφια μας στην Κύπρο.

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2013 στις 3:39:00 μ.μ. EET  

Ηθελαν Ευρωπη ενω γνωριζαν πολυ καλα οτι η Ευρωπη δεν προσφερει καμια προστασια εναντια στο αγαπημενο τους παιδι την Τουρκια! Ηθελαν Ευρω ενω εβλεπαν το νομισμα να καταρρεει! Ηθελαν Αναστασιαδη ενω ειδαν τι εκανε ο δικος μας "Αναστασιαδης", ο ΓΑΠ, εδω περα! Δεν ειδαν τι εκανε το μνημονιο εδω, που διελυσε μια ολοκληρη κοινωνια, ηθελαν και αυτοι! Δεν βλεπουν τι σοι συμμαχια ειναι το ΝΑΤΟ θελουν να μπουν κι εκει! Ε λοιπον οι μαλακιες πληρωνονται! Και δυστυχως η ευτυχως στην περιπτωση της Κυπρου δεν χωρούν δικαιολογίες του στυλ μας εξαπάτησαν κτλ.. Γνωριζαν τι εκαναν πολυ καλα και τωρα πια ειναι αργα για δακρυα.

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2013 στις 4:23:00 μ.μ. EET  

Θα μπορούσαν ίσως να "κουρέψουν" μόνο τις ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ καταθέσεις.
Αυτο που με ανησυχεί είναι μην φανει καλη ιδέα για την Ελλάδα αυτό το πράγμα.

Δηλαδή

Δεν πιανεις στόχους? δεν απολυειες δημ. υπαλλήλους? ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΈΣΕΩΝ

Αλλώστε οι καταθέσεις μας έχουν ίδη κουρευτεί απο την αυξημένη φορολογία κτλ

Οδυσσέας 16 Μαρτίου 2013 στις 5:19:00 μ.μ. EET  

Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε διάφορους χαιρέκακους ότι η βασική αιτία για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας υπήρξε η ελληνική χρεωκοπία.
Τη μεγάλη ζημιά την έπαθαν οι κυπριακές τράπεζες όταν "κουρεύτηκαν"τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που είχαν στην κατοχή τους (και που ΔΕΝ τα "ξεφορτώθηκαν" όταν μπορούσαν, λειτούργησαν δηλαδή όπως και οι ελλαδικές τράπεζες, ως χρηματοδότες του ελληνικού Δημοσίου).
Άρα λοιπόν άσχετα από τη λάθος επιλογή Αναστασιάδη, τα λεφτά που βγαίνουν σήμερα από τις τσέπες των Κυπρίων είχαν μπει σε μεγάλο βαθμό στις δικές μας τσέπες, την εποχή που μας τα δάνειζαν οι τράπεζές τους.
ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΔΕ ΒΛΑΦΤΕΙ.

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2013 στις 6:52:00 μ.μ. EET  

Κάπου διάβασα πως στις Κυπριακές τράπεζες υπάρχουν πάνω από 25δις καταθέσεων από Ρώσους. Αν υποθέσουμε πως κάποιο μεγάλο ποσοστό αυτών είναι πάνω από 100.000€, τότε βλέπουμε πως η δήθεν βοήθεια είναι κλοπή αφού μέρος αυτής θα προέλθει από τις κατασχέσεις (να υποθέσω πως θα χρεώσουν τους Κυπρίους και για τα λεφτά που θα κλέψουν; ) αλλά και ταυτόχρονα πετυχαίνουν την παύση της επέλασης ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο.

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2013 στις 7:22:00 μ.μ. EET  

Οδυσσέα είσαι σωστός και βέβαια λίγη τσίπα δεν βλάφτει.
ΟΜΩΣ! ΟΜΩΣ! αν ζούσε ο ΤΑΣΣΟΣ δεν θα φτάνανε εκεί τα πράγματα! Ναι μεν "βοήθησαν και βούλιαξαν" με το Ελληνικό κούρεμα, όμως ο "σβούρας" χριστόφιας όταν άρχισαν τα όργανα φάνηκε ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ!! και όπως γράφουν και άλλοι φίλοι απεδείχθη συνεχιστής του άθλιου ΓΑΠ!
όλη η συμπεριφορά του χριστόφια και η αναμονή του και η τακτική του "βλέποντας και κάνοντας" με μαθηματική ακρίβεια οδήγησαν εκεί τα πράγματα! περίμενε ο μάγκας την πτώση του και είχε ήδη ετοιμάσει το διάδοχό του και σίγουρα θα βγάλει την ουρά του απ΄έξω!

Γιάννης

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2013 στις 7:48:00 μ.μ. EET  

Έπρεπε να στείλουμε κάποιον από τα χρυσά αυγά να διαπραγματευθεί, είναι σίγουρο ούτε του έδιναν και μπόνους!

Nikos 16 Μαρτίου 2013 στις 8:25:00 μ.μ. EET  

με τη τραγική εξέλιξη για τους αδελφούς μας καλό είναι να αναλογιστούμε τι θα είχε συμβεί αν τον ιούνιο του 2012 είχε εμφανιστεί στις βρυξέλλες ένας πρωθυπουργός ο οποίος θα έλεγε καταγγέλλω το μνημόνιο ... όλες τις εθνικές καταστροφές τις έχουμε πάθει όταν η πολιτική που ακολουθήσαμε δεν ήταν ρεαλιστική αλλά βασιζόταν σε συναισθηματισμούς και ιδεοληψίες....ο χριστόφιας είχε επί δύο χρόνια την δυνατότητα να πάρει μέτρα και να αποτρέψει την σημερινη τραγωδία ...αλλά αυτός το έπαιζε τρελός και ιδεολόγος...

nik 16 Μαρτίου 2013 στις 9:02:00 μ.μ. EET  

Εαν ζουσε ο Τασσος εαν εμεις δεν καταντουσαμε ραγιαδες εαν δεν χρεοκοπουσαμε εαν δεν ψηφιζαμε αυτα τα μιασματα εαν εαν εαν.......
Αλλα τιποτα απο αυτα δεν εγινε και μειναμε με το εαν οποτε οπως στρωσαμε θα κοιμηθουμε οπως λενε και στο χωριο μου.

nik 16 Μαρτίου 2013 στις 9:12:00 μ.μ. EET  

Δεν ξερω αν το σχολιο θα αναρτηθη λογω μπερδεματος για αυτο το ξαναγραφω.
Εαν ζουσε ο Τασσος, εαν δεν ψηφιζαμε αυτα τα μιασματα στην βουλη,εαν ειμαστε ανταξιοι τον προγονων μας,εαν δεν ειχαμε χρεος εαν εαν εαν..........
Αλλα τιποτα απο αυτα δεν εγινε και τωρα κρινουμε τους αλλους χωρις να κρινουμε πρωτα τους εαυτους μας.Για αυτο κυριοι πρωτα πρεπει να καταλαβουμε οτι εμεις φταιμε πρωτα και μετα οι πολιτικοι που εμεις τους ψηφισαμε οχι μια η δυο αλλα δεκαετιες ολοκληρες και τωρα οπως λενε στο χωριο μου οπως εστρωσες θα κοιμηθεις.

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2013 στις 9:39:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Νίκο, σ΄ευχαριστώ που συμφωνείς μαζί μου για τη στάση του "σβούρα"!
Πριν λίγο είδα στο σκάι τον αναστασιάδη να δηλώνει ότι "δεσμεύομαι στους Κυπρίους και στους ξένους ότι ΔΕΝ πρόκειται να υπογράψω
"κούρεμα" των τραπεζικών καταθέσεων!!!" ΜΕΓΑΣ θεοπαίχτης!! τώρα θα προσπαθήσει να πείσει ότι ΕΣΩΣΕ την Κύπρο από τη χρεωκοπία. Εν τω μεταξύ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ στην Κύπρο οι "δολοφόνοι" του δντ!!
Όποιος πάει να σηκώσει κεφάλι, του το παίρνουν χωρίς 2η κουβέντα!!
ακούς εκεί να θέλουν εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου! τους ρώτησαν;;!!!
γιαυτό κι ο σαμαράς δήλωσε ότι τα ελληνικά κοιτάσματα είναι ευρωπαϊκά, όχι τόσο για προστασία όσο σαν να τους λέει "μη βαράτε ρε παιδιά, δικά σας είναι και αν θέλετε δώστε κάτι και σε μας, λέμε καμιά μ....α για να περνάει η ώρα!"

Γιάννης

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2013 στις 10:00:00 μ.μ. EET  

Ξεχνάμε και την παράμετρο της καταστροφής των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είχε μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου. Αν δεν κάνω λάθος η ζημιά ήταν μεγάλη σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ της Κύπρου.

Ανιχνευτής 16 Μαρτίου 2013 στις 10:44:00 μ.μ. EET  

Πρωτοφανές. Θα επηρεάσει ολόκληρο το νότο με καταθέσεις να φεύγουν στον πλούσιο Βορά επιδεινώνοντας το πρόβλημα και το χάσμα. Δεν ξέρω τι μπορούσε να κάνει η Κύπρος μόνη της. Είναι το μικρό πειραματόζωο της Γερμανίας να δοκιμάσει νέα πολιτική αντί να τυπώσει λίγο χρήμα. Το θέμα είναι τι θα κάνει ΟΛΟΣ ο νότος, γιατί κάποιος είναι ο επόμενος μολις ένας στόχος δεν επιτευχθεί. Δεν είναι θέμα τι άλλο μπορεί να γίνει ποιος θα πληρώσει την ζημιά. Αυτό είναι γνωστό. Κανένας και όλοι, στο τέλος πρέπει να τυπωθεί χρήμα για να καλύψει το χρήμα που "κυκλοφορεί" και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Απλά στο όνομα της κρίσεις παίζονται παιχνίδια πόρων και πλούτου.
Οι νότιοι πρέπει να συμμαχήσουν να περάσει άλλη πολιτική, θα βρεθούν δουλάκια του Βορά.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 16 Μαρτίου 2013 στις 11:24:00 μ.μ. EET  

Από όλες τις λύσεις αυτή ήταν για την Κύπρο η χειρότερη. Ποιος θα ξανακαταθέσει λεφτά σε κυπριακή τράπεζα; Ποιος θα αφήσει από την Τρίτη λεφτά σε κυπριακή τράπεζα; Το τραπεζικό σύστημα - η βάση της οικονομίας στην Κύπρο ήταν οι ξένες καταθέσεις - θα μπει σε καθοδικό σπιράλ. Θα φτάσουν σε χρόνο μηδέν τα χάλια μας. Οπότε μετά θα είναι παιγνιδάκι η εφαρμογή του σχεδίου Ανάν και η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Διότι μια ισχυρή οικονομικά Κύπρος δεν είχε λόγο να υποκύψει σε εθνικούς εκβιασμούς. Ο Αναστασιάδης είναι περίπτωση ΓΑΠ. Η ψήφισή του αποδεικνύει το πόσο γνήσιοι Έλληνες είναι στην Κύπρο: κουβαλούν την ίδια με εμάς βλακεία, τόση ώστε να ψηφίζουν για πρωθυπουργό έναν πουλημένο με βούλα.

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2013 στις 11:33:00 μ.μ. EET  

Στα μούτρα σας ευρωλυγούρηδες που τόσο καιρό μας πρήξατε τα συκώτια με αυτό το τρισάθλιο νόμισμα. Επιστροφή στα εθνικά νομήσματα τώρα

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2013 στις 11:39:00 μ.μ. EET  

@Οδυσσέα

Καλησπέρα καταρχάς.Αν και θα συμφωνήσω μαζί σου όσον αφορά στις επιπτώσεις της ελληνικής(ή ελλαδίτικης πιο...δόκιμα)κρίσης στη κυπριακή οικονομία,θα έλεγα οτι προσωπικά θα επέλεγα ως κινητήριο δύναμη όλων αυτών στο σύνολό τους,το παιχνίδι που διαδραματίζεται στην ευρύτερη περιοχή με τους υδρογονάνθρακες και οποιαδήποτε άλλη πηγή φυσικού πλούτου.
Επιφυλάσσομαι σχετικά με το ποιά υπερδύναμη ανακίνησε πρώτη το σχετικό ζήτημα στη περιοχή μας(ΕΕ,ΗΠΑ ή Ρωσία;),αλλά ήταν βέβαιο οτι θα προκαλούσε την είσοδο των υπολοίπων ανταγωνιστών στο παιχνίδι.Τα πράγματα στο μυαλό μου είναι απλά.Είμαι βέβαιος οτι τα έχεις ξαναδιαβάσει και τα έχεις ξαναακούσει,θα τα επαναλάβω ωστόσο εν συντομία:Μέσω του τραπεζικού συστήματος και των δικλείδων που μου προσφέρει(π.χ.υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας χωρών μέσω οίκων αξιολόγησης),καταφέρνω να έχω υποχείριό μου χώρες οι οποίες αποτελούν τον αδύναμο κρίκο ,ένα παράδειγμα αυτές με αφελείς και δοσίλογους πολιτικούς οι οποίοι φρόντιζαν να τις υπερδανείζουν αντί να αποσκοπούν στην ανάπτυξή τους(σαφές το υποννοούμενο) και τη κατάλληλη στιγμή εκμεταλλεύομαι την ανοησία τους και εκβιάζω ζητώντας ό,τι έχουν και δεν έχουν.
Κάποτε κάποιες προσωπικότητες όπως ο τέως βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ.Βελόπουλος,υποστήριζαν οτι στην ελληνική επικράτεια υπάρχει πετρέλαιο,με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν γραφικοί,ψεύτες,λαοπλάνοι και φαντασιόπληκτοι.Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ΓΑΠ διαβεβαίωνε όπως θα θυμάσαι οτι ''δεν υπάρχει πετρέλαιο''(τυχαίο;Δε νομίζω...),για να διαψευσθεί απο ειδήμονες λίγο καιρό αργότερα.Και επειδή σε αυτή τη χώρα κανείς αξιωματούχος δε θέλησε να ασχολήθεί με αυτό το ζωτικό για τις επερχόμενες γενιές ζήτημα,διότι ήταν οι εποχές των παχιών αγελάδων και ''που να μπλέκουμε τώρα σε τέτοιες ιστορίες'' ,αλλά και ο Έλληνας γενικότερα είχε άλλες σκοτούρες όπως το Τσερόκι,τη Μύκονο και εν γένει τη καλοπέρασή του,ασχολούνται τώρα δυστυχώς κάποιοι άλλοι χωρίς εμάς,όχι για εμάς,διαμοιράζοντας τα ιμάτιά μας....
Παρατηρούμε οτι σε όλη την έκταση της Μεσογείου,απο τη ιβηρική χερσόνησο,έως και την αδελφή μας Κύπρο, ασκούνται αφόρητες πιέσεις που αποσκοπούν στη στυγνή εκμετάλλευση των χωρών-μελών,καθεμιάς για διαφορετικούς πιθανόν λόγους.
Αν κούρασα ζητώ συγγνώμη.

Φιλικά,
Μέντωρ

Ανώνυμος 16 Μαρτίου 2013 στις 11:53:00 μ.μ. EET  

@Οδυσσέα

Σ.Σ. Θα θυμάσαι εξάλλου πριν λίγο καιρό που ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος πρότεινε τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του κυπριακού χρέους,μέσω των εσόδων που θα προκύψουν απο την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα αντίστοιχα οικόπεδα!Άρα αφορμή θα βρίσκονταν καιτα ελληνικά ομόλογα ήταν μία σοβαρή...

Μέντωρ

Οδυσσέας 16 Μαρτίου 2013 στις 11:54:00 μ.μ. EET  

@ ΦΚΜΚ:
Έτσι ακριβώς όπως τα λες.

@ Μέντωρ:
Σωστά θέτεις τις ευρύτερες στρατηγικές πτυχές του θέματος, και δεν τις υποτιμώ. Παρ' όλα αυτά θα επιμείνω ότι η κυπριακή οικονομία (σε αντίθεση με την ελλαδική) δε θα ήταν εκτεθειμένη σήμερα σε εκβιασμούς, αν δεν είχε αποδυναμωθεί από το "κούρεμα" των ομολόγων της Ελλάδας.

Vangelis M. 17 Μαρτίου 2013 στις 5:01:00 π.μ. EET  

Ας μην εστιαζουμε στις φασεις του δραματος οσο επωδυνες και σοκαριστικες και αν ειναι αλλα στις αιτιες του...

Και σιγουρα σε Ελλαδα και Κύπρο οι αιτιες ειναι η κακή διαχειρηση των δημοσιων οικονομικων λογω ανικανότητας, αδιαφοριας, διαφθορας, ψηφοθηρικων στοχευσεων.

Και οσο δεν αιρονται οι αιτιες το δραμα θα κλιμακωνεται προς το χειροτερο.

Υπαρχει το εφιαλτικο ενδεχομενο η καταρρευση του πολιτικου συστηματος που προκαλεσε και αποκλειει την εξοδο απο την κριση, να απαιτει να προηγηθει η πληρης οικονομικη καταρρευση και εξαθλιωση (με ολα τα δεινα που αυτο συνεπαγεται για τους αδυναμους πολιτες και την ανεξαρτησια των κρατων) των δυο χωρων!

Alexandros 17 Μαρτίου 2013 στις 11:50:00 π.μ. EET  

Οδυσσέα φιλε διαφωνώ ,αζί σου, έχω την αίσθηση ότι βλέπεις το τυράκι και όχι την ουσία, στη συγκεκριμένη απόφαση διαδραματίζονται πολύ μεγαλύτερα παιχνίδια.

Πρώτα από όλα σκέψου το εξής, τι έχει ειπωθεί πρώτο από όλα από "έγκυρες" προπαγανδιστικές εφημερίδες? "Η κρίση είναι ευκαιρία για λύση του Κυπριακού ζητήματος" Ευκαιρία όμως για ποιον? Για τους σφαγείς, τους οποιους θέλουν να εντάξουν από την πίσω πόρτα της Ευρπαϊκής Ένωσης κάποιοι. Μετά υπάρχουν τα κοιτάσματα, τα οποια προφανώς κάποιοι θέλουν να τα πάρουν δωρεάν να τα εκμεταλλευτούν.

Επιπλέον αυτή η απόφαση είναι πρωτίστως αυτοκαταστροφική, δεν θα διώξει τα κεφαλαια μόνον από την Κύπρο, αλλα από όλες τις χώρες του Νότου σίγουρα, αλλα πιθανότατα και από την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί μια τέτοια απόφαση δίνει το δικαίωμα σε έναν τραπεζίτη να κάνει ο,τι του κατεβάσει το κεφάλι του και αν δεν πάει καλά θα πάρει τα λεφτά των καταθετών, άρα τα κεφαλαια που θα κατευθυνθούν? Στη wall street είναι η απάντηση και στις Αμερικανικες Τράπεζες! Κρίμα αλλα οι Ευρωπαίοι είναι προβληματικοί, αποδείχθηκε αυτό περίτρανα με εμάς, αλλα αυτοί συνεχίζουν ακόμα χειρότερα!

ΝΕΣΤΩΡ 17 Μαρτίου 2013 στις 12:13:00 μ.μ. EET  

Στο DNA του Έλληνα φαίνεται ότι υπάρχει αυτή η τάση να κατηγορεί πολιτικά τους αντιπάλους του για προδοσία, εθνική προδοσία και ξεπούλημα στους ξένους και ότι οι ξένοι μας φταίνε για ότι μας συμβαίνει και όχι εμείς οι ίδιοι ποτέ σαν άτομα δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη και ο καθένας μας χωριστά είναι τίμιος και πατριώτης. Ξεχνάμε όμως ότι το σύνολο ή έστω την πλειοψηφία την αποτελούν τα άτομα που είμαστε και εμείς μέσα. Επίσης ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα σύστημα για την διακυβέρνηση των Κρατών και αυτό σήμερα είναι το Δημοκρατικό, όπου η πλειοψηφία Κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει. Να μας πει κάποιος, που βλέπει παντού Προδότες, με ποιο πολιτικό σύστημα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα, θα μας εξασφαλίσει να βγαίνουν οι καλύτεροι και οι πατριώτες, όπως αυτός εννοεί τον πατριωτισμό. Η Κύπρος λοιπόν περνά μια δύσκολη κατάσταση και όπως επισήμανε και ο Οδυσσέας και συμφωνώ μαζί του, ότι η Ελλάδα έχει γιαυτό σημαντική ευθύνη, διότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι καθαρά ο Τραπεζικός τομέας, ο οποίος υπέστη απώλειες από το ΄΄κούρεμα΄΄ των πολλών Ελληνικών ομολόγων που είχε στην κατοχή του και από εκεί άρχισε η κατρακύλα και πρέπει εμείς εδώ στην Ελλάδα να το παραδεχθούμε αυτό ευθαρσώς. Επειδή όμως η Μοίρα τα έφερε έτσι και πολλοί Έλληνες, με δική τους ευθύνη, έχουν καταθέσεις στην Κύπρο, οι οποίες θα κουρευτούν και αυτές, ίσως με αυτό τον τρόπο, γίνεται κάποια επανόρθωση προς την Κύπρο από πλευράς Ελλάδος. Επίσης και το λεγόμενο μαύρο χρήμα, ας πληρώσει και αυτό, φυσικά προς όφελος των Κυπρίων. Τώρα τι θα γίνει στο μέλλον με τις καταθέσεις στην Κύπρο, αυτό είναι άλλη ιστορία, που αυτή την στιγμή δεν ενδιαφέρει τον ΄έτοιμοθάνατο΄΄, αλλά πως θα σωθεί από την χρεοκοπία. Εγώ έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο Πολιτικό Προσωπικό της Κύπρου, από αυτό της Ελλάδος και πιστεύω ότι η Κύπρος θα τα καταφέρει καλύτερα από εμάς και θα βγεί από τη Κρίση. Να μην ξεχνάμε ότι Υπουργός των Οικονομικών, είναι ο Μιχάλης Σαρρής, ικανός άνθρωπος, πρώην Υπουργός του Τάσσου Παπαδόπουλου και ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Νομπελίστας, Πρόεδρος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, δείχνουν την διαφορά με την Κυβέρνηση του ΓΑΠ και τους ξένους συμβούλους του. Οι Ηγέτες υπάρχουν για να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, ας περιμένουμε να δούμε, αυτό θα δείξει στο μέλλον και ας ευχηθούμε, ότι ο ΄΄Θεός της Ελλάδος και της Κύπρου΄΄ είναι μαζί μας.

Ανώνυμος 17 Μαρτίου 2013 στις 1:37:00 μ.μ. EET  

Υποκριτες υπανθρωποι εκμεταλλευτες του κοσμακη.Ασπρη μερα να μη δειτε ξανα. Καταραμενοι και εσεις και τα παιδια σας.

Alexandros 17 Μαρτίου 2013 στις 1:46:00 μ.μ. EET  

Νέστορα κανε έναν κόπο και μπες στον infognomon να "διαβασεσις" για τον Σαρρή, αν αυτά αληθεύουν πως αυτοί οι τύποι θα πάνε να διαπραγματευτούν και που και με ποιον?

Δεν επιτρέπεται να μπαίνει χέρι στις καταθέσεις φιλε, είναι ανεπίτρεπτο, μπορεί έτσι να πληρώσουν και αυτοί που διακινούν μαύρο χρήμα, κάτι για το οποιο αμφιβάλλω τρελα, γιατί αυτοί διακινούν δισεκατομμύρια και σίγουρα είχαν πληροφορίες από πριν για αυτό που θα συνέβαινε, αλλα πρόων πληρώνουν δυσανάλογα οι νόμιμοι καταθέτες και επιπλέον και το σημαντικότερο δηλαδή είναι τρομακτικό προηγούμενο για όλες τις καταθέσεις στην Ευρώπη!

Ανώνυμος 17 Μαρτίου 2013 στις 2:41:00 μ.μ. EET  

παιρνουν τα λεφτα του κοσμου και εσεις νομιζετε οτι σωζεται η Κυπρος!

η ολικη καταρρευση της Κυπρου θα ερθει καθως δις θα φυγουν απο τις τραπεζες και η Κυπρος θα αναγκαστει πολυ συντομα να γυρισει σε εθνικο νομισμο η να ξεπουλησει ολα τα οικοπεδα

GRM 17 Μαρτίου 2013 στις 4:35:00 μ.μ. EET  

αναπαραγω τα λεγομενα ενος φιλου με τα οποια δε μπορω παρα να συμφωνήσω απολυτα!
''Με αφορμή την απαίτηση για κούρεμα των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών αξίζει να κάνει κανείς ορισμένες σκέψεις. Πρώτα από όλα καταρρέει η περίφημη θεωρία της μπλόφας ή του εκβιασμού εκ μέρους μιας χώρας εναντίον όλης της ευρωζώνης. Διότι εάν ετίθετο τέτοιο ζήτημα τι πιο λογικό για την κυβέρνηση Αναστασιάδη από το να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο;
Δεύτερη και σημαντικότερη παρατήρηση γενικότερης ισχύος: στην Ελλάδα αρεσκόμαστε να μιλάμε για "τιμωρητικό μνημόνιο", για "μονόπλευρη πολιτική λιτότητας" και να εγκαλούμε την ευρωζώνη για έλλειψη αναπτυξιακής διάστασης στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης.
Σωστά είναι όλα αυτά αρκεί να έχουμε κατά νου ότι ακόμα και αυτή η πολιτική την οποία υφιστάμεθα και την οποία κριτικάρουμε τόσο έντονα είναι μακράν πιο γαλαντόμα από αυτό που υφίστανται όλες οι χώρες του κόσμου που χρεοκοπούν.(μεταξύ αυτων και η παρακράτηση ολων των καταθέσεων και οχι απλώς το κούρεμα τους να συμπληρώσω εγω...)
Όταν χρεοκόπησε η Αργεντινή δεν είχε καμία ευρωζώνη να της δανείσει 250 δις ευρώ. Δεν είχε καμία πολυτέλεια να μιλάει ούτε για "τιμωρητικά μνημόνια", ούτε για "λάθος πολιτική". Ήταν υποχρεωμένη να κινηθεί μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που προβλέπονται για όλες τις χώρες του κόσμου που βρίσκονται σε ανάλογη θέση.
Αρκεί απλά κανείς να σκεφτεί ότι εάν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης και χρεοκοπούσε τα μόνα διαθέσιμα κεφάλαια στον κόσμο για αυτήν θα ήταν περίπου 30 δις ευρώ συνολικά από το ΔΝΤ! Σήμερα με την "λάθος πολιτική", το "τιμωρητικό μνημόνιο" και την 'ελλειψη αναπτυξιακής διάστασης" η χώρα μας έχει λάβει ανω των 250 δις ευρώ!
Να κάνουμε λοιπόν την κριτική μας, να λέμε τις απόψεις μας, αλλά να μην θεωρούμε ότι όλα είναι δεδομένα ή ότι κάποιοι μας χρωστάνε.''

Ανώνυμος 17 Μαρτίου 2013 στις 4:39:00 μ.μ. EET  

@ Οδυσσέα (16 Μαρτίου 2013 - 5:19:00 μ.μ. EET)

Μαζί σου εναντίον των χαιρέκακων! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ!!

Δεν νομίζω ότι βασική αιτία της κυπριακής χρεοκοπίας ήταν η ελληνική, αλλά οπωσδήποτε επιδείνωσε την θέση της, ή, αν θέλεις, ήταν η χαριστική βολή. Η Κύπρος, εδώ και κάποια χρόνια, για διάφορους λόγους, δεν πήγαινε καλά οικονομικά. Έχω την αίσθηση ότι η ένταξή της στην ΕΕ και ιδίως στην ΟΝΕ, δεν την ωφέλησαν.

ΥΓ: Ο Κύπριος Γιωργάκης

Caspian 17 Μαρτίου 2013 στις 5:10:00 μ.μ. EET  

Για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου υπάρχουν μερικά δεδομένα.

-Κανείς δε θα πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι το κυριότερο αίτιο της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας ήταν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιος φταίει και το αν τα φάγαμε μαζί ή χώρια, είναι αναμφισβήτητο ότι η ευθύνη βαραίνει την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου έχασε 1.324 δις και η Marfin P.B 1.969 δις. Σε αυτά μπορούν να προστεθούν και τα κεφάλαια μικρότερων τραπεζών, οργανισμών, ιδιωτών κ.α.

-Η ζημιά της έκρηξης στο Μαρί, πέραν του ότι κόστισε ανθρώπινες ζωές, εκτιμήθηκε ότι ανέρχεται σε περίπου 350 εκ. ευρώ και αφορούν στρατηγικές υποδομές του κράτους. Οι βασικές ευθύνες που αφορούν τον τότε πρόεδρο και τον τότε ΥΠΑΜ έγιναν γαργάρα. Είναι τρομερό αν σκεφτεί κανείς ότι ο Χριστόφιας πήρε τις αποφάσεις που πήρε, για να μη δυσαρεστήσει τον... Άσαντ! Αν είναι ποτέ δυνατόν.

-Όταν το πλοίο άρχισε να βουλιάζει και όλοι προειδοποιούσαν με κάθε τρόπο την κυπριακή κυβέρνηση για αυτό που έρχεται, η κυβέρνηση ΑΚΕΛ συζητούσε ακόμα για την αναγκαιότητα της... αυτόματης τιμαριθμικής προσαρμογής, ενώ η αντιπολίτευση (που "λογικά" θα έπρεπε να λαϊκίζει μπας και τους ρίξει μία ώρα νωρίτερα) παρότρυνε σε μέτρα!

-Ένα ακόμη δεδομένο που θα πρέπει να έχουμε υπόψην μας, πριν βγάλουμε γενικό συμπέρασμα, έρχεται από τη Δανία: το "κούρεμα" στις καταθέσεις δεν είναι πρωτάκουστο καθώς στην ευημερούσα (;) Δανία από το 2011 κουρεύτηκαν οι καταθέσεις σε 2 τράπεζες. 41% (!!!) στη μία, 26% στην άλλη, για καταθέσεις άνω των 100000 ευρώ. Το ποσοστό δεν καθορίστηκε τυχαία. Στην 1η, τα στοιχεία ενεργητικού προς το παθητικό ήταν 59% και στη 2η 74%. Και στις δύο περιπτώσεις, μέτοχοι και ομολογιούχοι έχασαν το 100% της επένδυσής τους. Η λογική ήταν να μην πληρωθεί ούτε κορώνα από τους φορολογούμενους αδιακρίτως για τη διάσωση των τραπεζών. Θα πλήρωναν αυτοί μόνο που είχαν κάποια σχέση με την εκάστοτε προβληματική τράπεζα.

Θεωρώ καταρχάς παράλογο "Ελλαδίτες" να κατακρίνουν οτιδήποτε έχει να κάνει με την κυπριακή οικονομία, όταν τους φάγαμε σχεδόν το 20% του ΑΕΠ τους με το PSI. Επίσης με προβληματίζει η σφοδρή κριτική στον Αναστασιάδη των 2 μηνών, όταν προηγήθηκε μία διαχείριση 5 ετών (αν δεν κάνω λάθος;), εκ των πραγμάτων καταστροφική για την Κύπρο (για την περιοχή στο Μαρί και τις ενεργειακές υποδομές της Κύπρου,κυριολεκτικά καταστροφική). Και τέλος, όσον αφορά το ίδιο το μέτρο, που αναμφισβήτητα είναι επαχθές και άδικο όπως οποιοδήποτε οριζόντιο μέτρο, προβληματίζομαι για το ότι κάποιοι άλλοι το αποφάσισαν οι ίδιοι για τον εαυτό τους όταν αυτό κρίθηκε αναγκαίο.

Ανώνυμος 17 Μαρτίου 2013 στις 6:37:00 μ.μ. EET  

@ GRM

"Αρκεί απλά κανείς να σκεφτεί ότι εάν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης και χρεοκοπούσε τα μόνα διαθέσιμα κεφάλαια στον κόσμο για αυτήν θα ήταν περίπου 30 δις ευρώ συνολικά από το ΔΝΤ! Σήμερα με την "λάθος πολιτική", το "τιμωρητικό μνημόνιο" και την 'ελλειψη αναπτυξιακής διάστασης" η χώρα μας έχει λάβει ανω των 250 δις ευρώ!"

Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης, ίσως να μην είχε φτάσει στην χρεοκοπία. Το € αποτέλειωσε την ήδη ξεχαρβαλωμένη οικονομία της και τώρα την κρατά δέσμιά του.

Και τι θα την εμπόδιζε να δανειστεί, αν είχε ακόμη την δραχμή, όπως δανειζόταν τόσα χρόνια; Είτε με €, είτε με δραχμή, η χώρα ξεπέρασε τα όρια, δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα χρέη της και χρεοκόπησε. Έχασε την αξιοπιστία της και την πιστοληπτική ικανότητά της.

Όσο για την αντιαναπτυξιακή πολιτική, αυτή είναι γεγονός. Μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς; Και η φορομπηχτική πολιτική, που αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, κι αυτή λάθος είναι. Τα περί "τιμωρητικών μνημονίων" τα θεωρώ γελοιότητες.

Μήπως πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Σημίτη, που έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ;

Ανώνυμος 17 Μαρτίου 2013 στις 7:39:00 μ.μ. EET  

Οι Πατρίδες μας (Ελλάδα, Κύπρος) πουλήθηκαν για ν' αγοράσουν μερικοί βλάχοι φθηνές Mercedes...ας μην φωνασκούμε λοιπόν όσο θα αποτελειώνουν, γιατί θα είναι υποκριτικό...

ΝΕΣΤΩΡ 17 Μαρτίου 2013 στις 7:49:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Alexandros , κανείς δεν είπε ότι είναι υπέρ του κουρέματος των καταθέσεων, αλλά η πραγματικότητα βλέπεις είναι άλλη, εδώ έχουμε πόλεμο και πρέπει η κυπριακή Κυβέρνηση, στα χέρια της οποίας έσκασε η καυτή πατάτα, να αντιδράσει, όπως μπορεί καλύτερα, το μέλλον θα δείξει εάν έκανε το καλύτερο, πάντως οι Κύπριοι, με τον τρόπο αυτό μπορεί να πληρώσουν συνολικά λιγότερα, από ότι εμείς στην Ελλάδα. Τώρα όσον αφορά τον Σαρρή, γνωρίζω για την προσωπική του υπόθεση, τα γνωστά blogs με τις πατριωτικές τους ευαισθησίες γράφουν ήδη πάρα πολλά, δεν θεωρώ ότι είναι πρέπον να αναπαράγουμε αυτή την υπόθεση και να την χρησιμοποιούμε ως επιχείρημα ως κακής διαπραγμάτευσή του, το Βιογραφικό και οι ικανότητες του ανθρώπου είναι πέραν κάθε αμφιβολίας, καθόσον είχε την εμπιστοσύνη του Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο όλοι τιμούμε και θυμόμαστε στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η Κύπρος.
Αγαπητέ Caspian, συμφωνώ με την ανάλυσή σου όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν την Κύπρο μέχρις εδώ, θα διαφωνήσω μαζί σου ότι είναι ΄΄παράλογο "Ελλαδίτες" να κατακρίνουν οτιδήποτε έχει να κάνει με την κυπριακή οικονομία΄΄, διότι εμείς οι ΄΄Ελλαδίτες΄΄ πληρώσαμε και πληρώνουμε ακόμη πάρα πολλά χρήματα για την Άμυνα και όχι μόνο, της Κύπρου, εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε υποστεί πάρα πολλά σε σχέση με τους Τούρκους εξ αιτίας του Κυπριακού προβλήματος, νομίζω ότι έχουμε κάποιο δικαίωμα να μιλάμε, ανεξάρτητα από τα λάθη που έγιναν και από τις δυο πλευρές, η Μοίρα μας είναι κοινή.

Ανώνυμος 17 Μαρτίου 2013 στις 10:45:00 μ.μ. EET  

ΤΙ ΠΑΘΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΝΕΣΤΩΡ? ΠΛΗΡΩΣΑΤΕ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ? ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΣΟΥ.

ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ, ΑΝ ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΕΣΤΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ (1974) ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΕΔΩ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΗΤΑΝ ΜΑΚΡΙΑ.
ΜΑΛΛΟΝ Η ΚΥΠΡΟΣ ΧΑΛΑΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΛΕΟΝΙΔΑΣ, ΣΤΑΓΙΕΡ ΚΑΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΑΣ.

ΧΑΛΑΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΕΜΑΣ.

Ανώνυμος 17 Μαρτίου 2013 στις 11:44:00 μ.μ. EET  

@ΝΕΣΤΩΡ

Αναφορικά με τον Χρ.Πισσαρίδη για τον οποίο κάνεις λόγο,παραθέτω αποσπάσματα σημερινού ηλεκτρονικού δημοσιεύματος της Ελευθεροτυπίας(Enet.gr) με τίτλο ''Νόμπελ αναξιοπιστίας στο Πισσαρίδη'' :''Πριν απο λίγες ημέρες,με συνέντευξη στην εφημερίδα ο Φιλελεύθερος ο Νομπελίστας οικονομολόγος τασσόταν κατηγορηματικά απέναντι στο κούρεμα των καταθέσεων,τονίζοντας πως δε θα είναι καταστροφικό μόνο για τη Κύπρο,αλλά θα συμπαρασύρει και ολόκληρη την ευρωζώνη''.Και εν συνεχεία αναφέρεται:'' Ωστόσο,μετά απο λίγα 24ωρα,υποστηρίζει οτι εάν δε ψηφιστεί ο νόμος,τα επακόλουθα θα είναι πολύ χειρότερα'',(Χρ.Πισσαρίδης)''Κακά τα ψέματα.Οι χρεοκοπίες θα είναι πολλές και οι πιο πολλοί Κύπριοι καταθέτες θα τα χάσουν όλα,γιατί οι τράπεζές τους δε θα ξανανοίξουν''.



Μέντωρ

Ανώνυμος 18 Μαρτίου 2013 στις 9:24:00 π.μ. EET  

Ανώνυμος Α.Ε.του Γ.

Θα μπορούσε νατανε πιο δίκαιο το κούρεμα των καταθέσεων στην κύπρο.π.χ. οι τόκοι των 10 ετών ή αναλογικά όσους ειχε εισπράξει ο καθείς να κουρευθούν τόσο όσο να εισπραχθεί το αναγκαίο ποσό.Πράγματα που έγιναν σε παρελθούσες περιπτώσεις
άλλων χρεοκοπιών διαφόρων κρατών.Το επί δικαίων κ αδίκων μέτρο θα φέρει
ασχημα αποτελέσματα και δη μακροπρόθεσμα.Κατά τα λοιπά συμφωνώ με τον Νέστορα.

Alexandros 18 Μαρτίου 2013 στις 11:50:00 π.μ. EET  

Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις γιατί δεν σκαμπάζω και πολλά από οικονομικά, αν κάποιος γνωρίζει, γιατί όπως και να έχει μιλάμε και κάπως στον Αέρα.

Ψάχνοντας λίγο για αριθμούς, από ο,τι καταλαβαίνω, το πρόβλημα της Κύπρου είναι διαφορετικό από το πρόβλημα της Ελλάδας. Δηλαδή η Ελλάδα είχε ζημιογόνο Δημόσιο, τεράστιο Δημόσιο χρέος και έλλειμμα. Από την Άλλη η Κύπρος ναι μεν έχει ένα αξιοσέβαστο έλλειμμα και χρέος, αλλα οι αριθμοί δεν είναι αυτοί που θα επέβαλλαν μνημόνιο όπως σε εμάς, από ο,τι καταλαβαίνω το πρόβλημα της Κύπρου είναι σαν αυτό της Ισπανίας και της Ιρλανδίας σωστά? Δηλαδή χρεοκοπούν οι τράπεζες και το κράτος δεν δύναται να τις "ανακεφαλαιωποιησει" γιατί ο τραπεζικός τομέας είναι τεράστιος και δεν μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις γιατί είναι μεγάλων το ποσον.

Από ο,τι καταλαβαίνω μια από τις πολύ προβληματικές τράπεζες είναι η "μαρφιν", σωστά και η άλλη η τράπεζα Κύπρου? Όλο το πρόβλημα είναι αδύνατον να προήλθε από το PSI, το PSI επιδείνωσε το πρόβλημα. Καταρχάς για την "μαρφιν" ακούμε πάνω από χρόνο τώρα ότι έχει σοβαρά προβλήματα και ο Βγενόπουλος στην Κύπρο αντιμετωπίζει δικαστήρια.

Εγώ θέλω να ρωτήσω, γιατί ήταν αδύνατη η κρατικοποίηση των προβληματικών τραπεζών όπως έκαναν οι Βέλγοι με την Δεξιά για παράδειγμα, γιατί πρέπει να επιβιώσουν ντε και καλά επιχειρήσεις, οι οποιες είναι τρομερά προβληματικές?

Η ένσταση μου για το metro με τον φόρο στις καταθέσεις, έχει να κάνει με το ότι καταρχάς, δεν είμαστε και απολύτως σίγουροι αν θα δουλέψει και αν δεν δουλέψει ποιος εγγυάται ότι ο αποτυχημένος τραπεζίτης θα προτείνει την επανάληψη του μέτρου? Χωρια βεβαια που όλη η Κύπρος Βασίζεται στον τραπεζικό τομέα, οποτε οποιαδήποτε φυγή κεφαλαίων είναι καταστροφική κάτι που σημαίνει πως θα γίνει ακόμα πιο πιεστική η ανάγκη για το φυσικό αέριο, ακόμα πιο πιεστική η Τουρκια και ακόμα πιο πιεστική η Ευρώπη για επίλυση του Κυπριακού. Αλλα ας μείνουμε στα οικονομικά, θα με ενδιέφερε να ακούσω μια άποψη από κάποιον που ξέρει, αν υπάρχει άλλη εφαρμόσιμη επιλογή όπως ας πούμε αυτό που έγινε στο Βέλγιο.

Ανώνυμος 18 Μαρτίου 2013 στις 8:36:00 μ.μ. EET  

αντί να διαφωνούμε και να "τρωγόμαστε" ΠΑΛΙ μεταξύ μας!, ιδού η ΛΥΣΗ του προβλήματος, αν τη θέλουν οι οικονομικοί εγκέφαλοι!
Η ελεύθερη Κύπρος είναι όσο η Ισλανδία! να ΕΦΑΡΜΌΣΕΙ λοιπόν ό,τι και αυτή η χώρα, ήτοι ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των 2 τραπεζών, ΕΞΟΔΟΣ από το ευρώ με επιστροφή στην Κυπριακή Λίρα ΚΑΙ με παράλληλη υποτίμησή της κατά 10-15% έναντι του ευρώ, ΕΞΟΔΟΣ στις αγορές αφού θα έχει φθηνό νόμισμα και ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ανάθεση σε όσους τη συμφέρει την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων!
ΝΑ ΔΕΙΤΕ πως θα ΤΡΕΧΕΙ ο ναζι σόιμπλε, που δηλώνει ότι ΔΕΝ θα πάθει ΤΙΠΟΤΕ η Ευρώπη από την Κυπριακή χρεωκοπία!! Τότε να δείτε γλέντια, όπως ΕΤΡΕΧΑΝ όταν ανακαλύφθηκε ο υποθαλλάσιος πλούτος του νησιού!
To κάνουν όμως;;!!!

Γιάννης

Ανώνυμος 18 Μαρτίου 2013 στις 8:58:00 μ.μ. EET  

Φίλε Αλέξανδρε, έγραψα για τη λύση στο οικονομικό Κυπριακό πρόβλημα και νομίζω ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου!

Γιάννης

Αρματιστής 19 Μαρτίου 2013 στις 12:50:00 π.μ. EET  

Επιτέλους. Μου λύθηκαν όλες οι απορίες μου. Έμαθα την αλήθεια. Φωτίστηκα.
Δεν φταίει η Ελλάδα που χάθηκε η μισή Κύπρος. Αντίθετα μάλιστα. Για το κακό μας ριζικό, φταίει η εμπλοκή μας στο Κυπριακό πρόβλημα.
Καιρός λοιπόν να σταματήσουν τα σαλιαρίσματά μας με τους Κυπρίους, γιατί διαφορετικά μπορούμε να χάσουμε τη Θράκη και τη Μακεδονία. Δεν έχουμε καμιά δουλειά με τη Κύπρο και τους Κυπρίους.

Σχετικά τώρα με τη ταμπακιέρα.
Μόνο τα έθνη που λένε τα μεγάλα ΟΧΙ μπορούν να γράψουν παρακαταθήκες για το μέλλον.
Τα έθνη που σκύβουν το κεφάλι και υποτάσσονται, στη συνέχεια θα γονατίσουν και στο τέλος θα εξαερωθούν.
Αυτό λέει η ιστορία. Διαφορετικά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μνημονεύουμε το μακαρίτη Τάσο Παπαδόπουλο. Επειδή αυτός, εγκαταλειμμένος από τον επίσημο Ελληνισμό, βαλλόμενος πανταχόθεν, πιεζόμενος αφόρητα από τους ισχυρούς της γης, στάθηκε όρθιος και είπε το μεγάλο ΟΧΙ. Δεν φοβήθηκε τις απειλές και δεν έσκυψε το κεφάλι στους εξουσιαστές.

Άλλωστε, εμείς οι Έλληνες τιμούμε και γιορτάζουμε τα ΟΧΙ. Τιμούμε το θάνατο και τη θυσία. Τιμούμε τους αγώνες που έχει δώσει το έθνος μας, των οποίων το αποτέλεσμα ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένο.

Alexandros 19 Μαρτίου 2013 στις 1:16:00 π.μ. EET  

Φίλε Γιάννη, όπως έγραψα και παραπάνω δε γνωρίζω πολλά από οικονομικά, αλλά προσπαθώντας να βάλω τα πράγματα κάτω ρωτάω για να μαθαίνω. Η κρατικοποίηση των τραπεζών και η εξυγίανσή τους είναι μια επιλογή, αλλά δεν ξέρω αν είναι εφικτή, όσον αφορά την έξοδο από την ΕΕ, είμαι εναντίον Γιάννη και οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί, δεν μπορούμε να γίνουμε εμείς το εξιλαστήριο θύμα της Γερμανίας, αλλά δε θα γίνουμε και το σκλαβάκι της. Διάβασα μια πρόταση στο news247, μια πρόταση, η οποία αποτελεί θυσία για τους Κύπριους, αλλά εξαγοράζει την ανεξαρτησία τους ίσως και τους δίνει τη δυνατότητα να αποδώσουν δικαιοσύνη αργότερα. Αυτή η πρόταση λέει πως τα χρήματα θα πρέπει να τα πληρώσουν μόνον Κύπριοι καταθέτες, τα στοιχεία, γράφει, λένε πως 45 δις καταθέσεις ανήκουν σε Κύπριους και 24 σε ξένους, όπερ σημαίνει 12% φόρος στις καταθέσεις των Κυπρίων για τα 5.8 δις και μετά ο καιρός έχει γυρίσματα.......Αρκεί βέβαια να αποδωθούν και οι ευθύνες στους υπεύθυνους εντός Κύπρου. Βέβαια μια τέτοια ενέργεια για να ολοκληρωθεί όπως πρέπει θέλει μεγάλα καρύδια, γιατί η δικαιοσύνη θα αποδωθεί μέσω του Φυσικού αερίου. Όλα δείχνουν πως η Γερμανία μας φοβάται, γιατί η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τους Έλληνες θα μας δώσει τρομερή δύναμη εντός ΕΕ, για αυτό γίνονται όλα!

Marines575 19 Μαρτίου 2013 στις 9:55:00 π.μ. EET  

H Γερμανία θέλει να έχει το πάνω χέρι σε όλα, ακόμα και αν πααδεχθΟύμε ότι η Κύπρος ήταν ένα πλυντήριο χρημάτων, προσοχή! λέω εάν, όχι ότι είναι, τότε η Γερμανία θέλει να βάλει χέρι σε αυτό το πλυντήριο για δύο λόγους. Πρώτον γιατί έχει και δικά της πλυντήρια χρημάτων (Λιχτενστάιν, Λετονία) και δεύτερον γιατί με αυτό το κόλπο πετυχαίνει την κατάρευση της Κυπριακής οικονομίας και την κάνει πιό ευάλωτη άρα δεν θα μπορούν οι Κύπριοι να πετύχουν και πάρα πολλά πράγματα όταν έρθει η ώρα για να συζητήσουνε για την ταμπακιέρα (υδρογονάθρακες). Οι Γερμανοί θέλουν να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη αυτή την φορά δια του οικονομικού στραγγαλισμού και όχι με πόλεμο. Το έχουν ξεκινήσει απο πολύ παλιά, απο την εποχή της ένωσης Άνθρακα και χάλυβα. Απο τότε έχουν δικούς τους ανθρώπους σε κάθε χώρα και τους χρησιμοποιούν σαν τον Δούρειο ίππο
τους. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, σιγουρα κάποιοι δυστηχώς θα καταστραφούν αλλά στο τέλος οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι πάλι οι Γερμανοί.

Ανώνυμος 19 Μαρτίου 2013 στις 10:48:00 π.μ. EET  

@ Marines575

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στο ότι το ξεκίνησαν από την εποχή της ένωσης Άνθρακα και Χάλυβα, για τον απλούστατο λόγο ότι οι ιδρυτές της Ενώσεως και κατόπιν ηγέτες της ΕΟΚ των 6, δεν ήσαν κορόιδα. Αντιθέτως, επρόκειτο για σπουδαίους πολιτικούς, που δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν διείδαν τα γερμανικά σχέδια.

Πιστεύω ότι τα πράγματα άλλαξαν στην πορεία και ειδικά μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών. Το € ήταν μία επιτυχημένη γερμανική εφεύρεση, στην οποία, κατά τα φαινόμενα, οι υπόλοιποι προσχώρησαν ελαφρά τη καρδία. Αλλά τότε δεν υπήρχαν πια Σπάακ, Ντε Γκάσπερι, Ντε Γκώλ κλπ.

Από την άλλη, γιατί δεν βάζουμε κι εμείς έναν φραγμό στις γερμανικές ορέξεις, απαιτώντας εδώ και 60 χρόνια το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις/επανορθώσεις; Μήπως, λοιπόν, δεν φταίνε μόνον οι Γερμανοί, αλλά και αυτοί που σκύβουν το κεφάλι;

Ανώνυμος 19 Μαρτίου 2013 στις 11:16:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ φίλε Nativist,
ΤΩΡΑ θα βάλουμε φραγμό στις γερμανικές ορέξεις;
ΤΩΡΑ που έχουν διαβρώσει μέχρι το κόκκαλο τους "πολιτικούς μας" και τους κατάντησαν ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΣ!
Τον καιρό που ΕΠΡΕΠΕ άλλοι "έλληνες" πολιτικοί αφήνανε τους εγκληματίες και τριγυρνούσαν στην ελληνική καμμένη γη ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ και αν "για τα μάτια του κόσμου" τους συνελάμβαναν, την ΙΔΙΑ ώρα τους "αμολούσαν" και ΨΟΦΑΓΑΝ στα σπίτια τους!
ΠΟΥ λόγος για την καταστροφή που επέφεραν στον τόπο; ΠΟΥ λόγος για ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ!! "αυτά τα λένε και τα ζητάνε οι αρνησιπάτριδες κομμουνιστές" ήταν τα λόγια τους και τόσα άλλα!
Συνεπώς, λόγια χιλιοειπωμένα και διηγώντας τα να κλαίς!
Ίσως μου γίνει και παρατήρηση από τους φίλους του εν κρυπτω΄, ότι δίνω πάσες, όμως δεν βλέπετε ότι ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ δήθεν ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ και λόγω της ανέχειας του κοσμάκη;
Τότε, όμως αν και ΠΕΙΝΑΓΕ ο κόσμος, όπως και ΤΩΡΑ, έκανε ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και δεν χαιρετούσε όπως οι "άμυαλοι";;; ποδοσφαιριστές και κάθε λογής πικραμένος!!

Γιάννης

Caspian 19 Μαρτίου 2013 στις 12:13:00 μ.μ. EET  

@ Νέστωρ
Συμφωνώ ότι ένας "ελλαδίτης" μπορεί να έχει μία άποψη επί των πραγμάτων, επιμένω όμως στο ότι αυτή πρέπει να έχει το σωστό ύφος και να είναι πολύ προσεκτική. Διότι με λύπη μου βλέπω αρκετά σχόλια με διάθεση υποτιμητική και περιπαιχτική για τους Κυπρίους, των οποίων το βασικότερο λάθος ήταν ότι οι τράπεζές τους στήριξαν το ελληνικό κράτος δανείζοντάς το. Από εκεί και πέρα θα συμφωνίσω με την ουσία του σχολίου που αναφέρει πως στην ουσία η αμυντική σχέση Ελλάδος-Κύπρου είναι αμφίδρομη. Οι απευθείας αναθέσεις αμυντικού υλικού στις ελληνικές βιομηχανίες, δε θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για τους Κυπρίους, με άλλα λόγια, το "ισοζύγιο" των χρωστουμένων δεν είναι ιδιαίτερα υπέρ της Ελλάδος.

@Alexandros
Σίγουρα το PSI δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία. Ήταν όμως το βασικό. Ένα χτύπημα στο 20% του ΑΕΠ είναι συντριπτικό.
Είναι αλήθεια ότι η Κύπρος θα είχε προβλήματα και χωρίς το PSI, κυρίως λόγω της στενής σύνδεσής της με την ελληνική οικονομία. Οι κυπριακές τράπεζες δραστηριοποιούνται για χρόνια στην Ελλάδα. Στις "καλές" εποχές, έβγαζαν υπερκέρδη που στο σύνολό τους μπορεί να προσέγγιζαν την περιοχή των 800 εκ. ευρώ/έτος. Με ένα μεγάλο κομμάτι αυτών να μεταφέρονται στην Κύπρο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπήρχε μία ροή χρημάτων από Ελλάδα προς Κύπρο η οποία ανέρχονταν σε αρκετές μονάδες του κυπριακού ΑΕΠ. Προφανώς αυτή η ροή διακόπηκε σχεδόν ευθύς-εξαρχής. Η κυπριακή κυβέρνηση πλέον τούτου, είχε να αντιμετωπίσει και τις ευρύτερες επιπτώσεις της κρίσης. Συμπερασματικά, μέσα στην 5ετία που ξέσπασε η κρίση και προκειμένου να προφυλαχθεί η κυπριακή οικονομία, η κυπριακή κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μέτρα τα οποία θα ανέρχονταν σε αρκετές μονάδες του ΑΕΠ (σε κάθε περίπτωση πολύ λιγότερο επαχθή από αυτά που φάγαμε εμείς), οι οποίες θα κάλυπταν τις προαναφερθείσες απώλειες. Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ήρθε και το PSI, συνοδευόμενο και από μία έκρηξη στο Μαρί και τους ισοπέδωσε. Με δεδομένο πως κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα πολύ σημαντικό δάνειο από τη Ρωσία, δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας να υποθεί πως συνδιαστικά με τα κατάλληλα μέτρα, η Κύπρος θα ήταν σε σχετικά ασφαλή θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του τραπεζικού της τομέα παρά και το PSI, πιθανότατα επιβάλωντας και κάποιο κούρεμα σε ομολογιούχους και μετόχους, αλλά σε καμία περίπτωση στους καταθέτες, περίπτωση στην οποία ο ρόλος της ως χρηματοοικονομικό κέντρο (βλ. πλυντήριο) θα προστατεύονταν.

Δυστυχώς, πλέον το μέλλον της Κύπρου προδιαγράφεται ζοφερό, το δε σχέδιο δεν πιστεύω ότι θα πετύχει, παρά μόνο στο ότι οι τράπεζες των χωρών του βορρά θα επωφεληθούν πρόσκαιρα. Και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, "χαιρετισμούς στην κα. Μέρκελ".

Αρματιστής 19 Μαρτίου 2013 στις 12:45:00 μ.μ. EET  

@ Nativist

Γνωρίζεις πολλούς Έλληνες πολιτικούς που "μπορούν" να απαιτήσουν την εξόφληση του κατοχικού δανείου, των πολεμικών επανορθώσεων, των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών, την αποζημίωση για τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσαν οι κατοχικές δυνάμεις στη χώρα μας, καθώς και την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού;

Πρόσεξε. Δεν λέω αν θέλουν ή αν επιθυμούν, αλλά αν "μπορούν". Επειδή η Αγγέλα και ότι εκπροσωπεί, κρατά γερά χαρτιά.

Υπάρχει βεβαίως και ο λαός. Είναι αυτός που αποφασίζει. Κατά το σύνταγμα. Και κατά τη δημοκρατική μας παράδοση!!!

Λυπάμαι, αλλά η λοβοτομή έχει πετύχει. Ο λαός έχει αποκοπεί από τη γλώσσα του, την ιστορία του και τις παραδόσεις του. Δεν γνωρίζει απολύτως τίποτε για αυτά που έπραξαν οι Γερμανοί σε βάρος της πατρίδας μας, κατά τη κατοχή. Μιλώ βεβαίως για το σύνολο. Εδώ δόθηκε άλλοθι στη σφαγή των Καλαβρύτων επειδή οι αντάρτες δεν εφάρμοσαν λέει τους νόμους του πολέμου!!! Και βεβαίως ο Σουλεϊμάν και τα Τουρκοσήριαλ κάνουν ρεκόρ τηλεθέασης. Τέτοια λατρεία προς τους σφαγείς του γένους μας, είναι αδιανόητη. Έλληνες που θέλουν να λέγονται εθνικιστές, δίνουν άλλοθι στις σφαγές των ναζιστών. Έλληνες που θέλουν να λέγονται πατριώτες, υποστηρίζουν εγγράφως ότι η Ελλάδα υποφέρει πολλά εξ αιτίας του Κυπριακού. Έλληνες πολίτες εκστασιάζονται με το Σουλεϊμάν τα χαρέμια του, τους ευνούχους του, τα πηδήματά του, αγνοώντας επειδικτικά την ιστορία και το τι αντιπροσώπευε ο Σουλεϊμάν, η οικογένειά του, η ράτσα του και το σύστημα εξουσίας που εφάρμοσαν εναντίον των ραγιάδων.
Και ύστερα μας φταίει η Ρεπούση! Όταν μέσα στο σώμα του έθνους μας κυκλοφορούν εκατοντάδες χιλιάδες, ή και εκατομμύρια, από δαύτες.

Με τέτοια μυαλά, κανένα κατοχικό δάνειο δεν πρόκειται να επιστραφεί.

ΝΕΣΤΩΡ 19 Μαρτίου 2013 στις 12:49:00 μ.μ. EET  

Το πρόβλημά μας, όπως πάντα στις δύσκολες στιγμές, είναι ότι για όλα φταίνε οι ξένοι και εμείς καθόλου. Πρέπει πάντα να υπάρχει ένας εξωτερικός εχθρός για να του τα φορτώνουμε όλα, να καλύπτονται τα ντόπια λαμόγια που διέλυσαν την Ελλάδα και την Κύπρο. Πριν ήταν οι Αμερικάνοι, αλήθεια αυτοί δεν υπάρχουν, είναι αόρατοι, που βρίσκονται, η CIA, κλπ ? ή έγιναν ξαφνικά καλοί υπεράνω κάθε υποψίας, ή έτσι βολεύονται τα ντόπια λαμόγια με αυτούς ? Σήμερα οι κακοί, ο εχθρός είναι οι Γερμανοί. Και εμείς κοιτάζουμε επίσης τα συμφέροντα των Ρώσων, τι θα κάνουν οι Ρώσοι, θίγονται οι Ρώσοι, δηλαδή το σύνδρομο του Νεοελληνικού Κράτους που από την Ίδρυσή μας ακολουθεί: Ρωσικό, Αγγλικό, Γαλλικό τα πρώτα Ελληνικά κόμματα. Στο τέλος νομίζω αυτό δεν μας τιμά καθόλου, δηλαδή οι ξένοι είναι ποιο έξυπνοι από εμάς, εγώ δεν το δέχομαι.

Marines575 19 Μαρτίου 2013 στις 3:18:00 μ.μ. EET  

@ Nativist

Αγαπητέ Nativist, μπορώ να σου πω ότι η ιστορία πάει και πιό πίσω απο την περίοδο της ένωσης χάλυβα και άνθρακα, θα προσπαθήσω να σου απαντήσω αργότερα πιο αναλυτικά. Σίγουρα όλοι αυτοί οι πολιτικοί που αναφέρεις ήταν μεγάλοι και διορατικοί αλλά μην ξεχνάςς ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε ο κακός λύκος (σιδηρούν παραπέτασμα) και οι Αμερικάνοι το χρησιμοποιούσαν καλά αυτό το χαρτί με όλους τους τότε πολιτικούς της Ευρώπης προς όφελος της Γερμανίας.

Ανώνυμος 19 Μαρτίου 2013 στις 5:04:00 μ.μ. EET  

@ Αρματιστή

Μην μπερδεύεις τα πράγματα. Τα χαρτιά της Μέρκελ είναι άλλο και άλλο τα υφιστάμενα απαράγραπτα δικαιώματά μας.
Αν εγείραμε απαιτήσεις, θα δεχόμασταν πιέσεις, όπως δέχτηκε και ο αείμνηστος Παπαδόπουλος το 2004 στην Κύπρο με τον "Αννάν", αλλά θα κερίζαμε αφ' ενός και αφ' ετέρου θα μάς εσέβοντο. Έχουν πάψει προ πολλού να μάς σέβονται, υπολογίζουν, εκτιμούν, φοβούνται, διότι καταντήσαμε εαυτούς μια Μπανανία.

Ο ελληνικός λαός υπάρχει, ασφαλώς υπάρχει και ψηφίζει τους πολιτικούς που έχει. Ο έτερος Παπαδόπουλος, το οποίο δεν είθισται να λέμε "αείμνηστο", είχε δίκιο όταν έλεγε ότι "ο ελληνικός λαός δεν είναι ώριμος δια δημοκρατίαν". Φροντίσαμε να τον δικαιώσουμε.

Ανώνυμος 19 Μαρτίου 2013 στις 5:15:00 μ.μ. EET  

Φίλε Γιάννη,

Όπως γράφω και παραπάνω, δεν ελπίζω ότι θα ζητήσουν τίποτε πια από την Γερμανία. 60 χρόνια δεν το έκαναν, τώρα θα το κάνουν; 60 χρόνια περίμεναν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία; Δεν βλέπεις ότι και ο Σαμαράς μια από τα ίδια είναι, όταν μάς λέει ότι τώρα τελείωσαν με τα στοιχεία;

>και δεν χαιρετούσε όπως οι "άμυαλοι";;; <

Οι "άμυαλοι" ποδοσφαιριστές χαιρετούν έτσι, επειδή μιμούνται σαν τους πιθήκους και όχι έχοντας γνώση του τι ακριβώς κάνουν. Οι πραγματικά ΑΜΥΑΛΟΙ "πολιτικώς ορθοί", δημιουργούν θέμα εκ του μη όντος (βλέπε και περίπτωση Παπαχρήστου), κάνουν την χώρα διεθνώς ρόμπα ρίχνοντας νερό στον μύλο των καλοθελητών και ανεβάζοντας τα ποσοστά της ΧΑ, μέχρι να την κάνουν κυβέρνηση. Αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα.

Αρματιστής 19 Μαρτίου 2013 στις 7:01:00 μ.μ. EET  

@ Nativist

Δεν με κατάλαβες.
Εγώ επιθυμώ και θέλω να διεκδικήσουμε στο ακέραιο ότι μας οφείλει η Γερμανία από τη κατοχή. Λέω όμως ότι ακόμη δεν υπήρξε Έλληνας πολιτικός για να ζητήσει τα οφειλόμενα και δεν βλέπω κανένα στον ορίζοντα. Και αν κάποιος θέλει, δεν "μπορεί".

Ανώνυμος 19 Μαρτίου 2013 στις 8:17:00 μ.μ. EET  

Φίλε Αρματιστή,

Συμφωνώ ότι δεν είχαμε Έλληνες πολιτικούς που να ζητήσουν και να επιμείνουν στην είσπραξη των οφειλομένων. Διότι πολλές φορές ξεκίνησαν, ανακίνησαν το θέμα, αλλά σταμάτησαν για τον έναν ή τον άλλο λόγο.

Γιατί αν θέλει κάποιος δεν "μπορεί"; Κάλλιστα μπορεί, όπως μπόρεσαν και άλλοι από διάφορες χώρες. Η πολιτική βούληση δεν υπάρχει και δεν ξέρω τι υποκρύπτει αυτό. Μήπως τα έχουμε σιωπηρώς χαρίσει; Αλλά και πάλι, προφορικές συμφωνίες δεν νοούνται. Οι πολιτικοί μας είναι απρόθυμοι, ανίκανοι, ή δεν ξέρω τι άλλο.

Ανώνυμος 21 Μαρτίου 2013 στις 12:01:00 μ.μ. EET  

@ Οδυσσέα (16 Μαρτίου 2013 - 5:19:00 μ.μ. EET)

Σε συνέχεια του σχολίου μου 17 Μαρτίου 2013 - 4:39:00 μ.μ. EET.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP