Παρενόχληση ιπτάμενου δελφινιού απο τουρκική ακταιωρό

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση στη Βουλή για το περιστατικό παρενόχλησης του επιβατικού πλοίου “Κalymnos Dolphin” από τουρκική ακταιωρό, κατέθεσε χθες η βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μίκα Ιατρίδη.

Το περιστατικό συνέβη πριν μερικές μέρες όταν το “Kalymnos Dolphin” εκτελούσε το μεσημεριανό δρομολόγιο από Κάλυμνο στο Μαστιχάρι της Κω. Λίγο πριν φτάσει στο Μαστιχάρι και σε απόσταση 12 μίλια πριν από το λιμάνι η τουρκική ακταιωρός της Ακτοφυλακής παρά το γεγονός ότι εντόπισε το ελληνικό επιβατηγό να πλέει κάθετα στην πορεία του δεν ελάττωσε την ταχύτητά του αλλά κατευθύνθηκε με πλήρη ταχύτητα θέτοντας έτσι τη ζωή των επιβαινόντων σε κίνδυνο. Για να αποφύγει ο Έλληνας καπετάνιος πιθανό εμβολισμό του πλοίου, αναγκάστηκε να σταματήσει τις μηχανές προσωρινά.

Στην ερώτησή της η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρει ότι, τελικά, το αποτέλεσμα της πολιτικής “καλής γειτονίας” που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι οι συνεχείς παρενοχλήσεις και παρουσίες σκαφών του τουρκικού λιμενικού και πολεμικού ναυτικού στα Δωδεκάνησα και ζητά να πληροφορηθεί αν το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στη νέα αυτή πρόκληση και αν τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη θα λάβουν μέτρα για να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας των ακριτών νησιωτών.

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα η κ. Ιατρίδη αναφέρει τα εξής:

“Στα πλαίσια της πολιτικής «καλής γειτονίας» που εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση Παπανδρέου, τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σε ελληνικά χωρικά ύδατα ελληνικό επιβατικό πλοίο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Κάλυμνος - Μαστιχάρι Κω.

Στο ελληνικό πλοίο επέβαιναν 87 επιβάτες, μεταξύ αυτών και τουρίστες, ενώ η παρενόχληση έγινε ένα μίλι έξω από το λιμάνι του Μαστιχαρίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το τουρκικό σκάφος του λιμενικού, αγνοώντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Συγκρούσεων (ΔΚΑΣ) έκανε ελιγμούς εμβολισμού, περνώντας, τελικά, περίπου τριάντα μέτρα από την πλώρη του ελληνικού επιβατηγού πλοίου.

Επειδή οι παρενοχλήσεις των ελληνικών σκαφών από τουρκικά πλοία συνεχίζονται. Επειδή οι ακρίτες νησιώτες βλέπουν συνέχεια τα σκάφη του τουρκικού λιμενικού και πολεμικού ναυτικού έξω από τα λιμάνια των νησιών τους (όπως συνέβη πρόσφατα και στο Αγαθονήσι). Επειδή το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων τείνει να εκλείψει. Επειδή οι προκλητικές κινήσεις από τη γειτονική χώρα συνεχίζονται.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Υπήρξε αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών και αν ναι, ποια;
2. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ώστε οι ακρίτες νησιώτες να αισθάνονται ασφαλείς στον τόπο τους;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη”

Πηγή - Ροδιακή

1 σχόλια:

Ανώνυμος 16 Οκτωβρίου 2011 στις 11:42:00 μ.μ. EEST  

H πολιτική της Τουρκίας ήταν και παραμένει να είναι ο τραμπουκισμός που περνάει τα σύνορά της και εξωτερικεύεται στην εξωτερική πολιτική. Παρόμοια περιστατικά με προκλητικές ενέργειες ακταιωρών έναντι ελληνικών σκαφών (κυρίως αλιευτικών)είναι συχνότατα.

Πριν πολλά χρόνια έλεγα σε φιλικές συζητήσεις ότι η Ελλάδα θα μάθει την προκλητικότητα στο Αιγαίο όταν θα καταλήξει τα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη να φτάνουν στο Σούνιο. Τα πρώτα ήρθαν ήδη, κι ακόμα μιλάμε για καλή γειτονία και προσέγγιση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP