Νεκρός ο Μ. Καντάφι μετά την πτώση της Σύρτης

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011


Το τέλος του Μουαμάρ Καντάφι σφραγίστηκε μαζί με την πτώση της γενέτειράς του, Σύρτης, στα χέρια της νέας ηγεσίας της Λιβύης. «Ο Καντάφι σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δίνοντας τέλος στο «θρίλερ» που εκτυλίχθηκε με τις πληροφορίες περί τραυματισμού και σύλληψής του. Ο συνταγματάρχης εντοπίστηκε κρυμμένος σε αγωγούς αποχέτευσης και η τελευταία του κραυγή ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, «μην πυροβολείτε».

Φωτογραφίες του Καντάφι νεκρού και τραυματισμένου μεταδίδονται διεθνώς.


Φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Μουαμάρ Καντάφι νεκρό και τραυματισμένο μεταδίδονται διεθνώς, ενώ η λιβυκή ηγεσία προαναγγέλλει ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα και άλλες φωτογραφίες του νεκρού συνταγματάρχη.

Η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από στρατιώτες να περικυκλώνουν δύο μεγάλους αγωγούς αποχέτευσης κάτω από λεωφόρο, όπου φέρεται να κρυβόταν ο Καντάφι. Πάνω από το άνοιγμα των αγωγών ήταν γραμμένο με σπρέι «τιποτένιε Καντάφι» και «Ο Θεός είναι μεγάλος». Δίπλα βρισκόταν ήταν μία σορός, πιθανώς υποστηρικτή του συνταγματάρχη.

Στις μάχες που σημειώθηκαν με τις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου φέρεται να έπεσε νεκρός και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Καντάφι, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ. Ζωντανοί συνελήφθησαν στη Σύρτη ο γιος του Καντάφι, Μοτασίμ, και ο πρώην εκπρόσωπος του κανταφικού καθεστώτος, Ιμπραήμ Μούσα. Ο γιος και «φωνή» του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, πιστεύεται ότι διαφεύγει.

«Σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης»

«Ανακοινώνουμε στον κόσμο ότι ο Καντάφι σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης. Είναι μία ιστορική στιγμή. Είναι το τέλος της τυραννίας και της δικτατορίας. Ο Καντάφι συνάντησε τη μοίρα του» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Αμπντέλ Χαφέζ Γκόγκα σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη.

Ακολούθησε και η επιβεβαίωση διά στόματος του ντε φάκτο πρωθυπουργού του Συμβουλίου Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Εντός των προσεχών ωρών το Εθνικό Συμβούλιο πρόκειται να ανακοινώσει την «απελευθέρωση» της Λιβύης, αρχίζοντας τη διαδικασία μετάβασης στο βορειοαφρικανικό κράτος που κυβέρνησε ο συνταγματάρχης Καντάφι επί 42 ολόκληρα χρόνια.

Αξιωματούχοι της νέας ηγεσίας δήλωσαν ότι η σορός του Καντάφι μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας. Το Al Arabiya μετέδωσε ότι η σορός του ανατραπέντος Λίβυου ηγέτη έχει μεταφερθεί στη Μιζουράτα και θα επιτραπεί στο δίκτυο η κινηματογράφηση.

Το «θρίλερ» με την τύχη του Καντάφι ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον στρατιωτικό διοικητή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντέλ Ματζίντ να δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ότι ο Καντάφι συνελήφθη και τραυματίστηκε κοντά στη Σύρτη το πρωί της Πέμπτης.

Ενώ η γενέτειρά του έπεφτε στα χέρια των δυνάμεων του Εθνικού Συμβουλίου, ο Λίβυος συνταγματάρχης επιχείρησε -κατά τον διοικητή- να διαφύγει από την πόλη με κονβόι που δέχθηκε επίθεση από μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη του χτύπησαν δύο οχήματα κανταφικών κοντά στη Σύρτη, αλλά δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια διασύνδεση. Από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο επισημάνθηκε ότι ο Καντάφι πέθανε στα χέρια των στρατιωτών του του και όχι από το ΝΑΤΟ, σημειώνει το Al Arabiya.

Λίγο αργότερα και ενώ η είδηση της σύλληψης έκανε το γύρο του κόσμου, ο Αμπντέλ Μαζίντ δήλωσε στο Reuters ότι ο Μουαμάρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του -είχε τραυματιστεί στα δύο πόδια και το κεφάλι, όπως δήλωνε ο ίδιος νωρίτερα.

Ανακοίνωση για το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι μετέδωσε εν συνεχεία η λιβυκή τηλεόραση.

Νεκρός έπεσε στη μάχη και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λίβυου συνταγματάρχη, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ. Το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε φωτογραφία ενός άνδρα που ανέφερε ότι είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Αμπού Μπακρ Γιουνούς· απεικονίζεται ένας άνδρας με γένια και μία τρύπα από σφαίρα στο στήθος.

Το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει νωρίτερα διά αξιωματούχου του ότι ελέγχει τις πληροφορίες για τη σύλληψη του Μουαμάρ Καντάφι, επισημαίνοντας ότι η «επιβεβαίωση θα χρειαστεί χρόνο». «Σαφώς αυτές είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις, που θα χρειαστεί χρόνο για να επιβεβαιωθούν. Εάν είναι αλήθεια, τότε αυτή είναι μία ιστορική ημέρα» ανέφερε ο αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επιβεβαιώσει επίσημα τις πληροφορίες για τη σύλληψη ή το θάνατο του Καντάφι. «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, αλλά δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε» ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μετά τις πρώτες πληροφορίες περί σύλληψης του Καντάφι ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αποφασίσει την τύχη του Καντάφι.

www.in.gr

13 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Οκτωβρίου 2011 στις 10:34:00 μ.μ. EEST  

Aυτές οι σωματοφυλακίνες του βρε παιδιά, τι να απέγιναν άραγε;

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2011 στις 10:16:00 π.μ. EEST  

ΧΟΡΕΥΤΡΙΕΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΚΛΑΜΠΑΚΙ. ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΧΑΝΟΝΤΕ!!! ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ!!
./ΕΛ

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2011 στις 5:55:00 μ.μ. EEST  

... η ΣΣΕ πενθεί για τον χαμό του πιο επιτυχημένου αποφοιτου της.

Unknown 21 Οκτωβρίου 2011 στις 8:31:00 μ.μ. EEST  

Τι άσχετος που είσαι?! μία βόλτα από την σχολή πυροβολικού είχε περάσει στο Μεγάλο Πεύκο. Κανένα κομπλεξάκι θα είσαι που διαβάζει τις αποκαλύψεις έγκυρων αριστερών φυλάδων..

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2011 στις 9:33:00 μ.μ. EEST  

Πρόκειται περί αστικού μύθου:

Η φήμη είχε διαδοθεί αστραπιαία και έγινε γεγονός. Η φήμη έλεγε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι είχε φοιτήσει στη Σχολή Ευελπίδων και μάλιστα ότι ήταν τάξεως 1965. Κάπου μάλιστα διαβάσαμε ότι ο Μουαμάρ τη περίοδο που φοιτούσε στη Σχολή είχε νοικιάσει και σπιτι στο Κολωνό!

Το ΓΕΣ ξεσκόνισε όλα τα αρχεία της Σχολής Ευελπίδων,αλλά το Μουαμάρ δεν τον βρήκε πουθενά. Ωστόσο η φήμη εξακολουθεί να αναπαράγεται.Γι΄ αυτό και ο Α/ΓΕΣ καλει όποιο δημσιογράφο θέλει να πάει στη Σχολή και να ψάξει μόνος του τ΄ αρχεία.

Σημειωτέον ότι και στο Βελιγράδι,όποιο Σέρβο κι αν ρωτήσεις θα σου πει ότι ο Καντάφι έχει αποφοιτησει απο τη Γιουγκοσλαβική -τότε- Στρατιωτική Σχολή. Περιζήτητος ο νεαρός Μουαμάρ. Γιατί τώρα δεν τον θέλει πια κανείς.

http://www.onalert.gr/default.php?art_id=3802&catid=21&pname=Article

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2011 στις 3:33:00 μ.μ. EEST  

Τέλος για ακόμη έναν δικτάτορα. Αυτός μάλιστα διαπομπεύεται μετά θάνατο από τους πολίτες που για 40 περίπου χρόνια, ήταν κάτω από τον τυραννικό ζυγό του.

Το σενάριο αυτό μπορεί να το δούμε και στην Ελλάδα, μετά από μερικά χρόνια.

ΑΧΕΡΩΝ 23 Οκτωβρίου 2011 στις 5:45:00 μ.μ. EEST  

Εὰν ο Καντὰφι ὴταν της τὰξεως του 1965,πως και πὸτε πρὸλαβε να εὶναι συνταγματὰρχης το 1969,οπὸτε ὲκανε το πραξικὸπημα;Παραὴταν γρὴγορη η εξὲλιξη του,ακὸμη και για στρατιωτικὰ ιδιὸρυθμη χὼρα.

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2011 στις 6:59:00 μ.μ. EEST  

και ο γιος του Καρολου, ο Ουιλιαμ συνταγματάρχης δεν ειναι; και ας μην έχει κλεισει ακομα τα 30...

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2011 στις 10:38:00 μ.μ. EEST  

Ο William έχει τον βαθμό του σμηναγού, αν δεν κάνω λάθος.

Ανώνυμος 24 Οκτωβρίου 2011 στις 1:36:00 π.μ. EEST  

Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ φόρεσε την κόκκινη στολή της Ιρλανδικής Φρουράς, της οποίας φέρει τον τιμητικό βαθμό του συνταγματάρχη.

http://el.wikipedia.org/wiki/Γάμος_του_Πρίγκιπα_Ουίλιαμ_και_της_Κάθριν_Μίντλτον

φέρει τον τιμητικό βαθμό του Σχη.

ΑΧΕΡΩΝ 24 Οκτωβρίου 2011 στις 6:26:00 μ.μ. EEST  

Hρεμεὶστε,ο Ουὶλλιαμ εὶναι πρὶγκηπας,σ´αυτοὺς ισχὺει ὰλλο πρωτὸκολλο.

1843 24 Οκτωβρίου 2011 στις 10:25:00 μ.μ. EEST  

Στα παλιά μοναρχικά κράτη ο τίτλος του "Συνταγματάρχη του Συντάγματος" είναι τιμητικός για μέλη της μοναρχίας και ανωτάτους στρατιωτικούς, δείχνει δεσμό με το Σύνταγμα και δεν είναι βαθμός.

Ανώνυμος 27 Οκτωβρίου 2011 στις 5:46:00 π.μ. EEST  

@ Ο/Η Loxiastakos

Λόχία μου δεν είμαι ο ίδιος ανώνυμος που έγραψε το παραπάνω εξυπνακίστικο σχόλιο αλλά σε αυτό το άρθρο που αναδημοσιεύεται από το εν κρυπτώ:

http://www.enkripto.com/2011/02/blog-post_8737.html

αναφέρεται μεταξύ άλλων για τον Καντάφι:


Απόφοιτος της... ελληνικής Σχολής Ευελπίδων το 1965, αναρριχήθηκε στην εξουσία με πραξικόπημα 4 χρόνια αργότερα, μόλις σε ηλικία 27 ετών! Κι από τότε άρχισε να χτίζει το μύθο του λαοπρόβλητου αντικαπιταλιστή, του ριζοσπαστικού σοβιετόφιλου και του ιδρυτή της αδέσμευτης... Τζαμαχιρίας!


@ όλους τους σχολιαστές (εκτός από τον βλαμμένο (21 Οκτωβρίου 2011 5:55:00 μ.μ. EEST)

Ο γουγλης (google) πολλές φορές βοηθάει να διασταυρώνεις κάτι προτού το πεις.
θυμόμουν πως το ότι ο Καντάφι είχε περάσει από την Ευελπίδων το είχα διαβάσει από το "εν κρυπτώ" και έτσι παραξενευτηκα με τις απαντήσεις στον 21 Οκτωβρίου 2011 5:55:00 μ.μ. μάλλον δεν είστε και πολύ καλοί στο μνημονικό. (μετά έκανα ένα google search: site:enkripto.com Καντάφι Ευελπίδων και το βρήκα)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP