Υπενθύμιση: το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι...
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011
Μια που ήρθαν στη δημοσιότητα οι υπερβάσεις μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών την τελευταία διετία, θυμηθήκαμε το παλιότερο κείμενό μας ΜΚΟ: το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου. Διαβάστε το, είναι απολύτως σχετικό και άκρως επίκαιρο...
Φαίνεται ότι οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν επιτέλους να ασχοληθούν με τη βρωμερή υπόθεση που λέγεται "χρηματοδότηση ΜΚΟ από το Υπουργείο Εξωτερικών". Μετά από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα με τίτλους όπως "528 ΜΚΟ στο τραπέζι", ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ι. Σακελάκος, έδωσε παραγγελία προς τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος να διενεργήσουν άμεσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί εάν και σε ποιες περιπτώσεις έχουν διαπραχθεί σοβαρά αδικήματα, όπως απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της Ε.Ε..
Όπως δημοσιεύθηκε στον τύπο, στο πλαίσιο της έρευνας θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν συσταθεί από το 1997 μέχρι σήμερα προκειμένου να εξακριβωθεί ποια χρηματικά ποσά έχουν λάβει και κυρίως εάν αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν.
Το ερώτημα όμως είναι: θα φτάσει η εισαγγελική έρευνα τόσο ψηλά όσο πρέπει; Γιατί "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι"... Και για να μη μασάμε τα λόγια μας, το κεφάλι είναι ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από την εποχή που "διαφέντευε" το Υπουργείο Εξωτερικών. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Η επίμαχη υπηρεσία χρηματοδότησης, η Υ.Δ.Α.Σ. (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπήρχε ανέκαθεν: ιδρύθηκε επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, με το άρθρο 18 του ν. 2731/1999. Ήταν δηλαδή μία από τις πρώτες του ενέργειες, λίγους μήνες μετά την ανάληψη του Υπουργείου.
Μάλιστα το 2002, με το άρθρο 3 του ΠΔ 159/2002, το Υπουργείο Εξωτερικών πέτυχε να ενσωματωθεί στην ΥΔΑΣ (δηλ. στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών) και η αντίστοιχη διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (Διεύθυνση Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Ειδικών Χρηματοδοτήσεων και Προγραμμάτων, που είχε ιδρυθεί με το ΠΔ 178/2000). Έτσι ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων.
Ας δούμε τώρα αν ο κ. Παπανδρέου διαχειρίστηκε τις χρηματοδοτήσεις αυτές με βάση το σκοπό του νόμου (που είναι η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια) και το εθνικό συμφέρον... Σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 2 του ν. 2731/1999, η ΥΔΑΣ
- είναι αρμόδια για τη χρηματοδότηση των δράσεων ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας και εποπτεύει και συντονίζει την εκτέλεσή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες,
- ενισχύει την ελληνική συμμετοχή σε προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας Μ.Κ.Ο. της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άλλων πολυμερών διεθνών οργανισμών και ιδιαίτερα σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας που χρηματοδοτούνται από το European Community Humanitarian Office (ECHO).
- Εισηγείται στην Ε.Δ.Ο.Σ. προτάσεις για τη συγκέντρωση της διμερούς αναπτυξιακής βοήθειας που προωθείται μέσω Μ.Κ.Ο. σε συγκεκριμένες χώρες ή τομείς προτεραιότητας.
- Προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλιών σε αναπτυσσόμενες χώρες μέσω της συμμετοχής Μ.Κ.Ο. ή άλλων συναφών φορέων.
Ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) ορίζονται τα "μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν ως αντικείμενο, κυρίως, την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής, επισιτιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τους πληθυσμούς αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να συντελέσουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αυτών των χωρών" (άρθρο 10 ν. 2731/1999).
Ας δούμε τώρα πού πήγαν στην πραγματικότητα τα χρήματα... Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις "528 ΜΚΟ στο τραπέζι" περιλαμβάνουν μόνο τους τίτλους των ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν και είναι ήδη αρκετά αποκαλυπτικά, αφού είναι μάλλον απίθανο να συνεισέφεραν στην αναπτυξιακή συνεργασία κάποιες θεατρικές ομάδες ή "κέντρα μελισσοθεραπείας" που αναφέρονται. Όμως οι πραγματικές διαστάσεις του θέματος αποκαλύπτονται όταν δει κανείς τα πρόσωπα πίσω από τις "σφραγίδες", που δε φαίνονται στα πρόσφατα δημοσιεύματα. Το 2005 η εφημερίδα "Το Παρόν" είχε δημοσιεύσει έναν κατάλογο που αποκάλυπτε με κάθε λεπτομέρεια τις ΜΚΟ που έλαβαν χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών ως το 2004, και (το σημαντικότερο) τα πρόσωπα που τις αποτελούσαν. Στον κατάλογο αυτό διαβάζουμε ότι χρηματοδοτήθηκαν για "δράσεις ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες" κλπ., μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες ΜΚΟ:
- Πολίτες σε Δράση, (250.000 Ευρώ), με ιδρυτικό μέλος τη Μαρία Δαμανάκη,
- ΚΕΔΕ Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη , (399.694 Ευρώ), με ιδρυτικό μέλος την κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου
- Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με ιδρυτικό μέλος τον κ. Ν. Χρυσόγελο
- Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών - Ανδρέας Παπανδρέου, (420.500 Ευρώ),
- Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, με ιδρυτικά μέλη τους κκ. Γιάννη Μπουτάρη και Σπύρο Βούγια
- Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με ιδρυτικό μέλος τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο,
- ΕΤΕΠΕ Εταιρεία Επικοινωνιακής και Πολιτικής Έρευνας, (30.000 Ευρώ), με υπευθύνους τους κκ.Παναγιώτη Δημητρά και Γρηγόρη Βαλλιανάτο-
Επίσης στις χρηματοδοτηθείσες ΜΚΟ περιλαμβάνεται το γνωστό "Συμβούλιο Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας" (178.372 Ευρώ), αλλά και άλλοι ενδιαφέροντες τίτλοι όπως "Όμιλος Παγκόσμιας Διακυβέρνησης", "Κύκλος της Πάτμου", κλπ.
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:1. Ασχέτως του ποιες δράσεις υλοποίησε το "Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη" (ποιες άραγε;), δεν τίθεται ζήτημα ηθικής τάξεως όταν ένας υπουργός χρηματοδοτεί την πολιτική δράση της μητέρας του με 399.694 Ευρώ από δημόσιο χρήμα;
2. Ποιες ακριβώς "δράσεις αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες" προσέφεραν οι "Πολίτες σε Δράση" της κ. Δαμανάκη, που όλως τυχαίως την εποχή της χρηματοδότησης (2003-2004) μεταπήδησε από το Συνασπισμό στο ΠΑΣΟΚ;
3. Ποιες ακριβώς "δράσεις αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες" προσέφεραν ο κ. Μπουτάρης και ο κ. Βούγιας με την Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης; Περιλαμβάνεται σε αυτές τις δράσεις η γνωστή πρόταση του κ. Μπουτάρη να μετονομασθεί κεντρική λεωφόρος της Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Κεμάλ Ατατούρκ;
4. Από πού κι ως πού το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδότησε άτομα όπως ο κ. Βαλλιανάτος που θεωρεί ότι τα Σκόπια δικαιούνται να ονομάζονται "Μακεδονία", ο κ. Τρεμόπουλος με τις επίσης γνωστές απόψεις περί Μακεδονικού ή ο κ. Δημητράς που ζητάει "να πιεστεί η Ελλάδα να επιστρέψει τις περιουσίες των εθνικά Μακεδόνων"; Με ποια λογική το ελληνικό ΥπΕξ επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου χρηματοδότησε τους κύριους προπαγανδιστές των σκοπιανών θέσεων εντός Ελλάδος;
5. Το ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου ποια ακριβώς "δράση αναπτυξιακής βοήθειας" οργάνωσε, ώστε να δικαιούται 420.500 Ευρώ από δημόσιο χρήμα;
6. Αλήθεια, η Επιτροπή Αξιολόγησης των ΜΚΟ που προβλέπεται από το άρθρο 11 του ν. 2731/1999, λειτούργησε ποτέ; Και αν λειτούργησε, πώς έκρινε τις παραπάνω ΜΚΟ και πώς αξιολόγησε άραγε το έργο της μητέρας του υπουργού; (εδώ γελάνε...)
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: ο Γ. Παπανδρέου, ως τότε υπουργός Εξωτερικών, είναι υπόλογος για αυτό το "φαγοπότι". Σίγουρα πολιτικά υπόλογος, ενδεχομένως και ποινικά υπόλογος. Όχι μόνο διαχειρίστηκε αυτό το όργιο σπατάλης μεταξύ 1999 και 2004, αλλά ήταν και εκείνος που το ξέκίνησε, ιδρύοντας την ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ το 1999. Και επιπλέον, το 2002 πήρε και τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΘΟ στη δική του αρμοδιότητα. Δηλαδή υπήρξε ο απόλυτος κυρίαρχος της διαχείρισης αυτών των κονδυλίων. Και αντί να τα χρησιμοποιήσει προς το εθνικό συμφέρον, τα χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει την προσωπική του αυλή, να χρηματοδοτήσει συγγενικά του πρόσωπα και να ενισχύσει ανθρώπους και απόψεις που ίσως είναι συμπαθείς στον ίδιο, αλλά σίγουρα αντιστρατεύονται το ελληνικό εθνικό συμφέρον.
Μήπως λοιπόν ο τότε υπουργός Εξωτερικών και σημερινός πρωθυπουργός διέπραξε τα αδικήματα της απιστίας κατά του Δημοσίου και της παράβασης καθήκοντος, έστω ως ηθικός αυτουργός, όταν χρηματοδοτούσε από τα κονδύλια του Υπουργείου του οργανώσεις και πρόσωπα που (α) δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου και (β) στρέφονταν κατά των εθνικών συμφερόντων; Ο κύριος εισαγγελέας, που ξεκίνησε την έρευνα για τις ΜΚΟ, έχει τα "κότσια" να την πάει μέχρι τέλους; Το ελπίζουμε.
7 σχόλια:
Αμαν, τα λεφτουδάκια μου......
ενας Γερμανός φορολογούμενος..
Και ας μην ξεχνὰμε και το ΕΙΑΠΟΕ,εθνικὸ ὶδρυμα αποκαταστὰσεως παλινοστουντων ομογενὼν,ἢ κὰπως ὲτσι,με την λαμπρὴ δρὰση στον τομὲα των ελληνοποιὴσεων,και τις ροζ βὶζες.
Ὲχει γὶνει και εκεὶ το σὼσε,επι υπουργεὶας ΓΑΠ.
Tha kanw mian entelws asxetin erotisi, alla mian kai to post einai gia thn vroma tou kefaliou tou psariou...
Exw ena problima, eimai tou eksoterikou (3ti genia), kai exw mono ellhniki ypikotita (h oikogenia metakinithike poly). Mas exoun allaksei ta onomata mas sto diavatirio, dioti apofasisan na mas anagasoun na metafrazoume ta onomata me to systima ELOT. Ta onomata sta ellhnika den exoun problima, to problima einai sta onomata me tous latinikous xaraktyres.
Otan h oikogenia mou metastanefse, den ypurxe tetoio systima kai grapsame ta onomata kai eponymata stous latinikous xaraktires oi idioi. Epipleon, opos polloi, gia efkolia, otan to onoma mas ypirxe sthn glossa tou topou pou zousame, pirame to onoma opos to exoun oi ntopioi para na to grapsoume phonetika apo ta ellhnika (o Giorgos ginetai George sthn Angglia, Georges sthn Gallia, Jorge sthn Ispania anti apo "Georgios") .
Tora, mou allaksan to onoma,tou patera mou allaksan kai onoma kai eponymo, ths adelfis mou kai ths mhteras mou to eponymo. Mia oikogenia, 2 eponymata... Den zisame pote Ellada, tora zoume se 3 diaforetikes xwres, kai tha exoume para polla problimata m'afthn thn hstoria. Simeioste oti sths taftotites, mas grafoun ta onomata stous latinikous xaraktires opos to theloume emeis, pou theti kai thema ths aksiopistias twn stoixeiwn mas se ksenous armodious an to paroun xampari.
Dokimasame na paraponethoume, alla ta diabatiria ftiaxnounte me tetoio tropo pou den exoume kamia prosvasi stous armodious. Sto astynomiko tmima einai periorismeni h dynatotita twn astynomikwn na grapsoun ta onomata sosta.
Egrapsa se efimerides, alla me thn torini katastasi, exoun tossa polla na kallipsoun pou me agnoisan. To katanow, singrisi m'afta pou ginontai sthn Ellada tora, to problima mou einai elaxisto.
Nomizete oti tha mporousate na voithisete na dimosiefthei to problima; Den kserw pou na apefthinthw pia. Etoimazoumaste ws oikogenia na paroume thn ypothesi se dikastirio, alla para polloi alloi tha'xoun h idi exoun to idio provlima (ta pio polla biometrika diavatiria ligoun fetos).
Einai kai logo tetoion symperiforwn pou xanetai h sxesi metaksi diasporas kai patridas.
Eixa grapsei ena keimeno sta agglika, mporw na to metafrasw kai sta ellhnika....
Οχι οτι έχει και καμία σημασία, απλά απο περιέργεια ο ΓΑΠ είναι τελικά πολύ διεφθαρμένος ή εντελώς ανόητος και υπογράφει ότι του πασάρουν??
Εύγε για το εύστοχο άρθρο σας.
Έτσι για να μαθαίνουμε, όχι μόνο που πήγαν τα λεφτά του κράτους, τα οποία υπήρχαν (αλλά δεν υπάρχουν πια), αλλά και ποιος οφελήθηκε από αυτά (γιατί δεν νομίζω ότι "μαζί τα φάγαμε")
Ενδιαφεροντα ολα αυτα.Μου δημιουργουν ομως μια απορια: Μετα την θυτεια του ΓΑΠ στο ΥΠΕΞ ειχαμε 5 χρονια κυβερνησης απο το "αντιπαλο δεος" τη ΝΔ.Γιατι δεν καναν τιποτα να εξοντωσουν πολιτικα τον βασικο τους αντιπαλο?Εγω βγαζω 3 πιθανα συμπερασματα: Ή ειναι και αυτοι αντιστοιχα πουλημενοι, ή αντιστοιχα ανικανοι ή και τα δύο. Οπως και ναχει την εχουμε βαμμένη γιατι δεν υπαρχει εναλλακτική.
Υ.Γ. Για αποφυγή παρεξηγήσεων δεν υποστηρίζω καμία απο τις άλλες "έναλλακτικές" απλα ανησυχώ για το που παει αυτη η χώρα.
Έχω κι εγώ την ίδια ανησυχία ακριβώς για αυτό που λες. Δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση που να εμπνέει, που να δίνει ελπίδα κι όραμα. Πρέπει να αλλαχθεί ο τρόπος εφαρμογής της δημοκρατίας. Να απαλλαχθεί από τα καρκινώματα που βγάζει το σύστημα. Η δημοκρατία κάποτε είχε ως κέντρο τον δήμο, όλους εμάς τους πολίτες. Εμείς επιλέξαμε να δημιουργηθεί ένα σύστημα με κέντρο την παρανομία και την λαμογιά. Χάθηκε έτσι κι η δικαιοσύνη.
Ας επιστρέψουμε στη αγνή έννοια της δημοκρατίας.
Δημοσίευση σχολίου