Συγγνώμη Ισραήλ προς Τουρκία κατόπιν παρέμβασης Ομπάμα

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Σε μια εξέλιξη που πιθανώς υποδηλώνει νέες στρατηγικές ανατροπές στην περιοχή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και ζήτησε συγγνώμη για την επέμβαση ισραηλινών κομάντος στο πλοίο "Μαβί Μαρμαρά" το 2010, που κόστισε τη ζωή σε οκτώ Τούρκους.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε κατόπιν παρέμβασης του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη λήξη της τριήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί από αμερικανικές πηγές, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία ο Νετανιάχου αναγνώρισε ότι στην επέμβαση στο "Μαβί Μαρμαρά" έγιναν "επιχειρησιακά σφάλματα", και ο Ερντογάν αποδέχθηκε την ισραηλινή συγγνώμη.

Στη συνέχεια εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Ισραήλ, στην οποία επιβεβαιώνεται η συγγνώμη που ζητήθηκε και προστίθεται ότι το Ισραήλ θα πληρώσει αποζημιώσεις στην Τουρκία. Αναφέρεται επίσης ότι Νετανιάχου και Ερντογάν συμφώνησαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, καθώς και την παύση της δίωξης των ισραηλινών στρατιωτών στην Τουρκία.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει και στο παρελθόν από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για το περιστατικό, ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, τόσο δια του προέδρου Ομπάμα όσο και μέσω άλλων αξιωματούχων.
Ως τώρα όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε πεισματικά αρνηθεί να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα. Είναι επομένως εξεταστέοι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην κίνηση αυτή

Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι απλώς ανταποκρίθηκε στις αμερικανικές πιέσεις, ενδεχομένως ως αντάλλαγμα για κάποια άλλη αμερικανική παραχώρηση. Άλλωστε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρυ έδειξε εξ αρχής ότι η αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας ήταν ψηλά στην ατζέντα του, καθώς ήδη στο πρώτο του ταξίδι ζήτησε από τον τούρκο πρωθυπουργό να απαλύνει την αντι"ισραηλινή ρητορική του και να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Μια δεύτερη, πολύ δυσάρεστη εξήγηση, θα μπορούσε να είναι ότι η ισραηλινή ηγεσία τις τελευταίες ημέρες εξήγαγε κάποια συμπεράσματα από τις εξελίξεις στην Κύπρο, σε σχέση με τους συσχετισμούς ισχύος στην περιοχή, τη γεωπολιτική αξία κάθε χώρας και (κατ' αποτέλεσμα) τις συμμαχίες που απαιτούνται, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση στα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου. Και ότι έσπευσε να προσαρμοστεί...

Όποια και αν είναι η ερμηνεία, η επαναπροσέγγιση Ισραήλ και Τουρκίας δημιουργεί εξ αντικειμένου μια νέα, δυσμενέστερη γεωπολιτική πραγματικότητα για Ελλάδα και Κύπρο. Το προσεχές μέλλον, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εξελίξεις στην περιοχή, θα δείξει πόσο δυσμενής θα είναι η πραγματικότητα αυτή.

17 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 7:23:00 μ.μ. EET  

Γιατί ντε και καλά αυτή η κίνηση να έχει σχέση με τους υδρογονάθρακες στην περιοχή και εν τέλει με την Ελλάδα ή την Κύπρο. Ο Ομπάμα πήγε εκεί για το Μεσανατολικό και δη για Συρία - Ιράν. Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία μπροστάρη στη Συρία και για να γίνει αυτό θα χρειαζόταν και η συγκατάθεση του Ισραήλ.

Οδυσσέας 22 Μαρτίου 2013 στις 7:38:00 μ.μ. EET  

Οι ΗΠΑ θέλουν την επαναπροσέγγιση εδώ και 3 χρόνια. Το θέμα της Συρίας επίσης σέρνεται πολλούς μήνες τώρα. Το ερώτημα είναι γιατί το Ισραήλ έκανε πίσω τώρα.

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 7:42:00 μ.μ. EET  

To Ισραήλ έκανε πίσω για έναν λόγο. Μετά τη Συρία έχει σειρά το Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν και δεν θέλουν να εμπλακούν στη Συρία. Ούτε το Ισραήλ. Μόνο η Τουρκία μένει. Και η Άγκυρα θα το κάνει -έκλεισε και συμφωνία με το PKK- αρκεί να ζητήσει συγγνώμη ο Νετανιάχου.

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 7:44:00 μ.μ. EET  

Γιατί φαλήρησε ο συνέταιρος..

Alexandros 22 Μαρτίου 2013 στις 8:38:00 μ.μ. EET  

Δηλαδή ειλικρινά πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία δεν εμπλέκεται ήδη στη Συρία ή ότι υπάρχει περίπτωση να πάει σε πόλεμο με το Ιράν? Εκείνο που μπορεί να κάνει θα ήταν να αρχίσει μι εξέγερση στο Ιράν, βάζοντας τους Κούρδους του ΠΚΚ να πολεμήσουν, αλλά γιατί σε όλα αυτά ήταν απαραίτητη μια συγγνώμη του Ισραήλ, που ουσιαστικά σημαίνει προσκύνηση στον πολυχρονεμένο και ελεήμονα αφέντη?

Alexandros 22 Μαρτίου 2013 στις 8:41:00 μ.μ. EET  

Βέβαια να συμπληρώσω πως ούτε λόγος να γίνεται για σχέδια να περάσει κάποιος αγωγός από την Κύπρο και την Ελλάδα, το Ισραηλινό φυσικό αέριο θα περάσει από την Τουρκία με αγωγό από την Τουρκία ή μήπως να λέω καλύτερα από την Νέα-Οθωμανική αυτοκρατορία?

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 8:49:00 μ.μ. EET  

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΠΩΣ ΟΙ ΗΠΑ "ΠΑΙΖΟΥΝ" ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΤΑ "ΣΠΑΣΕΙ" ΜΕ Ε.Ε. ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΗΝ GAZPROM ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΒΙΑΘΑΝ. ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΡΙΖΕΙ.
ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΠΑΓΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΣΤΑΣΗ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΕ ΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
Η ΚΙΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ - ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΥΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΑ.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ


Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 10:14:00 μ.μ. EET  

<< Το CNN Turk ρώτησε τον Λιέλ αν το Ισραήλ θα διακόψει τη συνεργασία με την Κύπρο για το φυσικό αέριο. Απέφυγε να απαντήσει αλλά αποδέχθηκε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία θα φέρει «δραματικές αλλαγές» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στο ζήτημα του φυσικού αερίου θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία», ήταν η τελική απάντηση του κ. Λιέλ. >>

Πιστεύω οτι ήρθε η ώρα να προσγειωθούμε και να πάψουμε να φανταζόμαστε συμμαχίες με τους "φίλους" μας τους εβραίους! Είμαστε εντελώς μονοι, δεν έχουμε ουτε τις αμερικανικες πλάτες, οπως φαντάζονται πολλοί, ουτε φιλους ούτε τίποτα! Έχουμε μόνο εχθρούς!

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 22 Μαρτίου 2013 στις 10:20:00 μ.μ. EET  

Κάποιους ξεχνάτε στη Συρία. Υπάρχουν οι Ρώσοι και οι Ιρανοί και η Χεζμπολά. Αν η Τουρκία επέμβει, θα υπάρξουν αντιδράσεις σοβαρές.΄Έπειτα, δε νομίζω ότι θα ξεμπερδέψει εύκολα με τους Κούρδους και ειδικά αν εισβάλει σε κουρδικές περιοχές θα αναζωπυρώσει τις συγκρούσεις και στο εσωτερικό της.

Όσο για τους Εβραίους, περαστικά στους οπαδούς της ελληνοϊσραηλινής φιλίας. Δυο χρόνια αλώνιζαν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Μια χαρά θα έλθει στους Τούρκους να μαζέψουν τζάμπα δεδομένα (συχνότητες ραντάρ, θέσεις αντιαεροπορικών, πληροφορίες για τις αεροπορικές βάσεις...τα πάντα). Οι Κύπριοι πάλι στον άσο (άλλο ήθελα να γράψω δηλαδή...) και οι φονιάδες της περιοχής παρέα ξανά. Με γεια το κούρεμα.

Ανώνυμος 23 Μαρτίου 2013 στις 12:56:00 π.μ. EET  

Η Τουρκία μέσα σε 5 ημέρες πέτυχε σε 2 μέτωπα, Ισραήλ & Οτσαλάν-Κούρδοι την επαναπροσέγγιση, κάτι σημαντικό για αυτήν, ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί ενεργά με κάτι άλλο-> αέριο

Η Ελλάδα και η Κύπρος σε 5 μέρες είναι στον πάτο του βαρελιού.....

Πορείες αντίθετες....

kmir

ΚΛΕΑΝΘΗΣ 23 Μαρτίου 2013 στις 1:06:00 π.μ. EET  

Λογικά, η αμερικανική πίεση στο Ισραήλ να κάνει πίσω προκειμένου να επανασυνδέσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, υπήρχε στην ατζέντα του Ομπάμα από την αρχή της επίσκεψής του εκεί. Τέτοια μεγάλα θέματα δεν αποφασίζονται και υλοποιούνται εντός διημέρου, δεν υπήρχε λόγος βιασύνης και η επόμενη εβδομάδα μια χαρά θα ήταν. Ούτε και οι ισραηλινοί είχαν ιδιαίτερο λόγο να βιαστούν εντός διημέρου να ζητήσουν –ταπεινά;- συγγνώμη ενώ ηρνούντο 3 χρόνια κάτι τέτοιο. Τέτοια θέματα, πολύ πριν υλοποιηθούν, προετοιμάζονται με προσοχή από όλες τις πλευρές ώστε όλοι να θεωρηθούν κερδισμένοι.
Φαίνεται ότι τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες να γίνει αυτό που ήθελαν οι Ισραηλινοί (επεναπροσέγγιση) με τον τρόπο όμως που ήθελαν οι Τούρκοι (ισραηλινή συγνώμη λόγω και έργω). Ο συνδυασμός αυτός προφανώς δεν ήταν καθόλου εύκολος και λογικά πήρε χρόνο.
Οι αιτίες για αυτή την επανασύνδεση είναι μάλλον η τουρκική ισχύς και η διάθεσή τους να την χρησιμοποιήσουν, ισχύ που λόγω Αραβικής Άνοιξης, Συρίας και κυρίως Ιράν, ουδείς εχέφρων παίκτης στην περιοχή θέλει να αγνοήσει. Επιπλέον οι Ισραηλινοί χαρίζουν κάτι σε ΗΠΑ και Τουρκία για να χτίσουν μέτωπο έναντι του Ιραν που τους καίει.
Γενικότερα τώρα: Η Ισραηλινή -έμπρακτη μάλιστα- συγγνώμη αποτελεί μια εντυπωσιακή διπλωματική νίκη για τους Τούρκους, αναρωτιέμαι σε πόσες χώρες έχουν ΄΄υποκλιθεί΄΄ έτσι οι ισραηλινοί. Η επακόλουθη αύξηση της τουρκικής αυτοπεποίθησης θα αυξήσει την πίεση σε εμάς.
Από την άλλη πλευρά η νέα τουρκοισραηλινή ΄΄συμμαχία΄΄ δεν θα ξαναγυρίσει το ρολόι του χρόνου. Η Τουρκία είναι διαφορετική και η Μέση Ανατολή της αραβικής άνοιξης το ίδιο. Η νέα Τουρκία του Ερτογάν ανταγωνίζεται το Ισραήλ στην Μέση Ανατολή, είναι συμμαχία μεταξύ λύκων που θα κρατήσουν πολλά μυστικά μεταξύ τους .
Όσο για την Ελλάδα ήμαστε ακόμα στο δημοτικό. Ακόμα να συνειδητοποιήσουμε ότι στο Διεθνές Σύστημα δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί αλλά μόνο συμφέροντα. Δεν είμαστε μόνο εμείς μόνοι μας, όλοι είναι μόνοι τους. Δεν είναι Γιουροβίζιον εδώ. Τις ΄΄φιλίες΄΄ δεν τις φέρνει η ιστορία, αλλά η Γεωγραφία, οι συσχετισμοί ισχύος και τα συμφέροντα. Υστερούμε έναντι της Τουρκίας και στα τρία. Δουλειά λοιπόν για την Εθνική Ισχύ.
Υ.Γ. Τώρα με την ευκαιρία της 25 Μαρτίου, καλό είναι να λέμε στα παιδιά μας ότι απαραίτητα είναι τα ΄΄ελευθερία ή θάνατος΄΄ αλλά δεν φτάνει το φρόνημα. Κουράστηκα σήμερα να ακούω μόνο για γενναιότητα και θυσία. Για τους Αγώνες και τα ΟΧΙ, χρειάζεται, απαιτείται, η κοπιαστική προετοιμασία και η συνακόλουθη ισχύς. (για το ΄21, Φιλική Εταιρία, εμπειρία κλεφταρματολών, Κολοκοτρώνηδες, ναυτικά νησιά κλπ ). Άς σταματήσουμε την συνεχή αναφορά μόνο στο συναίσθημα, έχουμε άφθονο, η λογική της ισχύος (και τι αυτή απαιτεί) μας λείπει.

Ανώνυμος 23 Μαρτίου 2013 στις 1:30:00 π.μ. EET  

23 Μαρτίου 2013 - 12:56:00 π.μ. EET
ΞΕΧΑΣΕΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΡΕΝΤΕΡ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝ ΑΛΗΘΕΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ.
ΕΜΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΡΠΑΖΙΑ. ΤΩΡΑ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ,ΜΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΞΕΡΕΙ

Ανώνυμος 23 Μαρτίου 2013 στις 9:37:00 π.μ. EET  

Πολύ φοβάμαι οτι οι εξελίξεις στη περιοχή μας θα είναι καταιγιστικές και μάλλον εις βάρος του Ελληνισμού.
@ΚΛΕΑΝΘΗ έχεις απόλυτο δίκιο,είμαστε ακόμη στο δημοτικό.Ο χρόνος που χάθηκε ήταν πολύτιμος.Η στρατιωτική ισχύς και οι κατάλληλες συμμαχίες είναι επιβεβλημένες εάν πραγματικά υπάρχει η πρόθεση να ασχοληθούμε με ακανθώδη ζητήματα όπως το ενεργειακό.
Με το να λιβανίζουμε εδώ και τόσο καιρό το θέμα της δωρεάν απόκτησης των Abrams και των Blackhawk παραδείγματος χάριν και με την αναποφασιστικότητά μας να συνάψουμε βήμα-βήμα ζωτικές συμμαχίες,μόνο χρόνο καταφέρουμε να προσφέρουμε σε ό,τι αντίκειται στα συμφέροντά μας...

@ΦΚΜΚ

Τα περί φιλίας τα θεωρώ κι εγώ ιστορίες για νήπια.Ποτέ όμως δεν είμαι αντίθετος στις προσεγγίσεις που εξασφαλίζουν αμοιβαία συμφέροντα.Ο έξυπνος πάντα είναι με το πλευρό του νικητή.....


Μέντωρ

Ανώνυμος 23 Μαρτίου 2013 στις 10:19:00 π.μ. EET  

Τελικά το μόνο που ξέρουμε, είναι να κατηγορούμε αυτούς που μας κυβερνάνε. Κατα το λαό και ο άρχοντας... Όταν βλέπεις ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων είναι φιλο-κάτι και περιμένει το ξανθό γένος, το ιππικό, ή χειρότερα νοσταλγεί τα SS, είναι λογικό να έχουμε τέτοιους ηγέτες.

ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ για άλλη μια φορά ότι είμαστε παντελώς μόνοι. Κάποιοι ονειρεύονταν συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αλλά κανείς δε σκεφτόταν ότι η προσέγγιση Ισραήλ-Κύπρου ήταν για να πάρουν κανά οικόπεδο, και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, όσον αφορά τις οριοθετήσεις ΑΟΖ, και να πετάξουν εκτός παιχνιδιού Αίγυπτο, Συρία κτλ, που είχαν διεκδικήσεις.
Ούτε ότι ο αγωγός που θα πέρναγε υποθαλάσσια απο Ισραήλ, Κύρπο και Ελλάδα ήταν ένα μέσο άσκησης πίεσης στον τούρκο για να αλλάξει συμπεριφορά προς τον Εβραίο και τελικά, όπως είναι εμφανέστατα λογικό, να περάσει αγωγός απο την Τουρκία, πολύ φθηνότερος στη κατασκευή. Έτσι και αλλιώς η μεγαλύτερη ποσότητα αερίου στην ΕΕ καταναλώνεται απο Γερμανία, και δε θα τους κρέμαγαν ποτέ οι Τούρκοι, σαν γνήσια παιδιά τους.

Και θυμηθείτε και αυτό: Θα μπουν στο κόλπο και οι τουρκοκύπριοι τώρα... Την έριξαν τη σπόντα ήδη οι Ρώσοι. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε εποχή που δεν έχουμε τα μέσα να πολεμήσουμε εκεί κάτω. Φανταστείτε ότι το 1974 τα είχαμε και δε το κάναμε, τώρα η Κύπρος είναι ΟΝΤΩΣ μακρια και πολύ μόνη.

Κρατώ αυτό που είπε ο ΤΕΟ ΧΑΛΙΜ σε σχόλιο σε άλλη δημοσίευση. Θέλει σοβαρότητα (επιτέλους...) και εξοπλιστικά αποκλειστικά και μόνο με διαγωνισμούς που πληρούν τα κριτήρια που θέτουμε και ας είναι και απο... Κίνα τα όπλα. Έτσι και αλλιώς, τόσα χρόνια που μοιράζαμε συμβόλαια στους σύμμαχους, δεν είδα να μας υποστηρίζουν καθότι ο τούρκος κάνει μεγαλύτερες αγορές απο τους ίδους, και είναι σημαντικότερος παίκτης σε αυτή τη γωνιά του χάρτη.

Τώρα όσον αφορά το εβραίο, θα ήθελα μια καλή άποψη για το πως θα παίξουμε μαζί του απο δω και πέρα... Είναι δύσκολη η θέση μας πια.

Αναδελφος 23 Μαρτίου 2013 στις 1:06:00 μ.μ. EET  

Ας μην βιαζομαστε να τα βαψουμε "μαυρα".Η αμεση θανασιμη απειλη για το Ισραηλ ειναι το Ιραν, καθως αν αληθευουν οι εκτιμησεις των Ισραηλινων, ο χρονος για δυνατοτητα κατασκευης ατομικης βομβας πλησιαζει επικινδυνα.Ολη λοιπον η προσοχη τους στρεφεται εκει, και για να εχουν εμπρακτη αμερικανικη συμπαρασταση θα χρειαστουν τα τουρκικα εδαφη.Αρα ειδαν την προσεγγιση με την Τουρκια σαν αναγκαιο κακο.Απο την πλευρα μας εμεις, οφειλουμε να σκεφτομαστε ψυχραιμα, για να διατηρησουμε ζωντανη την προσεγγιση που επιτευχθηκε τα προηγουμενα χρονια.Ηδη οι αφιξεις τουριστων απο το Ισραηλ, σημειωνουν κατακορυφη ανοδο σε σχεση με την εποχη προ της προσεγγισης.Οι Ισραηλινοι εχοντας βιωσει την εντονη τουρκικη εχθροτητα απο το 2010 και μετα, θα παραμεινουν για μεγαλο διαστημα εξαιρετικα καχυποπτοι εναντι των μουσουλμανων Τουρκων.Ο χρονος θα δειξει τι θα συμβει τελικα.

AegeanHawk 23 Μαρτίου 2013 στις 7:51:00 μ.μ. EET  

Επόμενο κομβικό σημείο στο "παλιό νέο στόρυ" η επίσκεψη του Ερντογάν στη λωρίδα της Γάζας....

ΝΕΣΤΩΡ 24 Μαρτίου 2013 στις 1:00:00 π.μ. EET  

Είναι γνωστό ότι το Εβραϊκό λόμπυ στην Αμερική είναι πολύ ισχυρό και επηρεάζει την Αμερικανική πολιτική. Πάγιο αίτημα τον τελευταίο καιρό του Κράτους του Ισραήλ είναι να επέμβουν οι Αμερικανοί στο Ιράν γιατί φοβούνται ότι αυτό θα κατασκευάσει ατομικά όπλα που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του. Μέχρι τώρα ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει υποστεί μεγάλες πιέσεις από την Ισραηλινή Κυβέρνηση, χωρίς όμως να πάρει την απόφαση να επιτεθεί στο Ιράν. Ίσως να έχει παρθεί η απόφαση για αμερικανική επίθεση στο Ιράν και μένει ο χρόνος το πότε θα γίνει και μέσα στα πλαίσια αυτά είναι αναγκαία η συμμετοχή της Τουρκίας, σε συνδυασμό με το θέμα της Συρίας. Προκαλεί κατάπληξη η απόφαση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού να ζητήσει επίσημα συγνώμη από την Τουρκία, αυτό όμως δείχνει και το μέγεθος του ανταλλάγματος που έχουν πάρει οι Ισραηλινοί. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα τυχαία, στις σχέσεις μεταξύ των Κρατών ισχύει το πάρε – δώσε, τα υπόλοιπα είναι για τους ανόητους όπως εμείς και οι Κύπριοι. Αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα εάν ήταν σωστή η κίνηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και ποιο ήταν το αντάλλαγμα που πείρε. Εύχομαι η Τουρκία να μην πείρε ανταλλάγματα που να άπτονται των Ελληνικών Εθνικών συμφερόντων. Μας έχει πιάσει Εθνική κατάθλιψη, γιατί η Τουρκία έχει γίνει περιφερειακή δύναμη και εμείς δορυφόρος της. Η Ελληνική ψυχολογία κινείται μεταξύ του ζενίθ και του ναδίρ διότι έχει σαθρές βάσεις, πάντα μας φταίνε οι άλλοι, οι ξένοι, οι βάρβαροι όπως έλεγε και ο Καβάφης ΄΄Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.΄΄

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP