Βαλκανικοί Πόλεμοι. Κινηματογραφώντας την Ιστορία

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Μια εξαιρετική παραγωγή του Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου για τους Βαλκανικούς Πολέμους!

3 σχόλια:

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 2 Μαρτίου 2013 στις 2:41:00 μ.μ. EET  

Πολύ καλή δουλειά. Κάμποσο υλικό πρέπει να προέρχεται από το "Πανόραμα του αιώνα" της ΕΡΤ. Το αρχειακό υλικό για τους βαλκανικούς πολέμους άρχισε τον τελευταίο καιρό να αναδεικνύεται με την ψηφιοποίηση και τη διανομή μέσω διαδικτύου. Βέβαια, αν θέλει κανείς καλές αναλύσεις στο σήμα του βίντεο και φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση ίσως χρειαστεί να ψάξει κάπως παραπάνω - αλλά γίνεται. Παλιότερα το να βρει κανείς φωτογραφίες από την εποχή της απελευθέρωσης της πόλης του (για Μακεδονία μιλώ) ήταν ένα θέμα. Και όλα αυτά έχουν την αξία τους γιατί σήμερα χωρίς εικόνα και ήχο δεν υπάρχει περίπτωση να κεντρίσεις το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για ιστορικά ζητήματα.

Ανώνυμος 5 Μαρτίου 2013 στις 12:22:00 π.μ. EET  

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΛΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ;

ΑΧΕΡΩΝ 7 Μαρτίου 2013 στις 12:33:00 π.μ. EET  

Κάπου στο 19:40 ἀκούγεται''ἀπό ὄλους τους συμμάχους οι Σέρβοι,με 200.000 διέθεταν τον μεγαλύτερο στρατό μεταξύ των συμμάχων''.
Η ἀλήθεια βέβαια εἶναι ότι η Βουλγαρία διέθετε μόνη της τόσο στρατό ὄσο ὄλοι οι ἄλλοι σύμμαχοι μαζί,περί τις 340.000.
Κρίμα να διαλάθουν της προσοχῆς τέτοιες χονδροειδείς ἀνακρίβειες,μήν ξεχνάμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι Έλληνες ουσιαστικά δέν διδάσκονται Ἰστορία,και εὔκολα σχηματίζουν λάθος εἰκόνα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP