Αντιτορπιλικά Arleigh Burke για το ΠΝ;

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Στρατιωτική Ισορροπία & Γεωπολιτική, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει στην παραχώρηση δύο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke στο ΠΝ, μαζί με τον συναφή εξοπλισμό υποστήριξης,
εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά.

Η παραχώρηση σκαφών της συγκεκριμένης κλάσης είχε ζητηθεί και παλιότερα (επί Α/ΓΕΕΘΑ Χηνοφώτη) αλλά δεν είχε προχωρήσει. Φαίνεται όμως ότι η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως η αντιπαράθεση της Τουρκίας με το Ισραήλ επιφέρουν μια σοβαρή μεταβολή στη στάση των ΗΠΑ, όπως φάνηκε ήδη με την έγκριση της παραχώρησης των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνεργασία ελληνικού, εβραϊκού και αρμενικού λόμπι μπορεί να προωθήσει αποφασιστικά ανάλογες πρωτοβουλίες ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το αμερικανοεβραϊκό λόμπι θέλει με αυτόν τον τρόπο να στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα προς τη νεοθωμανική ηγεσία, παρέχοντας στο ΠΝ τα κατάλληλα οπλικά συστήματα και ικανότητες που θα του επιτρέψουν τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Οπωσδήποτε αν η προμήθεια αυτή ευοδωθεί (ας μην ξεχνάμε ότι επί του παρόντος πρόκειται για ανεπίσημο ενδιαφέρον), θα πρόκειται για μια σοβαρότατη αναβάθμιση των ικανοτήτων του ΠΝ, ειδικά για την κρίσιμη περιοχή της Αν. Μεσογείου που "θερμαίνεται" όλο και περισσότερο. Υπενθυμίζεται ότι η ικανότητα Α/Α άμυνας περιοχής, που είναι κρισιμότατη για την ενίσχυση της Κύπρου και γενικά για τη ναυτική παρουσία του ΠΝ στην Αν. Μεσόγειο, απωλέσθηκε οριστικά για το ΠΝ με τον παροπλισμό του τελευταίου από τα Α/Τ κλάσης Charles F. Adams, του Α/Τ Κίμων, το 2004. Οι προτάσεις για αντικατάστασή τους με απόκτηση 4 αμερικανικών αντιτορπιλικών κλάσης Kidd δεν ευοδώθηκαν, κι έτσι το ΠΝ έκανε ένα στρατηγικό βήμα πίσω. Φαίνεται ότι αυτό το λάθος μπορεί σήμερα να διορθωθεί, κυρίως χάρη στη γεωπολιτική συγκυρία.



Τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke αποτελούν αυτή τη στιγμή το βασικό τύπο πλοίου επιφανείας του US Navy, αριθμώντας ήδη 60 σκάφη σε υπηρεσία (το πρώτο πλοίο της κλάσης, DDG-51 Arleigh Burke, τέθηκε σε υπηρεσία το 1991), ενώ συνολικά έχει προγραμματιστεί η ναυπήγηση 75 σκαφών. Με μήκος 155 μέτρων, εκτόπισμα από 8.000 ως 10.000 τόνους και οπλοστάσιο που περιλαμβάνει 90 ως 96 πυραύλους (αναλόγως έκδοσης), τα συγκεκριμένα αντιτορπιλικά ουσιαστικά κατατάσσονται στην κατηγορία των καταδρομικών.

Η συγκεκριμένη κλάση ήταν η πρώτη που κατασκευάστηκε με (περιορισμένα) χαρακτηριστικά στελθ, όπως οι κεκλιμένες επιφάνειες. Όλα τα πλοία της κλάσης φέρουν το σύστημα αεράμυνας AEGIS, με ραντάρ παθητικής διάταξης τύπου SPY-1D. Από τους κάθετους εκτοξευτές (VLS) Mk41 90 θέσεων (96 θέσεων σε σκάφη της έκδοσης ΙΙΑ) μπορεί να βληθεί μεγάλη ποικιλία βλημάτων, όπως Standard, Tomahawk (μάλλον απίθανο να χορηγηθούν στην Ελλάδα), κάθετα εκτοξευόμενοι ASROC (VLA) και ESSM. Ο οπλισμός συμπληρώνεται με πυραύλους επιφανείας- επιφανείας Harpoon, δύο CIWS Phalanx (ένα σε νεώτερες εκδόσεις που φέρουν και ESSM), ένα πυροβόλο των 5"/54 και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mark 32.

Μπορούν επίσης να εξυπηρετηθούν δύο ελικόπτερα Seahawk, αλλά στα πρώτα 20 πλοία της κλάσης (από τα οποία προφανώς θα προέλθουν τα παραχωρούμενα) δεν υπάρχει υπόστεγο ελικοπτέρου (στη φωτογραφία το DDG-79 Oscar Austin, της έκδοσης ΙΙΑ που διαθέτει υπόστεγα).


Η πρόωση εξασφαλίζεται από 4 αεριοστρόβιλους General Electric LM2500, που δίνουν μέγιστη ταχύτητα 31 κόμβων, ενώ με ταχύτητα 20 κόμβων επιτυγχάνεται ακτίνα 4.400 ναυτικών μιλίων. Το πλήρωμα απαρτίζεται από 303 ως 323 άτομα (αναλόγως έκδοσης).

Οπωσδήποτε η απόκτηση δύο τέτοιων αντιτορπιλικών, αν και θα αποτελέσει κάθετη αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΠΝ, περιλαμβάνει και δυσκολίες.
Η πρώτη δυσκολία είναι το οικονομικό κόστος, καθώς η τιμή μονάδος των συγκεκριμένων σκαφών είναι περίπου 1,8 δις δολλάρια, δηλ. περίπου 1,3 δις Ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού "Στρατιωτική Ισορροπία & Γεωπολιτική", τα σκάφη θα δοθούν με ελκυστικούς όρους (μένει όμως να διευκρινιστεί τι σημαίνει αυτό), ενώ το πακέτο θα περιλαμβάνει και τα ανταλλακτικά και τα απαραίτητα οπλικά συστήματα (προφανώς εννοούνται οι πύραυλοι Standard).
Η δεύτερη δυσκολία είναι η επάνδρωση των σκαφών, καθώς απαιτούν πλήρωμα τουλάχιστον 50% μεγαλύτερο από τις τρέχουσες φρεγάτες του ΠΝ. Όμως αν υποτεθεί ότι τα δύο Α/Τ θα αντικαταστήσουν ισάριθμες φρεγάτες από τις μη εκσυγχρονισθείσες της κλάσης Standard, και ταυτόχρονα θα παροπλισθούν μερικές ακόμη πυραυλάκατοι όπως είχαμε προτείνει παλιότερα, το απαιτούμενο προσωπικό βρίσκεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Η τρίτη δυσκολία είναι ο ελλιμενισμός τους, καθώς οι διαστάσεις τους και ιδίως το βύθισμά τους (9,3 μέτρα έναντι π.χ. 6 μέτρων της φρεγάτας "Ύδρα") θα δημιουργήσουν ανάγκη δημιουργίας νέων υποδομών. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε το δημοσίευμα μιλά και για μετατροπή του Ναυστάθμου Κρήτης (που έχει αυτές τις προδιαγραφές) σε κέντρο διοίκησης του Αρχηγείου Στόλου, λόγω και της γειτνίασής του με την εύφλεκτη θαλάσσια ζώνη Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ. Μια ενδιαφέρουσα και στρατηγικά ορθή πρόταση, που όμως έχει τις δικές της οργανωτικές απαιτήσεις.

Σε γενικές γραμμές, όπως και στην περίπτωση της παραχώρησης των 400 αρμάτων μάχης Abrams, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες λόγω της γεωπολιτικής συγκυρίας να ρίξουν το βάρος τους στην πλάστιγγα και να στηρίξουν την Ελλάδα με τρόπους που πριν λίγα χρόνια θα φαίνονταν αδιανόητοι, και με κόστος αμελητέο σε σύγκριση με τις προσφερόμενες δυνατότητες. Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, οι οποιεσδήποτε μικρές δυσκολίες τεχνικής φύσεως είναι απόλυτα αμελητέες. Χρειάζεται να υπάρξει άμεσα η πολιτική βούληση που θα επιτρέψει την εκμετάλλευση της ευκαιρίας.

12 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Οκτωβρίου 2011 στις 7:22:00 μ.μ. EEST  

τελικα το θεμα με τα Μ1Α1 ειναι ανοιχτο η εκλεισε αρνητικα για εμας?γιατι αν οι γερμανοι καταφεραν κατι τετοιο και προχωρησαν σε παραπονα και για τις fremm τοτε δεν θα υπαρχει ελπιδα σε οποια παραχωρηση γινει απο εδω και περα....

Ανώνυμος 17 Οκτωβρίου 2011 στις 9:11:00 μ.μ. EEST  

Nα μας δώσουν οτι θέλουν αλλά δεν θέλουμε τίποτα άλλο, απο το να πάρουν το Παπανδρέου μακριά απ το τιμόνι της χώρας.Μας γονάτισε, δε πάει άλλο...

Ανώνυμος 17 Οκτωβρίου 2011 στις 10:16:00 μ.μ. EEST  

Αν το ΠΝ πάρει 2 DDG-51, μιλάμε ότι οι ισορροπίες αλλάζουν δραματικά στην περιοχή. Όμως το ΠΝ πρέπει να αποχωριστεί όχι 2 "S" αλλά 4 με 6. Το κόστος των DDG-51 είναι τέτοιο, που το ΠΝ δεν μπορεί να συντηρήσει 12-14 φρεγάτες και αντιτορπιλικά. Φυσικά τα πράγματα αλλάζουν δραματικά προς το καλύτερο και στο αιγαίο και στην ανατολική μεσόγειο.

ΑΧΕΡΩΝ 18 Οκτωβρίου 2011 στις 2:07:00 π.μ. EEST  

@17-10 7:22
Να μην εκπλαγεὶς ἂν μας προσφερθοὺν εκ παραλλὴλου Μ1Α1 αλλὰ ΚΑΙ λὲοπαρντ.
@17-10 9:11
Οπωσδὴποτε ευπρὸσδεκτη η ενὶσχυση,αλλὰ ἂν τα πλοὶα μας τα ὲδιναν ως αποζημὶωση για το φὺτεμα του ΓΑΠ στο πολιτικὸ μας σκηνικὸ,θα ἢταν εμπαιγμὸς.
Τὼρα μὲνει να δοὺμε τι πολιτικοδιπλωματικὲς επιπλοκὲς θα μας προκὺψουν,γιατὶ το μὸνο βὲβαιο εὶναι ὸτι θα προκὺψουν,ασχὲτως παραλαβὴς ἢ ὸχι του υλικοὺ.
Οι Γὰλλοι,π.χ,πως θα το πὰρουν με τις FREMM στον αὲρα.

Ανώνυμος 18 Οκτωβρίου 2011 στις 7:53:00 π.μ. EEST  

Φαντάζομαι ότι η κυβέρνηση (του λαοπρόβλητου στοχαστή και κυβερνήτη λέμβων άνευ πηδαλιούχου) θα φροντίσει να λάβει και τη σχετική άδεια από την Κομμαντατούρ.

Ανώνυμος 18 Οκτωβρίου 2011 στις 11:02:00 π.μ. EEST  

ΞΕΚΑΘΑΡΑ ...ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΡΕΜΜ!! ΠΟΤΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΜΕ ΚΑΛΟ ΜΑΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ (ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛ. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ)ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΚΡΟΥΖ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 1000ΧΛΜ!.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤ/ΚΩΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕ ΤΗΝ ΟΥΤΟΣ Η ΑΛΛΟΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΑW ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΟΙ ΦΡΕΜΜ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝ. ΠΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ!!

./ΕΛ

Ανώνυμος 18 Οκτωβρίου 2011 στις 11:49:00 π.μ. EEST  

'Οσο θα πάρουμε τα Μ1Α1 Abrams τα ΤΟΜΠ και τα ΤΟΜΑ θα πάρουμε και τα Arleigh Burke;;;; Νομίζω πως " Άλλαι μεν βουλαί ΓΕΕΘΑ, αλλα δε Τζεφρυστάν κελεύει"

Ανώνυμος 18 Οκτωβρίου 2011 στις 4:29:00 μ.μ. EEST  

Πάντως για να ξέρετε οι Αμερικανοί τα σχέδια των συστημάτων τα δίνουν, σε αντιθέση με τους "φίλους" Ευρωπαίους που σου δίνουν τα μισά.
Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο η διάθεση ή η αγορά, πρέπει η συντήρηση να μην ξεπερναει το αρχικό κόστος του συστήματος, θα το δείτε σε λίγα χρόνια σε πλοία του Π.Ν.

Ανώνυμος 18 Οκτωβρίου 2011 στις 8:00:00 μ.μ. EEST  

Γιατί όχι τις ολλανδικές Zeven Provinciën η γερμανικες F124? Με τα ίδια λεφτά παίρνεις 2 αντί για 1.

Ανώνυμος 18 Οκτωβρίου 2011 στις 8:43:00 μ.μ. EEST  

Αυτό με τα Scalp χωράει πολλή συζήτηση και κατ' επέκταση το μοναδικό θετικό σημείο των FREMM.
Εγώ περιμένω πότε θα μιλήσει το Π.Ν. με λόγια ή με έργα για το θέμα των FREMM. Εκεί θα πέσει πολύ γέλιο... Αντίστοιχο με αυτό που θα ρίχνει το ΓΕΣ με τα ΒΜΡ3 που δεν πήραμε.

Ανώνυμος 19 Οκτωβρίου 2011 στις 3:38:00 μ.μ. EEST  

Η αξιοπιστία του συγκεκριμένου τύπου είναι συζητήσιμη, στην Αμερική του έχουν κολλήσει το μη κολακευτικό προσωνύμιο Already Broken. Πάντως για να έχει νόημα η συγκεκριμένη προσφορά, θα πρέπει να μην λάβουν και οι Τούρκοι αντίστοιχο "δώρο", αν και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο στην παρούσα συγκυρία.

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2011 στις 10:18:00 π.μ. EEST  

τι το συζηταμε? μοιριζει kidd η δουλεια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP