Σε ήπιο κλίμα η συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Σαμαράς και Ερντογάν με φόντο το Βόσπορο.
Του Νίκου Μελέτη

Την επιστροφή στη ρεαλιστική γραμμή των προσεκτικών και σταθερών βημάτων στα μείζονα πολιτικά θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε συνδυασμό όμως με δυναμική ώθηση σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», σηματοδότησε η συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου προήδρευσαν από κοινού στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο οποίο συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς δέκα υπουργοί και υφυπουργοί. Τα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, για τα οποία υπήρξε αναφορά στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών (όπου η προβληματική διερμηνεία προκάλεσε... παρεξηγήσεις), τέθηκαν στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκαν απλώς οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Τα θέματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών και ερευνών για υδρογονάνθρακες, μειονοτικά ζητήματα, το Κυπριακό και οι ευρωτουρκικές σχέσεις εξετάστηκαν σε αυτήν τη συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Ο κ. Σαμαράς, που έθεσε και δημοσίως ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τον «έμπρακτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών», φέρεται να εξήγησε τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ΑΟΖ, θίγοντας την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος και στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών και προβάλλοντας τις προσδοκίες για ενεργειακά οφέλη που μπορεί να προκύψουν σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική απάντηση δόθηκε από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν όταν απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου ανέφερε ότι «συζητήθηκαν κάποια βήματα για την Ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ στη βάση του αμοιβαίου οφέλους», φράση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Ελληνικές πηγές πάντως όταν ενημερώθηκαν για τη δήλωση αυτή του κ. Ερντογάν (η οποία παραλείφθηκε από τη διερμηνεία) εξηγούσαν ότι απλώς διατυπώθηκαν οι γνωστές θέσεις και δεν υπήρξε καμιάς μορφής διαπραγμάτευση.

Τα μειονοτικά

Παρά τους ήπιους τόνους που θέλησαν και οι δύο πρωθυπουργοί να κρατήσουν στη δημόσια εμφάνισή τους, ο κ. Ερντογάν έδειξε τον σταθερό προσανατολισμό του στην έγερση μειονοτικού ζητήματος, το οποίο επέλεξε να αναφέρει στις δηλώσεις του έστω και με «ουδέτερο» τρόπο, δηλώνοντας ότι οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών», αποφεύγοντας πάντως οξείς χαρακτηρισμούς, όπως πολλές φορές έχει πράξει στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τα μειονοτικά, ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον κ. Ερντογάν τους λόγους που οδήγησαν την ελληνική πολιτεία να προωθήσει τον νόμο για τους ιμάμηδες και εξέφρασε την ελληνική θέση και για το θέμα των μουφτήδων. Από τουρκικής πλευράς αντιστοίχως δόθηκαν και πάλι οι γνωστές υποσχέσεις για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την επαναλειτουργία της οποίας συνεχίζει να συνδέει η τουρκική πλευρά με ανταλλάγματα στη Θράκη.

Ο κ. Ερντογάν και η τουρκική πλευρά άκουσαν με ικανοποίηση τον Ελληνα πρωθυπουργό να εκφράζει την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την προοπτική πλήρους ένταξής της στην Ε.Ε., αλλά δεν έδειξαν να δέχονται με την ίδια ικανοποίηση την αναφορά του κ. Σαμαρά στην υποχρέωσή της για εκπλήρωση όλων των κριτηρίων και προϋποθέσεων.

Στο Κυπριακό ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει ως εγγυήτριες δυνάμεις να δείξουν υπεύθυνη στάση, ώστε το Κυπριακό να αποτελέσει ιστορικό παρελθόν και ο Α. Σαμαράς συμφώνησε ότι δεν μπορεί το πρόβλημα να μένει ανεπίλυτο και η λύση πρέπει να επιδιωχθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της επανένωσης του νησιού.

Το πακέτο των 25 συμφωνιών

Και οι δύο πρωθυπουργοί, πάντως, δεν έκρυβαν την πρόθεσή τους να αποφύγουν «κακοτοπιές» που θα προκαλούσαν ανεπιθύμητες εντάσεις και το κύριο βάρος τους έπεσε στην προβολή του πακέτου των 25 συμφωνιών και πρωτοκόλλων διμερούς συνεργασίας αλλά και στην ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης των εμπορικών ανταλλαγών (με τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών να φτάνει τα 5 δισ. δολάρια το 2010 και τις ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία το διάστημα 2002-2011 στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Στο πλαίσιο αυτό μάλλον δεν εξέπληξε η μεγάλη συμμετοχή στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο οι δύο πρωθυπουργοί απηύθυναν χαιρετισμό στους εκπροσώπους δεκάδων επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες που καλύπτουν κάθε πεδίο επιχειρηματικότητας.

Μήνυμα

Ο Α. Σαμαράς θέλησε να στείλει ένα θετικό μήνυμα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «πέρασε το μέγιστο της κρίσης» και κάλεσε τις επιχειρήσεις των δύο χωρών να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο και στην Κεντρική Ασία, ενώ δεσμεύθηκε για περαιτέρω διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων σε Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος χθες το πρωί συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρόεδρο Α. Γκιουλ, πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε το Φανάρι, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τού ευχήθηκε «να καταφέρει να λύσει τον γόρδιο δεσμό για την Ελλάδα». Ο πρωθυπουργός με τη σειρά του ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με τον κ. Ερντογάν για τα θέματα του Πατριαρχείου. 

www.ethnos.gr

9 σχόλια:

enkripto 5 Μαρτίου 2013 στις 4:45:00 μ.μ. EET  

Η ανταπόκριση του Ν.Μελέτη από την Πόλη, εν αναμονή περισσότερων πληροφοριών.

Pro από Συμβασιλεύουσα 5 Μαρτίου 2013 στις 4:53:00 μ.μ. EET  

Η πολιτικη της πολιτικης ΩΩΩΩ πολιτικη .

Το καραβακι ποτε βγαινει για ερευνα;

Κομνηνός 5 Μαρτίου 2013 στις 7:10:00 μ.μ. EET  

Τελικά δεν αντιλαμβάνομαι την πολιτική της σημερινής διεθνούς διπλωματίας. Και πιο συγκεκριμένα, της ελληνικής διπλωματίας. Νομίζω πως είμαστε εντελώς για γέλια, και αν υπάρχουν πρόγονοί μας που μας βλέπουν από κάπου, σίγουρα θα κλαίνε με την κατάντια και ολοκληρωτική μας αλλοτρίωση...

Αγκαλιές, χειραψίες και "καζάν καζάν" με μια χώρα που αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες και συνεχώς κατά κραυγαλέο τρόπο, τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Με μια χώρα που μόλις πριν λίγους μήνες έβγαλε χάρτες εξόρυξης, μέσα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με έναν πρωθυπουργό (ναι για τον κύριο "καζάν καζάν" λέω...) που μόλις πριν 2 μήνες μίλησε με εξευτελιστικό τρόπο για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και την κρίση που τον μαστίζει. Και τέλος με μια χώρα, της οποίας το προξενείο στην Θράκη δρα κατά τρομοκρατικό τρόπο, ενθαρρύνοντας κραυγαλέα αποσχιστικές τάσεις και εκφοβίζει-εκβιάζει την Ελλάδα και την τοπική κοινωνία. Για να μην μιλήσω και για το Κυπριακό, το οποίο είναι απλά ένα διαχρονικό έγκλημα πολέμου κατά του ελληνικού έθνους. Και το οποίο σε όλες αυτές τις συναντήσεις απλά "παραβλέπεται", σαν να μην έχει συμβεί ποτέ...

Με αυτήν την χώρα λοιπόν, εμείς "συναντιόμαστε", "διαπραγματευόμαστε" και έχουμε.. "προβλήματα και διαφωνίες", αλλά μπορούμε να έχουμε και "win win" κατάσταση!

Η σημερινή Ελλάδα μοιάζει να είναι η πιο γελοία και ασήμαντη χώρα, σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό στερέωμα. Είμαστε χειρότεροι και από το πιο αδύναμο και ασήμαντο ευρωπαϊκό κράτος. Και σαν χώρα και σαν έθνος. Και δεν είναι τυχαία η κατάπτωσή μας.

Διότι σημαντικό και στοιχειωδώς υπολογίσιμο, είτε σαν άτομο είτε σαν χώρα, σε κάνει πρώτα ο βαθμός σεβασμού προς τον εαυτό σου. Και μετά έρχονται όλα τα άλλα...

Alexandros 5 Μαρτίου 2013 στις 7:37:00 μ.μ. EET  

Κοιτάξτε να δείτε πως έχουν τα πράγματα, γιατί διαβάζω διαφορα άρθρα και από πολύ ενδιαφέροντες ιστότοπους και έγκυρους αλλα και από μεμονωμένους γνωστούς δημοσιογράφους και αναλυτές.

Θα μπορούσα να αρχίσω με το ότι θα έπρεπε να ακυρώσουμε τις συναντήσεις καταρχάς λόγω του ότι εκείνη την ώρα έκανε προκλητικές ασκήσεις στο Αιγαίο, αλλα πέρα από αυτό καλύτερα να ασχοληθώ με την ουσία!

Η λέξη συνεκμετάλλευση δεν υφίσταται στη διπλωματία. Δεν μιλάμε για κάτι που βρίσκεται στον Ατλαντικό και προσπαθούμε να το "συνεκμεταλλευθουμε", υπάρχουν κοιτάσματα, τα οποια είτε βρίσκονται στην Ελληνική AOZ είτε στην Τουρκικη, η το ένα η το άλλο. Οποιαδήποτε ενέργεια εμπλοκής της Τουρκίας σε κοιτάσματα εντός Ελληνικής AOZ και το αντίθετο αποτελεί ληστεία και όχι συνεκμετάλλευση. Όλοι λένε για το Καστελόριζο και για τα κοιτάσματα, αυτό είναι η πιο στενόμυαλη προσέγγιση που θα μπορούσα ποτε να φανταστώ και αυτό γιατί τα κοιτάσματα είναι το τυράκι. Το πρόβλημα είναι πρόβλημα κυριαρχίας πρωταρχικά και ύστερα κοιτασμάτων. Ακόμα και αν υποθέσουμε πως μια εντέλει προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση AOZ είναι πιθανό να μην υιοθετούσε πλήρως την Ελληνική Θέση για την Περιοχή του Καστελόριζου, είναι αδύνατο, απολύτως αδύνατο να μην έδινε πλήρη δικαιώματα AOZ στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και ειδικά στη Ρόδο! Της Άγκυρας ο στόχος είναι αυτός ακριβώς, το υπόλοιπο Αιγαίο και η επίλυση και η οριοθέτηση σε διμερές επίπεδο. Αυτό όμως σημαίνει πως πέρα από μια συνολική λύση, η οποια θα είναι μακριά αναγκαστικά από τις αρχές του διεθνούς δικαιου, θα έχουμε και μια συμφωνία, η οποια θα ανοίξει οριστικά την πόρτα για όλο και μεγαλύτερες διεκδικήσεις της Τουρκίας με την πάροδο των χρονων, αυτό έχει δείξει η ιστορία!, Η Άγκυρα ποτε δεν τήρησε καμια διμερή συμφωνία! Επίσης, αμέσως αποκλείεται το αναφαίρετο δικαίωμα μας για την αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είμαστε η μοναδική χωρα, που δεν έχει εφαρμόσει αυτό της το δικαίωμα και είναι πραγματικά αδιανόητο, γιατί δεν υπάρχει πουθενά καμια απόφαση,που ακόμα και σε βράχους δεν έχουν αναγνωριστεί τα 12 μίλια!
Αυτά που λένε οι Αμερικανοι περί μονομερών κινήσεων είναι πραγματικά ανοησίες, αφού η Άγκυρα προχωρα καθημερινά σε τέτοιες, αλλα η Αμερική πιέζει τον ενδοτικό, λογικό είναι!

Οποιαδήποτε διμερής συμφωνία με την Άγκυρα, για οριοθέτηση των Θαλασσίων συνόρων, χωρίς η Άγκυρα να υπογράψει και να αναγνωρίσει το διεθνές δίκαιο, αποτελεί εθνική ΠΡΟΔΟΣΙΑ, δεν υπάρχει άλλη λέξη δυστυχώς, δεν είναι ούτε σφάλμα ούτε τίποτα, είναι προδοσία, και δεν το γράφω ούτε με θυμο ούτε τίποτα, απλώς είναι ο μοναδικός έγκυρος χαρακτηρισμός! Οποιαδήποτε "συνεκμετάλλευση" κοιτασμάτων εντός Ελληνικής AOZ είναι απλή ληστεία!

Πολύ σοβαρό, έγινε αναφορά στην Κύπρο και στο ότι θα πρέπει ο,τι εξορυχθεί να μοιραστεί σε όλο τον Κυπριακό λαό, μα η απάντηση είναι πολύ απλή, ότι όταν απελευθερωθεί όλος ο Κυπριακός λαός, τότε θα μπορούν όλοι να έχουν όφελος από τις εξορύξεις, δυστυχώς κανένας δεν έχει τα καρυδια, να πάει να μιλήσει όπως πρέπει, ενώ από την άλλη μεριά τα ακούνε μια χαρά. Δεν ξέρω πραγματικά πως είναι δυνατό να διακατέχονται όλοι από αυτό το συναίσθημα ραγιαδισμού!

Τώρα όσον αφορά τις ομιλίες των δυο πρωθυπουργών, εάν όντως ο Ερντογάν μίλησε περί Τουρκικης μειονότητας, ήταν τραγικό σφάλμα το ότι ο Σαμαράς δεν του απάντησε, επίσης, πριν κάποιον καιρό όταν έγινε μια παρουσίαση βιβλίου στο πολεμικό μουσείο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθαίρεσε τους αξιωματικούς του Πολεμικού Μουσείου, ύστερα από απαίτηση της Άγκυρας, θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει απαιτήσει την άμεση καθαίρεση του Υπουργού Mouezinoglou, ο οποιος χρησιμοποιεί καθημερινά εξτρεμιστική γλώσσα για τη δυτική Θράκη. Τον ρώτησαν τον Σαμαρά για την τρομοκρατία, υπονοώντας δήθεν στρατόπεδα του ΡΚΚ και παραμίλαγε, απολύτως απροετοίμαστος και πραγματικά απορώ τι είδους επιτελείο έχει και ποιος τον βοηθάει στην προετοιμασία του, εάν έκανε κάποια προετοιμασία. Χωρια το ότι αναφέρθηκε σε Καλή μέρα για τα Ελληνοτουρκικά, που την είδε ένας θεός ξέρει!

Ανώνυμος 5 Μαρτίου 2013 στις 9:49:00 μ.μ. EET  

Αλέξανδρε, Κομνηνέ, εν κρυπτώ και λοιποί φίλοι, αναρωτιέστε για την Ελληνική εξωτερική πολιτική; είχαμε άραγε ποτέ;!!
Σύνθημά μας πρέπει να είναι: το Κατάρ τώρα ΔΙΚΑΙΩΝΑΕΤΑΙ!!
μούγκα στη στρούγκα! μ΄αρέσει που ΑΡΚΕΤΟΙ περίμεναν "θαυματα" από το σαμαρά με τις "διαπραγματεύσεις" και τα παπαντρεϊκά "θα"!
"...δυστυχής παρηγορία ΜΟΝΗ σου μέλλε να λες, περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να ΚΛΑΙΣ.."!!
για ρωτήστε "κυβερνώντες" και πρωτοκλασάτους του ελλην. υπεξ. ποιός έχει γράψει αυτό το ποίημα;
πληροφοριακά είναι στροφή από τον ΥΜΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Γιάννης





Μάριος 6 Μαρτίου 2013 στις 3:40:00 μ.μ. EET  

εγώ απλά θέλω να πω ένα μπράβο στο "Εν Κρυπτώ" για την ήρεμη, ουσιαστική και απομακρυσμένη από υστερικές φωνές φόβου ενημέρωση που παρέχει.

Γιατί έχω βαρεθεί την τρομολαγνεία και την πατριδοκαπηλεία κάποιων άλλων "ενημερωτικών" ιστοτόπων που ουσιαστικά απλά και μόνο εφαρμόζουν διαδικτυακά τη "συνταγή Λιακόπουλου".

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 5:40:00 μ.μ. EET  

@Μάριος
Η αλήθεια είναι πάντα κάπου στη μέση. Το θέμα είναι πόσο πολύ κάποιος βλέπει με προκατάληψη ή όχι τις δηλώσεις Ερντογάν. Προσωπικά θεωρώ πως η πάγια τακτική της Τουρκίας είναι 2 βήματα εμπρός σε διεκδικήσεις και ένα πίσω. Με αυτό τον τρόπο, λίγο λίγο, συντεταγμένα και σε βάθος χρόνου καταφέρνει να κερδίζει έδαφος διπλωματικά και χωρίς σύγκρουση. Στην αρχή είχαμε τα 12νμ και το casus belli, τώρα την ΑΟΖ, την θρησκευτική μειονότητα, την σχολή της Χάλκης κοκ. Συζήτηση με τους Τούρκους δεν μπορείς να κάνεις. Ας μην γελιόμαστε. Αν ο Σαμαράς και το frame του, έμειναν τόσο ευχαριστημένοι από την συνάντηση, τι να πω χαλάλι. Το έχουμε δει πολλές φορές το επεισόδιο ( Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μορατόριουμ κτλ). Νομίζω πως μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι στις κούνιες μας με την τηλεόραση να μας νανουρίζει στο βάθος με Σουλεϊμάν.

Pro από Συμβασιλεύουσα 7 Μαρτίου 2013 στις 6:39:00 μ.μ. EET  

Παιδες .
Δεν ειναι και χαζος ο Σαμαρας . Αυτο που μαθαινουμε (αλλα και αυτο που δεν μαθαινουμε) εμεις και βγαζουμε συμπερασματα με πολυ αιμα δακρυα και ιδρωτα , αυτος το γνωριζει απο περυσι .

Οι τυποι κανουν πολιτιτικη ως πολιτικοι σε πολιτικο επιπεδο . Τιποτα αλλο .

Βεβαιως - βεβαιως ..................

Συναντηση κενη περιεχομενου .
"αλορ σε λα γκερ"

ΑΧΕΡΩΝ 7 Μαρτίου 2013 στις 11:09:00 μ.μ. EET  

@Ανώνυμο 7/3 5:40 μ.μ.
Συμφωνῶ με τα γραφόμενα σου,ἐκτός ἀπό την εἰσαγωγή.
Η ἀλήθεια δέν βρίσκεται υποχρεωτικά κάπου στην μέση,εἶναι ποιοτικό και ὄχι ποσοτικό μέγεθος.
Ἐάν ἐγώ ισχυριστῶ ότι ο ήλιος βγαίνει ἀπό την δύση,σημαίνει αὐτό ότι ο ήλιος πιθανόν αἰωρείται σε τροχιά γεωσύγχρονη,και ότι θα πρέπει να ἐξετάσουμε και το ''δίκηο'' το δικό μου;

Με κάθε ἐκτίμηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP