Eν Τάχει

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

• Σε αιφνιδιαστική ενεργοποίηση του αεροπορικού βραχίονα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, και του Εθνικού Συστήματος Αεράμυνας προχώρησε χθές η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Τις πρωινές ώρες της 20ης Μαρτίου ικανός αριθμός αεροσκαφών της ΠΑ, έλαβε εντολή για απογείωση, συγκρότηση μεικτού σχηματισμού (COMAO) με στόχο της προσβολή εχθρικής ναυτικής δύναμης στο Κεντρικό Αιγαίο. Δεύτερος σχηματισμός ανέλαβε τον ρόλο της απεικόνισης εχθρικής αεροπορικής δύναμης, η οποία παρείχε προστασία στα εχθρικά σκάφη, με στόχο την όσο δυνατόν μεγαλύτερη αληθοφάνεια στην άσκηση. Παράλληλα κινητοποιήθηκε για άλλη μια φορά το σύνολο των Σταθμών Ελέγχου και α/α συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του χρόνου αντίδρασης. Η άσκηση έλαβε την ονομασία Πυρπολητής 2/2013. Ας σημειωθεί ότι από χθές το βράδυ το τουρκικό ωκεανογραφικό ΒΙLΙΜ-2 πραγματοποιεί έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Μεγίστης.

• Tην δημιουργία ναυτικής βάσης στην Κύπρο φέρεται να συζητά η Μόσχα, εν μέσω της σφοδρής κυπριακής κρίσης. Τα πλοία του Ρωσικού Ναυτικού που ναυλοχούσαν στην Ταρτούς μετακινήθηκαν στο λιμάνι της Βυρητού, "λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων στην Συρία" όπως σημειώνει σχετική ρωσική ανακοίνωση. Tην περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος ναύαρχος Viktor Chirkov, δήλωσε πως το Ρωσικό Ναυτικό θα διατηρήσει μόνιμη task force αποτελούμενη από 5-6 σκάφη στην Μεσόγειο, για την προστασία των Ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή. Θα αποτελείται από φρεγάτες, καταδρομικά και πλοία υποστήριξης.

• Σε εκτεταμένο βανδαλισμό του ελληνικού στρατιωτικού νεκροταφείου, από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πόλη Βαλάντοβο της ΠΓΔΜ προέβησαν άγνωστοι.Σύμφωνα με πληροφορίες του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, οι προκληθείσες ζημιές είναι σημαντικές. Σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε η χώρα μας.

• Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου (Αksam, Ηurriyet), στην επικείμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK), την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο Ρ.Εντογάν για τις 26 Μαρτίου, θα συζητηθούν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα όπως αυτά της "θαλλάσιας εθνικής αντιβαλλιστικής ασπίδας" και του προγράμματος βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Άγκυρα έχει βολιδοσκοπίσει την αμερικανική πλευρά για την πιθανότητα απόκτησης συστημάτων Αegis και πυραύλους SM-2/SM-3, παίζοντας μάλιστα το "χαρτί" της αντιβαλλιστικής ασπίδας σε συνδιασμό με τον ραντάρ του Kurecik. Το τουρκικό ενδιαφέρον πιθανότατα αφορά την ενσωμάτωση του Aegis στο πρόγραμμα ΤF-2000, χωρίς να αποκλείονται και άλλες εναλλακτικές λύσεις (πχ αυτές που δεν...χωράνε στο Αιγαίο). Η γείτονα θα επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα για παραχώρηση των δύο φρεγατών OHP που μπλόκαραν παράγοντες της Ομογένειας, καθώς και την απόκτηση οπλισμένων ΜΕΑ Predator.

• Προς την μετατροπή αριθμού CN-235 σε έκδοση gunship με τοπικά μέσα, προσανατολίζεται η ΤΗΚ. Προβληματίζει πολύ η δράση του ΡΚΚ..

• Παράλληλα προχωρά το πρόγραμμα ανάπτυξης βαριάς τορπίλης, με κύριο ανάδοχο την ARMERKOM, κέντρο R&D του ΤDK (αντίστοιχο του δικού μας ΓΕΤΕΝ). Το πρόγραμμα ανάπτυξης τορπίλης 533mm με την ονομασία Αkya, έχει προυπολογισμό 24 εκατομύρια ευρώ. Επίσης εμπλέκονται το Tübitak (αισθητήρας sonar) και η Roketsan (κεφαλή και σύστημα καθοδήγησης),η οποία θα αντλήσει τεχνογνωσία από την νοτιοκορεάτικη LIG Nex1, με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας. Η LIG Nex1 παράγει την ελαφρυά τορπίλη Blue Shark και την βαριά τορπίλη White Shark, αμφότερες σε υπηρεσία με το ναυτικό της Νότιας Κορέας. Η δεύτερη, έχει μήκος έξι μέτρων και βάρος 1.1 τόνων με τα 370 κιλά να αποτελούν την πολεμική κεφαλή.

• Oμοίως, συνεχίζεται η ανάπτυξη του πυραύλου επιφανείας-επιφανείας Αtmaca, η οποία ξεκίνησε το 2008. Κύριος ανάδοχος του προγράμματος ύψους 80 εκατομυρίων ευρώ, η Roketsan. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε ένα βλήμα με κινητήρα στερεών καυσίμων και εμβέλεια περίπου 70χμ, προσφάτως ήρθαν στην δημοσιότητα πληροφορίες που θέλουν το προτότυπο του βλήματος να κάνει χρήση του κινητήρα turbojet TR40 της Γαλλικής Microjet, τον οποίο χρησιμοποιεί και το βλήμα SOM. Απώτερος στόχος η ενσωμάτωση κινητήρα turbojet της τουρκικής εταιρίας Kale Aero, η οποία κέρδισε (22/2/2012) συμβόλαιο ύψους 25 εκ δολάρια για την ανάπτυξη,κατασκευή, δοκιμές και παράδοση εγχώριου κινητήρα turbojet.

• Ελπίζουμε να παρατήρησαν οι εγχώριοι ευαγγελίζοντες την ανάπτυξη, πόσες φορές επαναλαμβάνεται η συγκεκριμένη λέξη στις ανωτέρω παραγράφους..

• Για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη προγραμματίζεται η παράδοση της δεύτερης MILGEM TCG Büyükada (F-512) στο Τουρκικό ναυτικό.

• Στην σύναψη συμφωνίας τεχνικής υποστήριξης με την σουηδική Saab προχώρησε η ΤΑΙ. Η συμφωνία προβλέπει την αγορά "εξοπλισμού" καθώς και σχεδίων αεροσκαφών από τους Σουηδούς, με απώτερο στόχο την απόκτηση κρίσιμης τεχνολογίας για το πρόγραμμα μαχητικού TF-X, όπως είχαμε αναφέρει πρώτοι τον περασμένο Μάρτιο (Εν Τάχει 10/3/12). Eιρήσθω εν παρόδω, στις 12 Μαρτίου στην Στοκχόλμη, ο Τούρκος πρόεδρος Α.Γκιούλ και ο Σουηδός πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt υπέγραψαν σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, πολιτισμού, τουρισμού, υγείας και εμπορίου. Σημάδι της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

• Στα 8.3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ανέρχεται το ποσό που θα επωμισθεί η Άγκυρα για την παρουσία των Αμερικανικών,Γερμανικών και Ολλανδικών συστοιχιών Πάτριοτ, σύμφωνα με δηλώσεις του ΤούρκουΥΠΑΜ İsmet Yılmaz.

Εν Κρυπτώ


Διαβάστε ακόμα:

Εν Τάχει - 2013

Ιανουάριος A', Iανουάριος Β'
Μάρτιος Α', Μάρτιος Β'
Ιούνιος
Σεπτέμβρης


Eν Τάχει - 2012

Δεκέμβριος
Νοέμβριος
Οκτώβριος
Σεπτέμβριος Α', Σεπτέμβριος Β', Σεπτέμβριος Γ'
Ιούλιος Α', Ιούλιος Β'
Ιούνιος
Μάρτιος

9 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 3:33:00 π.μ. EET  

Μάλιστα...μάθαμε και πάλι τα τουρκικά αμυντικά νέα από το εν τάχει.Από Ελλάδα μεριά...νέκρα...θλίψη...αποτελέσμα πολιτίκων νάνων και λαού με κοντή μνήμη.Περαστικά μας!

Αδερφός.

Nassos 22 Μαρτίου 2013 στις 9:00:00 π.μ. EET  

Αδερφέ, να σου δώσω μια είδηση από Ελλάδα μεριά;

Στη ΣΣΕ αποφάσισαν να χορηγήσουν κράνη Κέβλαρ!

http://www.sse.gr/drastiriotita_gr.php?id=264

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 12:04:00 μ.μ. EET  

Κράνη κέβλαρ για όλους και βυθίστε το Βιlit.

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 12:36:00 μ.μ. EET  

Επίσης άκουσα πως σε περίπτωση εμπλόκης έχουμε συνάψει μυστική συμφωνία με batman και superman,με χρονομίσθωση φυσικά...,η αδιαφορία των κατά τύχη δίποδων ΄''πολιτικων'' μας για τις ένοπλες δυνάμεις μας,είναι αντιπερισπασμός για τους απέναντι.Τιτάνια εξωτερική πολιτική σας λέω...μη φοβάστε τίποτα!

Αδερφός.

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 1:37:00 μ.μ. EET  

Κέβλαρ και αλεξισφαιρα έχουν στον Εβρο και στα νησιά, ή τρέχουν ακόμη οι φαντάροι με τις κατσαρόλες στα κεφάλια και τις τιραντέ εξαρτήσεις;

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 3:45:00 μ.μ. EET  

τιραντέ και ξώπλατα

TED 22 Μαρτίου 2013 στις 4:13:00 μ.μ. EET  

22 Μαρτίου 2013 - 1:37

Από νησί, προ μηνών: φίλος μου είπε ότι το τάγμα πεζικού στο οποίο υπηρετεί έχει ελάχιστα κράνη κέβλαρ, τα οποία φοράνε οι εκάστοτε φρουροί πύλης. Αυτά.

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 5:23:00 μ.μ. EET  

Συγνώμη για το θάνατο των εννέα ακτιβιστών το 2010 ζήτησε από τον Τούρκο πρωθυπουργό Tayyip Erdogan ο Ισραηλινός ομόλογός του Benjamin Netanyahu, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ανώνυμος 22 Μαρτίου 2013 στις 10:17:00 μ.μ. EET  

@TED,
Εμείς ήμαστε όλοι κομπλέ. Σε νησί. Ίσως υπάρχει προτεραιότητα από μέρος σε μέρος.

Φωκίων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP