Ολοκλήρωση του Yunus σε Φώκαια και Ακσάζ

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Πιθανή διάταξη υποβρύχιων αισθητήρων σονάρ,
ναυτική βάση Ακσάζ
Προς περάτωση οδεύει το πρόγραμμα Yunus (δελφίνι), το οποίο αφορά την ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης/ασφαλείας κρίσιμων ναυτικών εγκαταστάσεων για το Τουρκικό ναυτικό. Οι δοκιμές αποδοχής του συστήματος ολοκληρώθηκαν την χρονιά που μας πέρασε και η παράδοση του αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2013. Σε δεύτερη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση του και στις άλλες  βάσεις του TDK.

Toν Ιούλιο του 2005 το τουρκικό υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) εξέδωσε αίτηση παρoχής πληρoφoριώv (Request For Proposal) για την προμήθεια ενός συστήματος και επιτήρησης και εντοπισμού στόχων, για τις ναυτικές βάσεις Φώκαιας και Ακσάζ. Υποβρύχιοι ακουστικοί αισθητήρες (ενεργητικοί και παθητικοί), σύστημα εντοπισμού δυτών, ηλεκτροπτικοί αισθητήρες και ραντάρ επιφανείας θα μεταδίδουν πληροφορίες σε ένα κέντρο ελέγχου, όπου και θα παράγεται η ολοκληρωμένη εικόνα του επιτηρούμενου τομέα, τόσο υποβρύχια όσο και επιφανείας. Τον Δεκέμβριο του 2007, η Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας επέλεξε την πρόταση που επεξεργάστηκαν απο κοινού η τουρκική Αselsan με την Kongsberg Defence and Aerospace, και μετά από διαπραγματεύσεις επτά μηνών υπεγράφει η σύμβαση ύψους περίπου 130 εκατομμυρίων νορβηγικών κορόνων (περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια).
Ραντάρ επιφανείας της Aselsan, στην είσοδο της ναυτικής βάσης Φώκαιας κατά την διάρκεια δοκιμών.
Βάσει της αρχιτεκτονικής τους συστήματος, ο υπό επιτήρηση χώρος χωρίζεται σε εξωτερική και εσωτερική ζώνη, έκαστη με τους δικούς της ξεχωριστούς αισθητήρες διαφορετικών τύπων.  Ο βασικός αισθητήρας επιφανείας του προγραμματος Υunus,  το ραντάρ Serdar της Aselsan, έχει χαρακτηριστικά LPI (Low probability of intercept) και εκπέμπει στην X-band με  μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχων επιφανείας τα 36 ναυτικά μίλια. Αναφέρεται ικανότητα εντοπισμού στόχων 10m2 στα 20 ναυτικά μίλια, με κατάσταση θάλασσας 5. Το ραντάρ θα πλαισιώνουν ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες της Αselsan, (Asir Thermal Imaging system). Οι υποβρύχιοι αισθητήρες της εξωτερικής ζώνης (ενεργό σόναρ LASAR(Long Rage Awareness Sonar)/παθητικό σόναρ PASAR)  θα είναι κατασκευής της νορβηγικής Konsberg, ενώ οι αντίστοιχοι της εσωτερικής ζώνης  θα κατασκευαστούν από την Αselsan. 
To εικονιζόμενο σοναρ εντοπισμού δυτών DDS 9000 της Κοnsberg έχει μέγιστη εμβέλεια 1000μ και επιτρέπει τον εντοπισμό δυτών σε απόσταση 600μ
  Η επιλογή των δύο κύριων ναυστάθμων του ΤDK στο Αιγαίο για την εφαρμογή του προγράμματος, έχει προφανή κίνητρα: Το τουρκικό επιτελείο αξιολόγησε την υποβρύχια απειλή που αντιπροσωπεύουν οι αμφίβιοι καταδρομείς του ΕΣ ως αρκετά σοβαρή, ώστε να επενδύσει ικανό χρόνο και χρήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Και οι δύο ναύσταθμοι (Ακσάζ,Φώκαια) του τουρκικού ναυτικού βρίσκονται σε μικρή απόσταση από μοίρες αμφίβιων καταδρομών στις νήσους του Ανατολικού Αιγαίου. Η δε ναυτική βάση Φώκαιας, είναι έδρα των αποβατικών δυνάμεων του TDK και της ΤΞ Πεζοναυτών και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20νμ από την Λέσβο και 30 νμ από την Χίο.

9 σχόλια:

TED 6 Μαρτίου 2013 στις 6:54:00 μ.μ. EET  

Φάκ! Και τώρα πως θα τους κεράσουμε τη ζάχαρη που έλεγα (http://www.enkripto.com/2013/03/e_4.html#comment-1029925412527924221);;; Πρέπει να βιαστούμε πριν βάλουν Γιουνούς και στο Νταλαμάν!

Ανώνυμος 6 Μαρτίου 2013 στις 8:17:00 μ.μ. EET  

Ενώ χωρίς αυτά...

Προβοκάτωρ

Pro από Συμβασιλεύουσα 6 Μαρτίου 2013 στις 8:42:00 μ.μ. EET  

Μην στεναχωριεσαι το Γιουναν νικαει το Γιουνους .
Θα την βρουμε την ακρη .

HBS 6 Μαρτίου 2013 στις 10:04:00 μ.μ. EET  

Να σας δω όταν σκάσει μύτη ο Μηδενισταράς που θα κρυφτείτε. Γατάκια... :P

Βασίλης 6 Μαρτίου 2013 στις 10:38:00 μ.μ. EET  

Στα 30νμ δεν χρειαζεται καν να στειλεις ΟΥΚ.Μερικες ευστοχες βολες πυροβολικου χρειαζεσαι και αστους να κλαινε τα εκατομμυριακια τους..Ειδικά αμα μπορουσαν να πεσουν στα χερια μας τα Long Range Land Attack Projectile (LRLAP)( http://en.wikipedia.org/wiki/Long_Range_Land_Attack_Projectile ) ή κατι αντιστοιχο δεν θα χρειαζοταν καν να σηκωσουμε αεροπλανα..

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 9:18:00 π.μ. EET  

@HBS
μου έβγαλες τον καφέ απο τη μύτη... χαχαχαχαχαχα

κανένα σύστημα δεν είναι άτρωτο. καμία ναυτική βάση δεν είναι άτρωτη.

τίποτα παραπέρα γιατί μας διαβάζουν.

μηδενιστής.

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 12:43:00 μ.μ. EET  

Εξαιρετική για άλλη μια φορά η προσπάθεια τους που πιθανόν θα έχει και εμπορικές επεκτάσεις.

Το έχουν προσαρμόσει αναλόγως για να το στήνουν σαν παραγάδι για υ/β σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.Κάτι που αποτελεί χοντρό πρόβλημα.

Όσο για τους δύτες,απλά δεν τίθεται καν θέμα να εισχωρήσει κάποιος. Πάντα υπάρχει σόναρ σε λειτουργία.

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 1:31:00 μ.μ. EET  

@Προβοκάτωρ
"Το έχουν προσαρμόσει αναλόγως για να το στήνουν σαν παραγάδι για υ/β σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.Κάτι που αποτελεί χοντρό πρόβλημα."

γραμμές sosus εποχής 1949. το αιγαίο πρέπει να είναι γεμάτο με αυτές. κατά πόσο δουλεύουν στα νερά του είναι άλλο θέμα.

οι νορβηγοί είναι οι ειδικοί αλλά τις γραμμές τις τρυπάγανε οι σοβιετικοί και τις τρυπάνε τα άκουλα για την πλάκα.

τώρα για το ραντάρ. ασκήσεις κατά αυτών κάνουμε απο τότε που πρωτοήρθαν στις ακτές απέναντι το 70; θα ξέρεις καλύτερα.

μηδενιστής

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 7:15:00 μ.μ. EET  

Oι τούρκοι για να λαμβάνουν τέτοια μέτρα στους ναυστάθμους τους σίγουρα θέλουν να είναι εξασφαλισμένοι πως θα προλάβουν/αποτρέψουν επίθεση από βατραχανθρώπους. Τώρα για προσβολές με πυροβολικό από νησιά μας, με πυραύλους από υποβρύχια κτλ αυτά είναι άλλα θέματα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP